kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
 

murakon3218A Murakon elnevezésű, a horvátországi Muraszentmártonban immár 5. alkalommal megrendezett kortárs költői irodalmi fesztiválnak vasárnap „Murakon a Murakon után” címmel Lendván is megtartották a bemutató eseményét.

Bővebben...

ifjus3218A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) szervezésében a hét elején kétnapos zalai-muravidéki ifjúsági írótáborra került sor, mely idén is felolvasással zárult kedden délután. A felolvasó délutánon Szemes Péter és Kaj Ádám zalai irodalmárok és színházi szakemberek a dráma műfaj jellemzőiről, a drámaírásról és a dramaturgiai követelményekről szóltak.

Bővebben...

dabas3218Idén már tizennegyedik alkalommal szervezte meg néptánctáborát a Szent László Társulat, melynek ezúttal a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium adott helyet július 30. és augusztus 4. között. A táborban közel száz fiatal táncos és kísérőik vettek részt a Muravidékről, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről. A Muravidékről a Kis Lindau és a Lindau Néptáncegyüttes három táncosa látogatott el a táborba.

Bővebben...

mnmi32181A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa kedd esti ülésén a szanálási terv értelmében áttekintette az intézet működését az idei év első hat hónapjára. Az intézet a 2018 januárja és júniusa közötti időszakot pozitívan zárta (mintegy 13 ezer euróval a számlán). Hasonlóan, mint az első három hónapban mínusz észlelhető a könyvesbolt és a kávézó kontóján, ami viszont nem hatott jelentősebben az összműködésre. A tervezett programokat megvalósították, számolt be Kepe Kocon Lili igazgató, aki szeptember elsejével az intézet vezetését átadja Soós Mihálynak. A tanács határozata értelmében pénzügyi és programbeszámoló készül külön július és augusztus hónapra is, valamint augusztus végéig elvégzik a kávézó és a könyvesbolt árukészletének leltárát is.

Bővebben...

szinjatszo32181Az 1980-as évek végén a falusi színjátszás területén is nagy volt a forrongás. Ezúttal is a színjátszás szerelmeseinek és az amatőr-mozgalom néhány kiemelkedő egyéniségének a „holdköreit” pásztázzuk, s a pályakezdők visszaemlékezéseiből szemezgetünk..

Bővebben...

anna31181A Petesházi Helyi Közösség és a helyi turisztikai, valamint művelődési egyesület Anna-napi találkozót szervezett szombaton a régi iskola udvarán, mely a kapcsolatépítés, az emlékezés, a kikapcsolódás és a finom ételek kóstolása jegyében telt.

Bővebben...

szinesz31181A rivaldafény, a taps és a közönséggel azonosulás volt a fizetség a fáradozásért – így vall ma Svarda Margit, aki 20 évesen került a lendvai színtársulatba, s a drámákon keresztül ismerkedett meg a szép magyar beszéddel és a polgári életformával. Nem véletlen, hogy a Toplak Ferenc rendező irányításával működő színjátszók szinte mindegyik darabjának a női főszerepét ő játszotta.

Bővebben...

kuttyom3018A júliusi gyerek-néptánctábor keretében a Muravidéken vendégszerepelt a felvidéki Ekecsről érkezett Kuttyomfitty Társulat, amely a táborozóknak a Mátyás királyról szóló Három az igazság! című meseösszeállítást mutatta be. Ez alkalommal beszélgettünk a társulat két alapító tagjával, a Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás néptáncos, néptáncpedagógus házaspárral. Mindketten a Népművészet Ifjú Mestere cím hordozói, Fülöp Ferenc-díjas, illetve Martin György-díjas táncosok.

Bővebben...

diana30181Vanyúr István egy hatalmas, több száz éves farönkbe formázza meg a vadászok istennőjének, Diánának a szobrát a völgyifalui vadászház egyik fákkal körbevett térszögletében.

Bővebben...

tovari30181Toplak Ferencék és Bobákék – amint azt májusi-júniusi, a színjátszókról indított sorozatunkban is jeleztük – színháztörténetet írtak. Akkor inkább az ötvenes évek végén induló folyamatokra, a jelentősebb, máig emlékezetes színházi eseményekre, folyamatokra figyeltünk. Most inkább a személyes visszaemlékezéseké lesz a főszerep.  

Bővebben...

vita28182A balatonszárszói Csukás Színházban rendezték meg július 1-jén a jubileumi Nemzetközi Kórustalálkozót, mely a hazai és a külföldi kórusok baráti találkozója, valamint a meghívott kórusok koncertje is egyben.

Bővebben...

karad2818A múlt hét folyamán táncos, zenés és énekes sokadalomban volt része a népzene szerelmeseinek, hiszen immár 27. alkalommal zajlott Karádon a MÉTA tábor, ahova néhány nap erejéig ellátogattak a Muravidék Néptáncegyüttes tagjai is.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

MCSi Design