kele
perec1
garas1
64. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2020. 01. 23.
kiscim0320

Hodos Község Tanácsa utolsó idei ülésén elnapolta a döntést a hidromeliorációs rendszerek községre háruló ...

Dobronak Község Tanácsa múlt szerdai ülésén nyolc támogató és három ellenszavazattal elfogadta a polgármesteri ...

Pénteken a teltházas művelődési otthonban ünnepélyes keretek közt megünnepelték Dobronak Község 21. ünnepét. A ...

Palackozott palinai vízzel fogadta az újságírókat Jaklin Damjan, Nagypalina Község polgármestere azon a ...

Nem döntöttek a hidromeliorációs rendszerekről
Elfogadták a kétéves költségvetést
A kis községek versenyképesek, de kell az összefogás
Nagypalina kimaradása nem sérti az EU-előírásokat
 

Rétvári: A nemzeti összetartozás minden magyarba bele van írva

A nemzeti összetartozás minden magyarba bele van írva – hangoztatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára múlt héten Mosonmagyaróváron, a nemzeti összetartozás évének ünnepélyes megnyitóján. Az elmúlt száz év két fontos tanulsága, hogy az ország szuverenitását és autonómiáját meg kell őrizni.

(www.kepesujsag.com, 2020.1.16.)

Minden Kolozs megyei magyar osztály megmarad a jövő tanévben is

A Kolozs megyei főtanfelügyelőség csütörtöki vezetőtanácsi ülésén jóváhagyták, hogy minden magyar osztály, amely a 2019-2020-as tanévben elindult, a következő iskolai évben is tovább működjön. Jó hír, hogy jövőtől a Waldorf Iskolában egy magyar tagozatos kilencedik osztály, valamint az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban egy magyar előkészítő osztály is indul majd.

(www.maszol.ro, 2020.1.16.)

Bemutatkoztak a Magyar Közösségi Összefogás jelöltjei Tornalján

Tornalja városa második alkalommal adott otthont a Gömör - Nógrádi Összetartozás Napja elnevezésű rendezvénynek, amelyen ezúttal a februári parlamenti választások során a Magyar Közösségi Összefogás listáján induló jelöltek is bemutatkoztak. Az eseményre zsúfolásig megtelt a helyi művelődési központ színházterme. A korábbi évek helyszínei - Pelsőc, Feled és Fülekpüspöki - után a rendezvénysorozat visszatért Tornaljára, ahol Szögedi Anna polgármester immár másodszor köszöntötte a résztvevőket házigazdaként.

(www.hirek.sk, 2020.1.18.)

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúziójáról döntött a két párt küldöttgyűlése

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött szombaton Csíkszeredában a két párt küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. A pártok határoztak arról, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások után indítják el, a választásokon pedig az Erdélyi Magyar Szövetség elnevezésű politikai szövetségben vesznek részt.

(www.karpatalja.ma, 2020.1.18.)

Új magyar óvoda épül idén Szabadkán

Az intézmény két bölcsődei és három óvodai csoport kialakítására lesz alkalmas. A telek már megvan, az építkezés pedig hamarosan megkezdődik. A szabadkai beruházás a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében valósul meg. Eddig három év alatt a Magyar Kormány csaknem egy milliárd forintot fordított erre a célra Vajdaságban.

(www.pannonrtv.com, 2020.1.19.)

Bőgőt temettek a színpadon

Óbecse 1900-as évekbeli népzenei életének szereplőire emlékeztek a magyar kultúra napja alkalmából. A tamburabandákat, fúvósokat és cigányzenekarokat a Fokos muzsikusai és vendégei idézték meg. Bőgőt temettek a színpadon a tíz éves fennállását ünneplő Fokos zenekar és vendégei. A derűs jelenettel az 1900 évek feledésbe merült népzenei életének állítottak emléket a zenészek. Tavaly megjelentetett Óbecse község népzenei hagyatéka című albumukat mutatták be a közönségnek.

(www.pannonrtv.com, 2020.1.19.)

Kiket támogat Magyarország szlovákiai magyar kultúra és oktatás címén?

Tovább csökkent a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarországról Szlovákiába érkező összeg. Míg 2016-ban még 8,5 milliárd, 2017-ben 6 milliárd, 2018-ban 4,6 milliárd forint érkezett ezen a csatornán, 2019-ben már „csak” 3 141 849 279. Ezekben nem szerepelnek azok az összegek, amelyet a köznyelv „bethlen-pénz”-nek hív, azaz amelyek közvetlenül kerülnek a szlovákiai magyar diákokhoz vagy szüleikhez, hanem csak az intézmények, szervezetek, vállalkozások támogatása.

(www.bumm.sk, 2020.1.20.)

Magyarok Kenyere – Megérkezett a liszt a Bódva völgyébe

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét magyarországi és a határon túl élő rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A napokban osztják szét a Bódva-völgyi települések iskoláiban, óvodáiban, rászorulókat támogató szervezeteinél a Magyarok Kenyere jótékonysági program során összegyűjtött búzából készült lisztet.

(www.hirek.sk, 2020.1.21.)

A Csemadok elutasítja az állami támogatású közművelődési intézet létrehozását

A Híd egy törvény által létrehozott, állami finanszírozású közművelődési intézet segítségével szeretné biztosítani a szlovákiai magyar kultúra fejlődését, melynek alapbázisát az amatőr tevékenység jelenti. Politikai akciónak/marketingfogásnak tartja mindezt a Csemadok. A kulturális tárca a Csemadok negatív válasza ellenére is folytatja a törvény előkészítését, összhangban a kisebbségi kulturális stratégiával.

(www.bumm.sk, 2020.1.21.)

Méltó ünnepség a magyar kultúra napján Felvidéken

A magyar kultúra napja alkalmából évente díjakat ad át a Csemadok. A Galántán január 19-én megtartott díjátadó ünnepségen ezúttal tizenketten részesültek elismerésben, akik munkájukkal a felvidéki magyar kultúrát gazdagították. A magyar kultúra napi rendezvény elején Dráfi Mátyás szavalata hangzott el videóról. Kölcsey Ferenc Himnuszát az ünneplők meghatódva hallgatták.

(www.karpatalja.ma, 2020.1.21.)

Együttműködés magyar és szerb egészségügyi intézmények között

Magyar-szerb egészségügyi egyezményt írtak alá ma Szegeden, amely a magyarországi és a vajdasági egészségügyi intézmények közötti szakmai tapasztalatcserét helyezi előtérbe. Az egyezményben szerepel az egészségügyi ellátással kapcsolatos szakmai tapasztalatok, a több éves eredmények és a jó gyakorlatok kölcsönös megosztása, valamint a vajdasági és magyarországi orvosok és szakorvosok közötti tapasztalatcsere.

(www.pannonrtv.com, 2020.1.21.)

Rendhagyó Bánk bán előadással ünneplik a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen

Újabb nagyszabású előadást hoz el Marosvásárhelyre a magyar kultúra napja alkalmából Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A marosvásárhelyi közönség szerda este Erkel Ferenc Bánk bán című operáját tekintheti meg a Kultúrpalota színpadán neves erdélyi és magyarországi művészek és zenészek tolmácsolásában. A főkonzulátus, a Maros Megyei Tanács és a csíkszeredai Class Értékeink Egyesület közös szervezésében létrejött előadást Novák Péter rendezte színpadra.

(www.maszol.ro, 2020.1.21.)

Gyergyószentmiklósi fiatal képviselte a székely hokit az ifjúsági olimpián

Életre szóló élményekkel és új barátokkal gazdagodott a tizenhat éves Antal Csongor a svájci Lausanne-ban megrendezett Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon. A Gyergyószentmiklósi ISK sportolója a romániai jégkorongozó fiúk közül egyedüliként nyert jogot arra, hogy részt vegyen az ifjúsági olimpián. Érmet ugyan nem sikerült szereznie, de ettől függetlenül nagy öröm számára, hogy jelen lehetett a sporteseményen.

(www.szekelyhon.ro, 2020.1.21.)

Összetartozás: Székelyföld, a szórvány és az anyaország ünnepelt Sepsiszentgyörgyön

Több órás gálaműsorral, a nemzeti összetartozás jegyében ünnepelt Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a szórványbeli és az anyaországi meghívottakkal a magyar kultúra napjának előestéjén. Ez alkalommal Albert Ernő nyugalmazott tanárnak, néprajzkutatónak adták át a Háromszék kultúrájáért díjat. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke házigazdaként köszöntötte a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban összegyűlt közönséget.

(www.szekelyhon.ro, 2020.1.21.)

Miniszterelnökség: 2020 az erős magyar közösségek éve a nemzetpolitikában

Az idei a közösségépítés éve a nemzetpolitikában; a kormány kiemelt célja a külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának segítése, ezért folytatja a határon túli családok támogatását és a magyar közösségek gazdasági megerősítését – közölte a Miniszterelnökség vasárnap. A tájékoztatás szerint a megvalósuló programok mindegyikében kiemelt figyelmet kap az ifjúság, a fiatal nemzedék.

(www.kepesujsag.com, 2020.1.21.)

Vetélkedőt hirdet a Csíki Székely Múzeum

A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum vetélkedőt hirdet a Hargita megyei általános iskolák számára Elit alakulat 2.0 címmel – jelezte közleményben az intézmény. A vetélkedő célja, minél szélesebb körben megismertetni és népszerűsíteni a koraközépkori magyar történelmet, művelődéstörténetet, illetve a honfoglalás jelentette fordulópontot a Kárpát-medence és Európa történetében. A vetélkedő korcsoportja öt-nyolcadik osztályos tanulók. A vetélkedők lebonyolítási határideje 2020. március 16.

(www.szekelyhon.ro, 2020.1.22.)

Információs kalandpark nyílt Rozsnyón

Rendhagyó módon lehet felfedezni a gömöri régió szépségeit a szerdán (december 11.), a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár (GK PD) területén megnyílt információs kalandparkban. Tatjana Bachňáková, a könyvár munkatársa elmondta, oktatási és szórakoztató programok szervezésére is lehetőség lesz a parkban. A Terra Incognita program keretében 20 ezer eurót kapott a város Kassa megyétől a projekt megvalósítására. A támogatásnak köszönhetően padokat helyeztek el, gyalogösvényt alakítottak ki és interaktív információs táblákat helyeztek el a területen.

(www.bumm.sk, 2019.12.12.)

Nyugat-szlavóniai magyar egyesületeink év végi programjai

Karácsonyi kézműves foglalkozásokat, kultúrműsorokat, Mikulás-várást rendeztek nyugat-szlavóniai egyesületeink Daruváron és Trojeglaván is. November 30-án a Daruvári Magyarok Közösségében adventi foglalkozásra került sor, melyen adventi koszorúkat, ajtódíszeket és egyéb karácsonyi díszeket készítettek. A foglalkozást Sabo Aleksandra, Sić Melita és Tóth Rebeka Petőfi-ösztöndíjas tartották. Az összejövetelen gyerekek és felnőttek is részt vettek.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Magyar est Darázson

Négy évvel ezelőtt rendezték meg először a magyar hagyományok szemléjét Darázson, melynek keretében kiállították a helyi asszonyok által készített kézimunkákat, a kultúrműsorban pedig magyar tánccsoportok és kórusok szerepeltek. Ennek a rendezvénynek a folytatása a darázsi magyar est, amelyre múlt szombaton került sor a helyi kultúrotthonban. A pár évvel ezelőtt indított rendezvénnyel az volt a cél, hogy néptánccal és népzenével járjanak kedvében a magyar kultúra iránt érdeklődőknek.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást írtak alá

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere hétfőn Zágrábban Nina Obuljen Koržinek horvát művelődési miniszterrel, ezt követően pedig aláírták a magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást. Kásler Miklós a közös sajtótájékoztatón elmondta: a horvát miniszterrel megállapították, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolatok az utóbbi időben rendkívül dinamikusan fejlődtek az előadó-művészet, az örökségvédelem területén, a nemzetiségi oktatási kérdésekben és annak a kulturális vonatkozásaiban is.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Nacsa: a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra

A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy rászoruló családoknak és a helyi iskolában tanuló gyermekeknek vitt adományt és ajándékcsomagokat Tiszakeresztúrra, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel. Nacsa Lőrinc elmondta: a látogatással azt szeretnék üzenni, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra. Ahogy eddig, továbbra is minden nemzetközi fórumon felszólalnak az ottani magyarság jogfosztása ellen.

(www.karpatalja.ma, 2019.12.13.)

Felavatták a temesvári Új Ezredév Református Központ templomépületet

Temesváron az 1989-es forradalom kirobbanása harmincadik évfordulóján vasárnap este felavatták a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomépületét. A huszonegy éve elkezdett építkezés a magyar állam 2017-ben nyújtott támogatása révén kapott lendületet. A központ felépítéséhez a gyülekezet két alkalommal nyert félmillió eurós EU-s pályázatot. A templomavató hálaadó istentiszteleten Tőkés László hirdette az igét.

(www.maszol.ro, 2019.12.16.)

