kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619

A „Tisztítsuk meg Lendvát” című nagyszabású környezetvédelmi akcióval Lendva Község csatlakozott az országos tavaszi ...

A szlovén gazdaságfejlesztési alap 2019. április 11-ével közzétett beruházási pályázatának keretösszege 350 ezer euró, ...

Az üzletkötés a Lendvai Terme főtulajdonosa, a Sava Turizem Rt. és a magyarországi Comitatus Energia Zrt. között tavaly ...

A Sal községi magyar önkormányzat kedd esti ülésén elfogadta a közösség 2018-as zárszámadását és idei költségvetését.

Tisztábban sokkal jobb
Vissza nem térítendő támogatásokra lehet pályázni
Lendvai Terme: át kell vinni a koncessziós jogot
Idén újabb 95 ezer a tájházra
 

Plakátvers-pályázat a magyar líra ünnepén

József Attila 114 évvel ezelőtt, 1905. április 11-én született. Születésnapja 1964 óta a magyar költészet napja Magyarországon. A magyar nyelv, az olvasás és a költészet népszerűsítése a célja a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma és a Barkóca gyermeklapnak is. Ezen alkalmából közösen kiírt plakátvers-pályázatra invitálták a gyerekeket. Az előző években József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes költeményei voltak a pályázat témái. Idén József Attila Altató című csodálatos gyengédséggel megfogalmazott verséből kellett a tanulóknak plakátverset alkotniuk. Több mint százötven pályaművet küldtek be az iskolákból.

(www.kepesujsag.com, 2019.4.11.)

Csillagszemű magyar játszó- és alkotóműhely indul Pélmonostoron

Péntekenként várja a hamarosan induló Csillagszemű játszó- és alkotóműhely önfeledt játékra és alkotásra a gyerekeket a HMDK pélmonostori alapszervezetének székházában. A műhelyeket Ferenc Ilić Emese óvónő vezeti. A pélmonostori HMDK-alapszervezet és a Magyar Katolikus Nőegylet idén újabb tevékenységi formákat is bevezetett. Nagy sikere van például az irodalmi-történelmi teadélutánoknak, amelyek elsősorban a felnőtteknek szólnak, ezért most a gyerekek számára egy magyar játszó- és alkotóműhelyt indítanak, amelynek a Csillagszemű nevet adták.

(www.kepesujsag.com, 2019.4.11.)

Újabb tagszervezettel bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületével bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), emellett a határon túli magyar gazdák egyre nagyobb számban élnek a kamarai pártoló tagság lehetőségével – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön, a szervezet orosházi tanácskozását követően. A közlemény szerint a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének 225 tagszervezete több mint 16 ezer magyar gazdát fog össze. A találkozón a NAK pártoló tagjává vált 238 székelyföldi magyar gazdálkodó, így már közel 400 határon túli tagja van a köztestületnek, ez a szám a várakozások szerint a jövőben dinamikusan nő majd.

(www.karpatalja.ma, 2019.4.11.)

A magyar kormány támogatása a tornyosi magyarságnak is fontos

A magyar kormány családpolitikájának pozitív hatásairól is szó volt a tornyosi Család, bizalom és biztonság elnevezésű rendezvényen. Az EP-választások és a családpolitika kapcsolatára is kitértek. 2018 a külhoni magyar családok éve volt. A közösségi találkozó résztvevői a babakötvényről és a Köldökzsinór programról is hallhattak. A magyar kormánytól érkező támogatások a tornyosi magyarság szempontjából is jelentőséggel bírnak – hangsúlyozta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „Az iskolatámogatási, az óvodatámogatási program, iskolakezdési programok a magyarul tanuló diákoknak – ezek mind olyan programok, amelyek már folyamatosak és megszoktuk. De ezen kívül a gazdaságfejlesztés területén is vannak programok, amelyek a családokat támogatják.”

(www.pannonrtv.com, 2019.4.13.)

Tizedik jubileumát ünnepelte a Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó

Az ünnepi konferencián a tudományok minden területét felölelő előadásokat tartottak. A rendezvénynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont. Humán tudományok és művészetek, társadalomtudományok, műszaki tudományok, valamint természettudományok. Ezekben a szekciókban zajlottak a plenáris ülések, amelyeken összesen 69 előadás hangzott el. A találkozóra doktori titulussal rendelkező kutatók nevezhettek be. A Vajdasági Magyar Akadémia Tanács arra törekszik, hogy ernyőszervezetként felölelje mindazokat, akik a vajdasági magyar tudományosság ügyét a szívükön viselik - emelte ki Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Akadémia Tanács alelnöke. A tudóstalálkozón kitüntették a 2018-as év legsikeresebb kutatóit is. Kapitány Attila, Cvetićanin Lívia és Sörös Zita gazdagodtak Arany Bagoly Díjjal.

(www.pannonrtv.com, 2019.4.13.)

Király volt! A költészet napja a kolozsvári magyar színházban

Három költő, a 75 éves Király László és fiai, a Budapesten élő Király Farkas és a magát végérvényesen Kolozsvár mellett elkötelezett, friss József Attila-díjas Király Zoltán voltak Tompa Gábor rendező-igazgató vendégei a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészetnapi-rendezvényén. Számtalan kevésbé ismert családi történet, a költő-dinasztiának az irodalomhoz, a költészethez és a szülőföldhöz fűződő személyes viszonyáról való őszinte megnyilatkozás, versfelolvasás, nevetés és torokszorító szókimondás került terítékre. A három költőt jól ismerő, szerető emberek jöttek el az estre: értő olvasók, irodalomkedvelők, akik számára a magyar költészet napja nem csak egy a 365 nap közül. A Három Király(ok)- at így, együtt, összeülve még nem látta a közönség.

(www.maszol.ro, 2019.4.12.)

 „Itt van jussom borban, búzában” – Kárpátaljai magyar óvodapedagógusok konferenciája

Egészségnevelés az óvodában címmel tartott konferenciát a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) április 12-13-án a kárpátaljai magyar óvodák pedagógusai és vezetői számára. Április 12-én, pénteken a konferencia megnyitóján Gabóda Éva, a KMPSZ óvodapedagógiai szekciójának vezetője köszöntötte az előadókat és a hallgatóságot. A megnyitót követően Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a kárpátaljai magyar óvodák jelenlegi helyzetét vázolta fel. Szavai szerint Füzesi Magda által képviselt gondolatot kell továbbvinnünk, miszerint: „Itt van jussom borban, búzában”. A konferencia résztvevői neves helyi és magyarországi előadóktól hallhatnak a magyarországi és ukrajnai egészségnevelési programokról.

(www.karpatalja.ma, 2019.4.14.)

1,76 millió lejjel támogatja a kolozsvári önkormányzat a magyar kulturális szervezeteket

A kolozsvári kulturális rendezvények közül a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kapja a legnagyobb önkormányzati támogatást, a magyar érdekeltségű pályázatok közül pedig a Kolozsvári Magyar Napok. Megszavazta a támogatásokat a kulturális szervezetek számára Kolozsvár tanácsosi testülete. A költségvetésből összesen 12 millió lejt költenek erre a célra, közölte az önkormányzat. A magyar érdekeltségű pályázatok összesen 1,76 millió lejt tesznek ki idén. A Kolozsvári Magyar Napok kapja a legnagyobb támogatást, összesen 530 ezer lejt a tavalyi 430 ezer lejhez képest.

(www.maszol.ro, 2019.4.16.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben