kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

berlet3821A koronavírus-járvány miatt közel másfél évig gyakorlatilag nem vehettünk részt nagyobb kulturális programokon, rendezvényeken. Úgy tűnik, a hosszú kényszerszünetnek lassan vége, az élet bizonyos feltételek mellett újraindult, a színházak is megnyitottak. A lendvai Színház- és Hangversenyteremben is megtartottak már néhány előadást. A részletekről a két bérletszervező intézetnél érdeklődtünk.

Bővebben...

aa fordito3821A Szlovén Műfordítók Egyesületének szakértői bizottsága szeptember közepén közzétette a Sovre műfordítói díj jelöltjeit. Az 1963-ban létrehozott díjért, amelyet az irodalmi szövegek magas szintű művészi (idegen nyelvekről szlovénra) fordításáért ítélnek oda, idén három fordító verseng – közöttük Marjanca Mihelič is Krasznahorkai László „Megy a világ” című elbeszéléskötetének szlovén nyelvre való átültetéséért.

Bővebben...

mk martina3721A vajdasági Magyarkanizsán szeptember 9-től 11-ig került sor a 69. írótáborra, melyet a Lendvai Fotó-Videó Klubnak a Lendvát bemutató, Találkozásaink című kiállításának megnyitója indított, a fotósokat pedig Graj Borut klubelnök képviselte. A kiállítást Antalovics Péter vajdasági költő és Soós Mihály, az MNMI igazgatója nyitotta meg. A megnyitón az írókon és költőkön kívül szép számban megjelentek a helyiek, akik a vizuális élmények mellett aktuális muravidéki kiadványokkal is gazdagodhattak.

Bővebben...

cimdancs3721A Lendvai Zsinagógában megnyílt Dancs-Roth Marika áttekintő kiállítása, mellyel a hazai Galéria-Múzeum és szülővárosa tiszteleg a művész 70 éves jubileuma előtt. Dancs-Roth Marika a szélesebb régió egyik legkülönlegesebb alkotója: műfajilag gazdag alkotópaletta – faliszőnyegek, színház- és filmjelmezek, makraméképek, mesteri ceruzarajzok – és egy központi motívum jellemzi: a fák és a gyökerek, melyek – bárhol is volt – a szűkebb hazához kötötték.

Bővebben...

aa elinor37211A Lendvai Zsinagógában szeptember 9-én Feguš Robert vezetésével koncertet adott az Elinor énekegyüttes, amely szlovén költők megzenésített verseit adja elő. A fiatal énekesek előadását sajnos csak gyér közönség hallgatta.

Bővebben...

aa nyugd3621A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti szekciójának kiállítása. A műkedvelő képzőművészek alkotásait az ünnepélyes megnyitón Obal Ivan, a muraszombati galéria nyugalmazott művészettörténésze mutatta be. A lendvai szekció tagjai már a muravidéki nyugdíjasok szövetsége több közös kiállításán is bemutatkoztak, ez volt viszont az első alkalom, hogy a munkájukat együttesen állították ki. A tárlaton Patai Nusi, Karba Matilda, Vinko Šimonič Zorica, Žižek Ludvik és Komloš Jurij alkotásait láthattuk.

Bővebben...

bronz3521Kedden ért véget a 49. Lendvai Bronzöntő Nemzetközi Művésztelep, mely a vártnál is sikeresebb volt. A hat, Magyarországról és Szlovéniából érkező szobrász által alkotott kisplasztikák november második felében kerülnek a közönség elé. A telep szakmai vezetője Gerič Ferenc volt, a cizellőr pedig Gere László.

Bővebben...

etnoest3521A lendvai Színház- és Hangversenyteremben augusztus 30-án a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Magyar Etno Estet szervezett, amelyen részt vettek a muravidéki magyar kulturális egyesületek dalkörei és zenészei, valamint a magyarországi vendégek. A közel háromórás program a magyar népzenét, népdalt és színházat ünnepelte.

Bővebben...

car3521A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) gondozásában megjelent Cár Jenő: Életem regénye című könyve magyar fordításban. A könyv bemutatója múlt csütörtökön a Dobronoki György-házban volt a szerző, valamint Bence Lajos fordító közreműködésével. A kötetet Soós Mihály, az MNMI igazgatója méltatta a szép számú közönségnek. A jelenlévőket Varga Edit, a dobronaki magyarság elnöke köszöntötte, majd a Kis-Hétrét együttes Cár Jenő verseiből néhány megzenésített számot adott elő, illetve Szekeres Z. Ilona részleteket olvasott fel a magyarra átültetett műből.

Bővebben...

mufordito3421Idén már hatodik alkalommal tartották meg a Németh László műfordítói tábort a lakiteleki Népfőiskolán augusztus 16–22. között. Ezúttal horvát, lengyel, román, szerb, szlovén és ukrán műhelyben folyt a munka, összesen több mint 30 diák vett részt a közel egyhetes programban. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt a műfordítói program támogatója.

Bővebben...

herman3421Múlt pénteken a zsúfolásig megtelt felsőlakosi faluotthonban a helyi Arany János Művelődési Egyesület és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Egyesület közös szervezésében megnyitották Herman László festőművész kiállítását, amelyet Göncz László és Bence Lajos méltatott. A három színhelyre tervezett kiállításhoz gazdag katalógus is készült.

Bővebben...

vajdakarav3321Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly íróval és Varga Tamás drámaíróval Bence Lajos beszélgetett, az est keretében sor került Mezei Erzsébet nemezből készített tárgyainak kiállítására is, amelyet Pisnjak Attila művésztörténész méltatott. 

Bővebben...

galics33211A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró támogatást kapott Gálics István elismert lendvai művész grafikáinak felvásárlására. A hír arra buzdította szerkesztőségünket, hogy az illetékes intézményeknél rákérdezzünk Gálics hagyatékának sorsára.

Bővebben...

gonczjani2621A Szlovén Államiság Napja előestjén, június 24-én a Vinarium kilátótorony kupolájában megnyílt Göncz János alkotásainak kiállítása. A tárlatot, amelyen a családi hagyatékból válogatott tizenkettő olajtechnikával készült kép került az üvegvitrinekbe, Lendvai Kepe Zoltán néprajzkutató méltatta.

Bővebben...

konyvelo rofusz4920Rofusz Kinga: Doma (Otthon), Hart Kiadó, Ljubljana, 2019

A tavalyi Szlovén Könyvvásár keretében a Hart Kiadónál szlovén nyelven megjelent Rofusz Kinga Otthon (Doma) című könyve idén ősszel kiérdemelte az „Aranykörte” címkét, amely Szlovéniában az ifjúsági irodalom minőségi védjegyének számít.

Bővebben...

MCSi Design