kiscim1118
 
sandi1181Kedden mutatta be a kiadóként, mecénásként és szervezőként is munkálkodó Lendvai Népi Egyetem Sandi Horvat Preprosto enostavno – Naprosto jednostavno – Szimplán egyszerű című, három nyelven megjelent roma-tematikájú könyvét.A roma rádió riportere és a Szlovén RTV munkatársa saját történetét meséli el, mely nem volt könnyű, 2013-ban keletkezett könyve is önterápia-jellegű vállalkozás volt.

Bővebben...

pupilla1118A lendvai Pupilla Bábszínház március 8-án a lendvai közönség előtt sikeresen mutatta be legújabb egyszemélyes előadását, a Petrezselymecskét. A vakmerő és bátor kislány történetét egy olasz népmese alapján Kavaš Petra dolgozta át színpadra, valamint a bábokat is ő mozgatta. Múlt csütörtökön a lendvai Színház- és Hangversenyteremben az egyszemélyes mesét Kavaš Petra színésznő és Šinko Sabina, a darab rendezője és díszlettervezője, valamint a bábszínház vezetője varázsolta színpadra.

Bővebben...

hangmest1118Albert Péter Hangemberek című „keserédes film-színházát” mutatta be március 6-án a magyar bérletes előadások keretében az Újszínház a lendvai színházban. Egy igazi rendszerváltási darabot láthattunk némi „előremutatással”.
herman1118A ljubljanai Balassi Intézetben március 6-án megnyílt Hermán László felsőlakosi születésű képzőművész A határ szélén című képsorozatának kiállítása.
textil1118Békéscsabán március 9–11. között került sor a XVI. Országos Textiles Konferenciára és a hozzá kapcsolódó Népi textíliák a Kárpát-medencéből című kiállításra. A több mint ötszáz résztvevős rangos szakmai tanácskozáson, melyen az ország legjelesebb textilesei, azaz a népi hímzés, nemezelés, viseletkészítés szakértői vettek részt, A Muravidéket Tivadar Éva népi iparművész, pedagógus mutatta be. A Hetés textilkultúrája régen és ma című előadásában átfogó képet adott a vidék textilkultúrájának történetéről, a hímzőszakkör-mozgalomról és a népi iparművészek munkásságáról.
rokker10181Húszéves a „Rockerek verseket énekelnek” projekt, amely által, a kölcsönös inspiráció folytán új műfaj született Szlovéniában – hangzott el a múlt szerdai emlékülésen a Maribori Egyetemi Könyvtárban.

Bővebben...

nemes1018A lendvai könyvtár olvasótermében múlt csütörtökön Nemes László festőművész-tanár Vallás és művészet című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A kolozsvári születésű művész vetítéssel egybekötött előadását sok időszerű utalással tette érdekfeszítővé.

Bővebben...

bab1018A Tavaszváró gyermekelőadások keretében Lendván a legkisebbek újra bábszínházi élményekkel gazdagodhatnak két egymást követő szombaton. A hétvégén műsorra tűzött Péter és a csodaágy című előadás a sikert aratott, szombaton a szervezők a Kinizsi Pál című bábjátékra várják a látogatókat.

Bővebben...

galeria10181A Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa egy év után, hétfőn tartotta meg 13. ülését, melyen elfogadták az intézet 2017. évi zárszámadását, de az idei év programjáról és pénzügyi tervéről is tanácskoztak. A galéria látogatottsága tavaly rendkívüli volt.

Bővebben...

pia0918Csütörtökön a Lendvai Zsinagóga kiállítóterme zsúfolásig megtelt az „angyali hangú” ifjú tehetség, Novak Pia első önálló estjére. Sokak szerint azonban ez csupán a következő évek fellépéseinek és hangversenyeinek az első állomása volt egy reményekkel teli, sikeres pályán.

Bővebben...

opera0918A Magyar Állami Operaház által tavaly szeptemberben indított Kárpát-Haza Opera Túra szlovéniai állomásán február 22-én és 23-án láthatta a muravidéki közönség Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját és Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének balettváltozatát.

Bővebben...

szentpeter0818Vasárnap mutatták be a lendvai színházban a Hevesi Sándor Színház által színpadra vitt Szent Péter esernyője című darabot. A vidéki életet és a dzsentrik hanyatlásának a világát bemutató egyik utolsó Mikszáth-művet Deres Péter átiratában, Moravetz Levente rendezésében láthatta a közönség.

Bővebben...

zabot08181A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön Vlado Žabot ismert szlovén regényíró, korábban a Szlovén Írók Egyesületének elnöke, a Kersnik-díj megalapítója és Dejan Karba újságíró bemutatta az író legújabb, Sveti boj (Szent háború) című regényét.

Bővebben...

slokulthodos0818– Szerencsések a vegyes nemzetiségű területen élők, hiszen már a bölcsőben két nyelvet szívhatnak magukba. A kiváltság azonban feladatot is ró rájuk, hiszen kötelességük mindkét nyelvet ápolni és továbbadni. A kétnyelvűséghez két kultúra is adatik, melytől nem csak gazdagabb, de szebb is az élet ezen a vidéken – ezen gondolatok mentén tartották meg Hodoson hétvégén a szlovén kultúra napját.

Bővebben...

szodott2517– ... azaz az alsólakosi Szödött-vödött Színjátszó Társulat sok alakoskodást és kabarétréfát felvonultató jelenetfüzérrel, szép közönségsikerrel, színpadi őstehetségekkel, szórakozni vágyó nézősereggel. A két-három szereplős bohózatfüzér a hatvanas-hetvenes évek rádiókabaréinak hangvételét hozza, bár az „aktualizálás” nem mindig sikeres, főleg az oly közismert, mesteri módon megalkotott Vujcsics Tihamér-kabarésláger esetében nem, mint a „Miért nem fogtok Ödönkének békát?” jelenetnél, amelyből éppen a lényeget jelentő zenei betétek hiányoznak.

Bővebben...

MCSi Design