kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

bronz3820A ljubljanai Magyar Kulturális Intézet galériájában szeptember 17-től tekinthető meg a lendvai bronzöntő művésztelep alkotásaiból készült kiállítás Tűzben született címmel. A tárlat a művésztelep 15. évfordulójára jött létre azzal a céllal, hogy az egyedi művészeti műhelyt és a gyűjteményt szélesebb körben is bemutassa.

Bővebben...

zeneiskola37202A Lendvai Zeneiskolában a járványügyi óvintézkedések betartásával és a szükséges tantermi átszervezésekkel zökkenőmentesen indult a tanév és folyik a hangszer- és balettoktatás. Az idén is folytatódott a növekvő beiratkozási trend: az iskolát 335 tanuló látogatja.   

Bővebben...

CROfestok3720A lendvai Pomurje Horvát Kulturális Egyesület működésének 15. évfordulóját muraközi képzőművészek kiállításával ünnepli. A Színház- és Hangversenyteremben a vidék festőművészei középgenerációjának alkotásai tekinthetők meg   Pohižek Stjepan sesvetei műgyűjtő gyűjteményéből.

Bővebben...

salamon3620Salamon Árpád, a szabadkai születésű, ma Slovenske Konjicén élő és alkotó festő-grafikus, nyugalmazott pedagógus szeptember 7-én ünnepelte 90. születésnapját. Az életének egy meghatározó részét pedagógusként a Muravidéken töltő művész – aki a mai napig kötődik az itteni tájhoz és a muravidéki magyar kultúrához – a szlovén ex libris legnagyobb hatású képviselőjévé vált. Jubileuma alkalmából augusztusban a Velenjei Galériában, szeptember 10-én a konjicei könyvtárban tisztelegtek előtte kiállítással.

Bővebben...

bronzont3520Lipovics János görög portrészobrának a „textíliába bugyolálásával” hétfőn véget ért a 48. Lendvai Bronzöntő Nemzetközi Művésztelep, mely a vártnál is sikeresebb volt – nyilatkozta Baumgartner Dubravko galériaigazgató és Gerič Ferenc művészeti vezető.

Bővebben...

cim banf2820„Nem adom fel, míg egy darabban látsz, nem adom fel, míg életben látsz…” – énekli a legendás LGT zenekar az egyik legismertebb slágerében. A dal szövege az idei nyári események, találkozások, zenés estek és rendezvények – melyekre a járványügyi helyzet rányomta a bizonytalanság bélyegét – mottója is lehetne. A Bánffy Nights lendvai koncertsorozat indító koncertje a múlt hétvégén (képünkön) a Hot Club of Lendava felállás gipsy-jazz ritmusaival már ezt is sugallta: elővigyázatosak, felelősek leszünk, de nem adjuk fel!

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

hermanlenti2418Herman László három, itthon már jól ismert sorozata látható három magyarországi településen, mely a művész rendkívüli alkotói periódusáról tanúskodik. Néhány héttel ezelőtt Szentgotthárdon, a múlt héten pedig Dabason és Lentiben nyílt meg Herman kiállítása.

Bővebben...

medgener2418A kultúregyesületek lendvai községi szövetsége szombaton a lendvai Színház- és Hangversenyteremben szervezte meg az egyesületek 10. bemutatkozását a nemzedékek közti együttélés jegyében.

Bővebben...

cim evszaz2318Gazdag történelmünk, a lendvai várban található egyre gyarapodó gyűjtemény is évszázados harcainkról, megmaradásért folytatott küzdelmeinkről tanúskodik. A vár helyiségeiben, a Fő utcán és a zsinagógában a kisvárosnak és környékének a tárgyi hagyatékát, vitrinekben őrzött kincseit, reprint kiadványait időről időre új kontextusba állítva bocsátják közszemlére. Legyünk büszkék történelmi múltunk e becses bizonyítékaira, új szerzeményeinkre, melyeknek a „három királyt is vendégül látó” lendvai vár ad otthont ismét megújult állandó tárlatával.

Bővebben...

MCSi Design