kele
perec1
garas1
64. évfolyam
12. szám
Megjelenés:
2020. 03. 26.
kiscim1220
 

muraba1220Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország 2014–2020 Együttműködési Program keretében valósul meg a Motivage projekt Lendva és Szentgotthárd térségében, melyet a Muraba Európai Területi Társulás mint vezető projektpartner indított útjára március 1-jével. A program célja egy határon átnyúló idősbarát régió kialakítása. A projekt számos tevékenységgel próbál majd hozzájárulni a tartalmas és aktív időskorhoz. Mint ahogy ezt Papp Bálint, a Muraba ETT igazgatója sajtóközleményében kifejtette: a projekt fontos része a Szentgotthárdi Városi Gondozási Központ által működtetett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás eddigi készülékeinek új, kétirányú kommunikációra is alkalmas karórákra történő cseréje. A karórák követni tudják az ellátott egészségi állapotát is. Ez a segítségnyújtási lehetőség Lendván is bevezetésre kerül. Egyébként a Lendvai Idősebb Polgárok Otthona a Motivage projekttel szolgáltatásainak a bővítését tervezi. Az újdonságokkal segítik majd az időskorúakat abban, hogy tovább maradhassanak otthonaikban.

Bővebben...

kormany12201A szlovén kormány akkora pénzösszeget biztosít majd, amennyi szükséges ahhoz, hogy megmaradjanak a munkahelyek, a szociális stabilitás, a gazdasági teljesítőképesség, illetve talpon maradjanak a társadalmi rendszerek, működhessenek a tudomány, a kultúra és más területek tevékenységei is – jelentette be Janez Janša kormányfő.

Bővebben...

halasz1120Halász Dániel 1908. június 24-én cserencsóci szlovén anya és magyar felmenőkkel rendelkező apa gyermekeként látta meg a napvilágot. 1928-ban Mariborban lépett be a papi szemináriumba. 1933-ban szentelték pappá és tartotta újmiséjét Cserencsócon. Fél évig Ljutomerben működött káplánként, majd 1934 és 1938 között Alsólendván. 1938-tól haláláig Nagypalina plébánosa volt.

Bővebben...

logar szij1120Anže Logar szlovén külügyi tárcavezető hétfőn Ljubljanában fogadta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert. A két politikus leginkább a járványügyi intézkedésekről tárgyalt, de szót ejtettek a jövőbeni kapcsolatokról is. A találkozót követően zárt, újságírók jelenléte nélküli sajtótájékoztatón számoltak be a tárgyalásról.

Bővebben...

goncz1020Mivel 1920 márciusában még adódtak bizonytalanságok a magyar–jugoszláv békeszerződés aláírását illetően, a politikai helyzet a Mura mente tekintetében továbbra is feszült volt. A belgrádi belügyminisztérium 1920. március 3-án arról tájékoztatta a szlovén tartományi kormányt, hogy a Budapesten működő „Muraközi Klub” követelést intézett a békekonferenciához, amelyben a Muravidéket illetően népszavazást követelt.

Bővebben...

korona1020xFolyamatosan növekedik a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovéniában. A közös mintavételi belépőpont Muravidéken a Muraszombati Egészségházban, az egykori védőszolgálat helyiségeiben van (a Grajska 24. alatt). Óvintézkedésként az országban az összes nyilvános rendezvényt lemondták.

Bővebben...

szotar1020Múlt pénteken Muraszombatban, a regionális és tanulmányi könyvtárban mutatták be a tavaly ősszel elkészült magyar–szlovén nagyszótárt, amely elektronikusan érhető el, és közel 74 ezer szócikket, illetve kapcsolódó példamondatot tartalmaz. A ljubljanai egyetemen már dolgoznak a szlovén–magyar nagyszótár digitális változatának létrehozásán.

Bővebben...

emberjogi10201Peter Svetina szlovén ombudsmannál tett bemutatkozó látogatást március 5-én Kozma Ákos magyar alapvető emberi jogi biztos. Az első kétoldalú találkozó során a két biztos az intézményeik között fennálló munkakapcsolat fejlesztéséről, megerősítéséről, továbbá együttműködésük jövőbeli lehetőségeiről folytatott megbeszélést. Peter Svetina hangsúlyozta az emberi jogokat védő intézmények és azok anyagi függetlenségének fontosságát. Továbbá kiemelte, hogy hivatala külön figyelmet szentel az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak megvalósulására. Ennek tükrében a két ombudsman megegyezett abban, hogy kölcsönösen értesítik egymást a kisebbségi jogok esetleges kollektív vagy egyéni megsértéséről és közösen keresik a megfelelő megoldásokat.

Bővebben...

jansa1020Janez Janša miniszterelnök még a múlt héten benyújtotta az országgyűlésnek minisztereinek lajstromát. A jelöltek maghallgatása a héten folyt, illetve folyik még pénteken, nagyobb meglepetések azonban már nem várhatók, a miniszteri csapatról csomagban, egy szavazással döntenek a képviselők.

Bővebben...

parlament1020Miután a szlovéniai választási rendszer módosításáról szóló törvénymódosítási kezdeményezés 59 képviselő támogatását kapta meg – köztük a nemzetiségi frakció két aláírását –, a parlamenti szavazáskor csak 57 képviselő emelte fel a kezét (60-ra lett volna szükség), ami teljes egészében leállította a módosítási elképzelést. 

Bővebben...

ruhateszi0920A haj az emberi fej szőrzete, amely több szempontból is védi a koponyát. Akármennyire is meglepőnek hallatszik, a haj állapotának és a hajviselésnek nem csak néhány évezredes kulturális múltja van, de a jelképes szerep ősi biológiai funkcióval rendelkezik. Ezen ősi jelképrendszer mindmáig érvényes, ugyanis az egészséges hosszú haj a jó egészséget és a nemzőképességet sugallja, jelképezi.

Bővebben...

utazas0920Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje, az Utazás Kiállítás február 27-e és március 1-je között 43. alkalommal várta a kiállítókat, szak- és üzletembereket, valamint elsősorban az utazás kedvelőit. Egyre többen veszik igénybe a lendvai Vinarium szórt szobás szállodát.

Bővebben...

jansa09201Kedden tartotta a Szlovén Országgyűlés a Janez Janša kormányfőjelöltről szóló vitát és szavazást. A titkos szavazáson 52 támogató szavazatot kapott, 31 képviselő ellene szavazott, egy szavazólap érvénytelen volt. A 90 képviselő közül 84-en adták le voksukat.

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben