kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

fototuske2521Szombaton délután nyílt meg Tüske Dóra rédicsi születésű grafikus „A cianotípia kék világa” című első önálló kiállítása a lendvai Polgárság Múzeumában. Graj Borut, a Lendvai Fotó-Videó Klub elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy Dóra kiállítása az első ilyen típusú tárlat Lendván; az alkotó ugyanis különleges technikával dolgozik, amely nagyon eltér a ma elterjedt digitális fényképezés világától. A fiatal fotós műveit Varga Szilárd, a Kanizsa Fotóklub elnöke méltatta, aki Tüske Dórát már a kezdetektől segíti. A 19. századból eredő cianotípia eljárást elsősorban dokumentumok másolására és nem fotográfiai célra dolgozták ki, ennek ellenére komoly művészi lehetőségeket rejt magában. Ezt felismerte Dóra is, aki a kémiailag (vas alapú technikáról van szó) egyik legstabilabb eljárással fotogramokat (fénykép fényképezőgép nélkül), illetve tárgyak másolatát készíti az eljárásra jellemző kék színben. Tüske Dóra nemrég csatlakozott a Lendvai Fotó-Videó Klubhoz, tárlata augusztus végéig lesz megtekinthető.

Bővebben...

lend himz2521A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete keretében működő hímzőszakkör 20. évfordulója alkalmából kézimunka-kiállítás nyílt június 18-án a Ljudska pravica téren lévő egykori önkiszolgáló helyiségeiben.

Bővebben...

nota2421A dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Dobronaki Nótázók férfikar múlt szombaton szervezte meg a Barátok zenében, táncban című nótás-zenés délutánt a Kézművességek Háza udvarán. A szervezők nevében Toplak Alenka, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, az eseményt két okból szervezték meg: részben azért, hogy eleget tegyenek a Csoóri Sándor Alap pályázatának, másrészt pedig remélve azt, hogy hamarosan teljesen véget érnek a korlátozások és végre ismét szabadon lehet ilyen jellegű rendezvényeket is tartani.

Bővebben...

MEk2421A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetnek (MNMI) a hosszúfalui faluotthonban tartott éves egyeztető ülésén a művelődési egyesületek vezetői, illetve a műkedvelő csoportok képviselői a járványügyi helyzet okozta gondokat és nehézségeket vetették fel.     

Bővebben...

gyerty jubi2421Június 12-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület magyar népdalköre és 15. jubileumát a hímzőszakköre. A hímzéskiállítással és gazdag kulturális műsorral egybekötött rendezvényen, amelyen magyarországi vendégek is felléptek, elismeréseket adtak át a csoporttagok odaadó munkájáért és a népi hagyomány őrzéséért.

Bővebben...

grajborut2421A Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiójában múlt pénteken megnyílt Graj Borut, a Lendvai Fotó-Video Klub elnökének első önálló fotókiállítása. Az „Utazás” című tárlaton egybegyűlteket Zver Ilona, az RTV vezérigazgatójának magyar nyelvű műsorokért felelős helyettese köszöntötte, a fotóssal pedig Végi József, az MMR felelős szerkesztője beszélgetett. Graj Borut, aki húsz kiállított alkotásával ismert és ismeretlen tájakra invitál bennünket, már néhány éve sikeresen szerepel (több ezüst- és bronzelismerést kapott már) különböző nemzetközi kiállításokon, s többek között Portugáliába, Kubába, Svájcba, Horvátországba, Moldvába és Guatemalába is elküldte fotóit. Szerényen azt vallja, hogy számára már a fényképek szalonokon való elfogadása is nagy elismerést jelent. Mint mondja, nagyon nagy megtiszteltetés számára, amikor ismert és híres fotósok neve között látja a sajátját is.

Bővebben...

csentekezi2421A csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület (ME) már 33 éve működő hímzőszakköre vasárnap kiállítást rendezett a helybeli faluotthonban. Az alkalmi műsorban a helybeli kisiskolások fellépése után az egybegyűlteket Sobočan Brigita, a Csentei ME elnöke és Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte.

