kele
perec1
garas1
64. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2020. 01. 23.
kiscim0320
 

novak03202Novak Leont, a Szlovén Evangélikus Egyház új püspökét decemberben iktatták be ünnepélyes eskütétel és ünnepi istentisztelet keretében a gyülekezetében, a Muraszombati Luther Márton templomban, mely azóta ismét a püspökség székhelyéül szolgál. Az evangélikus gyülekezetek vezetőjét az egyház mai szerepéről, céljairól és feladatairól kérdeztük.

Bővebben...

val korz03202Nagyjából egy éve maradt a parlamentnek, hogy eleget tegyen az Alkotmánybíróság határozatának, miszerint Szlovénia jelenlegi választási rendszere nem felel már meg az alkotmányos normáknak és a hiányosságokat megszüntesse – leginkább azt, hogy egyes képviselőket jóval kevesebb szavazattal választanak meg, mint másokat.

Bővebben...

goncz strauss0220A Muravidék közigazgatását illetően a belgrádi kormány 1919 decemberében úgy rendelkezett, hogy a tájegység önálló egységet képez és területén a korábbi magyar törvények maradnak érvényben. A jugoszláv kormány két járásról rendelkezett, az alsólendvairól és a muraszombatiról. A határozatokat a „magyar” békeszerződés megkötéséig ideiglenesnek minősítették. A muravidéki oktatási tanács 1920. január 24-én tartotta 3. soros ülését, amelynek keretében döntöttek a Szlovénia más vidékeiről érkező tanítók elhelyezéséről. Összesen 55 tanító kérelméről határoztak, azonban 62 munkahely még betöltetlen maradt. Az alsólendvai polgári iskolában január 14-én kezdődhetett csak el az oktatás, az állami ötosztályos elemi iskolában pedig január 22-én.

Bővebben...

beteg02202Az idei év első napjától a nyugdíjazásnál, a munkaerőpiacon és az egészségügyben több változás és újdonság lépett hatályba. Többek közt növekedett a minimál alapbér, valamint az egyetemista és diák munka órabére, februártól pedig megszűnik a nyomtatot betegszabadsági papírlap, amit elektromos igazolás vált fel.

Bővebben...

e auto0220xA környezetbarát elektromos autók létezése ma már szinte megszokott, és az eladások egyre dinamikusabb növekedést mutatnak. Az elektromos járművek elterjedését 2011-től állami támogatások segítik, idén is összesen ötmillió euróval. Jelentős az autók számának növekedése Szlovéniában is, tavaly 1002 új elektromos és hibridautót állítottak forgalomba. A Muravidéken ezek száma tízre tehető.

Bővebben...

ruhateszi0120Viselettörténeti kalandozásunk földközeli témával, a lábbelikkel folytatódik. Ha alaposabban megvizsgáljuk vidékünk középkori templomainak freskóit Bántornyán, Veleméren, Mártonhelyen vagy éppen Tótlakon, azt rögvest megállapíthatjuk, hogy az apostolok, szentek, sőt még maga Szűz Mária és Jézus Krisztus is mezítláb jelennek meg. A mezítlábasság ugyanis az Istennek tetsző, szerény, önmegtagadó élet jelképe volt évszázadokon át. A freskókon lábbelit csak a lovasok és a koronás fők viselnek, mégpedig csizmát.

Bővebben...

mozaik0120A muraszombati székhelyű Mozaik társadalmi integrációs egyesület szerteágazó tevékenységével a kiszolgáltatott társadalmi csoportok szociális és szellemi potenciálját fejleszti a Muravidéken. Tavaly októbertől Lendván elindították a szociális aktivációs programot, amelyet Gerebic Gordana (képönkön jobbról) és Sudec Judita szociológus vezet.

Bővebben...

rendorsapka0120A jó és baráti viszonyok megkönnyítik a mégoly bonyolult kérdések megoldását is. Az, hogy magunk mögött tudhatjuk a szomszédok támogatását, komoly erkölcsi erővel bír. Lendva és a horvát Muraszerdahely példája jól tükrözi ezt: az utóbbi években különösen jellemzővé váltak a jó viszonyok, az együttműködésre törekvés, a baráti és jószomszédi kapcsolatok, a kezdeményezések kölcsönös támogatása. A két térség nem csak a tréfás rendőrsapka-dobálás hagyományos újévi eseményén talál egymásra, hiszen a horvátok támogatják Lendvát az Európa Kulturális Fővárosa címért indulásban, míg Muraszerdahely egyik kiemelt törekvésében, a városon áthaladó teherforgalom okozta embertelen viszonyok megoldásában, az új Mura-híd építésének ügyében Lendva igyekszik segítséget nyújtani.

Bővebben...

pest5219Kedves Olvasó!

A jövő hónap már egy új évtized új lehetőségekkel. De előtte még be kell fejeznünk a decembert, ezt a csodálatos hónapot. Stílusosan a hó is megérkezett hozzánk december másodikán, de sajnos hamar el is olvadt. A karácsony már elmúlt, de a főváros még ünnepi fényekben tündököl. Már csak az óév elbúcsúztatása maradt hátra.

Bővebben...

petarda5219Nemeš Milan sebész, Žnidarič Marija Ana, a Muravidéki Állatvédők Egyesületének képviselője és Rakuš Boris, az egyenruhás rendőrök felügyelője Muraszombatban még az ünnepek előtt közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a pirotechnikai eszközök veszélyeire, amelyek felelőtlen és meggondolatlan használata komoly, sokszor maradandó sérüléseket okozhat. Emellett a robbantgatás az állatokban is jelentős félelmet vált ki.  

Bővebben...

zrinyi52192Dr. Zágorec-Csuka Judit Zrínyi-kutatót december 17-én a csáktornyai Zrínyi Gárda (Garda Zrinskih) polgári egyesület rendes tagjává választotta. Az ünnepélyes avatási szertartásokat Đuro Bel, a gárda elnöke és Bojan Kocijan titkár, valamint az egyesület elnöksége vezette a Csáktornyai Múzeum Zrínyi-termében. Ez alkalommal 32 civil tagot avattak fel és egy gárdistát. Zágorec-Csuka Judit avatásakor ismertették a munkásságát, amelyet a Zrínyiek emlékezetének az ápolásáért, továbbadásáért és a Zrínyi-kultusz kutatásában tett.

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben