kele
perec1
garas1
62. évfolyam
42. szám
Lendva 
2018. 10. 18.
kiscim4218

Kedden délelőtt Ljubljanában az öt koalíciós párt vezetői és a két őshonos szlovéniai kisebbség parlamenti képviselői ...

Dobronakon október 10-én, másfél évvel az alapkőletétel után ünnepélyesen megnyílt a Kézművességek Háza, melyet a ...

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Muravidéken a pártosfalvi óvoda újult meg elsőként. Az ...

2016 és 2020 között fut – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség pályázati projektje keretében – az a ...

Koalíció és kisebbség
Megnyílt a Kézművességek Háza Dobronakon
Felújított óvoda Pártosfalván, játszótér Dobronakon
Közös oktatási nap a Rábavidéken
 

Csíki küldöttség járt a Vatikánban pápai audiencián

Szerdán délelőtt általános kihallgatáson, a pápai audiencián vett részt a Vatikánban, egy több mint 400 tagú csíki zarándokcsoport, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Tamás József püspök, Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános és Incze Sándor csíkszépvízi kántor. Az audiencia során a Szentatya rövid párbeszédet folytatott Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsa elnökével, aki röviden ismertette a látogatás célját, és személyesen meghívta a pápát Erdélybe. Végezetül Gábor Zoltán csíkszépvízi plébánossal közösen átadták a zarándok közös ajándékát, a csíki településeket bemutató, olasz, angol és magyar nyelvű fotóalbumot.

(www.maszol.ro, 2018.10.10.)

Határ menti szlovák és magyar múzeumok találkozója lesz Szobon

Pénteken rendezik meg Szobon a határ menti múzeumok találkozóját, amelyen magyar és szlovák intézmények képviselői mutatják be tevékenységüket. A szervezők közlése szerint a szobi Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény által életre hívott rendezvényen a Dunakanyar és a Börzsöny-vidék, valamint a határ túlsó oldalán e vidékkel szemben fekvő, a magyar vendégeket anyanyelvükön fogadni képes múzeumok, gyűjtemények, kiállítóhelyek, magángyűjtemények, tájházak munkatársai vesznek részt. Az összegzés szerint a rendezvény célja a kapcsolatépítésen túl, a turizmus élénkítése a magyar és a szlovák múzeumok együttműködésének fejlesztésével, valamint a szakmai és tudományos munka ösztönzése. Az MTI-hez is eljuttatott tájékoztató szerint az előadásokra a magyar és a szlovák oldal magyar nyelvű iskoláinak oktatói is meghívást kaptak.

(www.bumm.sk, 2018.10.11.)

Magyar nap Lipiken nótaszóval és néptánccal

A lipiki fürdőkomplexum éttermében rendezték meg múlt vasárnap a lipiki magyarok napját. A Lipiki Magyarok Közössége 2005-ben alakult, az elmúlt tizenhárom év alatt valóban sikerült egy nem csak papíron létező közösséget létrehozniuk. A kultúrműsorban többek között a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének művészeti együttesei, a Dežanovaci Magyarok Közösségének tánccsoportja és a Daruvári Magyarok Közösségének énekkara mutatkozott be. Az eseményen részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is. A lipiki magyarok napja az évek folyamán ez a rendezvényük a legfontosabbak közé vált.

(www.kepesujsag.com, 2018.10.12.)

Tízéves a Vukovári Magyarok Egyesülete

A hétvégén, október 5-én ünnepelte megalakulásának a tizedik évfordulóját a Vukovári Magyarok Egyesülete. A szervezet aktívan részt vesz a város és a megye kulturális életében, és nagy eredményeket ért el az ottani magyarság közösséggé formálásában is. A rendezvényen a népes tagságon kívül jelen volt mindenki, aki az elmúlt tíz évben valamilyen formában segítette az egyesületet. Az ünnep vendégeit az egyesület elnöke, Jakumetović Rozália köszöntötte, majd felelevenítette az elmúlt tíz év legjelentősebb történéseit.

(www.kepesujsag.com, 2018.10.12.)

Terepszemlén a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai

A Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai rendszeresen járják a Kárpát-medencét, hogy személyesen is meggyőződjenek a külhoni magyarság aktuális helyzetéről, illetve hogy jobban megismerjék az adott területeket. Múlt héten Horvátországban jártak. A küldöttséget az intézet igazgatója, dr. Csóti György vezette. Az egynapos látogatás alkalmával a jogvédők először a HMDK bellyei székházába látogattak el, ahol Matijević Olivér, a jogvédő intézet helyi munkatársa és Hordósi Dániel, a HMDK elnökségi tagja számolt be a horvátországi magyarság helyzetéről. Ezt követően a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központba (Eszék) mentek, ahol Andócsi János igazgató fogadta őket. Az intézményvezető a magyar iskolaközpontnak a horvát oktatási rendszerben elfoglalt helyét ismertette vendégeivel.

(www.kepesujsag.com, 2018.10.12.)

A magyar kormány a jövőben is támogatja a külhoni magyarságot

A kormány a megkezdett programok nyomán a jövőben is támogatja a külhoni magyarságot: pályázat jelenik meg a kisközösségek támogatására, és 50 milliárd forintra emeli a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretösszegét – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos pénteken a szlovákiai Nagymegyerben, a 8. Önkormányzati Szabadegyetemen. Szilágyi Péter hozzátette, a kisközösségek támogatására kiírt pályázat a jövő héten jelenik meg, 200 millió forintos keretösszeggel. Olyan települési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek és vállalkozók jelentkezhetnek, amelyek családbarát tevékenységet indítanak, illetve ilyet folytatnak.

(www.karpatalja.ma, 2018.10.12.)

A titeli magyarság ápolja anyanyelvét, hagyományait

Titelen két éve nyílt meg a Magyar Művelődési Központ. A vidék magyarsága hosszú idő után lehetőséget kapott arra, hogy ápolja anyanyelvét, hagyományait, megélje a magyarságát, székházában közösségi életet teremtsen magának. Fennállásának második évfordulóját ünnepelte meg a titeli Magyar Művelődési Központ. A Tisza szállodában megtartott ünnepségre eljött a vidék magyarsága. Jelen volt Dragan Božić, Titel polgármestere is. Az ötezer lakosú Tisza-menti településen mintegy hatszáz magyar él. De mivel több, mint negyven éve nincs magyar nyelvű oktatás, így már csak kevesen beszélik az anyanyelvüket.

(www.pannonrtv.com, 2018.10.13.)

Miénk a város! – a Nemzetpolitikai Államtitkárság online játéka külhoni magyar óvodások és iskolások számára

A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén hatodik alkalommal hirdeti meg Miénk a város! című játékát, amelyre 6-10 éves külhoni magyar óvodások és kisiskolások jelentkezését várják. A verseny témája idén a család, így szervesen kapcsolódik a 2018 a külhoni magyar családok éve programsorozathoz. A játék négy héten keresztül tart, amely során a gyerekeknek különböző feladatokat kell megoldaniuk október 12. és november 8. között. Az idei verseny nyertesei 100-100 ezer forint értékű Csodasarkot nyerhetnek a közösségük részére.

(www.karpatalja.ma, 2018.10.14.)

Templombúcsú volt a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban

Hétfőn este templombúcsú volt a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban. A szentmisét a város védőszentjéért, Avilai Szent Terézért mutatták be. A hívek megtöltötték a padsorokat. A horvát-magyar kétnyelvű szentmisét Stjepan Beretić plébános celebrálta, aki méltatta Szent Teréz életét, munkásságát, és erőt adó példaként emlegette a mindennapok küzdelmeihez. Még a huszadik században is nagy hatással volt egyesekre. A plébános emellett elmondta, hogy folyamatosan halad a Szent Teréz székesegyház felújítása. Megtörtént a villanyhálózat felújítása, a tornyok alatti talaj tömörítése. A templomban már az új oltár díszeleg, megújulnak a falak és a padló is. Jelenleg a templom külsejének renoválása zajlik.

(www.pannonrtv.com, 2018.10.16.)

Saková: a Frontex nem veheti át az uniós tagállamok határvédelmi feladatait

Denisa Saková belügyminiszter szerint a Frontex - az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége - nem helyettesítheti az uniós tagállamok határvédelmét, és csak a nemzeti határvédelmet támogató szerepe lehet. "A Frontex szerepe a schengeni külső határok aktív védelmének biztosításában vagy annak elősegítésében a valóságban csak támogatói szerep lehet az egyes tagállamok számára, és nem helyettesítheti a tagállamok felelősségét határuk védelméért" - jelentette ki Saková a négy visegrádi ország és Ausztria belügyminisztereinek keddi pozsonyi találkozója utáni sajtóértekezleten.

(www.hirek.sk, 2018.10.16.)

Határon túli családszervezeteket támogat a magyar kormány

Olyan egyházi és civil szervezeteket is támogat a magyar kormány a Külhoni Magyar Családok Éve program keretében, amelyek családbarát programokat szerveznek. Ezt mondta el a Szabadkai Magyar Rádiónak Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikai államtitkára elmondta: az év hátralévő részében, és a következő esztendő első három hónapjában is segítik majd ezeket szervezeteket. A politikus hozzátette, azok is pályázhatnak, akik már előzőleg is megtették ezt, de akkor nem nyertek. A feltétel itt is a családbarát tevékenység. 200 millió forintra lehet pályázni, egy-egy pályázó pedig 250 ezer és 2 millió forint közötti összegre számíthat.

(www.pannonrtv.com, 2018.10.16.)

Hivatalos: diszkriminálja az oktatási minisztérium a magyar tanítókat

Hátrányosan megkülönbözteti a tanügyminisztérium a magyar tanítókat a román kollégáikkal szemben, mert nem fizeti ki nekik a román órák oktatásáért járó plusz összeget - állapította meg szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A tárcának 30 napja van rendezni ezt a kérdést. A testület Valentin Popa volt oktatási miniszternek azt a júliusi rendeletét vizsgálta meg hivatalból, amely miatt a magyar tanítók októberre már nem kapják meg a román órákért eddig járó plusz pénzt. A többletösszeget eddig azért kapták, mert az óraszámuk meghaladta a román kollégáikét. 

(www.maszol.ro, 2018.10.17.)

Grezsa: grandiózus a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program

Grandiózus nemzetpolitikai programnak nevezte a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot a feladattal megbízott miniszteri biztos szerdán Budapesten, Grezsa István szerint fontos, hogy a képzési rendszerbe olyan szakterületeket emeljenek be, amelyek javítják a külhoni magyar óvodák szakmai világát. A miniszteri biztos a program keretében zajló külhoni gyermekpszichológusok képzésén köszöntőjében úgy fogalmazott, "a felépített falakon túl sokkal fontosabb, hogy mi történik a falakon belül", hiszen a határon túli magyar gyerekek az óvodában találkoznak először intézményesített formában az anyanyelvvel, a magyar kultúrával. Kiemelte, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program ezért nemcsak szakmapolitikai, de nemzetstratégiai kérdés is.

(www.hirek.sk, 2018.10.17.)

MCSi Design