kele
perec1
garas1
63. évfolyam
8. szám
Lendva 
2019. 02. 21.
kiscim0819
 

pesti0819Kedves Olvasó! Utoljára tavaly decemberben olvashatta az írásomat, de azóta is zajlottak az események a magyar fővárosban. Január 20-án elhunyt Andy Vajna, aki a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt. Január 31-én a Fiumei úti sírkertben temették el. Özvegye, Palácsik-Vajna Tímea a hamvai egy részét Los Angelesbe vitte, ahol fia, Justin és szülei mellett helyezték örök nyugalomra. Így az ottaniak is elbúcsúzhattak tőle.

Bővebben...

trianon0719A Mura mentére vonatkozó, 1919 elején megalkotott szlovén autonómiatervezetek közül a Klekl Jožef cserencsóci plébános nevéhez fűződővel foglalkoztak leginkább a magyar állami szervek és egyházi intézmények. Mivel több egyházi vonatkozású pont is szerepelt benne, Mikes János szombathelyi megyéspüspök február első napjaiban a helyszínre utazott, hogy tárgyaljon az érintettekkel e fontos kérdésről.

 

Bővebben...

kerca07192A Vas megyei Kercaszomoron a hét végén Kapornaky Gyula költőre emlékeztek és a Legbátrabb falu – Communitas Fortissima címet viselő településen  Szomoróc településrész visszatérésének a 97. évfordulóját ünnepelték meg. Kapornaky Gyulára, az Őrség költőjére a helyi önkormányzat által kiadott Kökényvirág vagyok címmel megjelent verseskötete jegyében a róla elnevezett versmondó versennyel emlékeztek a református templomban.

Bővebben...

multikult0719A Lendvai Népi Egyetem a múlt héten vendégül látta az Európai kulturális örökség felkutatása című nemzetközi projektben szereplő társpartnereit, azaz közel ötven fiatalt Veszprémből, Saint-Omerből (Franciaország), Eisenstadtból (Ausztria) és Tartuból (Észtország).

Bővebben...

ruha06191A magyar nyelvben a fehérszemély, fehércseléd, vászoncseléd régies kifejezések is tanúsítják a fehér vászonból készült viseletek elterjedtségét és évszázadokon átnyúló népszerűségét. A magyar parasztasszonyok és parasztemberek a vászon ruhadarabokat nemcsak alsóruhaként viselték, hanem dologidőben munkaruhaként is. A nőknél az ing és a pendely, a férfiaknál az ing és a gatya a ruházat alapdarabjainak számítottak. A fehér vászonviseletek rangjára utal a Somogy megyei Csököly település kapcsán nevezetessé vált fehér gyász fogalma is, hiszen itt egészen az 1970-es évekig a nők fehér vászonból készült gyászruhát viseltek.

Bővebben...

multikulti0619A Lendvai Népi Egyetem február 4. és 8. között két nemzetközi ifjúsági projekt kivitelezését kezdte meg. A Youth&Spa projekt az Erasmus+ keretéből, míg az EnriCH projekt az „Európa polgáraiért” keretéből valósul meg. A résztvevő magyarországi, ausztriai, szerbiai, romániai, észtországi, franciaországi és olaszországi fiatalok ismerkednek meg Lendva város multikulturális jellegével.

Bővebben...

konyv 0519Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919 (A Muravidék a párizsi békekonferencia örvényében 1919). Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. 2019.

Amilyen nagy várakozás előzte meg Uroš Lipuščeknek a trianoni „békekonferenciáról” írt könyvét, olyannyira nőtt a bemutató óta eltelt időszakban a hiányérzete azoknak, akik a Muravidék „forgószélbe” kerülését, a Londoni Egyezmény eleve elrendelt tényét tágabban, közép-kelet-európai kontextusban kívánják látni és értelmezni.

Bővebben...

holokaust0519A második világháború előtt a Muravidéken mintegy 460 zsidó élt, többnyire Lendván és Muraszombatban. A háborút csak néhányan élték túl. A holokauszt nemzetközi napja, január 27-e alkalmából Lendván is rendezvénysorozattal emlékeztek a világtörténelem legnagyobb áldozattal járó népirtására.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

korhaz24183A Muraszombati Általános Kórház munkatársai az idei szívelégtelenségi kongresszuson Bécsben bemutatták a tavaly indult Sobota–HF nevű, a szívelégtelenség gyakoriságát kutató projekt eredményeit, amelyet a kórház munkatársai a Nemzeti Közegészségügyi Intézet közreműködésével végeznek.

Bővebben...

bakterium24181Az elmúlt hónapokban leginkább a Földközi-tenger különböző országaiban lehetett látni a híreket a Xylella fastidiosa baktérium egyre nagyobb kártevéséről: pálmafák, olajfák, ültetvények pusztulásáról lehetett olvasni. A veszélyes kór közben elérte a szlovén tengerpartot is, de könnyen terjedhet a kontinens belseje felé is. A kórokozó leküzdésére uniós szabály van érvényben, a közvéleményt értesítette az illetékes szlovén hatóság is.    

Bővebben...

ertek23182Muraszombatban, a város szívében áll a Szapáry kastély. A kastélyt övező park a muraszombatiak kedvelt pihenőhelye. A középkorban itt álló erősség első említése 1255-ből ismeretes. 1478-ban castellum in Belmwra, 1498-ban pedig castellum Mwrayzombath néven említik a korabeli dokumentumok. A középkorban a vár urai a felsőlendvai Széchyek voltak.

Bővebben...

MCSi Design