kele
perec1
garas1
63. évfolyam
43. szám
Megjelenés:
2019. 10. 24.
kiscim4319
 

pohorje4219Szombaton az óvodás és iskolás lendvai gyerekek a szüleikkel Pohorjén gyalogtúráztak. Reggel indultak Lendváról, majd a gyermekeknek a maribori hegy tövétől nagy élmény volt libegővel utazni a túra pohorjei kiindulópontjához. A kijelölt hegyi útvonalat, amely Kozak Štefan, a Lendvai Hegymászók Egyesület elnökének vezetésével javarészt az erdőn keresztül haladt, az óvodások és az iskolások kitartóan taposták. Útközben rövidebb-hosszabb időre a kis természetjárók figyelmét lekötötték a szabadon legelő tehenek, a felbukkanó gombák és érdekes volt felmászni a kilátótoronyra is. A kellemes napsütésben megtarottt bő négyórás gyalogtúra Pohorje legrégibb menedékházánál, a Ruška hütténél ért véget.

Bővebben...

pesti4219Október első hétvégéjén idén először rendeztek Budapesten Beatles-fesztivált. A Beatles Weekend Hungary 2019-nek két helyszín adott otthont, az Analog Music Hall és a Hard Rock Cafe. A fellépők között többek között ott volt a The Blackbirds, a Beatlejuice és Jay Goeppner, a világ első számú Lennon-előadója is. Előadást tartott Helen Anderson, a „Lennon-sapka” megalkotója, valamint Szergej Radcsenko, a fesztivál fővédnöke is.

Bővebben...

ifi veszprem4219A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola és a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola részt vett a Járd végig! – Határtalanul Magyarországon! című projektben, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdetett meg az oktatási együttműködés erősítésére. A két iskola tanulói október elején magyarországi tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Bővebben...

also4219Az idei évfordulók közül a 130 évvel ezelőtt megjelent Alsó-Lendvai Hiradó jubileuma is kiemelkedik, hiszen a lap nem csak szűkebb régiónknak, de a térségnek is az egyik első lapja volt a gyorssajtó megjelenésének korában.

Bővebben...

karacsony4219A rendszerváltozás óta nyolcadik alkalommal tartottak Magyarország 3.177 településén önkormányzati választásokat. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhattak, míg a budapestiek főpolgármestert is választhattak.

Bővebben...

goncz41192Közvetlenül a Muravidék jugoszláv megszállása után a Lajšnic kormánybiztos által kinevezett „muravidéki tanács” („muravidéki parlament” néven is emlegették) 1919. október 2-án tartotta 2. ülését a muraszombati Dobray Szállóban, az egykori tiszti kaszinó helyiségeiben. A Novine hetilap szerint a szlovén nemzeti kötődés kinyilvánítása szempontjából addig meglehetősen tartózkodó Muraszombat városa szlovén zászlódíszben és kellemes hangulatban köszöntötte az eseményt, valamint a muravidéki tanács 60 tagját. Az ülésen – vendégként – a ljubljanai tartományi kormány is képviseltette magát. A kilenc napirendi pont keretében több bejelentésre került sor és fontos határozatok születtek.

Bővebben...

aradi4119Ahogy minden évben, úgy idén is Magyarország-szerte és a határon túl is voltak megemlékezések október 6-án, az aradi vértanúk napján, a nemzeti gyásznapon. Hagyományosan megemlékezést tartottak a ljubljanai várban is, ahol a magyar nagykövetség és a ljubljanai magyar kultúregyesület emlékezett a vértanúkra, illetve az első felelős magyar miniszterelnökre, Batthyány Lajosra, aki a szlovén főváros várában raboskodott. 

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

govsi2819A szlovén államigazgatás, a különböző minisztériumok, hivatalok, felügyelőségek és egyéb állami szervek internetes honlapjai, portáljai a közelmúltban nagy lépést tettek előre, ugyanis az eddig különböző címeken található portálok egy egységes címről, a www.gov.si portálról érhetők el.    

Bővebben...

orsegivasar2719A hétvégén zajlott a nagy múltú Őrségi Vásár, ami hagyományaival már az Őrség történelmének része. Az 1981-ben életre hívott rendezvény fókuszában a kézműves hagyományok bemutatása áll, gazdag kulturális programmal ötvözve.

Bővebben...

kisfa2619Kisfalun jártunk, ahol egy teljes generációnyi különbséggel két család életébe nyertünk betekintést. A haranglábon innen és a haranglábon túl; az egyik család a múltat, a másik család a jövőt látja az állattartásban. A két történetben kedves embereket ismerhettünk meg. A Muravidék egyik legkisebb falujában a talpon maradásról is szólt ez a kis kitekintő.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben