kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

ifjmatek3720Az előző tanév második felében a járvány miatt a tanítás zömében távoktatás keretében folyt. Mivel az ennek az eredményességét vizsgáló felmérésből az derült ki, hogy a diákok szerint a matematika lesz az a tantárgy, amelyik miatt a legtöbb pótolni való gyűlik fel, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola matematikatanárainak a munkaközössége − iskolánk vezetőségének a jóváhagyásával − a már hagyományosnak mondható őszi tevékenységek hete keretében, szeptember 3-a és 5-e között megszervezte a végzős diákok számára az úgynevezett matematikai kiruccanást. Az volt a legfőbb célunk, hogy a diákok megismételjék, szilárd alapokra helyezzék és továbbfejlesszék matematikatudásukat.

Bővebben...

covid3720Szeptember második hetében Szlovénia naponta döntött rekordokat az új beazonosított fertőzések számát tekintve. A tetőzés csütörtökön volt, amikor 108 fertőzést diagnosztizáltak, de az is tény, hogy a tesztelések száma is szinte megduplázódott. Keddi lapzártánkkor a 2.247 elvégzett szűrésből 88 új fertőzést azonosítottak, hatot a Muravidéken, közülük a nemzetiségileg vegyesen lakott területen egyet Dobronak községben.

Bővebben...

posta37201A Postai Dolgozók Szakszervezete szeptember 1-jén törvénymódosítási kezdeményezést nyújtott be a Szlovén Országgyűléshez a Szlovén Posta több éves nehézségeinek megoldására, a javaslat a teljes postai szolgáltatás szubvencionálására irányul. A kezdeményezés érvényességéhez ötezer aláírás szükséges.

Bővebben...

pajta3720Ha az őriszentpéteri Pajta bisztró úgynevezett fine dining tálalásait nézzük, elsőre biztosan azt érezzük, hogy egy ilyen puccosan elkészített tányér teljesen távol áll az Őrség egyszerű népi táplálkozási hagyományaitól. Mit is keres ez a hivalkodás az őrségi asztalon? Aztán az ember betér az étterembe, felszolgálják a teljes egészében szezonális és helyi, minőségi alapanyagokból készült újragondolt ételeket, és minden megváltozik.

Bővebben...

goncz3620Szeptember elején Alsólendván megnyílt a Polgári Iskola két osztálya, az óvoda megnyitása azonban még váratott magára. Belatincon helyiséggondok adódtak, ezért a Brejc Janko vezette tartományi kormány szeptember 1-jén levélben fordult a Szávai Hadtest parancsokságához, hogy a Zichy kastélyt bocsássák az iskolanővérek rendelkezésére, mivel addig azt a katonaság használta. A katonák elhelyezésére a belatinci uradalom egyik majorsági épületét javasolták.

Bővebben...

idosgond36201A tartós otthoni gondozás az egészségügyi és szociálpolitika egyik fontos területe, mivel az elöregedő lakosság a mindennapi életben egyre jobban segítségre szorul. A tartós gondozási szabályozás rendezetlensége miatt az idősek éveken, évtizedeken keresztül a gondozást is biztosító idősotthonokba költöztek.

Bővebben...

tabor3520A pártosfalvi Kocljevina szociális gazdaság egyhetes lovastábort tartott általános iskolás korú gyermekek számára a múlt héten. A program a Mura–Rába Tour projekt keretében valósult meg és összesen húsz gyermeknek kínált aktív időtöltést.

Bővebben...

ruha3520Amint az sorozatunk előző részéből kiderült, a magyar közrendűek fő fövegje a süveg volt, bár már a középkor óta folyamatosan használták a szalma- vagy gyapjúkalapokat is. A kalap szavunk a 16–17. század fordulójáról idézhető először írott forrásokból. A 18. századra a nemezsüveg már parasztosnak számított, s ha nemesember viselte, szegénységét árulta el vele.

Bővebben...

ernyogar3520Alsólendva polgári korszakának (1867–1914) egyik legfontosabb ipar- és helytörténeti emléke a Hungária Hazai Ernyőgyár Részvénytársaság. Az ernyőgyár Wortmann Béla varrodájából alakult ki 1904 szeptemberében, és a kis üzem az Alsó-Lendvai Takarékpénztár udvarában álló épületben kapott helyet.

Bővebben...

bled3520Hétfőn zajlott Bleden Szlovénia legnagyobb külpolitikai konferenciája, a Bledi Stratégiai Fórum, amely a járványügyi helyzet ellenére az eddigi legmagasabb szintű volt, a konferencián ugyanis hét kormányfő vett részt személyesen. A központi panelbeszélgetésen arra keresték a választ, milyen lesz Európa jövője a Brexit és a COVID-19 után.

Bővebben...

hatarzar3520A magyar hatóságok döntése alapján szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok csak indokolt kivételekkel léphetnek be Magyarország területére. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napos karanténba kell vonulniuk, illetve két negatív, öt napon belül Magyarországon elvégzett Covid-teszttel felmentés kérhető a karantén alól.  

Bővebben...

hetret3420Augusztus 15-e és 23-a között idén is megrendezték „a szerek és porták köztiválját” az Őrségben, a Hétrétországot. Az eseményt méltán emlegetik a nyitottság és a vendégszeretet fesztiváljaként, hiszen a porták kilenc napon keresztül várták látogatóikat, betekintést nyújtva az őrségi ember mindennapjaiba, kóstolót kínálva az ételeiből, bemutatva a kétkezi munkáját…

Bővebben...

jansa34200A Népújság, valamint a magyarországi Figyelő hetilap közösen kereste meg Janez Janša szlovén miniszterelnököt, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre Szlovénia jelenlegi helyzetéről, a szlovén–magyar viszonyokról, a szlovéniai kisebbségekről, illetve Európa helyzetéről, jövőjéről. A két hetilapban közölt beszélgetés nem egyezik meg teljesen, más-más kérdések szerepelnek a specifikumok miatt.

Bővebben...

macska vali es miciA lendvai Kapun Valerija már gyermekkora óta szereti az állatokat. Felnőttként pedig főként a kóbor cicák gyengítik el a szívét, akikről azonnal gondoskodik, és bizony a saját otthonába is jó néhányat befogadott már az évek alatt.

Bővebben...

fuzetAz Office & More iskola- és irodaszereket forgalmazó vállalat tavalyi országos füzetborító rajzpályázatát a Pártosfalvi KÁI diákja, Pintér Örsi Sarolt nyerte meg. A tizenkét díjazott rajzból álló kollekció megjelenését májusra ígérte a cég, ám a koronavírus miatt ez is eltolódott. Örsi nyár közepén értesült róla, hogy végre kapható az említett cég üzleteiben az egyedi füzetborító sorozat, köztük az övével, a kedves jegesmedvékkel.

Bővebben...

MCSi Design