kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

igrec21181Renato Igrec kiállításának a lendvai színház folyosógalériája ad otthont, realista és hiperrealista portréit június 4-ig tekintheti meg a közönség. Igrec már csáktornyai gimnáziumi évei alatt is szerepelt kiállításokon, ahogy maga elmondta: már az óvodában is felfigyeltek rajztehetségére, amelyet később nagyon tudatosan fejlesztett tovább.

Bővebben...

szinjatszo2 2118Fejezetek színjátszásunk történetéből III.

Előző színháztörténeti fejtegetéseinkben kevés szó esett a darabok szerzőiről, a választott színpadi művek jellegéről, stílusáról. Utaltunk arra, hogy a polgári dráma iránti érdeklődés megnőtt, bár a 60-as években a szlovén színházak (ljubljanai Városi Színház, Maribori Dráma, Nova Gorica-i színház) sorra tűzték műsorukra az európai és az angolszász dráma polgári hagyományaiból kinövő műveket, míg a 60-as években alig akad ehhez hasonló vállalkozás a magyar társulatok háza táján.

Bővebben...

cim chagall2118A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet egyik óriásának Teremtés és Biblia című kiállítása. A kiállítást kísérő fényfestés, a vár udvarára és a bástyára vetített Chagall-motívumok által az európai képzőművészet óriásának bibliai motívumai egy valóban színpompás fény-performansszá álltak össze, messziről is ráirányítva a figyelmet az épületben megtekinthető grafikai gyűjtemény által nyújtott igazi Chagall-élményre. Jó, hogy nekünk nem kell ilyenekért máshova menni…

Bővebben...

kolomp2018A magyarországi Kolompos együttest jól ismerik már a muravidéki gyerekek. Bizonyára minden óvodában akad legalább egy CD, amiről egy-egy kedvenc dalocskát kívülről fújnak a kicsik. Élőben hallgatni őket, együtt énekelni a jól ismert dalokat, táncolni a fülbemászó muzsikára viszont mindig különleges élmény.

Bővebben...

zcsj20182A csodafiúszarvas nyomában címmel megjelent Zágorec–Csuka Judit első hangoskönyve, melyen válogatott verseit adják elő muravidéki szavalók. A CD ünnepélyes bemutatója május 8-án este volt a Bánffy Központban.   

Bővebben...

szinj1 gyasz2018A 70-es és 80-as években a falusi színjátszás hanyatlásnak indult. A sajtóban és a Földművesek Naptára 1967-es kiadásában a panasz hangján szólnak a kultúra szervezői főleg Hodos, Domonkosfa és Pártosfalva kapcsán, mondván, a fiatalokat lehetetlen megnyerni a színházi tevékenységnek. Azonban még az év végén, illetve 1967 elején gyorsan javítottak a hodosiak „Az ördög” és a szentlászlóiak a „Közös lakás” című színdarabok bemutatásával. 

Bővebben...

sivje19181A lendvai könyvtárban csütörtökön mutatták be Kristina Kočan maribori költőnő harmadik, Šivje (Fűzések) című kötetét. A Litera egyetemista kiadó által megjelentetett könyvről az alkotó elmondta: a versek írása közben és később sem törekedett semmiféle koncepcióra, s innen a kötet címe is, mely a versek egymásutánját, füzérét jelenti.

Bővebben...

herman1918A lendvai Bánffy Központban május 3-ától tekinthető meg Herman László muravidéki képzőművész legújabb kiállítása, a Made in China című ciklus. A világszerte ismert kereskedelmi szópáros a festménysorozat, illetve a kiállítás címeként előre felkelti az érdeklődést. 

Bővebben...

szinjatszo1 1918Színházi sorozatunkban a meg-megújuló muravidéki magyar amatőr színjátszás közel 100 éves időszakának fontosabb állomásait, annak szereplőit, mozgalmi jellegét és fejlődési szakaszait vesszük sorra, tekintettel a hullámzó teljesítmény okaira és a kihagyásokra is.

Képünkön: A Botcsinálta doktor gyertyánosi szereplői 1951-ből.

Bővebben...

japan1718Az 1. Számú Lendvai KÁI-ban a múlt héten japán napot szerveztek, melyen kultúrprogrammal és műhelymunkákkal kívántak betekintést nyújtani – az arrafelé az egyik legnagyobb eseménynek számító cseresznyevirágzás-ünnep időszakában – a felkelő nap országának is nevezett Japán kultúrájába.

Bővebben...

galeria1718A Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt heti rendkívüli ülésén döntést hozott az intézet teljes ügyvitelének belső ellenőrzéséről és átvilágította a megvalósított, illetve elmaradt programokat. A tartalmi program szinte teljes egészében megvalósult, míg az épület karbantartásánál rosszabb a mérleg. A látogatottság viszont 2017-ben a több mint 27 ezer látogatóval rekordot döntött. 

Bővebben...

olasz1618A lendvai Színház- és Hangversenyteremben a múlt kedden megnyílt Olasz Ferenc fotókiállítása, melyhez alkotói könyvbemutató és ingyenes koncert is társult. Az eseményen jelen volt a művész is.  

Bővebben...

szodott2517– ... azaz az alsólakosi Szödött-vödött Színjátszó Társulat sok alakoskodást és kabarétréfát felvonultató jelenetfüzérrel, szép közönségsikerrel, színpadi őstehetségekkel, szórakozni vágyó nézősereggel. A két-három szereplős bohózatfüzér a hatvanas-hetvenes évek rádiókabaréinak hangvételét hozza, bár az „aktualizálás” nem mindig sikeres, főleg az oly közismert, mesteri módon megalkotott Vujcsics Tihamér-kabarésláger esetében nem, mint a „Miért nem fogtok Ödönkének békát?” jelenetnél, amelyből éppen a lényeget jelentő zenei betétek hiányoznak.

Bővebben...

radamos2517A „Harangvirág” Művelődési és Idegenforgalmi Egyesület 35 éves fennállását ünnepelték a radamosi faluotthonban vasárnap. Az eseményen elismeréseket vehettek át az arra érdemesek, de műhelymunkák során kézműves tárgyak készítését is el lehetett sajátítani.

Bővebben...

MCSi Design