kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Eleven kortárs irodalom

medvek1624Április 10-én a Lendvai Könyvtárban mutatta be a „Medvék bolygója” című 2022-ben megjelent első kötetét Kiss Dávid Makói Medáliák-díjas, Móricz Zsigmond-ösztöndíjas költő, a Fiatal Írók Szövetségének tagja.

Mire az olvasó a kezébe veszi az e heti lapot, már időben bőven túl leszünk a magyar költészet napján, ám lélekben még biztos többen visszakalandozunk a múltheti irodalmi estre, ezért hasonlóan, mint előző számunkban, ismerkedjünk meg a magyar líra egy újabb szeletével. Ezúttal egy fantasztikus utazásra invitáljuk az Olvasót, a „Medvék bolygójára”. Ismerősen hangzik? A kötet sokrétű címe a „Tusnád” vers zárósora. A költeményt a medvék lakott területen való megjelenéséről szóló hír inspirálta. Ugyan az alkotás metaforikus, utal a Majmok bolygója című utópisztikus regényre, melyet valamilyen szinten adaptál a Kárpát-medencére és az itt élő népekre. Az irodalmi mű egy komfortzónából kimozdító óriási élményanyag, melyet filmszerű elbeszélésmód jellemez.

A mesés számok bűvöletében a kötet hét év alatt készült el, és hét ciklusból áll. Kiss Dávid elmondása szerint a versek témaválasztása nem volt tudatos, az életét meghatározó kérdésekről írt, legyen az családtörténet, szerelem, társadalmi folyamatok, nyelvi-történeti dimenziók vagy a kultúra. Írásait a külhoni magyarsággal kapcsolatos munkája is inspirálta. Családtörténeti, baráti és kollegiális szálak egyaránt fűzik Szlovéniához, a Muravidékhez, amelyekről több versében is vall.

 

 

Nádasdy Ádám nyelvész, költő a könyv fülszövegében így ír: „Kiss Dávid versei néha váratlanul átcsúsznak a fantasztikumba, majd vissza: szlalomozik évtizedek és évszázadok között, nyelvek és nevek között, szerte a Kárpát-medencében.” A szédületes időutazás élményét Aaron Hales brit grafikus rajzai teszik teljessé. A kötetbemutató a Tudástér című előadássorozat keretében, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ, valamint a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 

 

 

MCSi Design