kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

XIV. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat díjátadása és kiállítása a pozsonyi Brämer-kúriában

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a társszervezők 2020/2021-es tanévben is meghirdették a szlovákiai magyar iskolák és óvodák XIV. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatát. A meghosszabbított határidőig összesen 798 alkotás érkezett 75 intézményből 139 felkészítő pedagógus 751 tanítványától. Közülük a szakmai zsűri 54 alkotást jelölt meg díjazott műként és további 60 alkotást kiállításra javasolt. A legjobbnak ítélt alkotásokból készült kiállítás 2021. szeptember 24-én 15.00 órakor nyílik a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, a pozsonyi Brämer-kúriában.

(www.felvidek.ma, 2021.9.21.)   

Az iskolák 70%-a nem dolgozhat sárga zónában Kárpátalján

A kárpátaljai iskolák mindössze 30%-a fog jelenléti oktatást folytatni sárga karanténzónában. A megye 604 iskolájából 421 oktatási intézmény távoktatás formájában folytatja a munkát, ami az iskolák közel 70%-át jelenti. A megyei oktatási hivatal igazgatója, Marjana Maruszinec elmondása szerint az erre vonatkozó adatokat szerdánként frissítik. Mint mondta, Kárpátalján 183 iskolában vették fel mindkét oltást a pedagógusok 80%-a. Ukrajnában a koronavírus-oltás felvétele továbbra is önkéntes alapú.

(www.karpatalja.ma, 2021.9.21.)

XXVI. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó az Edda Művekkel

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozót. A jeles zenei alkalomnak a beregszászi Barátság Stadion adott otthont szeptember 19-én. A rendezvény első felében a kárpátaljai magyar könnyűzenei élet jeles képviselőit hallhatta a közönség, majd az Edda Művek adott koncertet. A 47 éves együttes fennállása óta ötödjére járt Kárpátalján és adott teltházas koncertet. Az ingyenes eseményt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezte.

(www.karpatalja.ma, 2021.9.21.)

Budapesten futnak össze a Kárpát-medencei magyar egyetemisták

Október 14-16. között 12. alkalommal rendezi meg a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK). Az eseményen 6 sportágban, 3 napon keresztül, közel 1500 egyetemista sportol együtt Budapesten. A KEK lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében tanuló felsőoktatási hallgatók a sporton keresztül élő kapcsolatot építhessenek ki egymással. A tornán anyaországi és határon túli egyetemek sportolói mérik össze erejüket futsalban, kosárlabdában, röplabdában, asztaliteniszben és nagypályás labdarúgásban. Az összmagyar multisport esemény idén először egészül ki futóversennyel.

(www.maszol.ro, 2021.9.21.)

Iskolakezdési támogatások a Rozsnyó és Vidéke Célalap közreműködésével

A Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programjának keretében 2021. szeptember 16-án a Rozsnyói járásban is szétosztásra kerültek az iskolakezdési támogatások. A programot a Rozsnyó és Vidéke Célalap koordinálja. Az idén Pelsőcön, Rozsnyón, Krasznahorkaváralján és Dernőn került sor az ösztöndíjak átadásra. A Rákóczi Szövetség munkatársai az első osztályba iratkozott gyermekek szülei számára tízezer forintot adnak át. A Felvidéken mintegy 3 600 iskolakezdő gyermek kapja meg ezt az ösztöndíjat – mondta el Palcsó Zsóka, a Rozsnyó és Vidéke Célalap elnöke.

(www.felvidek.ma, 2021.9.19.)

A Pro Civis egyenrangúvá tenné a szlovák és a magyar nyelvet

A Pro Civisben egy olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amely hivatalos nyelvi státuszba emelné a magyar nyelvet - számolt be róla Facebook-oldalán Őry Péter, a polgári társulás elnöke. Megjegyezte: a törvénytervezet kidolgozásához az Európai Unióban működő, sikeres modelleket és gyakorlatokat vizsgálták meg és vették alapul. A javaslat alapelve egy teljesen új megközelítés, ugyanis a javaslat megszüntetné az államnyelv felülrendeltségét a magyar nyelvhasználathoz képest, elvként két egyenrangú nyelvet határoz meg. A hivatali nyelv a közigazgatási egységeken kívül a karhatalmi szervek, valamint a bíróságokon is kötelező kétnyelvűséget vezetne be.

(www.bumm.sk, 2021.9.18.)

3836 személy veszítette el eddig a szlovák állampolgárságát

A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. A belügyminisztérium statisztikái alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben, konkrétan 918-can a szlovák útlevelüket.

(www.bumm.sk, 2021.9.18.)                           

Ungváron ülésezett a Magyar–Ukrán Oktatási Munkacsoport

Kijev és Budapest után 2021. szeptember 15–16-án Ungváron került sor a Magyar–Ukrán Oktatási Munkacsoport harmadik ülésére. A magyar delegációt Pacsay-Tomassich Orsolya, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára, az ukrán delegációt Vira Rogova, Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának miniszterhelyettese vezette. A szakmai találkozó során a felek párbeszédet folytattak az ukrajnai magyar tannyelvű oktatásról, a tankönyv- és tananyagfejlesztésről, az ukrán mint államnyelv oktatásának szakmai-módszertani kérdéseiről, valamint a pedagógusok továbbképzése terén tervezett kétoldalú együttműködésről.

(www.karpatalja.ma, 2021.9.17.)

Grandiózus körcsárdással zárult az idei magyar nap Eszéken

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület 22. alkalommal rendezte meg az Eszéki Magyar Napot az Ante Starčević téren. A kiállítóstandoknál magyar ételeket és kézműves termékeket árultak, a színpadon pedig népi tánccsoportjaink váltották egymást. Az első fellépők a gyerekek voltak, a csúzai, az ójankováci és a kórógyi kultúregyesületeink gyermektánccsoportjai mutattak be táncjátékokat. Majd sor került a program egyik látványos részére, a felvonulásra. A nézők gyönyörködhettek a résztvevő együttesek díszes népviseletében. A kirakodóvásáron ezúttal is magyar egyesületeik és kisiparosaik népszerűsítették termékeiket: magyaros ételek, dísztárgyak, kézimunkák szerepeltek a kínálatban.

(www.kepesujsag.com, 2021.9.16.)

Horvátországi magyar festők képeiből nyílt kiállítás Splitben

A HMDK Split-Dalmát Megyei Egyesülete a spliti magyar kultúrnapok program keretében egy képzőművészeti kiállítást rendezett szeptember 11-én az MI kiállítótermében. A pélmonostori HMDK-egyesület képzőművészeti szakkörének a vezetője, Horvát Adrián a megnyitó után elmondta, munkáik egy részét tavaly már megismerhette a spliti közönség, idén pedig további, a baranyai táj ihlette képeket állítottak ki. A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének rajzcsoportja is igen aktív, az elmúlt időszak alatt készült munkáikból készítettek egy válogatást a tárlatra. A kiállítást a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.

(www.kepesujsag.com, 2021.9.16.)

Magyar nap a lepoglavai csipkefesztiválon

A csipkeverés művészetét a Lepoglavában évente megrendezett Nemzetközi Csipkefesztivállal ünneplik. Az idei rendezvény partnerországa Magyarország volt, így a sorrendben 25. fesztivál második napját, szeptember 11-ét Magyarországnak szentelték. Az esemény megnyitóján Marijan Škvarić, Lepoglava polgármestere mellett dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete is beszédet mondott, majd Škvarić és Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere aláírták a jövőbeni testvérvárosi kapcsolat létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot.

(www.kepesujsag.com, 2021.9.16.)

Jeles személyiségeket tüntettek ki magyar érdemrendekkel Csíkszeredában

A magyar államalapítás ünnepe alkalmából Áder János köztársasági elnök magyar érdemrendekkel tüntetett ki többek között jeles erdélyi személyiségeket is. Akik augusztus 20-án nem vehették át a kitüntetéseket Budapesten, azok Csíkszereda Magyarországi Főkonzulátusán csütörtökön vettek részt az ünnepélyes átadáson. A kitüntetett személyiségek között lelkészek, néprajzkutatók, előadóművészek, pedagógusok, tudományos munkát végzők vannak. Őket köszöntötte Tóth László csíkszeredai főkonzul, majd a laudációk elhangzása után átadta nekik a kitüntetéseket. A kilenc személyiség az érdemrendek átvétele után szintén szólt az ünneplő közösséghez.

(www.maszol.ro, 2021.9.16.)

 

 

MCSi Design