kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521

A „Légy író, írónő” országos idegennyelvi fogalmazási versenyre októbertől április végéig lehetett jelentkezni az ...

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Laposa Julcsi „NÉPI hang-színek” kiadványával ajándékozta meg a muravidéki ...

Egyebek között a Szlovén–Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottságnak a világjárvány miatt tavaly ősszel elmaradt soron ...

Május 6-án Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a Muravidékre látogatott, ahol a ...

Német nyelven írtak, első helyen végeztek
Daloskönyv-csomag a kétnyelvű óvodáknak
Jaklitsch–Kalmár találkozó Ljubljanában
„A támogatás erősíti a nemzetek összefogását”
 

A mezőgazdasági miniszter az agrárkamara dunaszerdahelyi közgyűlésén

Kedden tartotta Dunaszerdahelyen tisztújító közgyűlését Szlovákia Agrárkamarája, amely több mint 600 gazdát, agrárvállalkozót tömörít, akik több mint 480 ezer hektáron gazdálkodnak.  A kamara elsősorban a Dél-Szlovákia produktív területeinek gazdálkodóit képviseli. A közgyűlést megtisztelte Samuel Vlčan, frissen kinevezett agrárminiszter. A miniszter beszámolt a közeljövőben várható pályázati kiírásokra, illetve a környezetvédelmi sémákra, és a szlovák mezőgazdaság régi gondjára az élelmiszer önellátásra is kitért.

(www.ma7.sk, 2021.6.22.)

Szerdától újra üzemel a haranglábi határátkelő

Az ukrán határőrszolgálat tájékoztatása szerint június 23-tól újra üzemel a Harangláb–Lónya határátkelő. A közlemény értelmében a vírushelyzet enyhülése lehetővé teszi a kishatárforgalmi átkelő megnyitását. Az átkelőhely a korábbi rendben, 7.00 és 18.00 (közép-európai i.sz.) óra között tart nyitva. A felelős szervek arra kérik az utazókat, hogy indulás előtt mindenképp tájékozódjanak a magyarországi járványügyi szabályokról.

(www.karpatalja.ma, 2021.6.22.)

A köröstárkányiak nem hagynák, hogy a földjeiken építsék meg Belényes körgyűrűjét

A köröstárkányiak feje fölött döntöttek arról, hogy az ő telkeiken építik meg a közeli Belényes körgyűrűjét. A nyomvonal miatt jelentős elégedetlenség alakult ki a faluban. A leendő körgyűrű déli irányban kerüli el Belényest, méghozzá úgy, hogy az új út a szomszédos magyar település, Köröstárkány határában húzódik majd, több száz gazda területét vágva ketté. Az ügy feszültséget keltett a dél-bihari magyar településen, ezért a helyi RMDSZ falugyűlést hívott össze vasárnap estére Köröstárkányba, hogy megvitassák, mit tehetnek a kizsákmányolásnak tűnő eljárás, a helyi termelők, kertészek, gazdaságok ellehetetlenítése ellen.

(www.maszol.ro, 2021.6.21.)

Félmillió euró értékű projekt indult Füleken és Losonctamásiban

A füleki és a losonctamási (Tomášovce) önkormányzat induló közös projektjének célja a közigazgatás hatékonyabbá tétele Nógrádban. A kísérleti projekt június 17-én vette kezdetét a Füleki Városi Hivatalban, ahol bemutatták a Losonci járás polgármesterei számára, valamint megnyitották a projektirodát. A két önkormányzat összesen csaknem félmillió euró értékű támogatást kapott. Két projektiroda létesült. Az egyik a Füleki Városi Hivatalban, a másik pedig a Losonctamási Községi Hivatal épületében található. Az összesen kilenc szakember szolgáltatásait az elkövetkezendő 30 hónap alatt 57 község önkormányzata veheti igénybe.

(www.bumm.sk, 2021.6.21.)

Folytatódik a Kétkerekű suli program Hargita megyében

Folytatódik Hargita megyében a magyarországi mintára elindított Kétkerekű suli elnevezésű program, amelynek keretében diákokat a biztonságos közlekedésre, a balesetek megelőzésére oktatják játékos, interaktív formában. Az első Kétkerekű suli után a diákok közlekedésbiztonsággal kapcsolatos tudása átlagosan húsz százalékkal nőtt. A próba projektet magyarországi partnerekkel bonyolította le a Hargita Megye Tanácsa létrehozásával és fenntartásával működő Hargita Megyéért Egyesület. Az elméleti oktatás mellett szimulátorokon gyakorolhatnak a gyerekek.

(www.maszol.ro, 2021.6.21.)

A magyar kormánynak köszönhetően újabb fejlesztések valósultak meg a Bodrogközben és az Ung-vidéken

Pénteken az Ung-vidéken és a Bodrogközben ünnepélyesen átadták azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt időszakban a Magyar Kormány támogatásával jöttek létre. Szlovákia legkeletibb magyarok lakta régióiban több, a helyi magyar gyerekeket és a közösséget szolgáló kisbuszt, egy tájházat, óvodai játszóteret és Dobó István emlékét őrző interaktív tárlattal berendezett emlékszobát és konferenciatermet, ezzel együtt egy szállót is átadtak rendeltetésének.

(www.ma7.sk, 2021.6.21.)

Évadzáró a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületben

Népdaloktól és hegedűszótól volt hangos vasárnap a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület udvara. Évadzárót tartottak, ahol az elmúlt egy évben tanultakat mutathatták meg a szakcsoportok. A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületben 13 szakcsoport tevékenykedik, az óvodásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Egy év kihagyás után ez volt az első nagy fellépésük – emelte ki Dudás Zoltán, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület elnöke. A nyári szünet az egyesület számára is szünet, így ősszel újult erővel és energiával kezdhetik az új évadot.

(www.pannonrtv.com, 2021.6.21.)

Potápi: Magyarságunkból, kultúránkból és anyanyelvünkből kell építkeznünk!

Fel kell hívni a figyelmet minden velünk történt igazságtalanságra, és abból kell építkeznünk, amit nem vehetnek el tőlünk: magyarságunkból, kultúránkból és anyanyelvünkből – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken a felvidéki Nagyszelmencen, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával ott megvalósított fejlesztések átadásán. A szlovák-ukrán határ által kettéosztott Szelmenc falu szlovák oldalra került részén, Nagyszelmencen a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával egy szállót, egy Dobó István emlékszobát, egy konferenciatermet és egy interaktív tárlatot sikerült létrehozni.

(www.karpatalja.ma, 2021.6.19.)

Ukrajnában tovább lassult a járvány terjedése

Ukrajnában kismértékben tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra kilencszáz alatti új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma negyven volt, ami tízzel kevesebb az előző napiénál. A legtöbb új beteget, 202-őt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 700 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 355 790-en a második dózisát is. Pénteken 67 101 embert oltottak be Ukrajnában.

(www.bumm.sk, 2021.6.19.)

Čaputová és Áder is részt vettek a Rákóczi-várkastély átadásán Borsiban

A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Čaputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton. A mintegy 1200 lelket számláló, jelentős részben magyarok lakta Borsi kastélyának - II. Rákóczi Ferenc szülőhelyének - helyreállítása felett még 2013-ban vállalt védnökséget Áder János magyar és Ivan Gašparovič akkori szlovák államfő. A restaurálás a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet irányítása alatt 2018 szeptemberében kezdődött, és mostanra fejeződött be. A teljes felújításra Magyarország kormánya 8 és fél millió eurót bocsátott rendelkezésre, ebből teljesen újjáépítették a kastélyt, és rendezték a környékét.

(www.bumm.sk, 2021.6.19.)

Két új játszóteret adtak át Pélmonostoron

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság óvodafejlesztési programja keretében játszótereket épít Kárpát-medence-szerte. A fejlesztési sorozat most Pélmonostoron folytatódik, ahol két helyszínen, a pélmonostori HMDK-alapszervezet székháza előtti Szent Márton téren, illetve a Mohács parkban építettek játszóteret. A most felépült, minden modern követelménynek megfelelő játszótereket szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között adták át. Az eseményen részt vett Pirityiné Szabó Judit asszony, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, akik Tomislav Rob polgármesterrel közösen adták át az új játszótereket. A játszótérépítési program keretében tizenegy falu kapott eddig játszóteret Szlavóniában és a Baranya-háromszögben.

(www.kepesujsag.com, 2021.6.17.)

Az elesett magyar tengerészekre emlékeztek Pulán

Június 10-e a magyar haditengerészet és a hősi halált halt magyar tengerészek emléknapja. Ebből az alkalomból Magyarország zágrábi nagykövetsége megemlékezést szervezett a pulai katonai temetőben az elesett magyar tengerészek tiszteletére állított emlékműnél, ahol együtt koszorúztak a pulai magyarok. A pulai sírkert Európa egyik legnagyobb katonai temetője, több mint 150 ezer katona, tengerész végső nyughelye, köztük 157 magyaré is.

(www.kepesujsag.com, 2021.6.17.)

Jézus Szíve-ünnep a felújított darázsi templomban

A darázsi magyarok Jézus Szíve tiszteletére szentelték a Báni-hegy északi oldalán épült templomukat. A Jézus Szíve-ünnep ezért jeles esemény a falu magyar lakosainak életében. A főünnep alkalmával, melyre a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő pénteken kerül sor (idén június 11-én), Isten emberré lett fiának szívét, a megváltó isteni szeretet jelképét ünneplik. A templom napját magyar jellegű ünnepként kezelik, és minden évben méltó körülmények között kerül rá sor. Ennek alkalmából idén magyar nyelvű szentmisére és ünnepi fogadásra is sor került.

(www.kepesujsag.com, 2021.6.17.)

Határtalanul a magyar fiatalokért Horvátországban is

Az elmúlt hétvégén Horvátországba látogatott a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület vezetősége azzal a céllal, hogy megismerje az itt élő magyar közösséget. Ott-tartózkodásuk során találkoztak a helyi magyarság vezetőivel, és több folyamatban lévő fejlesztést is megtekintettek. Látogatásukat Várdarócon zárták, ahol részt vettek a Várdaróc FC futballmérkőzésén, valamint találkoztak Jankovics Róberttel, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjével és Matijević Olivérrel, a HMDK ügyvezető elnökével.

(www.kepesujsag.com, 2021.6.17.)

 

 

Közel negyven gyerek született az elmúlt héten Munkácson

Összesen 36 kisbaba született a Munkácsi Szent Márton Kórházban az elmúlt héten – számolt be a Munkácsi Városi Tanács hivatalos Facebook‐oldalán. A bejegyzés szerint 16 kislány és 20 kisfiú van az újszülöttek között. 10 édesanya Munkácsról, 19 a Munkácsi járásból, 7 pedig más településekről és járásokból érkezett.

(www.karpatalja.ma, 2021.3.2.)

Gördülékeny a vakcináció Törökbecsén

Gördülékenyen megy az oltás a Törökbecsei Egészségházban, ahova az idősebbek mellett a középkorúak is szép számban érkeznek. A bánáti községben január 20-án kezdték meg a polgárok koronavírus elleni oltását. Azóta is napi szinten folyik a vakcináció. Nemrégiben a terepmunkát is megkezdték, így keddig a vakcinát tizenhat időskorú, mozgáskorlátozott személy is megkaphatta, akik közül öten már a második dózist is felvették. A vártnál nagyobb az érdeklődés az oltás iránt Törökbecsén. A bánáti községben ezidáig 2393-an vették fel a koronavírus elleni védőoltást, ebből 1388-an már a második dózist is megkapták.

(www.pannonrtv.com, 2021.3.2.)

Szlovákiának sem elég az uniós oltónyag, kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt

Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén – jelentette be Igor Matovic miniszterelnök a kassai repülőtéren tartott sajtóértekezletén. Matovic bízik abban, hogy az orosz fél betartja a szombaton aláírt megállapodást, és megfelelő mennyiségben, időben fogja szállítani a vakcinát. Egy hónapon belül egymillió vakcina érkezésére számítanak – mondta –, májusban és júniusban pedig a második millió orosz oltóanyagnak is meg kellene érkeznie Szlovákiába. „Szlovákia a következő hónapokban több mint 40 százalékkal tudja majd felgyorsítani az oltás tempóját” – szögezte le a kormányfő.

(www.kronikaonline.ro, 2021.3.1.) 

Magyarul is kommunikál most már a Bihar megyei önkormányzat honlapja

Megújult és magyarul is kommunikál most már a Bihar megyei önkormányzat honlapja, adta ki tájékoztatásul román nyelven hétfőn a partiumi megyei közgyűlés sajtóosztálya. Mint hangsúlyozták, dizájn tekintetében „letisztultabb, rendezettebb és korszerűbb” lett a weboldal, és kialakításakor figyelembe vették azt is, hogy tízből kilenc felhasználó mobileszközről – okostelefon, táblagép – böngészi az oldalt. A közlemény a legfontosabb újdonságnak nevezi ugyanakkor, hogy ma már magyarul is elérhetőek a „Bihar megyéről”, a „Vezetőség” és a „Hírek” rubrikák, és le fogják fordítani a megyei képviselő-testület döntéseit is. Az oldalon a böngészés egyelőre nem zökkenőmentes, de az illetékesek a közleményben is jelezték, hogy az első napokban előfordulhatnak gondok.

(www.kronikaonline.ro, 2021.3.1.) 

Önálló intézmény marad a Komáromi Magyar Tannyelvű Speciális Iskola

A Nyitrai Járási Hivatal fenntartóként a komáromi magyar és szlovák oktatási nyelvű speciális iskola közös igazgatás alá vonására készült. Az elmúlt héten több tárgyalás is zajlott ez ügyben. Mint ismeretes, gazdasági racionalitásra hivatkozva szerette volna a fenntartó összevonni a két intézményt. Ennek során a nagyobb létszámú magyar iskolát a kisebb létszámú szlovák iskola alá rendelték volna. Mint az iskolatanácsok véleményezéséből is kitűnik, sem a magyar, sem a szlovák intézmény nem tartotta elfogadhatónak ezt a döntést. Nagyrészt ennek eredményeként nem kerül sor a magyar intézmény szlovák igazgatóság alá történő rendelésére.

(www.felvidek.ma, 2021.3.1.)   

Fogyatkozásunk forgatókönyvei: 30 év múlva 3 millióval leszünk kevesebben a Kárpát-medencében. A fogyás a Felvidéken drasztikus lesz

A Kárpát-medencei magyarság száma a következő harminc évben a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jelenlegi 12 millióról körülbelül 9 millió főre fog csökkenni. A felvidéki magyarság száma pedig 320 és 370 ezer fő között várható – derül ki abból a demografia.hu-n közzétett tudományos felmérésből, amely arra vállalkozott, hogy megjósolja a magyarság jövőjének alakulását. A kép meglehetősen lehangoló. A kutatás nemcsak azért érdekes, mert régen – több mint másfél évtizeddel ezelőtt – készült ehhez hasonló (sok-sok ábrát és számadatot tartalmazó) tudományos munka, hanem azért is, mert Magyarország népessége mellett kiterjed a környező országok közül a legnagyobb lélekszámú magyar közösségeknek otthont adó országok és magyarlakta térségeik magyarságára is, azaz a Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélyre és Vajdaságra.

(www.ma7.sk, 2021.2.28.)

Nagyölvedi és zselízi hulladékügyek

A hulladéktörvény 2021. januári módosulása radikális változásokra kényszerítette a lévai járási települések önkormányzatait is, hiszen az említett régióban szintén nőtt a hulladék szállítási díja. Nagyölved azon községek közé tartozik, amelyek az Alsó-Garam menti régióban elsőként vezették be a háztartási hulladék elszállítására vonatkozó új rendszert. A település képviselő-testülete által 2019. december 16-án jóváhagyott, s 2020. január 1-jén életbe léptetett szisztémával az a fő cél, hogy – a szemétszállítási és -tárolási illetékek növekedését tudatosítva – a gondos szelektálás felé vezessék a lakosokat. A képlet egyszerű: a szemét szeparálására odafigyelve, minél kevesebb vegyes hulladékot termel ki a lakosság, annál kevésbé lesz megterhelve az önkormányzati pénztárca.

(www.ma7.sk, 2021.2.27.)

Magyar előkészítő osztály indulhat az ország legnagyobb községében

Összegyűlt a minimális gyermeklétszám a szászfenesi magyar előkészítő osztály beindításához – adta hírül pénteken az RMDSZ. A szövetség tájékoztatása szerint Albert Zoltán, a Kolozsvárral szinte összenőtt nagyközség RMDSZ-es alpolgármestere csütörtökön délután a helyi polgármesteri hivatalban találkozóra hívta azokat a szülőket, akik érdekeltek a magyar osztály beindításában. Már a találkozón sikerült a szükséges gyermeklétszámot elérni ahhoz, hogy ősszel elindulhasson a magyar előkészítő osztály Szászfenesen. Albert Zoltán közölte, bár az osztály beindítása hosszú folyamat eredményeként valósulhat meg, bíznak benne, hogy további akadályok nélkül sikerül véghez vinni a projektet.

(www.kronikaonline.ro, 2021.2.26.)

Fél nap alatt 31 illegális határátlépési kísérlet

Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében a magyar hatóságok 31 határsértővel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában. A Csongrád-Csanád megyei rendőrök szombat délutántól vasárnap reggelig négy esetben, összesen 19 határsértőt tartóztattak fel Deszk, Kiszombor, Makó, illetve Röszke közigazgatási területén. Ugyanebben az időszakban a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 3 esetben összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Bácsszőlős, Hercegszántó és Tataháza közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok afgán, iráni, szír, marokkói, palesztin, líbiai, algériai és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

(www.pannonrtv.com, 2021.2.28.)

Személyesen is igényelhető a magyar állampolgárság az Eurotrans Alapítvány irodáiban

A járványügyi előírások tiszteletben tartásával ismét lehetőség van a személyes ügyintézésre az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban, ahol országszerte igényelhető többek között a magyar állampolgárság, a magyar útlevél és a családok számára igényelhető támogatások. Az RMDSZ szervezete által pénteken a kronikaonline.ro szerkesztőségéhez eljuttatott közlemény szerint a területi irodák működése mellett az alapítvány kiszállásokat és konzuli napokat is szervez, ezáltal szolgáltatásai kisebb településeken is könnyen elérhetők lesznek. Emellett az alapítvány lehetőséget biztosít az útlevél igénylésére, a születés anyakönyveztetésére, valamint a házasság és elhalálozás bejelentésére is.

(www.kronikaonline.ro, 2021.2.26.) 

Döntött a román bíróság: kint maradhatnak a kétnyelvű táblák Brassó megye határában

A Brassó megyei önkormányzat évekkel ezelőtt magyar feliratokat is kihelyezett a Brassó és Kovászna megye határán épített megyekapura. Az önkormányzat a Brassóból Székelyföld felé utazóknak magyarul is jó utat kívánt, a Székelyföldről Brassó megyébe érkezőknek pedig magyarul is feltüntette a megye nevét. Ezt támadta meg 2018-ban a bíróságon a székelyföldi románok jogvédelmére alakult, de valójában a magyar szimbólumok és feliratok eltüntetéséért harcoló Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). A Bukaresti Táblabíróság jogerős ítélete értelmében Brassó megye önkormányzatának nem kell eltávolítania a kétnyelvű feliratot a megye Székelyföld felőli határából – közölte csütörtökön közösségi oldalán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Brassó megyei szervezete.

(www.felvidek.ma, 2021.2.25.)

A HMDK vezetőivel tárgyalt a nemzetpolitikáért felelős államtitkár

A hétvégén villámlátogatásra érkezett Horvátországba Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A politikus látogatása során a HMDK vezetőivel, Jankovics Róbert elnökkel és Matijević Olivér ügyvezető elnökkel folytatott megbeszélést. A külhoni magyar vezetők két héttel ezelőtt találkoztak Magyarországon Potápi Árpád Jánossal azzal a céllal, hogy egyeztessenek az idei évre vonatkozó tervekről, ugyanakkor tárgyaltak az egyes régiók helyzetéről és aktuális problémáiról is. Az említett találkozó folytatásaként érkezett Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a múlt hétvégén a drávaszögi Laskóra.

(www.kepesujsag.com, 2021.2.25.)

Készülnek a magyar tankönyvek

A szeptemberi iskolakezdésre 35 új, magyarra fordított tankönyv és gyakorlófüzet áll majd a magyarul tanuló általános iskolások rendelkezésére – mondta Andócsi János, az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) igazgatója. A horvát tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy a kisebbségek saját nyelvre lefordított általános iskolai tankönyvekből tanulhassanak. Az elmúlt évek során az oktatási minisztérium nagyobb összeget fordított a tankönyvek fordítására, kiadására. Közel ötven tankönyvet, munkafüzetet ültettek át magyar nyelvre.

