kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

pesti1619Kedves Olvasó! Két, egyenként egytonnás bomba eltávolítását és hatástalanítását végezték március 23-án, a Duna fővárosi, XXII. és XXI. kerületek közötti szakaszán. Egy kilométeres körzetben hatósági zárat rendeltek el. A lakosságnak és az itt dolgozóknak el kellett hagyniuk az otthonukat, munkahelyüket. A közúti és vasúti közlekedést korlátozták. A robbanótesteket még tavaly októberben találták meg a folyó alacsony vízállásának köszönhetően, ugyanezen okból viszont eddig nem tudták eltávolítani őket. A bombákat még az amerikaiak dobták le a második világháborúban, amikor a Weisz Manfréd Fegyvergyárat támadták.

Bővebben...

csaladv1619Április 15-én lépett hatályba az új családjogi törvényben szereplő újdonságok többsége. A legnagyobb változás, hogy ezentúl a gyermekek érdekeinek védelmében a döntéshozói hatáskört a szociális ügyintéző központoktól átvették a bíróságok.

Bővebben...

orhids1619Hétfőn a dobronaki Ocean Orchids vállalat trópusi kertjében arról tájékoztatták a sajtót, hogy a dobronaki vállalat orchideái díszítik a húsvéti ünnepek alatt a Szent Péter-bazilika főoltárát. A kaszkádba formázott 160 gyönyörű fehér orchideát, illetve a virágkompozíció elkészítéshez elkülönített 140 kétszárú orchideát útnak is indították Róma, vagyis Vatikánváros felé.

Bővebben...

konyv cudo16192Csütörtökön mutatták be a Lendvai Könyvtárban a Čudovita Budimpešta (Csodálatos Budapest) című, szlovén nyelvű városkalauzt. Az eseményen a könyv szerzője, Tittel Kinga és a Hart kiadó vezetője, Jug Hartman Maja is megjelent.

Bővebben...

tomka1619A Magyar Egészségügyi Társaság (MET) és a szervezet Muravidéki Tagozata a hét végén kihelyezett lendvai elnökségi ülésén, valamint a szenvedélybetegségek témában Dobronakon megrendezett tudományos konferencia keretében emlékezett dr. Tomka Miklós egykori tagtársra.

Bővebben...

poros1519Füst- és porfelhő sem szállt fel a csepergős időben a vasárnapi, a lendvai vár udvarán első ízben megszervezett, Poros vasárnap címmel megtartott oldtimer-találkozón, de érdeklődő és látnivaló bőven akadt.

Bővebben...

triagoncz korona1519A Tanácsköztársaság létrejötte után a radikális eszmékkel kevésbé rokonszenvező Mura menti lakosság szociális szempontból sajátos időszak elé nézett. A muraszombati főszolgabíró április 5-én jelentette a megyei hatóságnak, hogy a járás cukor nélkül van, és kérte, hogy a sárvári cukorgyárnak tegyék lehetővé 230 mázsa cukor kiszállítását.

Bővebben...

aa lentibicik1519Az Iron Curtain Cycling (ICC) projekt az Interreg V–A SI–HU Együttműködési Program 2014–2020 keretein belül az EU támogatásával valósul meg hét partner között, közel 2,3 millió eurónyi forrás felhasználásával. A projekt célja az EuroVelo 13 – a Vasfüggöny kerékpártúra nyomvonalára rácsatlakozó helyi és térségi kerékpáros útvonalak rendszerbe foglalása, közös szlovén–magyar kerékpáros turisztikai desztináció létrehozása a vasfüggöny által kettészakított határtérség integrációja érdekében.

Bővebben...

ifi14192Április a tisztítóakciók hónapja. Ebben az időszakban, amikor a természet megújulásra kész, az emberek is igyekeznek felfrissíteni a lakóhelyüket. Ilyenkor könnyebb megválni az otthonukban felgyülemlett kacatoktól, lomtalanítunk, takarítunk, festetünk. A ház és az udvar környéke után pedig közös felelősségünk környezetünk rendezettsége és tisztasága. Mára már jól bevált szokás Szlovénia-szerte, hogy egy-egy közösség közös szemétszedő akcióra toborozza össze a lakosságot. Az utóbbi évek tapasztalata pedig az, hogy ezeken a gyerekek is szívesen részt vesznek.

Bővebben...

ruhateszi aprilSorozatunk új epizódjában a parasztosabb vászonruhák után a polgárosultabb megjelenést kölcsönző férfi ruhadarabokat, a vászonnadrágot és a vászonujjast mutatjuk be. Ez a két ruhadarab átmenetet képez az archaikus vászonruhák és a szövetből készült úriasabb viselet között. A magyar parasztférfiak ruhatárában az 1700-as évek elején jelentek meg a szabók által készített szűkebb vászonnadrágok. Ezek alapanyaga a hazai takácsok által készített négy nyüstben szőtt vastag, erős vászon volt. Elsőként a nyugat-dunántúli szabók termékei között találunk ilyen nadrágokat. Ezek a nadrágok anyagukban és szabásukban is a nyugat-európai nadrágtípusokkal tartottak rokonságot. Az 1700-as évek elejéről még csak az ország nyugati részéről, a század végére pedig már az ország keleti feléről is vannak adataink arról, hogy a szűkebb vagy bővebb gatyán kívül vászonnadrágot is viseltek.

Bővebben...

aranka14191Hát nem furcsa az ember? A háza udvarán a gyógynövényekkel dús területet az utolsó csalánig kiirtja, majd beülteti haszontalan fűvel, mert szép udvart akar. Egyszerű példa ez arra, hogyan távolodunk el a természettől teljesen tudatlanul. Akik visszataláltak, azoknak pedig valahogy nem hiszünk. A felsőlakosi Bíró Aranka néni története tanulságos lehet mindannyiunk számára.

Bővebben...

eu valaszt1419Az EU tagországaiban május 23–26. között tartják az európai választásokat. Szlovéniában vasárnap, május 26-án választjuk a nyolc európai parlamenti képviselőt a lassacskán már kirajzolódó jelöltlistákról.     

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben