kiscim1118
 
pesti1118Kedves Olvasó! Nagyon nehezen, de a farsangi időszak után hajlandó volt Budapesten is kicsit több hó esni, és a hideg sem kímélt néhány napig bennünket. De ezen az időszakon túlvagyunk. Remélhetőleg. Ugyanis itt van a március. Jó érzés megint lengébb öltözékben az utcára lépni. A nagykabátot, sapkát, sálat, kesztyűt, csizmát is el lehet rakni. Jöhetnek a színesebb, lengébb ruhák, a virágmintás cuccok. Problémákba ütközhetünk, ha a ruhatárunk tavaszira váltásának esünk neki. A legtöbb esetben ugyanis arra a megállapításra jutunk, hogy új ruhákra van szükségünk. De szerencsére a fővárosban vagyunk, nem lesz annyira nehéz összeszedni azokat a darabokat, amikre épp szükségünk van.

Bővebben...

toplakannaSzlovéniában már 5. éve rendezik meg a Legyél író című idegen nyelvű fogalmazási versenyt. Az általános és középiskolások számára meghirdetett megmérettetés díjkiosztóján idén Toplak Anna, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola másodikos gimnazistája vehette át a legjobb idegen nyelven írt fogalmazásért járó elismerést. Annát egy gyors interjúra kértük fel a verseny kapcsán.

Bővebben...

cim nonap1018A nőnapot ma több szempontból világíthatjuk meg. Történelmi jellege, a nőknek a társadalmi egyenjogúságért vívott harca ma nem éppen a legaktuálisabb üzenete, hiszen nyugati civilizációs világunkban nagyjából elmondhatjuk, hogy nemi alapon nincs megkülönböztetés. Az biztos, hogy – lapozva a meghívók és a programok között – a nőnap megünneplésének a vidéken még nagy hagyománya van, és nem csak női, inkább amolyan generációk közti találkozókká alakultak át a rendezvények. Az idősebbek nosztalgiáznak, de a fiatalabbak is magukénak érzik az ünnepet. A nőnap nálunk már rég nem politikai ünnep, hanem hagyomány. A nőnapon megjelenő aktuális számunkban ennek tükrében is készültek riportjaink.
hegymaszo0918A lendvai hegymászók szombaton megtartott közgyűlésén az egyesület 2017-es ügyvitelét értékelték. A számos rövidebb és hosszabb gyalogtúra, kirándulás és rendezvény, valamint a fiatalokkal végzett munka mellett a tavalyi évben az egyesület harmincéves jubileumának megünneplése volt előtérben. Ez alkalomból idén napvilágot látott egy kiadvány is.

Bővebben...

mex0918A mexikóiak túlnyomó többsége meg van győződve arról, hogy az életben két igazán lényeges dolog van: az evés és a halál. Hogy az előbbi milyen fontos része a mexikói kultúrának, arra már mindenki rácsodálkozhatott, aki csak egyszer is szerette volna megszámolni, hány fajta tortilla-alapú étel vagy hány fajta chili létezik.

Bővebben...

ertekeink09181845 és 1847 között gazdasági, pénzügyi válság rázta meg egész Európát. Az élelmiszerárak növekedése, a burgonyavész következtében fellépő éhínség, a tömeges munkanélküliség erőteljes politikai feszültséget eredményeztek.

Bővebben...

oltas09180Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények az óvodák körében, egységes álláspont e téren még nem született meg. Az év elején a védőoltások kérdése országszerte ismét aktuális lett, amikor újabb kanyarós megbetegedést észleltek, így a kormánypárt törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amellyel kötelezővé tennék az állami óvodákba járó gyermekek esetében a védőoltást.

Bővebben...

pia0818Novak Pia 9. osztályos tanuló a Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában. Az iskola mellett mindig járt zeneiskolába is, játszik gitáron, zongorán, de legszebben csengő hangszere mégis a saját hangja. Két éve szeretett bele a klasszikus zenébe, azóta magántanárhoz jár és kitartóan gyakorol, hiszen az álmai magvalósításához elengedhetetlen állomások még hátra vannak.

Bővebben...

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.

Bővebben...

ISONZO 1Az MMNI és a LIFE szervezésében a múlt héten kárpát-medencei középiskolások - vajdaságiak, kárpátaljaiak, felvidékiek, magyarországiak és muravidékiek - hatnapos táborozáson vettek részt az első világháború egyik legnagyobb csataterén az Isonzó mentén. A szervezők a BGA és az NKA pályázatán nyerték a tábor megszervezéséhez szükséges eszközöket.

Bővebben...

pesti2517A Kedves Olvasónak jelentem: itt is bőven benne vagyunk a nyárban. Kánikula, zivatarok. Ilyenkor ez a normális. Meleg van, és sokan nem viselik jól. Akárcsak a vizsgaidőszakot. Jaj, csak legyen már vége! Milyen jó lenne már végre az árnyékban üldögélni és élvezni a gondtalanságot. De még nem, még két hét. Addig be kell érni a tanulással töltött, átvirrasztott éjszakák hozta gyümölcsökkel. Na jó, azért epret, dinnyét már kapni az utak mentén is. Meg egy gombóc fagyi sem okoz még torokgyulladást mondjuk egy szóbeli vizsga előtt...

Bővebben...

kirand2517 acimA Népújság évente meghirdetett kirándulása nem csupán egy kiruccanás, sokkal inkább beszélhetünk hagyományról, ami közelebb hozza a magyar kultúrát, a történelmet és az anyaország természeti, építészei szépségeit, kincseit olvasóinkhoz. Idén sem volt ez másként, hiszen a királyok városa, Székesfehérvár volt fő úti célunk. Itt megtekintettük a belvárost, kiemelten a romkertet és Szent István mauzóleumát, de a Bory vár, az Agárdi Pálinkamanufaktúra és a Pákozdi Emlékhely megtekintése is maradandó élményt nyújtott.

Bővebben...

szech23171A modern Magyarország születését elősegítő grófra emlékeztek június 6-án Ljubljanában a Balassi Intézet és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU) Milko Kos Történettudományi Intézete közösen szervezett tudományos szimpóziumán.

Bővebben...

maribor5116December 20-án a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának előadótermében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára. Az egyetem Történelem Tanszéke, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre invitálta az érdeklődőket.

Bővebben...

huzimec50161Minden évben két-háromszáz magyar településen, köztük Sárváron tartanak „város bora” választást, s idén a lendvai Huzimec gazdaság sauvignon blanc borát választotta a sárvári zsűri a város 2017-es borának. A díjazott bort a városvezetők gazdasági megbeszélésekre, partneri találkozókra is elviszik a város ajándékaként, de „Sárvár bora” a turisztikai programokon, kiállításokon is meghatározó szerepet kap.

Bővebben...

MCSi Design