kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
Augusztus 20-i mellékletünk, benne beszélgetés dr. Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a megszépült felsőlakosi ...

Az önkéntes tűzoltóknak igen fontos van szerepe vidékünkön, és bár szerencsére viszonylag ritkán van rájuk szükség éles ...

Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek ...

A sali község Markovcin rendezte meg szombaton a községi ünnep központi rendezvényét, ahol a községi kitüntetések ...

II.ezerév
Készenlétben télen-nyáron
A magyar kultúra szeretete éltet
Az ipari övezet a fiatalokért jön létre
 

Változik a szlovák-magyar határ az Ipoly folyó medrének szabályozása miatt

Az Ipoly folyó medrének szabályozása és a Somoskőújfalu önkormányzata által kiépített, határokon átnyúló szennyvízcsatorna miatt megváltozik a szlovák-magyar határ vonala. Ez a Magyar Közlöny szerdán megjelent számából derül ki. A Portfolio.hu hírportál szerint a szlovák-magyar határt legutóbb 1997-ben korrigálták az Ipoly, a Sajó és a Ronyva határfolyók vízgazdálkodási szabályozáskor. A jelenlegi változás 177 802 négyzetméternyi területet érint. A területet - egy államközi egyezmény értelmében - a két ország kicseréli egymás között. Ezt az egyezményt tavaly, június 2-án írta alá Andrej Kiska államfő, az országhatárok változását érintő további szerződésekkel együtt.

(www.hirek.sk, 2018.08.01.)

Időutazás kőkemény múzeumi profizmussal – így ünnepel Csíkszereda város

Útkereszteződésben címmel nyílt állandó várostörténeti kiállítás Csíkszeredában a javában zajló városnapokon. A Csíki Székely Múzeumba „eddig soha nem látott tömeg” érkezett a csütörtök esti megnyitóra. A múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt szerint sosem volt ennyire népes hallgatósága kiállításmegnyitónak a csíkszeredai Mikó-várban, mint az Útkereszteződésben című kiállítás csütörtök esti megnyitóján. Amint az igazgató fogalmazott: az eddigi legnépszerűbbként emlegetett Munkácsy-kiállítást is felülmúlja a most megnyitott tárlat. Anyagának összeállításában, a kutatómunkában és a tárgygyűjtésben félszáz szakember dolgozott. Az összefüggő, 7 teremre kiterjedt kiállítótérben több ezer műtárgy, fotó, dokumentum található.

(www.maszol.ro, 2018.08.03.)

Szabadtéri mozit is ajánl a Partiumi Magyar Napok

Partiumi Filmélmények címmel szerveznek szabadtéri vetítéseket a Szatmárnémeti újközpontjában található rendezvénygödörben a Partiumi Magyar Napok alatt. A szervezők közleménye szerint augusztus 20-a és 23-a között minden este 21:30-tól egy kimagasló magyar alkotást nézhetnek meg az érdeklődők. Augusztus 20-án Fekete Ibolya, Anyám és más futóbolondok a családban című filmdrámáját láthatják. Augusztus 21-én a legújabb magyar krimi-drámát, a Budapest Noir-t nézhetik meg. Augusztus 22-én az Aurora Borealis – Északi fény című magyar filmdrámát vetítik Mészáros Márta rendezésében. Augusztus 23-án Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmdrámáját mutatják be, amelyet bekerült a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra jelölt legjobb öt film közé.

(www.maszol.ro, 2018.08.03.)

Összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát Kárpátalján

Ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát szombaton a Beregszász melletti Mezőgecsében. Az ünnepségen mondott köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. A politikus emlékeztetett arra, hogy „a 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi.

(www.hirek.sk, 2018.08.04.)

Kiállításon mutatják be a határon túli magyar műemlékek restaurálását

Interaktív résszel is várják a látogatókat a Rómer Flóris-terv részeként megújuló, határon túli magyar műemlékek restaurálását bemutató kiállításon – közölte az Ideje az építésnek című budapesti tárlat kurátora. Deák Ildikó azt mondta, az interaktív részen többek között a régészettel, a falképfeltárással és a restaurálással ismerkedhetnek meg a látogatók játékos formában. A tárlat új koncepciót követ, amely a Rómer Flóris-terv eredményei mellett a műemlékvédelem folyamatát is megjeleníti. A kiállítás augusztus 7-től a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkárságának épületében tekinthető meg.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.04.)

A Szent István-bazilikába került a Magyarok kenyere program aratókoszorúja

A Szent István-bazilikában állították ki a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzából készült aratókoszorút. A Kárpát-medence valamennyi határon túli, magyarlakta területe, valamint a 19 magyar megye kalászából font koszorút első alkalommal állították ki a bazilikában – hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke (Fidesz) hétfőn, a koszorú kihelyezésekor tartott átadón. Elmondta, hogy a két részből álló koszorú külső része az anyaországot jelképezi, amely átöleli a határon túl élő magyarságot. “Ez a dupla koszorú az összefogást, az összetartozást jelképezi” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 15 millió búzaszem a 15 millió magyar összetartozásának szimbóluma.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.06.)

Megnyílt a külhoni magyar fiatalok DemoWood alkotótábora Tokajban

Az egyhetes program megnyitóján Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte: az államtitkárság arra törekszik, hogy minden külhoni korosztályt és közösséget megszólítson. Céljuk, hogy támogatásaik segítségével felépüljön egy képzési és közösségi láncolat, és ennek révén a fiatalok olyan képzettséget szerezzenek, amellyel a szülőföldjükön is boldogulni tudnak. Hozzátette, a 2018 a külhoni magyar családok éve című programsorozat keretében működnek együtt a DemoWood tábor szervezőivel. Évek óta szerveznek tábort külhoni magyar fiatalok számára. “Dizájntáboruk” kapcsán jó kapcsolatot ápolnak a nemzetpolitikai államtitkársággal is.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.08.)

A kárpát-medencei kézművesség ünnepe a Budai várban

Augusztus 17-e és 20-a között a Budavári palotában rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. Idén is közel 1000 kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel és népi játszóházakkal várják a látogatókat. Több mint 800, Kárpát-medencében élő magyar és 150, a világ különböző részéből érkezett mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével. A Mesterségek Ünnepe egy olyan, határokon átívelő rendezvény, ami a legjelentősebb találkozási helye a Kárpát-medencében élő kézműveseknek.

(www.pannonrtv.com, 2018.08.08.)

Határon túli magyar műemlékek felújítását mutatják be a Miniszterelnökségen

A határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása, amely kedden nyílt Budapesten a Miniszterelnökség Táncsics utcai aulájában. Az interaktív elemekkel színesített tárlat a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, az újjáépítések folyamatait, valamint az építészeti és a restaurátori beavatkozások módszereit mutatja be a nyár végéig – hangsúlyozta Földváry Gábor miniszteri biztos a tárlat keddi megnyitóján. A kormányzat három-négy éve tartó támogatásának köszönhetően valósult meg a határon túli magyar, elsősorban egyházi műemlékek felújítása, katalogizálása, felmérése, tudományos összegzése és a műemlékek állagmegóvása. Százhoz közelít azoknak a műemlékeknek a száma a határon túl, amelyek részesültek ebben a programban.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.08.)

MCSi Design