kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

janosvitez1619Koter Gizella átdolgozásában és rendezésében, Nađ Eva segédletével mutatta be hétfőn a Bánffy Központ nagytermében az 1. Számú Lendvai KÁI 3–9. osztályos tanulóival Petőfi Sándor: János vitéz című meséjét a Kisoroszlánok színjátszócsoport.

Bővebben...

nept16193Április 10-én tartották a muravidéki iskolák és óvodák gyermek-tánccsoportjainak területi találkozóját a lendvai színházban. Kilenc együttes lépett színpadra, hogy bemutassa néptánctudását.

Bővebben...

lajos1619Péntek este a hodosi faluotthonban Bence Lajos Írott szóval című könyvének bemutatójára várták az érdeklődőket. A szerzővel Pap József, a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár munkatársa beszélgetett.

Bővebben...

zala1519A Lendva községi magyar önkormányzat szombaton a Zala György-szobor megkoszorúzásával és a Bánffy Központ kiállítótermében rendezett ifjúsági képzőművészeti kiállítás megnyitásával emlékezett a lendvai születésű Zala György szobrászművészre az idei emléknapon.

Bővebben...

aa kolteszet16192Április 11-én, a magyar költészet napján a kétnyelvű általános iskolák is megemlékezéseket, írókkal való találkozásokat szerveztek. Ily módon emlékeztek a magyar irodalom nagyjaira, József Attilára és 20. századi kortársaira (Adyra, Kosztolányira, Babits Mihályra). Fotónk az 1. Számú Lendva KÁI-ban készült, ahol nem csak a tantermekben, de a folyosókon is hazai költőkről és irodalmárokról készültek pannók, képes összeállítások. Bence Lajost ez alkalomból a 4.a osztály tanulói látták vendégül a költő gyermekverseinek a szavalásával, de költői pályájának további alakulásáról, élet- és írói terveiről is kérdezték.

Bővebben...

petofi1519Április 3-án rendezték meg a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában a Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny országos döntőjét, ahova 22 általános iskolás és 14 középiskolás került be.

Bővebben...

cim1519A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján, április 11-én. A Muravidéken idén külön ünnepélyes ez a nap, hiszen Bence Lajossal már József Attila-díjas költője van a vidéknek. A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete kezdeményezésére a kétnyelvű iskolákban Bence Lajos verseit szavalják, Kapcán a József Attila ME hagyományosan megszervezte költészet napi rendezvényét, fiatal versmondóink a hétvégén indulnak a József Attila Versmondó Verseny Zala megyei döntőjére. Az eseményekről bővebben cikkeinkben.   

aa opera15191A Magyar Állami Operaház 2013-ban indította útjára az Opera Nagykövetei Programot, melynek célja az opera és a balett műfajának megismertetése és népszerűsítése egy művész személyes tapasztalatai nyomán. A programban idén a muravidéki kétnyelvű iskolák is szerepeltek.

Bővebben...

ritmikus1419A mozgáskultúra színházi megjelenítése a baletthoz hasonlóan új utakat keres az óvodai és az iskolás kori ritmikus táncoktatásban – állapíthattuk meg a pénteki szemlén Lendván, amelyre 15 óvodás és iskolás csoport jelentkezett a radgonai, a muraszombati és a lendvai körzetből.

Bővebben...

tragedia14192Vidnyánszky Attila rendezésében mutatta be a Nemzeti Színház Madách Imre halhatatlan, gyakran parázs vitákat is kiváltó művét, Az ember tragédiáját.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben