kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720

Negyven évvel ezelőtt, 1980. október 17-én ünnepélyes keretek közt nyitották meg a Muraszombati Galéria első tárlatát. ...

A dobronaki Kézművességek Háza az idei rendhagyó hímestojás-kiállítás mintájára most ősszel újabb virtuális tárlatot ...

Az Alsó-lendvai Hiradó 1890. október 20-i különszámában részletesen beszámol az előző napi, október 19-i eseményekről, ...

Mivel a Kereskedelmi Kamara az október 9-i határidőig még nem nyújtott be alkotmányossági felülvizsgálati ...

Muravidéki kulturális jubileum
Virtuális kézimunka-kiállítás
130 éves az alsólendvai vasút
Hatályba lépett a boltok vasárnapi zárva tartása
 

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át a beregszászi konzulátuson

Magyar Arany és Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át november 18‐án Magyarország Beregszászi Konzulátusán. A rendezvény a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezután Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul átadta a méltó elismerést jelentő díjakat. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára, Kohut Attila, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola gazdasági rektorhelyettese, Szedlák Gyula, a KMKSZ Aknaszlatinai alapszervezetének elnöke és Vass Ottó, a KMKSZ alapító tagja. Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át Gál István, a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza. A díjak átadását követően Szilágyi Mátyás köszöntötte a kitüntetetteket, s elmondta, hogy mindig nagy megtiszteltetés a magyar állami kitüntetések átadása azoknak az embereknek, akik a kárpátaljai magyarság megmaradásáért küzdenek és rendkívüli szakmai teljesítményt nyújtanak munkájuk során. A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

(www.karpatalja.ma, 2020.11.18.)

Képzőművészeti műhely indult Királyhelmecen

A királyhelmeci képzőművészeti műhely elindításának ötlete a Tempora Orientia polgári társulás idei nyári táborában vette kezdetét. A komplex fejlesztést célzó foglalkozásokat a magyar alapiskolában és az óvoda magyar csoportjaiban tartják. A műhelyt Karát Eszter vezeti, aki az alkotó munkát újszerű, különleges módon közelíti meg. Erre az idei Pulya-tábor résztvevői és szervezői figyeltek fel. A programot a helyi önkormányzat támogatásával valósítják meg ősztől. Október elsején, 110 gyerekkel indultak a foglalkozások a Helmeczy Mihály Alapiskolában és a Királyhelmeci óvoda magyar csoportjaiban. A diákok számára másfél órás szakkörök indultak korcsoportok szerint, valamint alkalmanként rendhagyó rajzórákon vehetnek részt. Az óvodás csoportokban heti rendszerességgel zajlanak a foglalkozások.

(www.bumm.sk, 2020.11.18.)

Átadták az autóbusz-állomást Tornalján

Befejeződött az új autóbusz-pályaudvar megépítése Tornalján, amelyet a múlt héten adtak át az utazóközönségnek, s amely ezentúl kényelmesebb utazást és várakozást biztosít az ingázóknak. Szögedi Anna tornaljai polgármester a hivatalos átadón elmondta, hogy a város és a régió lakosai már nagyon várták a modern autóbusz-állomás megnyitását. Hangsúlyozta, hogy ezzel a beruházással egy régóta húzódó történet végére került pont, egy csaknem harmincéves fejezet zárult le. Az akadálymentesített állomás egy korszerű komplexum, amelynek a digitális kijelzővel ellátott megállókon és várótermen kívül egy információs iroda, a sofőrök számára kialakított helyiségek, nyilvános illemhelyek és egy újságosstand is a részét képezi.

(www.ma7.sk, 2020.11.19.)

Idén már hároméves a felvidéki cipősdoboz akció 

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, amely mára az egyik legjelentősebb segélyszervezetté nőtte ki magát Magyarországon, 1996 áprilisában került bejegyzésre azzal a céllal, hogy itthon és külföldön segítse a rászorulókat. 2004-ben indították el cipősdoboz akciójukat, amelynek szlogenje: Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? Ezzel az akcióval pedig karácsonyra gyűjtenek ajándékokat mindazoknak, akik egyébként szenteste anélkül maradnának. A bodrogközi egyetemista lány, Bálint Stefánia Vujity Tvrtko közvetítésével ismerkedett meg a Baptista Szeretetszolgálattal, és 2018-ban felvállalta, hogy a cipősdoboz-akciót a Felvidéken is meghonosítja.

(www.ma7.sk, 2020.11.19.)

Új nyílászárók a martonosi Szivárvány óvoda épületén

Megtörtént a nyílászárók teljes cseréje a martonosi Szivárvány óvoda épületén. Közel 30 nyílászárót cseréltek le a martonosi Szivárvány óvoda épületén. A beruházáshoz nagyban hozzájárult Martonos magyarországi testvértelepülése is, Algyő, akivel évtizedek óta jó az együttműködés. A martonosi intézményben 41 óvodással három pedagógus foglalkozik. A beruházás összértéke közel 1 millió dinár, melynek 30 százalékát Algyő biztosította, a további összeget, tehát közel 700 ezer dinárt pedig a magyarkanizsai önkormányzat. Az illetékesek hozzátették, hogy a további tervek között szerepel a martonosi Szivárvány óvoda külső és belső festése is.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.19.)

Átszervezésekről döntött a Hargita megyei tanács

Szervezeti változásokat és arculatváltást határozott el Hargita Megye Tanácsa, ezen kívül több munkatárstól is megválik az intézmény. Mint mondták, mindezt az eredményesség növelése érdekében teszik. A változásokról Borboly Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a sajtó képviselőinek. Több beruházás elakadt, európai uniós pályázatokról maradt le Hargita megye, ennek következtében öt állást szüntettek meg, és további kilenc fegyelmi eljárás még zajlik – közölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csütörtökön. A változásokat a testület csütörtöki rendkívüli ülésén hagyta jóvá.

(www.maszol.ro, 2020.11.19.)

Közös kerékpáros projektet valósít meg Vágsellye és Oroszlány

Vágsellye és a magyarországi Oroszlány városa közös projektet valósít meg "Kerékpározzunk együtt, biztonságosan!" címmel az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési program keretében. A projekt céljai a kerékpározás népszerűsítése, valamint a biztonságos közlekedésre való nevelés már kora gyerekkortól kezdve, elméleti és gyakorlati téren egyaránt. E témában különféle képzéseket és workshopokat fognak tartani az alapiskolákban tanító pedagógusoknak, illetve tervben van egy közös segédanyag létrehozása is a biztonságos kerékpározásról. Az alapiskolás diákoknak szánt oktatófüzetben kitérnek majd a Magyarországon és Szlovákiában érvényes közlekedési szabályok közötti eltérésekre is.

(www.bumm.sk, 2020.11.20.)

Vukovár ostromára emlékeztek Bellyén

Vukovár a hazáért való harc, a hősies helytállás, az áldozatvállalás, a kitartás szimbólumává vált Horvátországban. A Duna-parti város elestének az évfordulóján több megemlékezést tartanak, az események egész november hónap folyamán zajlanak. Fejet hajtottak a bellyeiek is a vukovári hősök és áldozatok előtt, a 29. évfordulója alkalmából. A megemlékezés keretében a bellyei katolikus plébániatemplomban szentmisét tartottak, majd a település központjában, a körforgalomnál helyeztek el mécseseket a Bellyei járás vezetői kedden, köztük Munk Erik és Varga Gábor elöljáró-helyettesek, valamint Péter Szabolcs, a járási tanács HMDK-s tagja.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.20.)

Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – online konferencia

A budapesti Kisebbségi Jogvédelmi Intézet november 12-14. között háromnapos online konferenciát rendezett Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében 2020 címmel. Az online térben tartott tanácskozáson Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is részt vett. A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) célja hozzájárulni ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelemben részesüljenek. Ennek érdekében az intézet támogatja a kisebbségvédelem területén kiemelkedő szerepet játszó személyeket és szervezeteket, kiépítve egy jogsegélyszolgálatot a Kárpát-medencében, valamint megragadva az uniós jog és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.20.)

