kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

lepke tuz2118Az 1950-es években a Bakonaki-tó környéke még jól megőrzött, makulátlan természeti közegnek számított. A lepkék állománya mind mennyiségben, mind fajtajellegben kiváló volt. A tó jobb oldalán a vörös színű tőzeglepkék ezrei nyitogatták szárnyaikat. A tó táplálását szolgáló csermelyek kiszikkadtak, a partvidék pedig kiszáradt, s vele eltűntek a mocsaras részen még meglévő virágfajták az arantos boglárkával egyetemben. Kérdés, maradt-e még belőlük egy is?

Történet: Pistánk gyűjtő-kutató territóriuma a Muraerdő és a Bakonaki-tó között terült el. Emlékszem, hányszor kerékpároztunk együtt a köves út nyomában haladva, de a lepkékért semmiféle erőfeszítés nem jelentett fáradságot, terhet.

pesti2018Április vége és május eleje mozgalmas időszaknak bizonyult. Az időjárás pedig a tavasznak ellentmondva magasabb hőmérsékleteket produkált, csak egy-két fokkal kevesebbet, mint az nyáron megszokott. A múlt hétben a rendszeres kisebb-nagyobb záporok lehűtötték a levegőt, így a tavaszi kabátot is fel lehetett venni. A szép idő alatt a következők történtek.

Bővebben...

vagany2018Szlovénia szavazópolgárai a múlt vasárnap megismételt népszavazáson többségükben ismét támogatták a Divača–Koper vasútvonal 2. vágányának építéséről, üzemeltetéséről és működtetéséről szóló törvényt. A referendumra ismét alacsony részvétel volt a jellemző: az 1,712.686 választópolgár közül csupán 256.293 polgár vonult az urnák elé, ami 14,96 százalékos részvételt jelent. A Muravidék a törvény mellett voksolt.

Bővebben...

rightprof2018A Right Profession II – Megfelelő szakmákat a régió fejlődéséért című projekt a sikerrel zárult korábbi kezdeményezésnek a folytatása. Célja a keresett műszaki szakmák promóciója, nagyobb fokú megismertetése a határ mindkét oldalán. Ezt tapasztalatcserékkel és a jó gyakorlatok, példák megismertetésével kívánják elérni.

Bővebben...

tanulmanyi19181A tevékenységi napok keretében április 24-én a Lendvai Kétnyelvű Középiskola magyar anyanyelvi csoportjának diákjai tanulmányi kirándulásra Ljubljanába utaztak, ahol megtekintették a magyar nagykövetséget, a Balassi Intézetet és a ljubljanai várat.

Bővebben...

horgasz1918Ha csak azért mennél horgászni, hogy halat fogj, akkor jobb, ha el sem indulsz! Elsősorban azért menj a tópartra, hogy kikapcsolódj, élvezd a víz és a táj nyugalmát, a természet szépségét. Ha mégis fogsz halat, akkor az már csak a ráadás. Ez a tanácsa mindhárom goricskói horgásznak, akikkel a horgászatról mint hobbiról, szenvedélyről, kikapcsolódásról beszélgettünk. A szakmaiságot mellőzve magával a horgászemberrel igyekeztünk megismerkedni.

Bővebben...

vaganyref1918Szlovénia szavazópolgárai május 13-án megismételt ügydöntő referendumon szavazhatnak a Divača–Koper vasútvonal 2. vágányának építéséről, üzemeltetéséről és működtetéséről szóló törvény sorsáról. Az Európai Bizottság 109 millió eurós támogatása a második népszavazás kimeneteléig befagyasztva áll.

Bővebben...

ertek18180Szlovénia első nyomdászának, Johannes Manliusnak gazdag munkásságáról már sok mindent kiderítettek a könyvtörténészek, de az életéről annál kevesebbet. Sem születésének helyére, sem idejére vonatkozó hiteles adat nem maradt fenn. A fellelhető kevés forrás alapján nagy valószínűséggel krajnai vagy isztriai születésű lehetett. Érdekes, hogy a nevét mindig a kiadvány nyelvén adta meg: így a délszláv könyvekben Janez Mandelc, a német nyelvű művekben Hans Mannel vagy Mandl, a latin és később a magyar nyomtatványokon pedig Johannes Manlius változatban szerepel.

Bővebben...

szulesz1818A gyermek megszületése a családban igazán örömteli esemény, az anyának azonban a szülés kiszolgáltatott helyzetében komoly segítségre is szüksége van; ebben nyújtanak támaszt a szakképzett szülésznők, régi nevükön a bábák. Munkájuk és tevékenységük fontosságára minden évben május 5-én hívják fel a figyelmet, amikor a szülésznők napját nemzetközi ünnepeljük. Ebből az alkalomból Kovač Karolinával, a muraszombati kórház szülészeti osztályának diplomás szülésznőjével beszélgettünk, aki eddigi 15 évnyi munkája során mintegy ezerötszáz gyermeket segített a világra.

Bővebben...

lendvakoper1718A Szlovén E-mobilitás Egyesület (DEMS) két tagja, Ignac Završnik és Marjan Božič a múlt csütörtökön sikeres tesztet hajtott végre: elektromos autójukkal sikeresen tették meg töltés nélkül a mintegy 310 kilométernyi távot Lendva és Koper között. A két Nissan, miután feltöltötték az akkumulátoraikat, a lendvai Vinárium kilátótoronytól indult útnak, Završnik az autójával a régi út, Božič pedig az autópálya felé vette az irányt. A két vezető a távot a tervezett időn belül, töltés nélkül tette meg, és nem is teljesen kiürült akkumulátorral érkeztek Koperbe.  

Bővebben...

csuka1718A biblioterápiáról, illetve a szépirodalmi művek által a gyermekkorban fejleszthető pszichikai képességekről tartott előadást dr. Zágorec-Csuka Judit pénteken az 1. Számú KÁI könyvtárában „A szépirodalom önismereti és gyógyító ereje” című kötetének bemutatója keretében.

Bővebben...

pesti1618Április 8-án zajlottak a 2018-as magyarországi országgyűlési választások. Külföldön és a határon túl is lehetett szavazni. A fővárosban azon a vasárnapon rengetegen vonultak az urnákhoz. Budapesten két szavazókört nem sikerült bezárni este 7 óra után, mivel a rengeteg átjelentkező és a rossz szervezés miatt kígyózott a sor. Ezeken a helyeken, aki 7 óráig beállt a sorba, leadhatta a szavazatát. Az Eötvös utcában és a Bocskai úton csak késő este került sorra az utolsó szavazó, addig az NVI (Nemzeti Választási Iroda) nem hozta nyilvánosságra az eredményeket.

Bővebben...

lepke1618Ez a nappali lepke a környékünkön igen gyakori vendég volt egykoron. A Lendva-hegyen, a Bakonaki-tónál és a Muraerdőn is röpköd még belőle néhány száz. A faj hegyi változata más fajtajelleget mutat, mint a síksági. Kár, hogy a hernyó táplálékbázisa egyre fogy, sőt eltűnőben van.

Bővebben...

think16181Az Antall József Tudásközpont, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával került sor március végén Budapesten a think.BDPST című kétnapos stratégiai konferenciára, középpontba helyezve a kutatás, az innováció és a jövőbeli technológiák perspektíváit.

Bővebben...

MCSi Design