kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

varej2520A „savanyú idő” ellenére – ahogy Baumgartner Dubravko, a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatója fogalmazott – szép számú közönség jött el a szombati „Múzeumok éjszakája” rendezvényre a lendvai várba, ahol ingyenes tárlatvezetés, gyermekfoglalkozás és etno-jazz koncert várt az érdeklődőkre.  

Bővebben...

zkd danijela2420A Lendvai Kultúregyesületek Szövetségének elnöke és a Kulturális Közalapítvány kirendeltségének vezetője, Hozjan Danijela a koronavírus idején sem tétlenkedett, s máris a teljes feloldásra készül, mely az augusztus végi szüreti rendezvényekre remélhetőleg bekövetkezik.

Bővebben...

pilon2420Kettős kiállítás-megnyitóval indult újra a Muraszombati Galéria: Veno Pilon ajdovščinai művész műveiből, valamint a Muravidéki és Prlekijai Képzőművészek Egyesülete (DLUPP) 25 éves terméséből ad válogatást.

Bővebben...

gyuracz23202Magyar Nyugat Könyvkiadó. Szombathely. 2019. Gyurácz Ferenc könyvének, mint általában a nagy és jelentős könyveknek, többféle olvasata lehetséges. Lehet például személyes ismerősként figyelni tevékenységét, folyóirat-szerkesztői „kálváriáját”, vagy lehet irodalmunk és kulturális tevékenységünk kevés „vigyázó szemű” figyelőinek egyikeként, értékelő ítéletek megfogalmazójaként tekinteni rá és alkotásaira.

Bővebben...

berlet2320Leállítani könnyű, de újraindítani a kulturális életet nem lesz az – mondta egybehangzóan Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) igazgatója, amikor az elmaradt előadások, illetve az őszi idény új bérletes színházi darabjai után érdeklődtünk.  

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

hermanlenti2418Herman László három, itthon már jól ismert sorozata látható három magyarországi településen, mely a művész rendkívüli alkotói periódusáról tanúskodik. Néhány héttel ezelőtt Szentgotthárdon, a múlt héten pedig Dabason és Lentiben nyílt meg Herman kiállítása.

Bővebben...

medgener2418A kultúregyesületek lendvai községi szövetsége szombaton a lendvai Színház- és Hangversenyteremben szervezte meg az egyesületek 10. bemutatkozását a nemzedékek közti együttélés jegyében.

Bővebben...

cim evszaz2318Gazdag történelmünk, a lendvai várban található egyre gyarapodó gyűjtemény is évszázados harcainkról, megmaradásért folytatott küzdelmeinkről tanúskodik. A vár helyiségeiben, a Fő utcán és a zsinagógában a kisvárosnak és környékének a tárgyi hagyatékát, vitrinekben őrzött kincseit, reprint kiadványait időről időre új kontextusba állítva bocsátják közszemlére. Legyünk büszkék történelmi múltunk e becses bizonyítékaira, új szerzeményeinkre, melyeknek a „három királyt is vendégül látó” lendvai vár ad otthont ismét megújult állandó tárlatával.

Bővebben...

petofi22181Május 23-án került sor a Bánffy Központban a Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny díjkiosztó rendezvényére, melyen – most már hagyományosan – a versenyzők személyesen is találkozhattak a „versenymű” írójával. Idén Mészöly Ágnes, a Szabadlábon című regény írója volt a vendég.    

Bővebben...

dienes22180A lendvai Bánffy Központban pénteken este megnyílt Dienes Kinga iparművész kiállítása. Alkotásaival sikerült neki az, mi másoknak talán nem: a belső terek esztétikai kimunkálásában, dekorációs kiteljesítésében a sokszínű motívumrendszerrel egységes stílust teremteni.

Bővebben...

MCSi Design