kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118

A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet ...

A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az ...

Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi ...

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK ...

Chagall fényében
Nem vették figyelembe a kisebbség tiltakozását
Megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok
Megjelent a gazdaságtámogatási pályázat
 

A horvátországi magyarság értékeit is kutatja a Magyar Patrióták Közössége

A Magyar Patrióták Közössége 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrizze és felkutassa a magyarság kulturális és materiális értékeit. Fennállásuk óta kiemelten foglalkoznak a délvidéki magyar emlékekkel, többször kutattak már a Bánságban és a Szerémségben is, legutóbb pedig a Drávaszögben és a szlavóniai magyar falvakban jártak. A közösségét magyar fiatalok hozták létre 2014-ben, hogy a konzervatív értékrendű, nemzetben gondolkodó jövő nemzedéket összefogják a magyarság által létrehozott értékek megóvása és gyarapítása érdekében.

(www.kepesujsag.com, 2018.05.17.)

„Ahol az ének, ott az otthon” – nemzetiségi kultúrműsor Splitben

Véget ért a Szent Dujam tiszteletére rendezett városnapi ünnepség Splitben. A nemzetiségi kultúrműsorban 8. alkalommal mutatkoztak be a város kisebbségi egyesületei. A HMDK Split-dalmát megyei egyesületének Dankó Pista Népdalköre is fellépett. Split város védőszentjének, Szent Dujamnak (Domnius) a napja egyben a tengerparti nagyváros napja is. „Ahol az ének, ott az otthon” – ez volt a mottója a városnapi ünnepség nemzetiségi kultúrműsorának, amelyen a városban élő kisebbségek kultúregyesületei mutatták be tevékenységüket. A spliti HMDK-alapszervezet Dankó Pista Népdalköre az elejétől fogva részt vesz a rendezvényen, ezúttal is színes népdalcsokorral lépett színpadra.

(www.kepesujsag.com, 2018.05.17.)

Magyar kezdeményezésből jött létre Ukrajna legnagyobb internetes népzenei archívuma

Az ukrán zenefolklór hiánypótló gyűjteménye május 17-től magyar, ukrán és angol nyelven érhető el a nagyérdemű számára. A Polyphony Projekt négyéves munka gyümölcse, de korántsem a végterméke. 2014-ben kezdte meg népzenei gyűjtőútját Both Miklós zenész, népdalgyűjtő és a projekt vezetője. Az oldal hivatalos megnyitója szombaton, a május 18–20. közötti nemzetközi kulturális konferencia keretében lesz Kijevben. A konferencia a magyar–ukrán kulturális kapcsolatok fejlesztésének jelentős mérföldköve.

(www.karpatalja.ma, 2018.05.17.)

Horvát és magyar futballbírók mérkőztek meg egymással

A baranyai foci nem ismer határokat. Akár ez is lehetett volna a mottója a hétvégén 29. alkalommal megtartott baranyai bírótalálkozónak, melyre ezúttal Horvátországban került sor, a cukorgyári (Pélmonostor) focipályáján. A történelmi Baranya mindig is egy egységet alkotott, ezért szinte az élet minden területén létezik együttműködés a határ két oldalán élő emberek között. Ennek ékes példája a Pélmonostori Labdarugó Központ és a Magyar Labdarugó-szövetség baranyai szervezetének kezdeményezése, melynek keretein belül rendszeresen találkoznak egymással, más-más helyszínen, a határ két oldalán tevékenykedő futballbírók.

(www.kepesujsag.com, 2018.05.17.)

Négyszáz éve várt vendég érkezett Csángóföldre

Először kereste fel Áder János, a magyar köztársasági elnök, a moldvai csángó közösséget. A Bákó megyei Lészpedre látogatott pénteken, a moldvai magyar oktatási program egyik új helyszínére. A csángó hagyományőrzők énekes, táncos, mesemondó műsorral fogadták. A magyar államfőt köszöntő Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke, elmondta: a moldvai csángók négyszáz éve várják, hogy magyar király vagy államfő látogasson el közösségükbe. Ez most történt meg először. A közösségi vezető szerint ez a látogatás is hozzájárul ahhoz, hogy a megcsappant számú csángómagyar közösség megmaradjon.  Érkezésekor olyan hagyományos „kendezőt” tettek a nyakába, amilyent a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni.

(www.maszol.ro, 2018.05.18.)

Újból csíkszeredai kiadó gyerekkönyve kapta a Szép Magyar Könyv-verseny fődíját

A tavalyi díjra duplázott idén a csíkszeredai Gutenberg Kiadó, lévén, hogy megint Szép Magyar Könyv lett egy kiadványuk: László Noémi Bodzabél címmel 2017-ben kiadott gyerekvers-kötete – Kürti Andrea illusztrációival – a gyermekkönyv kategóriában nyerte el a verseny fődíját. Tavaly ugyancsak egy Kürti Andrea illusztrálta könyvvel, a Lackfi János: Kutyából szalonna című kötettel nyert, szintén gyerekkönyvek kategóriában, a kiadó. A Szép Magyar Könyv verseny a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által, évről évre meghirdetett verseny, a könyvesbolti forgalomba kerülő és magyarországi, illetve a határon túli magyar nyomdákban kiállított könyveket terjesztő kiadók számára remek lehetőség.

(www.maszol.ro, 2018.05.18.)

Kárpátalja volt a díszvendég az idei washingtoni Magyar Bálon

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület tagjai az elmúlt tíz napban több keleti parti nagyvárosban mutatták be a vidék kultúráját és népművészetét. A bálon egy együttműködési megállapodást is aláírtak a washingtoni Marymount Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös oktatási és kutatási programjáról. Koncert, néptáncbemutató, tombola és első bálozó cserkészek – több mint kétszázan vettek részt az idei magyar bálon Washingtonban, amit minden évben a helyi Magyar Ház szervez. A rendezvénynek ebben az évben először voltak kárpátaljai díszvendégei, akik az elmúlt tíz napban egy roadshow keretén belül mutatták be Kárpátalja magyar kultúráját New Yorktól Clevelandig.

(www.karpatalja.ma, 2018.05.20.)

Dél-Amerikából is érkeztek magyar fiatalok Csíksomlyóra

Idén a Dél-Amerikában élő magyar közösségekből is érkeztek fiatalok a csíksomlyói búcsúra a Rákóczi Szövetség támogatásával. A szervezet minden pályázót ösztönöz a más országokban élő nemzetrészek megismerésére. Az utazások és a rendezvényekre szervezett foglalkozások megerősítik a különböző országokból érkező magyar diákok kapcsolatait, a tapasztalatok alapján ezek hosszú idő után is elevenek. Az anyaországból a nagy távolság ellenére is sokan szeretnének Erdélybe utazni a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjaival, de egyre többen fedezik fel a Délvidéket és Kárpátalját is.

(www.bumm.sk, 2018.05.20.)

A magyar kormány támogatásával felújított közösségi házat avattak Gyimesbükkön

A magyar kormány támogatásával felújított és kialakított közösségi házat avattak fel hétfőn a Székelyföld keleti peremén fekvő Gyimesbükkön, a helyi templom szomszédságában.  Az 1920-as években felépített, romos állapotba került egyházi épület teljes felújítását, és közösségi házzá való átalakítását, a magyar állam 50 millió forinttal támogatta. A hétfői avatón az épületet Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Az eseményen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

(www.maszol.ro, 2018.05.21.)

Fülek harcba száll a röntgenért

Fülek önkormányzata csatlakozik a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma, mint az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) közvetítő szerve által, az integrált egészségügyi központok építésére meghirdetett pályázati felhíváshoz. Így hosszú évek múltán visszakerülhetnének Fülekre a diagnosztikai berendezések, mindenekelőtt a hiányzó röntgen, hosszú évek. Mindez az esetben valósulhat meg, ha az önkormányzat és az orvosok soraiból kikerült partnerei, sikeresen pályázzák meg az egészségügyi minisztérium által, az integrált egészségügyi központok (IEüK) építésére meghirdetett IROP felhívást.

(www.bumm.sk, 2018.05.21.)

T. Szabó Csaba: A modern múzeum születése Kolozsváron

A Kolozsvári Napokkal egy időben zajlott a Múzeumok Éjszakája is, amely igazán meglepő és pozitív színfoltja volt ennek a történelemhamisításban is bővelkedő eseménysorozatnak. Miközben a Főtéren „próbaplakáton” igyekeztek a város történelméből a szó szoros értelmében kitörölni a múlt egy jelentős szegmensét, addig az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban valami olyasmi történt, amelyre a szakma és az igényesebb, művelt nagyközönség is lassan egy évtizede várt már: a régió legjelentősebb régészeti és történelmi múzeuma nyugati köntösben, a kortárs muzeológia és múzeumpedagógia legékesebb módszereivel vonzotta az érdeklődőket.

(www.maszol.ro, 2018.05.22.)

MCSi Design