Bővebben...

zcsj24211A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) videómegosztó csatornáján június 10-én mutatták be Zágorec-Csuka Judit „A Zrínyi-kultusz napjainkban a magyar, horvát és szlovén határsávban” című ismeretterjesztő monográfiáját. A szerzővel Kepéné Bihar Mária néprajzkutató és történész beszélgetett. A kötet, amely Zrínyi Miklós költő és hadvezér születésének 400. évfordulója tiszteletére jött létre, a Zrínyi család kutatójának újabb, ezúttal a kultusz mai vonatkozásaira és tudománytörténeti jelentőségére fókuszáló, áttekintő jellegű munkája.

Bővebben...

forgat23211Gál Anasztázia Pártosfalván élő magyar filmrendező dokumentumfilmjeihez már több ízben adtak ihletést az itteni emberek, sorsok, a helyi történelem és a néphagyományok. Legújabb alkotásához ismét a Muravidéket választotta, a József Attila-díjas Bence Lajos író és költő életútjáról, munkásságáról készít filmet.

Bővebben...

cim2321Átadták a legrangosabb szlovéniai magyar tanulmányi verseny, az idei Petőfi Sándor magyar nyelvi és irodalmi verseny elismeréseit. A díjkiosztón most már hagyományosan a versenyzők személyesen is találkozhattak a versenyanyag íróival, idén Mészöly Ágnessel és Molnár T. Eszterrel, Az emberek országa című regény szerzőpárosával. Szép eredmények születtek – két arany az általános és egy a középiskolás korcsoportban. Képünkön az aranydíjas középiskolás versenyző, Lebar Lara, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja veszi át az elismerést az írónőktől.

Bővebben...

MKH irodalom2221A Kulturális Közalapítvány (JSKD) lendvai kirendeltsége által szervezett rendezvénysorozat vasárnap délután a Vinarium toronynál zárult az „Amikor a kultúra énekelni kezd” című eseménnyel, amelyen a „Gaberski mantraši” népi zenészek és a gyertyánosi népdalkör szórakoztatta a közönséget.

Bővebben...

krizologija2221A KUD Apokalipsa kiadónál 2020-ban jelent meg szlovén nyelven a 20. század egyik kiemelkedő magyar filozófusának, Hamvas Bélának a „Krizologija” című kötete, melyet a Magyar Kulturális Intézet (MKI) online irodalmi estjén mutattak be.

Bővebben...

biro2221A Lendvai Zsinagógában május 28-án megnyílt Bíró Ilona (1920–1990) Lendván született képzőművész kiállítása, mellyel – a régió eddig ismeretlen képzőművészeti története feltárásának folyamatában – az alkotó jelképesen, munkássága révén hazatért szülővárosába.

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója szerint a Hazatérés című kiállítás kettős értelemmel bír: a hazatérés mellett – Bíró Ilona festő és grafikus műveinek bemutatására gondolva – újrakezdést is jelent, hiszen a járvány miatti hosszantartó zárás után az első tárlatmegnyitón üdvözölhette a közönséget.

Bővebben...

hajnal2121Az éves közgyűlésen szép számban összegyűlt egyesületi tagok ismét Göncz Vaupotič Elvirát, az eddigi elnököt választották meg a Gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület élére.

Bővebben...

cim dobr2121A múlt hétvégén végre ismét élőben lehetett megtartani a rendezvényeket, ezek közé tartoztak a Műkedvelő Kultúra Hete projekt keretében és a Kulturális Közalapítvány (JSKD) kirendeltségei által szervezett események is. A Bakonaki-tó idilli környezetében is felcsendültek a dalok a Dobronaki Nótázók fellépésén: ez volt hosszú idő után az első nyilvános rendezvény, de sajnos gyér közönség előtt zajlott. Pedig a kultúrának, legyen az műkedvelő vagy professzionális, szüksége van és most különösen szüksége lesz a támogatásunkra.

Bővebben...

MCSi Design