kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419

Több év egyeztetései után tavaly ütemesen elkezdődött és mintegy fél éven belül meg is épült az új, korszerű Mentési és ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén, melyet rendhagyóan a domonkosfai ...

A gond nem tegnap jelentkezett, hanem több tíz éves: Gyertyános határában, a Mura holtága körüli terület illegális ...

A Sal községi magyar önkormányzat tanácsa június 4-i ülésén számos kérdésben döntött. Az ülés a domonkosfai tájházban ...

Az áldozatkészség háza
Egységes támogatás a gazdasági pályázatoknak
„Ezt meg kivisszük a Murához!”
Tájház, támogatások, kinevezések
 

Jó magyarnak lenni – a Kormorán együttes erősítette az összetartozás érzését Beregszászban

Kormorán koncerttel méltatta a nemzeti összetartozás napját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet június 4-én Beregszászban. ˝Identitásunktól, kultúránktól, nemzeti érzelmünktől törvények parancsára megszabadulni nem lehet˝ – hangsúlyozta megnyitó beszédében Orosz Ildikó háziasszony, a Rákóczi-főiskola rektora, aki szerint él a bizodalom, hogy a gyászos békediktátum, a folyamatos beolvasztási kísérletek ellenére is van jövője a magyar kultúrának Kárpátalján. A zsúfolásig megtelt teremben a közönség egy emberként énekelte a Kormorán zenekarral a jól ismert slágereket, büszkén szólt a Nemzeti dal; és a könnybe lábadt tekintetek bizonyították, hogy az összetartozás élménye nem mítosz, és a Kárpát-medence minden pontján van létjogosultsága a Kormorán megállapításának: nem lehetünk idegenek a szülőföldünkön.

(www.karpatalja.ma, 2019.6.6.)

Átadták a zágrábi magyar nagykövetség új épületét

A zágrábi magyar nagykövetség új épületének hivatalos megnyitójára múlt héten került sor. A külképviseletet horvátországi hivatalos látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Marija Pejčinović Burić horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és Európa-ügyi miniszter nyitották meg. Magyarország mindig nagy figyelmet fordít és nagy jelentőséget tulajdonít a közép-európai országok együttműködésének, és ennek megfelelően a szomszédokkal való jó kapcsolatnak – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a zágrábi magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadásán. Szijjártó Péter kiemelte, „Horvátországot szövetségesnek, barátnak és jó szomszédnak tartjuk.”

(www.kepesujsag.com, 2019.6.6.)

Megtartották a zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat napját

Zágráb város Magyar Kisebbségi Önkormányzata (Tanácsa) különböző rendezvényeket, programokat rendez, és társszervezőként is részt vesz a fővárosi magyar egyesületek munkájában. Tevékenységéről a havonta megjelenő Zágrábi Magyar Közlönyben, a kisebbségi önkormányzat lapjában tájékoztatják az ott élő magyarokat. Összejöveteleket tartanak a nemzeti ünnepek alkalmából is, valamint magyarországi tanulmányi kirándulásokat is szerveznek annak érdekében, hogy a magyar történelem fontos helyszíneit is megismerhessék tagjaik. Zágráb város Magyar Kisebbségi Önkormányzata évente több magyar rendezvényt is szervez, ezek egyike a múlt szombati magyar est is, amely egyben az egykori körtagok éves találkozója és a tanács napja is volt. Az est vendégeit a Kopácsi Alkalmi Zenekar szórakoztatta.

(www.kepesujsag.com, 2019.6.6.)

Szlovákiai magyar szakács nyerte a Konyhafőnököt

Janko Patrik hivatalosan sosem tanult főzni, az alapokat nagymamájától és anyukájától leste el, mégis képes volt lenyűgözni még a Michelin-csillagos séfeket is az RTL Klub Konyhafőnök-Visszavágó című műsorában. Patrik titokban jelentkezett A Konyhafőnökbe. "Azt akartam, hogy büszkék legyenek rám, ha korán kiesek, akkor el sem mondom otthon. Szlovákiában élnek, így bíztam benne, hogy ki sem derülne" – nyilatkozta Patrik, aki jelenleg Budapesten lakik. Mint kiderült, szuper döntés volt, hogy jelentkezett a műsorba, ugyanis ő lett az, aki elnyerte és idén birtokolhatja A Konyhafőnök címet – és persze a vele járó tízmillió forintos nyereményt is.

(www.bumm.sk, 2019.6.8.)

Szecessziós jellegű műhelyfoglalkozás Palicson

25 szabadkai diák szombaton Szegedre kirándult egy magyar-szerb IPA projekt keretében, a program folytatásaként vasárnap egy szecessziós jellegű műhelyfoglalkozáson vehetettek részt a Palicsi Állatkertben. A program Szabadka és Szeged turisztikai irodáinak szervezésében valósult meg. A Szegeden látottakat a gyerekek Palicson, az állatkertben egy műhelyfoglalkozás keretén belül örökítették meg. A magyar szecesszió stílusjegyeit ábrázoló maketteket készítettek a gyerekek. A konstrukció alapját papírdobozokból vágták ki, amit színes papírral díszítettek. A szecesszióra jellemző geometrikus, illetve növényi minták a legtöbb gyerek tetszését elnyerték.

(www.pannonrtv.com, 2019.6.9.)

Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt. A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre. A tüntetők tábláin - többnyire románul, de magyarul is - többek között ilyen feliratok voltak: „Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött”, „Hargita, Kovászna, emberséges föld”. Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy „Hargita és Kovászna román föld”. Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek.

(www.hirek.sk, 2018.6.9.)

Örömünnep a Garam-partján - Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen

Immár 53. alkalommal rendezik meg 2019. június 12-16. között a zselízi fesztivált. Az ötnapos rendezvényfolyam a felvidéki magyar hagyományőrzés igazi seregszemléje. A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia harmadik alakalommal vesz részt szakmai partnerként a találkozón. A jelentős múltra visszatekintő fesztivál ars poeticája: hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése, amely egyben a felvidéki magyarság megmaradásunk záloga és szimbóluma is. Az idei rendezvény hűen őrzi a rendezvény eszmeiségét, de a XXI. század változásit is követi programjaiban.

(www.pannonrtv.com, 2019.6.11.)

Rimaszombat – A Magyar Tanácsköztársaság emlékérme a hónap műtárgya

A Magyar Tanácsköztársaság emlékérme a hónap műtárgya, amely június végéig látható a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. A tanácsköztársaság kikiáltásának 50. évfordulója alkalmából tüntették ki ezzel az emlékéremmel azokat, akik aktívan részt vettek a harci cselekményekben és támogatták a szocialista köztársaság határain belül és kívül. Az emlékérem régiónknak ezt a korszakát idézi, valamint gazdagítja a múzeum történelmi gyűjteményét.

(www.bumm.sk, 2019.6.12.)

Fordulat Budapesten: ősztől újra a csángószövetség irányítja a moldvai magyar oktatási programot

Az ősztől induló tanévtől újra a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) szervezi és felügyeli a moldvai magyar nyelvű oktatási programot. A magyar nyelv Kárpátokon túli oktatásának koordinálását 2012 februárjában vette át a szervezettől a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), miután a magyar kormány megvonta a bizalmát a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett, Bákóban működő MCSMSZ-től. Ám úgy tűnik, helyreállt a csángószövetség iránti bizalom Budapesten. Jövőre ünnepli 20 éves évfordulóját a legújabb kori, moldvai csángókat célzó magyar oktatási program. 2000-ben egy székelyföldi házaspár, Hegyeli Attila és Melinda döntöttek úgy, hogy az egyetem elvégzése után Moldvában, a régióban élő magyar nyelvű csángó közösség körében végezzenek terepmunkát. A helyszínen eltöltött idő alatt hamar bebizonyosodott számukra, hogy a legnagyobb segítség a csángóknak nem további kutatások elvégzése és tanulmányok írása, hanem a meglévő értékek megőrzését célzó program indítása lehet.

(www.maszol.ro, 2019.6.12.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben