kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620

Napra pontosan ma, június 4-én száz éve annak, hogy 1920-ban a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában aláírták az ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Zsitkócban, a Hetési Barátság Parkban június 4-én, a ...

 

A kupaelődöntő előtti utolsó felkészülési találkozót egy héttel korábban, június 3-án a fővárosban az Olimpija ...

Ismét Lendváról, a Vinarium kilátótoronytól rajtolt el a Szlovén E-mobilitás Egyesület (DEMS) szervezésében a Koperig ...

Száz éve írták alá a „trianoni békeszerződést”
Határ el nem választ
Vinko büntetőjével győzött a Nafta
305 kilométer utántöltés nélkül
 

Pozsony megye garantálja, hogy a nemzetiségi iskolák külön elbírálás alá esnek

Juraj Droba, Pozsony megye elnöke és Sólymos László, a Híd elnöke a nemzetiségi oktatás helyzetének javításáról és a magyar tanítási nyelvű középiskolák kapcsán felmerült helyhiány megoldásáról tárgyalt. A felek olyan megoldást találtak, melynek köszönhetően Pozsony megyében már a következő tanévben rendeződhet az idén kialakult helyzet. A jövőben külön elbírálás alá helyezi a nemzetiségi iskolákat. A két magyar tanítási nyelvű középiskolában az elsősök keretszámait az adott tanévben várható maximális jelentkezők alapján szabja meg.

(www.bumm.sk, 2020.6.25.)

Szijjártó: Legkésőbb hétfőn megnyitnak az ukrán–magyar határátkelők

Legkésőbb hétfőn újranyitnak minden, Magyarország és Ukrajna közötti határátkelőt – tájékoztatott Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere június 25-én Kijevben, az ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. Jelenleg egy átkelő van nyitva, de legkésőbb hétfőn a lónyai, beregsurányi, újlaki és barabási átkelőn is lehetővé tesszük az átkelést a jelenlegi utazási szabályok fenntartásával – mondta. Szijjártó Péter elmondta: nyomatékosan kérik a határellenőrző szerveket, hogy szüntessék meg a Nagypalád és Nagyhódos közötti nevetséges állapotot. „Van egy út, mely összeköti az országainkat, és nevetséges bürokratikus kérdések miatt nem juthatunk át az átkelőn.” A külügyminiszter reméli, hogy heteken belül megoldást találnak a problémára.

(www.karpatalja.ma, 2020.6.25.)

Egy lépéssel közelebb a magyar–ukrán csúcstalálkozóhoz

A beregszászi kórház felújításáról, és a magyar–ukrán vállalkozások közötti kapcsolatok megerősítéséről is tárgyalt Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter június 25-én Kijevben. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba elmondta: a gazdasági, kereskedelmi, infrastrukturális kérdések voltak előtérben a tárgyaláson, amely az egyik eleme volt a két ország közötti csúcstalálkozó előkészítésének. „A ma aláírt jegyzőkönyv lesz az egyik alapja az Ukrajna és Magyarország közötti memorandum aláírásának is a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztéséről” – mondta.

(www.karpatalja.ma, 2020.6.25.)

Piros-fehér-zöldbe borult Kolozsvár egyik legforgalmasabb utcája

Befejeződött Kolozsvár egyik legforgalmasabb utcájának felújítása – adta hírül pénteken Emil Boc polgármester. Az arculatváltás érdekessége, hogy az útburkolatot piros-fehér-zöldre festették. Az egykori Wesselényi/Dózsa György, ma már Regele Ferdinand utca átalakítása és felújítása tíz hónapig zajlott. Az utcát kiszélesítették, buszsávot és biciklisávot hoztak létre, és fákat is ültettek mindkét oldalán. Tizenkét töltőállomást is elhelyeztek rajta elektromos rollerek és kerékpárok számára, a közvilágítást LED-technológiával oldották meg – számolt be a Facebook-oldalán Emil Boc polgármester.

(www.maszol.ro, 2020.6.26.)

Magyar egység Marinciban is

A Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának és a helyi művelődési egyesületnek a vezetői, Pap József és Kuntić Sándor a HMDK hathatós közreműködésének köszönhetően múlt pénteken aláírhatták a Marinciban található Magyar Ház használatáról szóló új szerződést a járás elöljárójával, Hrvoje Drinovaccal. A Nuštari járáshoz tartozó Marinciban mintegy 250-en élnek, közülük 109-en vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával. A Vukovártól délnyugatra fekvő faluban a csekély lélekszám ellenére aktív kulturális élet folyik. A településen van egy magyar ház is, amely a járás tulajdonát képezi, a HMDK hathatós közbenjárásának az eredményeképpen ezt az épületet nemrég a járás magyar kisebbségi önkormányzata és a Petőfi Sándor MKE közös használatba kapta.

(www.kepesujsag.com, 2020.6.26.)

Feszített tempójú évadnak néz elébe a Komáromi Jókai Színház

Június 29-én tartotta évadzáróját a Komáromi Jókai Színház, melyen már a május közepén kinevezett új igazgató, Gál Tamás köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy az elmúlt pár hétben 1200 bérletesnek tudták visszaadni a színház élményét, a Jelenetek egy házasságból és a De mi lett a nővel? című darabok színre vitelével. Bőséges és igazán változatos évaddal készül a Komáromi Jókai Színház, melynek művészei januárig feszített tempóban dolgoznak majd. Színre viszik a márciusban elmaradt Szeretkezz, ne háborúzz! című darabot, míg szeptembertől új bemutatókkal készülnek.

(www.bumm.sk, 2020.6.29.)

Néptánc- és népviselet bemutató volt a Magyar Házban

Néptánc és népviselet bemutatót tartott a vukovári magyar házban a Petőfi Sándor Program volt ösztöndíjasaiból összeállt Lajta-Szeret Egyesület. 2018-ban alakultak és a népi kultúrára épülői közösségi események szervezése egyik kiemelt céljuk. Pályázati források segítségével számos sikeres projektet tudhatnak már magukénak. Ezek egyike volt a vukovári néptánc és népviselet bemutató is.

(www.kepesujsag.com, 2020.6.29.)

Hagyományra és értékre való nevelés családias környezetben

Június utolsó hétvégéjén családi napot rendeztek az ipolyviski óvodában. A közösségépítő esemény egyben nyitott nap volt a leendő óvodások részére. Az Ipoly menti község oktatási intézménye nagy hangsúlyt helyez a magyar kultúra megismerésére, valamint a hagyományok ápolására. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége ipolyviski alapszervezete sikeres pályázatának köszönhetően rendezték meg az óvoda udvarán az „Öröm, boldogság, játék, sport, kultúra, családi nap – legyünk együtt!” elnevezésű alkalmat. A délelőtt folyamán a Kuttyomfitty társulás mesét adott elő, de számos sportlehetőség is várta a kicsiket.

(www.felvidek.ma, 2020.6.29.)   

Ajándék könyvcsomag az egész éves munkáért – immár tizedik alkalommal

A szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola tanévzáró ünnepségén tizedik alkalommal volt jelen a testvérvárosi Tata önkormányzata, hogy értékes könyvcsomagokat adjon át az iskola három alsó tagozatos és három felső tagozatos tanulójának, akik tanáraik értékelése alapján a magyar nyelv művelésében leginkább jeleskedtek a tanév folyamán. Rigó Balázs, Tata város alpolgármestere és Osgyáni Zsuzsanna, külkapcsolatokért felelős referens, Szőgyén díszpolgára adta át az ajándékokat az arra érdemes tanulóknak.

(www.felvidek.ma, 2020.6.30.) 

Máshol lehet templomi szertartást tartani – Bákóban egyelőre nem indulhattak újra a magyar misék

„Nem lesz többé magyar mise Bákóban” – hirdette A Moldvai magyarság – Unguri în Moldova Facebook-oldalon megjelent bejegyzés. A hírre sokan felkapták a fejüket. Hiába készültek a Bákó megyei csángó hívek arra, hogy a koronavízus-járvány miatt elrendelt több hónapnyi szünet után újra magyar szentmisén vegyenek részt Bákóban, a szertartás az utolsó pillanatban meghiúsult. Egy csángó tematikájú közösségi oldal szerint a miséknek helyet adó templom környékén élő lakók tiltakozása miatt maradt el a szertartás, ám a magyar alkalmakon szolgálatot teljesítő pap szerint csupán a templom szűkössége miatt nem lehet – a járvány elleni védekezés szabályait betartva – megtartani egyelőre a miséket.

(www.maszol.ro, 2020.6.30.)

Új elemekkel bővül a magyar kormány kárpátaljai szociális programcsomagja

Szélesebb támogatotti kört megcélozva, 2,56 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén kárpátaljai szociális programcsomagját a magyar kormány szerdától. A határon túli magyarság egyik legkiszolgáltatottabb része a kárpátaljai, a kormány azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ottani magyarság szülőföldjén tudjon maradni és boldogulni – hangsúlyozta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János hozzátette, ma nincs olyan társadalmi réteg Kárpátalján, amelyet a magyar kormány valamilyen formában ne támogatna.

(www.karpatalja.ma, 2020.7.1.)

Jövő héten kezdődik a Vajdasági Birkózóakadémia építése

A jövő héten kezdik építeni a Vajdasági Birkózóakadémiát Magyarkanizsán. Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány ügyvezetője és a kivitelezők aláírták a szerződést. Tavaly október 23-án került sor az akadémia ünnepélyes alapkőletételére. A létrehozását és a szükséges felszerelés beszerzését a magyar kormány 937 millió forinttal támogatja. A munkálatokat július 10-én kezdi meg a szabadkai székhelyű Yumol építőipari cég. Az akadémia főtervezője Valkay Zoltán. Elmondta, több stílust is alkalmazott, valamint a Magyarkanizsa építészetére jellegzetes elemeket is igyekezett belecsempészni a tervekbe. A birkózóakadémia az oktatást és a turizmust is fellendítheti majd Magyarkanizsán - mondta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

(www.pannonrtv.com, 2020.7.1.)

Megtartották a Vajdasági Tehetség Gálát

Vajdaság legtehetségesebb diákjai vehették át díjaikat a nyolcadik alkalommal megrendezett Vajdasági Tehetség Gálán kedden. A Szabadkai Városházán megtartott rendezvényen a különböző oktatási területeken kimagasló teljesítményt nyújtó diákokat ünnepelték, és ismerték el a munkájukat. Az idei év legtehetségesebb diákjai túlnyomórészt a természettudományok kategóriájából kerültek ki, hangzott el az eseményen. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács választotta ki a díjazottakat.

(www.pannonrtv.com, 2020.7.1.)

Könyvadománygyűjtés indul a leégett zétényi könyvtár javára

Májusban, éppen a koronavírus-járvány idején égett le Zétényben a kultúrközpont épülete, amelyben a községháza, a könyvtár, és asztalitenisz szakosztály is működött. Július elsejétől a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) vezetésével könyvadománygyűjtés kezdődik a leégett zétényi könyvtár állományának feltöltésére. A felvidéki magyar könyvtárosok érdekképviselete a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával, valamint a Selye János Egyetem vezetőségével és annak könyvtárával, illetve az úgynevezett gyűjtőkönyvtárakkal együttműködve várják az olvasók könyvadományait.

(www.felvidek.ma, 2020.7.1.) 

MCSi Design