kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

balazs geza4720A magyar nyelv napja alkalmából prof. dr.Balázs Géza nyelvészprofesszor, egyetemi tanár, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének oktatója, a Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke november 17-én online előadást tartott „A magyar nyelv a 21. században” címmel a Lendvai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete szervezésében.

Bővebben...

bibliobusz47201A Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban idén a szlovén közkönyvtárak napja alkalmából megemlékeztek a bibliobusz elindulásának 25. évfordulójáról is. A minden generáció által szívesen látogatott könyvtárbusz a goricskói magyarlakta falvakba is eljut.

A könyvtárban már 1975-ben voltak arra irányuló törekvések, hogy a könyvtári szolgáltatások azokra a településekre is eljussanak, amelyeken addig nem voltak elérhetők. A mozgókönyvtár ötletét végül 1995-ben valósították meg – 1975 májusában egy kisebb, átalakított autóbusz 2.500 könyvvel kezdte látogatni a nehezen megközelíthető falvakat, amelyek a muraszombati könyvtár mint körzeti központi könyvtár szolgáltatási körébe tartoznak.

Bővebben...

salamon4620A járványügyi korlátozóintézkedések következtében az 1930-ban Szabadkán született, számos díjjal és elismeréssel kitüntetett Salamon Árpád kiállítása a Bánffy Központban sajnos zárt ajtók mögött marad. A kamaratárlatot az online térbe költözve Pisnjak Atilla művészettörténész nyitotta meg.

Bővebben...

kozkonyvtar4620November 20-a, a szlovén közközkönyvtárak napja jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a könyvtári tevékenységre és a különböző rendezvények révén közelebb kerülhessen a nagyközönséghez. Az 58 szlovéniai könyvtár – köztük a Lendvai Könyvtár – az e napra tervezett eseményeket az ismert helyzet ellenére nem törölte az eseménynaptárból.

Bővebben...

magynyelvnap4620A magyar nyelv napján igyekeztünk a Muravidéken is ráirányítani a közfigyelmet a magyar nép szellemi-kulturális öröksége és nemzeti identitása alapját jelentő magyar nyelvre. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a Muravidéken a magyar nyelv napja, november 13-a megünneplése, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és a Lendvai Magyar Főkonzulátus szervezésében egyre jobb és sikeresebb programokat tudtak kivitelezni.

Bővebben...

novakpia4520A fiatal énekeseknek szervezett Alida Vane Award Junior 2020 nemzetközi énekversenyen Lettországban Novak Pia fiatal lendvai operaénekes-növendék második helyezést ért el.

Bővebben...

konyv43202Mesén nőttünk fel, csodálatos történeteket olvastunk gyerekeinknek, most pedig már unokáinknak is. Ismétlődő volt a procedúra: levettük a könyvet a polcról, s visszatettük a helyére, ha a gyermeket nagy nehezen sikerült álomba ringatni. Később a Hagyományok Háza mesemondóversenyein tanultam meg, hogy az élőszavas mesemondással a gyökerekhez térhetek vissza, s magam is legalább annyit profitálok a regélésből, mint a kisded.

Bővebben...

ms galeria42201Negyven évvel ezelőtt, 1980. október 17-én ünnepélyes keretek közt nyitották meg a Muraszombati Galéria első tárlatát. Az intézmény múlt szombaton a magas jubileumot ingyenes tárlatlátogatással ünnepelte meg: a közönség az aktuális tárlatot, Mateja Kavčič festőművész és Mitja Stanek grafikus és szobrász kiállítását nézhette meg.

Bővebben...

virtu42201A dobronaki Kézművességek Háza az idei rendhagyó hímestojás-kiállítás mintájára most ősszel újabb virtuális tárlatot nyitott meg. Ezúttal a muravidéki hímzések kerülnek közszemlére – helyi alkotóktól, de korántsem csak a helyieknek.

Bővebben...

cim banf2820„Nem adom fel, míg egy darabban látsz, nem adom fel, míg életben látsz…” – énekli a legendás LGT zenekar az egyik legismertebb slágerében. A dal szövege az idei nyári események, találkozások, zenés estek és rendezvények – melyekre a járványügyi helyzet rányomta a bizonytalanság bélyegét – mottója is lehetne. A Bánffy Nights lendvai koncertsorozat indító koncertje a múlt hétvégén (képünkön) a Hot Club of Lendava felállás gipsy-jazz ritmusaival már ezt is sugallta: elővigyázatosak, felelősek leszünk, de nem adjuk fel!

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

MCSi Design