kele
perec1
garas1
63. évfolyam
43. szám
Megjelenés:
2019. 10. 24.
kiscim4319
 

drot4219Kelemen Ilona szécsiszigeti drótszobrász „A drót lelke” című kiállításával mutatkozott be hétfőn Lendván a Bánffy Központ galériatermében.

A kiállításmegnyitón Soós Mihály, az MNMI igazgatója köszöntötte a művészt, csodálkozását fejezve ki, hogy háromévnyi szobrászkodás után valódi remekműveket mutat be az alkotó.

Bővebben...

tajhaz4219Hétfőn megkezdődött a domonkosfai tájház helyiségeinek berendezése. A főépület, a melléképületek és a szín – melyhez a szabadtérivé nyitható színpad is csatlakozik – napokon belül funkciót kap. A munka egy néprajzi tábor keretében valósul meg, szakemberek vezetésével és négy hallgató közreműködésével.

Bővebben...

ms galeria41191A Muraszombati Galériában október 3-án megnyílt a Magányok – a szorongás kifejezései a „muravidéki” képzőművészetben című áttekintő festészeti kiállítás, melyet a muravidéki szlovénok anyanemzethez csatolásának 100. évfordulójára állítottak fel.

Bővebben...

fal4119Az emberek egy idő után megszokják a látványt akkor is, ha az csúnya. Nap mint nap képesek vagyunk elmenni úgy dolgok mellett, hogy észrevennénk, mennyire zavarók. Lendván is így volt: a város közepén a Fő utcát egy rozsdás fal csúfította. Sokaknak talán fel sem tűnt.

Aztán egyszer csak elkezdődött valami. Fehér lett a fal, majd színek kerültek fel rá, Szépen lassan pedig egy egész történet bontakozott ki rajta. Ma jó ránézni, aki elsétál mellette, talán lassabbra fogja a lépteit és el is olvassa a rajta lévő gondolatot.

Bővebben...

tenkes4119Október 2-án Lendván, Kárpát-medencei turnéjának hatodik állomásán teltház előtt mutatta be a Magyar Nemzeti Táncszínház A Tenkes kapitánya című táncjátékot a Magyarság Háza és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében.

Bővebben...

havas41191Havas Judit előadóművész előadásában október 3-án monodrámaként, pódiumdarabként láthatta a muravidéki közönség Szabó Magda: Az ajtó című regényét a lendvai  Bánffy Központban.

Bővebben...

szinh amat4119A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete, valamint a Lendvai Könyvtár és Kulturális központ által szervezett, a lendvai amatőr-színjátszás évtizedeit bemutató kiállítás pénteki megnyitóján a kultúrotthonban az „őstagoknak” – Toplak Istvánnak, Svarda Margitnak, Toplak Milkának, Unger Mirának és Stupar Rajkónak – nyújtottak át a figyelmesség jeleként elismerést, virágszálat.

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

hermanlenti2418Herman László három, itthon már jól ismert sorozata látható három magyarországi településen, mely a művész rendkívüli alkotói periódusáról tanúskodik. Néhány héttel ezelőtt Szentgotthárdon, a múlt héten pedig Dabason és Lentiben nyílt meg Herman kiállítása.

Bővebben...

medgener2418A kultúregyesületek lendvai községi szövetsége szombaton a lendvai Színház- és Hangversenyteremben szervezte meg az egyesületek 10. bemutatkozását a nemzedékek közti együttélés jegyében.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben