kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

goncz4121A magyar–jugoszláv Határmegállapító Bizottság tevékenysége a muravidéki határszakasz tekintetében 1921 októberében rendkívül intenzív volt, ezért hatott a közhangulatra, valamint a napi közigazgatási és gazdasági teendők számos szegmensére. Az emberekben bizonytalanság honolt, hogy milyen lesz a tájegység politikai térképe a határ megállapítása után és kit hogyan érint a végső döntés.

Bővebben...

szotar41211Október 16-án, Noah Webster amerikai író és szótárkészítő születésnapján ünnepeljük a Szótárak Nemzetközi Napját. A Szlovén Szlavisták Egyesülete idén harmadik alkalommal szervez eseményeket a világnap kapcsán, az október 14-e és 15-e között megtartott előadások egyikén a digitális Szlovén–magyar nagyszótárt mutatják be.

Bővebben...

omek4121A Budapesten október 6-a és 10-e között megrendezett OMÉK – Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye. Az ágazati seregszemlén a Muravidék is jelen volt.

Bővebben...

indep40210Az önálló szlovén állam egyik első nagyobb feladata az államigazgatási, közigazgatási, helyi önkormányzati rendszer átalakítása volt. A sorozat eddigi részeihez hasonlóan a témát a Népújság archív számain keresztül próbáljuk megközelíteni, viszont a kérdéskör „fényképtelen mivolta” miatt a számok által szóba kerülő területek legérdekesebb fotóanyagát társítjuk a szöveghez.  

Bővebben...

hazioltar4021A kereszt a keresztény vallás névadója, legfontosabb szimbóluma, amely az ókorban egy hírhedt kivégzőeszköz volt. A keresztény Európában már a középkor óta állítottak kereszteket, elsősorban utak, útkereszteződések mellett. A kereszt a vallási buzgalom kifejezésére szolgált, amely Krisztus megváltó kereszthalálára emlékeztette az embereket. A keresztállítás szokása azonban a 18. században, a barokk korban élte virágkorát.

Bővebben...

covid4021Még nem fordult meg a covid-fertőzöttek számának növekvő trendje, az eddigiekhez képest kisebb mértékben, de nő a koronavírusban megbetegedettek, a kórházi kezelésre és az intenzív gyógyításra szorulók száma. A teljes átoltottsági arány az országban 48, a Muravidéken 50 százalékos.

Bővebben...

dolinsko4021A Dolinsko Többcélú Roma Központ projektben folyó, négy évet feölelő munka eredményét mutatták be a program zárókonferenciáján Dobronakon. A Lendvai Népi Egyetem a projekttartalmakba közel 3.200 romát kapcsolt be, kiemelkedők az eredmények az oktatás területén.  

Bővebben...

slavkong4021Az idei Szlovén Szlavisztikai Kongresszust kilenc év után ismét a Rábavidéken (Szentgotthárd) és a Muravidéken (Marác) szervezték meg. A háromnapos találkozó keretében október 1-jén rendeztek egy kerekasztal-beszélgetést is, ahol a magyar–szlovén nyelvi és kulturális kapcsolatairól szóltak az előadások. 

Bővebben...

arad40211Az aradi vértanúk napján, október 6-án arra a tizenhárom magyar honvédtisztre emlékezünk, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek.  A nemzeti gyásznapon a muravidéki magyarság a Lendvai Zsinagógában tartott megemlékezést, ahol a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) szervezésében Pisnjak Atilla művészettörténész mutatta be a Zala György alkotta magyar Golgota-emlékhelyet, az aradi Szabadság-szobrot. A megemlékezés előtt a lendvai Szentháromság-kápolnánál megkoszorúzták Ráth. N. János 1848/49-es honvédszázados sírját is.  

Bővebben...

vagta4021A tavalyi zártkapus verseny után idén október 2-án és 3-án ismét közönséggel megtelt lelátókkal zajlott Budapesten a Hősök terén a XIV. Nemzeti Vágta. Az eseményen, amely egész Kárpát-medencét összekapcsolja, öt muravidéki település is versenyzett. Habár döntősünk nem lett, emlékezetes szereplések állnak mögöttünk.

Bővebben...

Erasmus39211A Lendvai Kétnyelvű Középiskola (KKI) nyolc közgazdasági technikusa Bačić Lučka projektkoordinátor kíséretében szeptember első két hetében az Erasmus+ projekt keretében Tenerifén (Puerto de la Cruz városában) mobilitáson és a digitális marketingről szóló képzésen vett részt.

Bővebben...

Belovic3921A Lendvai Könyvtár olvasótermében múlt csütörtökön bemutatták Belović Branislava legújabb receptkönyvét. Az ízletes, változatos és egészséges ételek leírásait tartalmazó könyv horvát nyelven jelent meg Zdravo! címmel.

Bővebben...

houses39211Lezárult a 2019-ben elindított, kétéves futamidejű Houses.si-hu – Tájházak útja című szlovén–magyar Interreg-projekt, mely a vidéki térségek turizmusba bevonását szolgálta azzal a céllal, hogy a szolgáltatások a mai elvárásoknak megfelelő színvonalra emelkedjenek.

Bővebben...

sazu38211Szeptember 17-én került sor Ljubljanában a Szlovén Tudományos Akadémia dísztermében a Le z drugimi smo”, vagyis „Másokkal együtt” elnevezésű EU-s projekt zárókonferenciájára, amelyet 2016–2021 között –valósított meg partnerszervezeteivel együtt az akadémia Szlovén Kivándoroltak és Migrációs Intézete (ZRC SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije).

Bővebben...

ifjkonfer3821Szeptember 16-án Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa a Hotel Lipa konferenciatermében megtartotta az I. Nemzetközi Ifjúságügyi Kerekasztalt, amelyre a Szlovén Ifjúsági Szervezet és a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet is meghívást kapott.

Bővebben...

MCSi Design