Bővítenék a román-magyar katonai együttműködést

Nicola Ciucă román védelmi miniszter Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövettel egyeztetett a kétoldalú, regionális, NATO-n és Európai Unión belüli katonai együttműködés bővítéséről - tájékoztat a védelmi minisztérium pénteki közleménye. A dokumentum szerint a román honvédelmi miniszter megköszönte a nagykövetnek Magyarország hozzájárulását a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítéséhez azáltal, hogy a magyar katonák részt vesznek a Románia területén működő parancsnoki és ellenőrzési struktúrákban.

(www.maszol.ro, 2019.12.16.)

Tizenkét év után újra volt magyar est Kácsfaluban

A Kácsfalusi járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében 12 év után újra volt magyar est Kácsfaluban. A járásban élő magyarok aránya ismét elérte a 3%-ot, ezért idén újból joguk lett kisebbségi önkormányzatot alakítani és ennek örömére szervezték meg a kácsfalusi magyar estet, mely azelőtt hagyomány volt a faluban.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.16.)

Szabadkai tamburások koncerteztek Csókán

Teltház előtt lépett színpadra a Szabadkai Zeneiskola tamburazenekara kedd este Csókán. A Művelődési Ház pódiumán szerb, horvát és magyar nyelvű karácsonyi dalok is felcsendültek. A főleg általános iskolás növendékekből álló zenekar első alkalommal lépett színpadra Csókán. Repertoárjukkal igyekeztek minden nemzeti közösség számára kedveskedni. A Szabadkai Zeneiskola növendékei már visszatérő vendégek a bánáti községben. A közel másfél órás koncertet vastapssal köszönte meg a csókai közönség.

(www.pannonrtv.com, 2019.12.18.)

Szijjártó: A magyar közösségek Szerbiában élvezhetik a legtöbb jogot

Magyarország szomszédos országai közül a magyar közösségek Szerbiában élvezhetik a legtöbb jogot - jelentette ki Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden felszólalt az ENSZ-közgyűlésben az őslakos nyelvek nemzetközi évének lezárása alkalmából tartott magas szintű rendezvényen. A politikus kifejtette, hogy a vajdasági magyar közösséget bevonják a szerbiai döntéshozatalba is, sőt a két ország közötti kapcsolatok erőforrásának tartják. Negatív példának Ukrajnát emelte ki a magyar tárcavezető.

(www.pannonrtv.com, 2019.12.18.)

Sepsiszentgyörgyi származású nyolcéves rajzával ünnepel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Általános iskolásoknak szóló rajzpályázat útján választotta ki karácsonyi képeslapjának illusztrációját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A nyertes a nyolc éves sepsiszentgyörgyi származású, Budapesten élő Gábos Nóra rajza lett. A rajzpályázatra beérkezett alkotások közül közönségszavazat alapján került ki az öt legnépszerűbb, ezek közül pedig szakmai zsűri választotta ki azt, amelyik az üdvözlőlapra került. A beküldött karácsonyi rajzokat az együttes Facebook-oldalán osztotta meg.

(www.maszol.ro, 2019.12.18.)

Földrengés volt a szerb-román-magyar határ közelében

A Richter-skála szerinti 3,3-os erősségű földrengést mértek kedden hajnali 2 óra 28 perckor Szerbiában, a szerb-román-magyar határ közelében - jelenti honlapján az országos földfizikai intézet (INFP). A földrengés 18 kilométeres mélységben következett be, Temesvártól 60, Szegedtől 62, Újvidéktől 71, Aradtól 84 kilométerre. Az idei év legerősebb földrengése május 18-án történt Suceava megyében, és 4,7-es erősségű volt. 2018. október 28-án Buzău megyében egy 5,8-as erősségű földmozgást észleltek, amelyet Székelyföldön is érezni lehetetett.

(www.maszol.ro, 2019.12.18.)

A HMDK mindent megtesz a kis közösségekben élő magyarokért

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége harmadik éve szervez többnapos szórványkonferenciát Omišban, amelyen a kisközösségekben működő szervezeteinek képviselői, valamint az ernyőszervezet munkatársai vesznek részt. A szórványmagyarsághoz tartozók az utolsó bástyái a magyar nemzeti öntudat és kultúra megmaradásának, ezért a HMDK mindenben támogatja őket.

(www.kepesujsag.com, 2019.7.31.)

