kele
perec1
garas1
63. évfolyam
8. szám
Lendva 
2019. 02. 21.
kiscim0819

A 70-es években Budapesten elinduló és a következő évtizedekben igencsak kiterebélyesedő táncházmozgalomból a Muravidék ...

A kétnyelvű oktatás bevezetésének 60. évfordulója kapcsán a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága február 14-én a ...

A Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága a múlt heti ülésén érdekelt testületként vitatta meg a 2019-es állami ...

A legfrissebb beiratkozási adatok szerint a 2019/20-as tanévben a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 84 ...

Párban, körben, együtt
Nemzetiségi oktatás: a minőségi kétnyelvű iskola a jövő
Többet vártak a költségvetés-módosítástól
Enyhe tanulólétszám-csökkenés, egyre több a magyarországi kisdiák  
 

Együttműködési megállapodást kötött a Rákóczi-főiskola és az ungvári magyar kar

A kárpátaljai magyar felsőoktatás történetében mérföldkőnek számító szerződéskötésre került sor az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézete (UNE UMOTI), valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) között. Az együttműködési megállapodást a Rákóczi-főiskola részéről Orosz Ildikó rektor írta alá, az ungvári magyar kar képviseletében pedig Spenik Sándor igazgató látta el kézjegyével február 14-én. A szerződés értelmében a felek az oktatás-képzés, a tudományos kutatás, az ismeretterjesztés, illetve az információcsere területén működnek együtt.

(www.karpatalja.ma, 2019.2.14.)

Két vajdasági üzem nyílt meg a magyar kormány támogatásával

Két ipari gyártó üzemet adtak át két vajdasági magyarlakta településen csütörtökön a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásával, ezzel 65 új munkahely létesült Adán és Topolyán. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte, hogy most ért be az elmúlt három év gazdaságfejlesztési munkája, a megfeszített munka eredményeként mintegy kéttucatnyi nagyberuházást adnak át a következő néhány hónapban.

(www.karpatalja.ma, 2019.2.14.)

A Fradi utánpótláscsapata Eszéken játszott

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) a magyar labdarúgás egyik legsikeresebb csapata. Felnőtt csapata számos országos bajnoki címet és több, jelentős nemzetközi sikert tudhat maga mögött. A klub sikereinek egyik alappillérét a megfelelő utánpótlásképzés jelenti. A budapesti Ferencvárosi TC U16-os csapata egy barátságos mérkőzésen mérte össze erejét az eszéki NK Elektra azonos korosztályával. A meccs helyszíne az eszéki Krpan – Babić labdarúgó-akadémia sportpályája volt, majd a magyar csapat tagjait Laskón drávaszögi halpaprikással vendégelték meg. A mérkőzés végeredménye 2:0 lett a Ferencváros javára.

(www.kepesujsag.com, 2019.2.14.)

Idén is folytatódik az óvodai díj támogatása

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, amelyben horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat megvalósult. Idén is pályázhattak a szülők óvodai díj-támogatásra, melynek első részletét a napokban utalták át. Az óvodai díj résztámogatására azok a szülők jogosultak, akiknek gyermeke magyar nyelvű óvodai nevelési programban vesz részt, és igényelte a támogatást. A támogatás, amely a minőségi magyar óvodai oktatást szolgálja, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

(www.kepesujsag.com, 2019.2.14.)

Eszék: jól halad a kollégium építése

Tavaly októberben tették le a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonának az alapkövét, ami után nem sokkal megkezdődhetett az építkezés. A munkálatok eddig a tervek szerint haladnak, már állnak az épület falai. Az építés a tervek szerint halad, és ha így folytatódik, akkor augusztus közepére elkészül a kollégium. Az objektumban 26 szoba lesz, ami 50 diák számára jelentheti majd a második otthont. Huszonnégy kétágyas, valamint egy mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített szobát és egy betegszobát is kialakítanak majd. Reményeink szerint a következő tanévben már beköltözhetnek diákotthonunk első lakói.

(www.kepesujsag.com, 2019.2.14.)

Határ menti munkaerőhelyzet: két kézzel kapnak a gyári munkások után

Románia nyugati határ menti megyéiben a kritikusan alacsony munkanélküliségi arányra panaszkodnak a nagyvállalatok. Arad megyében például a múlt év végére másfél százalék alá csökkent a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek aránya, miközben az állami állásközvetítő ügynökség közel háromezer szabad állást kínált fel. Mindennek – és a híresztelések – ellenére nem jellemző, hogy Magyarország keleti megyéiből tömegesen áramlanának a munkások a romániai gyárakba. Valóban szállítanak buszokkal Elekről, Kevermesről vagy Battonyáról munkába igyekvőket az aradi ipari övezetbe, de ők zömmel olyanok, akik az elmúlt tíz évben, kihasználva az akkori alacsony ingatlanárakat, a határhoz közeli magyarországi településeken vásároltak házat, de Aradra ingáznak dolgozni.

