kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
 

aranyerett3318Ritkán lehet olyan fiatallal találkozni, aki már pontosan tudja, mit szeretne a jövőben elérni – de pont ilyennel volt szerencsém a múlt héten találkozni és beszélgetni. Nemec Oskar, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola volt tanulója ugyanis kiemelkedő 33 érettségi pontjával és ezzel az aranyérettségiző elismeréssel nem csak négyéves munkáját koronázta meg, hanem számos ajtót is megnyitott magának az ország legelismertebb egyetemein.

Bővebben...

bioszf32181Az indonéziai Palembangban az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának idei éves konferenciáján a Mura menti területet rezervátummá nyilvánították. Területe 29 ezer hektár és 16 községet ölel fel. A partnerek a csatlakozási nyilatkozatot augusztus 2-án írták alá Nagypalinán. A cél a természeti sokszínűség megőrzése.

Bővebben...

cim kanik3218Ez a hét az év legmelegebb hete, s ez az év az eddigi legmelegebb évek egyike – kongatják a vészharangot a szakemberek, hozzátéve, hogy a Föld izzó pokollá változhat az egymást erősítő és visszafordíthatatlan folyamatok által. Japánban rengeteg áldozatot követelt a rendkívüli hőhullám, Britanniára is lecsapott a szokatlan kánikula a megszokott hűvös nyári napok helyett, s Finnországban együtt strandoltak az északiak a rénszarvasokkal. A hőség pedig már nálunk sem tikkasztó, sokkal inkább párás, trópusi forróság. Épp, mint egy üvegházban. Fel kéne ébrednünk – mert egyre nehezebb lesz békésen szundikálni ezen a forró golyóbison...

kapolcs3118Kapolcs idén, több mint negyed századdal a kezdetek után is a csodák csodájának számít sokak szemében: az élet harmadik fejezetéhez, a nyugdíjkorhatárhoz közeledő német és holland visszajárók éppen olyan rajongással beszélnek az itt zajló 10 napos rendezvénysorozatról, mint a tizen- és huszonévesek, akik szüleikkel jártak itt először, s azóta visszajárónak számítanak.

Bővebben...

baska3118Frida is úgy indult neki a nagyvilágnak, ahogy sok fiatal annak idején. Nyakába vette az életét és kiment Németországba dolgozni. Miután a szerelem is rátalált, visszatért a szülőfalujába, de csak egy rövid időre. Őt és a férjét a tengerpart csalta el a Muravidékről.

Bővebben...

biorezo3118Az egészséges táplálkozás már gyermekkora óta fontos szerepet töltött be a lendvai származású Lešnjak Sendi életében, hiszen sikeres cselgáncsozóként oda kellett figyelnie az étkezési rendjére. Azóta az élete Ljubljanába sodorta, ahol táplálkozástudományi szakemberként és biorezonancia-terapeutaként végzi a munkáját. Utóbbiról az Egészségügyi Minisztériumnál orvosgyógyászati licencet szerzett.   

Bővebben...

belovic3118Mag. Belović Branislava (képünkön jobbról) két új, egyelőre csak számítógépes formátumokban – magyarul is – hozzáférhető szerzői művét mutatták be szerdán a Szlovén Vöröskereszt Területi Egységén Muraszombatban.

Bővebben...

vasut3118A Szlovén Vasutak több nagyszabású építési munkálatot folytat országszerte, a beruházások legtöbbje pedig Kelet-Szlovéniában történik. A munkálatok miatt a vasúti közlekedésben – mind a személy-, mind a teherszállításban – fennakadásokra, lassúbb közlekedésre, vonatpótló buszjáratok bevezetésére, valamint menetrendi változásokra kell számítani. Vonatpótló buszokra a Muravidéken nincs szükség, hiszen a térségben olyan jellegű munkálatokat, melyek miatt a vasút hosszabb idejű teljes lezárására lenne szükség, nem végeznek.

Bővebben...

ertek31181A rakicsáni, azaz az egykori battyándi vagy battyánfalvi kastélyt körülvevő település első írásos említése egy 1322-ből származó, vélhetően hamísított oklevélben szerepel Rekythe alakban. A középkor óta itt álló erődítmény a mellette elhaladó jelentős kereskedelmi útvonal védelmében játszott fontos szerepet.

Bővebben...

adria3018Az örök dilemmák egyike, hogy a nyár melyik szakaszában célszerű szabadságra menni, a legtöbben azonban – munkahelyi kötöttségek miatt – a főszezonnak számító július 10. és augusztus 20. közötti időszakban indulnak útnak. S az úti cél: a tenger. Létezik egy statisztika, mely szerint a szlovének fele még mindig az Adrián nyaral, hogy annak melyik részén, annak nem érdemes külön fejezetet szentelni. Mert harag ide, harag oda, hiába az „arbitrázs szerződés” be nem tartása és a ljubljanai banktakarékoskodással kapcsolatos, máig tartó bonyodalmak horvát részről, azért az otthonos és jól ismert tengerparti környezet, valamint az olcsó és közepesen jó szolgáltatások még mindig déli szomszédunk malmára hajtják a vizet.

Bővebben...

tuzolto2918Péntek este a vendvidéki Szakonyfalu Önkéntes Tűzoltóegyesülete szervezésében és meghívására közös tűzoltógyakorlaton vettek részt a szlovén és magyar önkéntes tűzoltók. Az eseményen Szlovéniából Hodos, Kapornak, Domonkosfa és Dolinc tűzoltói voltak jelen.

Bővebben...

oratorium28181Június 20-án a lendvai plébánia kilenc animátora és két gyerek elindult Szerbiába, a vajdasági Muzslyába. Itt részt vettünk a hétnapos oratóriumban, amely által sok új tapasztalatot szereztünk és jó ötleteket kaptunk. Tárt karokkal fogadtak bennünket, így gyorsan egy valódi családdá váltunk és új barátságokat kötöttünk.

Bővebben...

fazekas2818A hétvégén zajlott az Őrség egyik legkiemelkedőbb népművészeti rendezvénye, a XVII. Fazekas Napok Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár Magyarszombatfán. A rendezvényen, melyet a fazekas szakma seregszemléjeként emlegetnek, magyarországi fazekas és egyéb kézműves mesterek mutatkoztak be munkáikkal, portékáikkal.

Bővebben...

MCSi Design