A kisebbségi önkormányzatok vezetőit fogadta a magyar főkonzul

Magyarország eszéki főkonzulátusa július 16-án ünnepi fogadást adott az országban működő magyar kisebbségi önkormányzatok elnökei számára. A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokat követően sorra alakultak meg az országban a magyar kisebbségi önkormányzatok.  A testületek vezetői számára Magyarország eszéki főkonzulátusa nemrég egy fogadást adott, melyen azon túl, hogy a tisztségviselők megismerhették a főkonzulátus munkáját és felépítését, lehetőségük nyílt az egymás közti tapasztalatcserére és az esetlegesen felmerült problémák megvitatására is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Könyvadomány a horvátországi magyarságnak

Július elején Magyarország eszéki főkonzulja, De Blasio Antonio úr elsőként az eszéki magyar iskolaközpont könyvtárának adta át Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című kötetsorozatát. A példátlan eszmei értéket képviselő sorozatot Andócsi János, a tanintézmény igazgatója és Dorkić Diana könyvtáros vették át. Magyarország kormánya reprint kiadásban jelentette meg a Borovszkyként ismert nagylélegzetű monográfiasorozatot azzal a céllal, hogy a külhoni magyar közintézményeknek, oktatási és tudományos szervezeteknek, könyvtáraknak, múzeumoknak eljuttatott példányok történelmi ismeretforrásul és identitáserősítésül szolgáljanak.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Augusztusra időzítik át a nagyváradi Magyar Kulturális Napokat

Virágkarnevál, Havasi koncert-show és Magyar Kulturális Napok – több, a magyar közösségre figyelő eseményt is szerveznek augusztusban Nagyváradon. Az elmúlt években szeptemberben megtartott Magyar Kulturális Napokat augusztusra tették át, mondta Mihai Jurca, a Visit Oradea vezetője, Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója pedig hozzátette: ezután ezt az eseményt mindig az augusztus 21-ével kezdődő héten tartják majd meg. A nagyváradiak majd megnézhetik az öt virágkocsit, ezeket augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a Debreceni Virágkarneválon mutatják be.

(www.maszol.ro, 2019.8.1.)

Vinkovcei városnap magyar részvétellel

Vinkovce város napja június 20-án van, az idein a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is részt vett kézimunka-kiállítással, és az egyesület kórusa is bemutatkozott. A vinkovcei városnap keretében kiállításokra, kultúrműsorokra, koncertekre és más érdekes programokra került sor. A programban a polgármester, Ivan Bosančić meghívására részt vett a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Jó hangulatban telik a tábor Fejértelepen

A Dél-bánsági magyarlakta településekről idén több mint hatvan gyermek vesz részt a hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctáborban Fejértelepen. Az előző évektől eltérően, idén már három éves kortól fogadtak táborlakókat. A gyerekek többségét a néptáncoktatás vonzotta ide. Az ifjú népzenészek is gyakorolhatnak Györfi Sándor hegedűtanár felügyelete alatt és a temerini Berbence együttessel. Idén a tini táborlakók sátorban kaptak szállást. Az óvodás korcsoportnak a hat napos táborban Tóth Andrea gyermekdalokat és különböző játékokat tanított, játékszerűen.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.2.)

Összmagyar középiskolás tábor nyílt Sátoraljaújhelyen

Minden kiváló nyári tábornak van egy kerettörténete, a Rákóczi Szövetség táboráé maga a haza, a bajtársiasság és a testvériség – mondta Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen. A Rákóczi Szövetség 2. Összmagyar középiskolás tábor megnyitóján mintegy négyszáz határon túli és inneni diák volt jelen. A Rákóczi tábor célja a közös alapok, kapcsolatok kialakítása és építése, a magyar kultúra ápolása.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.5.)

Elkezdik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítását

A beruházás Magyarország és Szerbia együttműködésének része, amelynek keretében közúti határátkelőt létesítenek Kübekháza és Rábé térségében. Szerdán 11 órakor kezdődik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítása a hármashatár közelében. A felújítást 1367 méteres szakaszon végzik. A munkálatok befejezését követően megteremtődnek a feltételek egy új határátkelőhely megnyitásához.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.6.)

Érdekes programok várják a közönséget Füleken az idei Palóc Napokon is

Több mint 40 programmal várják az érdeklődőket Fülekre a XXIX. Palóc Napokra és Városnapokra. Az önkormányzat és a Füleki Városi Művelődési Központ – több partnerrel karöltve – augusztus 15. és 18. között rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő fesztivált. A Fülek Város és a városi intézmények, valamint egyéb városi és civil szervezetek által megrendezett programok nagy része ingyenes. A rendezvényt a Besztercebánya Megyei Önkormányzat, valamint a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

(www.bumm.sk, 2019.8.6.)

Kárpátalja is bemutatkozik a Magyar Ízek Utcájában

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját – hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Kárpátaljáról káposztás paszuly készül. A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.6.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben