kele
perec1
garas1
62. évfolyam
42. szám
Lendva 
2018. 10. 18.
kiscim4218
 

vita4218Három – egy osztrák, egy horvát és egy magyar –vendégcsapattal ünnepelte vasárnap fennállásának 15. évfordulóját Berden Danijel karnaggyal az élen a lendvai Vita Kamarakórus.

Bővebben...

zene szottes4218Pénteken a Bánffy Központban bemutatták a „Muravidéki magyar népzene” című könyvet. A bemutatót a szervezők, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) a „Muravidéki szőttes” című kiállítás megnyitójával kapcsolták össze. 

Bővebben...

egyesletek42181A művelődési egyesületek és az MNMI éves megbeszélésén, melyre kedden került sor a Bánffy Központ kávézójában, értékelték a 2018-as év eseményeit, programjait, illetve ezek megvalósítását, a második napirendi pont alatt pedig körvonalazták a 2019-es munka- és pénzügyi tervet.

Bővebben...

karpat4128 mistralA Kárpá-medencei magyarok zenéje programsorozat keretében – Böszörményi Gergely fáradhatatlan szervezésében – szombaton, a Dobronaki Művelődési Házban egy hazai és két magyarországi népdalkör, illetve zenekar prezentálta a magyar népzene kiemelkedő értékeit.

Bővebben...

vadasz4118A Bánffy Központ kávézójában Lendván hétfőn este megnyílt Szigeti Edit, az ismert magyar vadászlap, a Nimród szerkesztő munkatársa természetfotóinak kiállítása. Ezúttal őszi és téli motívumait csodálhatjuk meg.

Bővebben...

cim film4118Horváth Botka Áron ígéretes fiatal lendvai rendező ismét filmet forgatott Lendván, valamint a szomszédos Bödeházán és Zalalövőn. Ezúttal a road movie műfajába kóstol bele, s a „forgatások helyszíneként patinás, az idő múlását idéző helyek kerülnek előtérbe, például egy régi út, egy elhagyott ház, egy elhagyott kert, a szlovén–magyar határ melletti búzamezők, kukoricások” – mondja riportunkban. Színészi stábját akadémiai társai, fiatal színészek alkotják, de ott van köztük a szlovén színművészet ismert alakja, Marko Mandić is. Áron a filmes projektbe ismét bekacsolta a helyi fiatalokat is.

Bővebben...

ciganybaro40181Majdhogynem teltházasra sikeredett az új színházi évad bérletes előadása a lendvai Színház- és Hangversenyteremben, mely egy operett-örökzölddel, a Cigánybáróval nyitott.

Bővebben...

pupi4018Talán így lehetne megfogalmazni az „Amikor kinyitom a szemem” című új, szombaton bemutatott Pupilla-darab lényegét, mellyel a hagyományos bábjátéktól a vizuális és zenei elemekre épülő új gyermekszínházi törekvések felé történt elmozdulás a lendvai bábtársulat részéről.

Bővebben...

cim hamvas3918Formanek Csaba rendezésében mutatta be Lendván a LESZSZ Társulat Hamvas Béla: Nem mind arany, ami réz című szatirikus drámai művét. Az ősbemutató kiválóra és látványosra sikeredett, az amatőr társulat tagjai igazán profi erényeket is megcsillogtattak, így a fajsúlyos mű üzenete valóban megérintette a közönséget. A végső vonaglását élő, lezüllött hatalomnak, a királynak a bolond állít görbe tükröt egy feje tetejére állított történetben, amelynek végén a király válik bolonddá és a bolond lesz a király, s kiviláglik a hamvasi igazság: a rosszat egyszerűen magára kell hagyni, hogy „ellenállás hiányában elpusztuljon”.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

hermanlenti2418Herman László három, itthon már jól ismert sorozata látható három magyarországi településen, mely a művész rendkívüli alkotói periódusáról tanúskodik. Néhány héttel ezelőtt Szentgotthárdon, a múlt héten pedig Dabason és Lentiben nyílt meg Herman kiállítása.

Bővebben...

medgener2418A kultúregyesületek lendvai községi szövetsége szombaton a lendvai Színház- és Hangversenyteremben szervezte meg az egyesületek 10. bemutatkozását a nemzedékek közti együttélés jegyében.

Bővebben...

cim evszaz2318Gazdag történelmünk, a lendvai várban található egyre gyarapodó gyűjtemény is évszázados harcainkról, megmaradásért folytatott küzdelmeinkről tanúskodik. A vár helyiségeiben, a Fő utcán és a zsinagógában a kisvárosnak és környékének a tárgyi hagyatékát, vitrinekben őrzött kincseit, reprint kiadványait időről időre új kontextusba állítva bocsátják közszemlére. Legyünk büszkék történelmi múltunk e becses bizonyítékaira, új szerzeményeinkre, melyeknek a „három királyt is vendégül látó” lendvai vár ad otthont ismét megújult állandó tárlatával.

Bővebben...

MCSi Design