kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

klaj0921Lendván, a Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiójában múlt csütörtökön délelőtt megnyílt Abraham Klaudia műkedvelő festőművész kiállítása, amelyet Perša János nyugalmazott rajztanár méltatott. Lapunk munkatársa, a Kelepelő gyermeklap illusztrátora ezúttal az elmúlt két év alkotásaiból válogatott.   

Bővebben...

lajos0821Tavaly október végén, szinte az ország leállásával egyidejűleg a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) gondozásában megjelent Bence Lajos Egyszer én is című novelláskötete. A közel ötven muravidéki rövid történetet tartalmazó könyvnek a bemutatója február 18-án a virtuális térben volt egy könnyed beszélgetés keretében.

Bővebben...

kultur danijela0821Hozjan Danijela, aki a Lendva Községi Kultúregyesületek Szövetségét 13 évig vezette, nyugdíjba vonulása miatt (rendezvényszervezőként dolgozott a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségénél) elbúcsúzott a szövetségnél betöltött elnöki posztjától is. Negyven éves pályafutása alatt a műkedvelő kultúra területén pozitív hozzáállásával sok sikert ért el.

Bővebben...

Elvira0721A Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetségének (ZKD) vezetését Göncz Vaupotič Elvira, a gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület elnöke veszi át. A januárban kiírt elnöki pályázat után az egyesületek döntő többsége mellette adta le a voksát a négy jelentkező közül.

Az elnöki mandátum öt évre szól, de mivel Hozjan Danijela, aki 13 évig vezette a szövetséget, nyugdíjba vonult (a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségének vezetője volt), a mandátum fennmaradó két évére írták ki a pályázatot.

Bővebben...

pf0621A szlovén kultúra napja alkalmából hétfőn délelőtt a lendvai várban megnyitották az immár hetedik Pannonia Reflections nemzetközi fotóművészeti kiállítást. A megnyitóra virtuális formában került sor, de a kiállított 101 díjazott fotográfia (83 fényképész művei 29 országból) élőben is megtekinthető.

Bővebben...

Huzjan06212000 és 2008 után A csendek földrajza (Geografija tišin) című tárlat Huzjan Zdenko harmadik önálló kiállítása a Muraszombati Galériában. A múlt csütörtökön megnyílt kiállításon a lendvai származású festőművész gazdag életművéből 107 magas színvonalú műalkotás kapott helyet.

Huzjan Zdenko, aki már ötven éve Ljubljanában él és tevékenykedik, 1948-ban született. A muraszombati kiállítás a művész 70. születésnapja alkalmából indult projekt végső állomása. – A jubileumi sorozat a Légytánc (Mušji ples) című regényem kiadásával kezdődött 2019-ben, amit a ljubljanai Equrna Galériában rendezett kiállítás követett. 2020-ban megjelent még egy könyvem, egy verseskötet Csendes hely (Zatišne lege) címmel, amelyet a maribori Art-KIT Galéria adott ki egy azonos című kiállítással összekötve. A Muraszombati Galériában felállított kiállítás ezen sorozat méltó befejezése – nyilatkozta a művész a tárlat megnyitásakor.

Bővebben...

cim nivo0421A magyar kultúra napja tiszteletére megtartott központi muravidéki ünnepség járványügyi okok miatt idén rendhagyó módon, a képernyőkön keresztül jutott el a nagyközönséghez. A legrangosabb muravidéki kulturális kitüntetések, a Zala György-díjak a Bánffy Központban kerültek átadásra, a díjazottakról – a Muraszombati Baráti Kör Magyar Művelődési Egyesület, Gal Patrik, a Szolarics házaspár (fölső képünkön) és Varga József – ezúttal rövid portréfilmek készültek.

Bővebben...

cimkult0321Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Idén rendhagyó módon, „távünnepléssel”, hiszen a járványügyi korlátozások miatt a virtuális térbe költöznek az események. Az ünneplés módja és lehetősége megváltozik, de az ünnep jelentősége és üzenete nem. Idén csendesen, otthonainkban ünnepeljük meg kultúránk napját, olyan kitartóan ragaszkodva értékeinkhez, mint amilyen türelemmel és gondosan készül a hetési hímzés…

Bővebben...

konyvelo rofusz4920Rofusz Kinga: Doma (Otthon), Hart Kiadó, Ljubljana, 2019

A tavalyi Szlovén Könyvvásár keretében a Hart Kiadónál szlovén nyelven megjelent Rofusz Kinga Otthon (Doma) című könyve idén ősszel kiérdemelte az „Aranykörte” címkét, amely Szlovéniában az ifjúsági irodalom minőségi védjegyének számít.

Bővebben...

galeria4920A 2020-as év nagyon nehéz a kulturális intézmények számára, a galériák és múzeumok is ismét zárva tartanak. Ennek ellenére a tevékenységük nem állt le, a kiállítások, különböző rendezvények és projektek a világhálóra költöztek.

Bővebben...

konyvelo48200Első népzenei füzetem / Moj prvi zvezek ljudske glasbe, Humán Esély Tanácsadó Nonprofit Kft., 2020, Szerkesztette: Laposa Julianna, illusztráció: Füle Viktória.

Bővebben...

pannonia48204November végén befejeződött a Szlovén Fotográfiai Szövetség és a lendvai Pannonia Fotóklub szervezésében meghirdetett Pannonia Reflections fotóművészeti pályázat. A már igen népszerűvé vált projektre az előző hat évhez hasonlóan idén is rendkívül magas volt a beérkezett alkotások száma: mintegy 350 amatőr és professzionális fotográfus közel 50 országból összesen 5.000 fotóval jelentkezett.

Bővebben...

balazs geza4720A magyar nyelv napja alkalmából prof. dr.Balázs Géza nyelvészprofesszor, egyetemi tanár, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének oktatója, a Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke november 17-én online előadást tartott „A magyar nyelv a 21. században” címmel a Lendvai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete szervezésében.

Bővebben...

bibliobusz47201A Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban idén a szlovén közkönyvtárak napja alkalmából megemlékeztek a bibliobusz elindulásának 25. évfordulójáról is. A minden generáció által szívesen látogatott könyvtárbusz a goricskói magyarlakta falvakba is eljut.

A könyvtárban már 1975-ben voltak arra irányuló törekvések, hogy a könyvtári szolgáltatások azokra a településekre is eljussanak, amelyeken addig nem voltak elérhetők. A mozgókönyvtár ötletét végül 1995-ben valósították meg – 1975 májusában egy kisebb, átalakított autóbusz 2.500 könyvvel kezdte látogatni a nehezen megközelíthető falvakat, amelyek a muraszombati könyvtár mint körzeti központi könyvtár szolgáltatási körébe tartoznak.

Bővebben...

salamon4620A járványügyi korlátozóintézkedések következtében az 1930-ban Szabadkán született, számos díjjal és elismeréssel kitüntetett Salamon Árpád kiállítása a Bánffy Központban sajnos zárt ajtók mögött marad. A kamaratárlatot az online térbe költözve Pisnjak Atilla művészettörténész nyitotta meg.

Bővebben...

MCSi Design