(www.kepesujsag.com, 2021.2.25.)

 

 

Újévi kabarékat közvetít a Kolozsvári Magyar Opera

Idén is folytatódik a Kolozsvári Magyar Opera online közvetítéseinek sorozata. A 2014-ben bemutatott Letshow újévi kabaré felvételét csütörtökön 19 órától, a 2015-ös Letshow újramelegítve szilveszteri előadást pedig vasárnap 19 órától követhetik figyelemmel az érdeklődők az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán. A két előadás a közönség és a társulat visszajelzései mellett a szakmai zsűri tetszését is elnyerte, a 2014-ben bemutatott Letshow produkciót ugyanis a legjobb musical-előadás díjával jutalmazták.

(www.kronikaonline.ro, 2021.1.6.)

 

Geofizikai kutatást végeztek a zselízi Szent Jakab-templomban

Úgynevezett geofizikai talajszkenneléssel térképezték fel a zselízi Szent Jakab-plébániatemplom alatti részek összetételének rejtelmeit. A radarkutatást Ján Tirpák, a nyitrai Konstantin Egyetem docense és Paterka Pál a Nyitra Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal régészeti szakfelügyelője végezték. A zselízi kutatás által képet kaptak a templom alatti részekről, hogy hol helyezkedtek el a korábbi alapok, falak; pontosan hol volt a II. világháborúban megsemmisült torony (és annak alapjai). Lokalizálták azt is, hogy hol helyezkedik el a templom alatti feltáratlan kripta, ami a legenda szerint Becsei Vesszős György, vagy lánya, Becsei Margit nyughelye lehet.

(www.felvidek.ma, 2021.1.6.) 

 

Új vezetőedzővel kezdte tavaszi felkészülést a KFC Komárom labdarúgócsapata

Elkezdte a tavaszi szezonra való felkészülést a KFC Komárom labdarúgócsapata. A másodosztályban szereplő együttest már decemberben a Slovan B csapatának kispadjáról érkezett Németh Szilárd irányítja. A komáromi születésű vezetőedző a hat hetes összpontosítás alatt elsősorban a csapat játékstílusán szeretne változtatni. A felkészülés nagy része Magyarországon, a koppánymonostori műfüves pályán zajlik majd.

(www.ma7.sk, 2021.1.6.)

 

Újra megjelent a madárinfluenza, ezúttal egy magyar-szlovák határmenti településen: 90 ezer pulykát kell leölni

Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban; a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette, az állományok, mintegy 90 ezer pulyka, leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

(www.ma7.sk, 2021.1.6.)

 

A szlovákiai magyar egyetemisták fele felvidéki magyarnak vallja magát

Több mint 10 év után készült felmérés a szlovákiai magyar felsőoktatásban részt vevő hallgatókról. Bár még csak a gyorselemzés készült el, mindenképpen érdekes eredmények születtek. Ahogy Morvai Tünde fogalmaz: a szlovákiai magyar egyetemisták ritkán kerülnek a kutatások középpontjába. Az Impulzus Társulás 2020 tavaszán végezte az online kérdőíves felmérést. A kérdőív 45 kérdésből, kérdéscsoportból állt, főbb kategóriákba csoportosítva.

(www.felvidek.ma, 2021.1.6.)   

 

Ha Hargita megye vezetőin múlna, hétfőtől megnyitnák az iskolákat a megyében

Többek között a diákok esélyegyenlőtlenségének megszüntetésére hivatkozva kéri Hargita Megye Tanácsa, hogy helyi, illetve megyei szinten dönthessenek az iskolákban zajló oktatás formájáról, és mielőbb térhessenek vissza a diákok a tantermekbe, ahol ezt az intézmények vezetőtanácsa igényli. Erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke és Hajdu Gábor parlamenti képviselő Csíkszeredában. A megyei tanács vezetője kiemelte: az online oktatás megszervezése és működtetése során számos fiatal került hátrányos helyzetbe, míg a pedagógusok javarészt magukra vannak utalva a tanítás során.

(www.maszol.ro, 2021.1.6.)

 

Ezek voltak tavaly a legnépszerűbb magyar babanevek Kolozsváron

2020-ban 418 magyar gyerek született Kolozsváron, ebből 238 fiú és 180 lány – adta tájékoztatásul kedden Oláh Emese alpolgármester. A legnépszerűbb magyar nevek a lányoknál a Hanna (16), az Anna (14), az Emma (10), a Sára (8), és az Evelin (7). A magyar fiúnevek körében az Márk (21), a Dávid és az Áron (13), az Ákos, a Bence és az Erik (9) lett dobogós, de az Ádám, a Márton és a Zalán (7-7) is népszerű névnek számított.

(www.maszol.ro, 2021.1.5.)

 

Szenttamáson emlékeztek meg a bácskai razzia 79. évfordulójáról

Az 1942-es razzia ártatlan áldozatainak az emlékére tartott központi megemlékezés gyászmisével kezdődött, melyet Irinej bácskai püspök celebrált. A megemlékezésen felszólalt Szenttamás polgármestere. Radivoj Debeljački kiemelte, hogy fontos emlékezni azért, hogy a bácskai razziához hasonló esemény többé ne történhessen meg. A megemlékezés végén Radivoj Debeljački, Igor Mirović, valamint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke koszorúkat helyeztek el a helyi szerb ortodox templom falán lévő emléktáblánál.

(www.pannonrtv.com, 2021.1.4.)

 

Szabadka idei első babái

A Szabadkai Közkórházban 3 kisbaba született az év 1. napján. 1 kislány és 2 kisfiú született az év első napján Szabadkán. Egy kislány született legelőször, reggel 6:40-kor a szabadkai kórházban. Az első 3 napban további 5 kisbaba született Szabadkán. Január 2-án egy kislány született, január 3-án pedig 4 kisfiú született a szabadkai kórházban. A 2020-as évben kevesebb baba született Szabadkán, mint 2019-ben. A tavalyi évben 1324 baba született Szabadkán, míg 2019-ben 1380 baba született a Szabadkai Közkórházban.

(www.pannonrtv.com, 2021.1.4.) 

 

Iskolát hoznának létre a magyarajkú látássérülteknek Székelyudvarhelyen

Ingatlanvásárlásra készül az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület Székelyudvarhelyen: 2018 óta dolgoznak egy magyar nyelvű speciális iskola létrehozásáért, jövőre már az első osztályt is elindítanák. A magyar állam a Bethlen Gábor Alapon keresztül 500 millió forinttal szándékszik támogatni az iskolaprojektet. Az összeget teljes egészében az iskolaindításhoz szükséges ingatlan megvásárlására, az átalakításra szánják. Az egyesület felmérése szerint a három székelyföldi, azaz Hargita, Kovászna és Maros megyében összesen 193 magyar anyanyelvű látássérült, gyengén vagy alig látó gyermek él, közülük csupán tizenhárman tanulnak speciális iskolában, a többiek az integrált oktatásban vesznek részt. 

(www.szekelyhon.ro, 2021.1.3.)

 

Kerékpárral jár munkába Románia új sportminisztere

Karácsonytól új sportminisztere van Romániának. A csíkszeredai Novák Károly Eduárd, a londoni paralimpia kerékpáros bajnoka minden tudásával és tapasztalatával segíteni szeretné a sportot. Egyik fontos feladatának tartja Románia sportstratégiájának elkészítését. A keményebb sportstratégia biztosan nem fog mindenkinek tetszeni, de Novák célja, hogy megnőjön a sport- és ifjúsági tárca súlya a román közéletben. Helyrehozná a román sport imázsát, mert a hagyományok erre kötelezik. Kinevezését szinte minden politikai alakulat, Romániában és Magyarországon is nagy szimpátiával fogadta, úgy tűnik, számíthat támogatásra.

(www.kronikaonline.ro, 2021.1.3.) 

 

Megkoszorúzták Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrát

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete a hagyományokhoz híven az év első napján megkoszorúzta Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrát, megemlékezve a költő születésének évfordulójáról. Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke arra kérte az elmúlt napokban a marosvásárhelyieket, akik a szobor felállítása óta minden év január elsején részt vettek a költő születésnapi megemlékezésén, hogy idén külön-külön róják le tiszteletüket a szobor előtt és helyezzenek el ott koszorút, vagy virágot, mivel a járványügyi intézkedések miatt a szokásos megemlékezést nem lehet megtartani.

(www.szekelyhon.ro, 2021.1.1.)

MCSi Design