Erdélyi Magyar Szövetség: Trianon évfordulója számunkra gyásznap

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei közös nyilatkozatban nyomatékosították, hogy június 4-ét a trianoni békediktátum aláírásának napját gyásznapnak tekintik, és bármit is ír elő az évforduló megünnepléséről szóló törvény,  szövetség nem vesz részt évfordulós rendezvényeken. Csomortányi István és Mezei János az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozatban arra reagáltak, hogy Klaus Iohannis államfő szerdán kihirdette a június 4-ét romániai ünnepnappá nyilvánító törvényt. Az EMSZ vezetői kinyilvánították: elfogadhatatlannak tartják, hogy több mint száz évvel a magyarság "legnagyobb nemzeti sorstragédiáját" jelentő békediktátum aláírása után a román döntéshozók "még mindig nem tudtak felülemelkedni az idejét múlt nemzetállami reflexeken, s a mostanihoz hasonló nyílt provokációval nehezítik meg az amúgy sem zökkenőmentes román-magyar megbékélés folyamatát".

(www.maszol.ro, 2020.11.20.)

Görögországban is díjat kapott a kolozsvári Felméri Cecília filmje

A zsűri különdíját nyerte el a Spirál a vasárnap véget ért 61. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon. A kolozsvári Felméri Cecília első nagyjátékfilmjét Varsóban mutatták be, ahol az első- és második filmesek versenyében különdíjat kapott. A Spirál görög díjazása előtt szerepelt a francia Arras Filmfesztivál versenyprogramjában, és a Cottbus-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában is, közölte a filmet Magyarországon forgalmazó Vertigo Média. A Spirál Felméri Cecília első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt.

(www.maszol.ro, 2020.11.20.)

Erősödik a dollár és az euró Ukrajnában

Erősödni fog hétfőn a dollár és az euró az ukrán valutával szemben – írta az UNIAN hírügynökség. Ukrajna Nemzeti Bankjának előrejelzése szerint a dollárral szemben 10 kopijkával, míg az euróval szemben 19 kopijkával gyengül a hrivnya. Pénteken 1 dollárért 28 hrivnya 26 kopijkát, 1 euróért pedig 33 hrivnya 44 kopjikát fizettek. A nemzeti bank szerint november 23-án 1 dollárt 28,36 kopijkába, 1 eurót pedig 33 hrivnya 63 kopjikába váltják.

(www.karpatalja.ma, 2020.11.20.)

Elfogadta a költségvetés újraelosztását a topolyai KKT

Elfogadták a költségvetés újraelosztására vonatkozó javaslatot a topolyai Községi Képviselő-testület ülésén. Szatmári Adrián polgármester közölte, a mostani keret 81 millió dinárral kisebb az előzőnél és most 1,815 milliárdot tesz ki. Az ösztöndíjak, útiköltség-térítések, a mezőgazdasági termelőknek előirányzott juttatások kifizetése mellett a szennyvízelvezető hálózat főágának befejezésére, a városi hálózat tervének elkészítésére, valamint a diákotthonban a tűzvédelmi nyílászárók beszerzésére is sor kerül.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.20.)

Idén is Babacsomaggal ajándékozza meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni újszülötteket

Idén is Babacsomaggal ajándékozza meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága azokat a külhoni kisgyermekes családokat, akiknél újszülött érkezett 2019-ben vagy 2020-ban és a szülők igényelték a 2018 óta a határon túli magyarság számára is elérhető anyasági támogatást. Közösségi oldalán közzétett videóüzenetében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: örömmel jelenti be, hogy a tavalyi év után idén is folytatódik a program. Hozzátette: míg tavaly 6600, idén már 10 000 csomagot osztanak szét a határon túli magyar kisgyermekes családok között. Kiemelte: örömteli hír, hogy egyre több ilyen csomagra van szükség. Hangsúlyozta: ez a csomag nem csak kedvesség a magyar kormány részéről, hanem olyan hasznos dolgokat tartalmaz, ami minden kisgyermekes családban jól jöhet. A Babacsomagok kiszállítása a külhoni magyarlakta területekre – szoros együttműködésben Magyarország külképviseleteivel – jövő hét elején indul.

(www.ma7.sk, 2020.11.20.)

MCSi Design