(www.maszol.ro, 2019.2.19.)

Ismét megszavazták: nem szüntethetnek meg kisebbségi osztályokat jóváhagyás nélkül

Nem szüntethetnek meg, és nem vonhatnak össze kisebbségi osztályokat az érintett kisebbségi közösség érdekképviseletének jóváhagyása nélkül. Az államelnök kifogásolását követően a parlament döntőháza ismét elfogadta az erre vonatkozó törvényt – derül ki az RMDSZ keddi hírleveléből. E szerint csak a szaktárca kisebbségi államtitkársága, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának alárendeltségében működő oktatásügyi bizottság, vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletének jóváhagyásával szüntethetnek meg anyanyelvű osztályokat.

(www.maszol.ro, 2019.2.19.)

204 betegen segített eddig a Pető-módszer Vajdaságban

Ötödik éve segít a központi idegrendszeri károsodást szenvedetteken a Pető-módszer Vajdaságban. Ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a zentai Alkotóházban. A konduktorok Vajdaság-szerte tíz településen végeztek szűréseket. 2014 óta a szakemberek nyolc háromhetes intenzív fejlesztőpedagógiai kurzuson dolgoztak a résztvevőkkel. A konduktív pedagógiai módszernek az egész Kárpát-medencében nagy sikere van. A Pető András Kar szakemberei továbbra is fontosnak érzik, hogy a résztvevők mellett az itteni szakembereket és a családot is tájékoztassák a módszerről. A következő, vagyis kilencedik intenzív kurzusra február 25-én kerül majd sor Zentán. A szakemberek legközelebb március elején végeznek szűrést Zomborban.

(www.pannonrtv.com, 2019.2.20.)

A VII. Magyar Konyha Hete sajtótájékoztatója és a Kárpátaljai Gasztrokalauz bemutatása

Idén február 28. – március 3. között szervezik meg az immár hagyománnyá vált Magyar Konyha Hetét Kárpátalján, melynek kezdeményezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). Ezzel kapcsolatban tartottak kiadvány-bemutatóval egybekötött sajtótájékozatót február 19-én a beregszászi magyar konzulátus Gulácsy-termében. Az eseményt Mester András, a KMTT alelnöke moderálta. Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja és Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke szólalt fel. A főkonzul és az alelnök egyaránt kihangsúlyozta az esemény fontosságát, és a gasztroturizmusban rejlő jó kapcsolati lehetőségek kihasználására hívta fel a figyelmet.

(www.karpatalja.ma, 2019.2.20.)

Kényszerszünet a topolyai óvodákban

Hétfő óta nincs tanítás a szerbiai iskolákban. A község óvodáinak termei üresen állnak. Az intézményben már két hete tombol a járvány. Most már kényszerszünet van a topolyai óvodákban is az influenza miatt. A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében ügyeletes csoportot tartanak, ahová azon szülők, akik nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet, elvihetik csemetéiket. A foglalkozás jövő hétfőn folytatódik.

(www.pannonrtv.com, 2019.2.20.)

Nyílt levél a szlovákiai magyar értelmiségtől, a tudományos, művészeti és oktatási élet képviselőitől

A nyílt levél kezdeményezői Vataščin Péter (etnológus, Komárom/Ebed) és Beke Zsolt (irodalomtörténész, Dunaszerdahely). A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát nyugtalanítják a több hete övező események, ezért úgy látták, hogy a leghatásosabb az lenne, ha megfogalmaznának egy általános „szlovákiai magyar” nyilatkozatot, amelyhez mindenki saját egyéni belátása szerint csatlakozhat. A nyílt levéllel a kezdeményezőknek az a céljuk, hogy egyfelől kihangsúlyozzák a szabad, autonóm tudományosság fontosságát, másfelől pedig kiálljanak az egzisztenciális bizonytalanság felé sodródó kollégáik és barátaik, az MTA kutatóhálózatának alkalmazottai mellett. A nyílt levelet bárki aláírhatja a peticiok.com honlapon, ha úgy érzi, hogy beletartozik abba a csoportba, amelyet a „szlovákiai magyar értelmiségiek” névvel illettek.

(www.bumm.sk, 2019.2.21.)

MCSi Design