kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918
 

ifi4918A muravidéki általános iskolák diákjai közt akadnak többen is, akik jól bánnak a szavakkal. Most a Göntérházi KÁI és az 1. Számú Lendvai KÁI-ból érkezett szerkesztőségünkbe két írás, egy fogalmazás, amiben még receptet is találhattok, valamint egy tudósítás. Olvassátok el, és ha kedvet kaptatok, akkor küldjetek nekünk bátran ti is egy-egy írást!

Bővebben...

szocio4918Január 1-jével az elfogadott törvénymódosítások alapján változások várhatók a szociális és családi ügyek területén. Bevezetik a gyermekpótlék, az országos ösztöndíj, az óvoda, az uzsonna és az ebéd szubvencionálásának automatikus meghosszabbítását. Emellett megszűnik az összes állami takarékossági intézkedés is.

Bővebben...

logika4918A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában tartott versenyről négy diák jutott tovább az országos logikai versenyre, melyet novemberben a Ljubljanai Egyetem Elektrotechnikai Karán rendeztek meg. Közülük ketten, Hozjan Ajda és Gjuran Gloria aranyelismerésben részesült.

Bővebben...

ertekeink4918Közeledvén a Mátyás király-emlékév vége felé, még egy megfejtésre váró kultúrtörténeti érdekességgel rukkolunk elő Hunyadi Mátyás Szlovéniában élő kultuszához kapcsolódva. Aki Mátyás király nyomában járva eljut a Karintiában lévő Črna na Koroškem nevű településre és megmássza a Peca-hegyet, hogy felkeresse Mátyás király barlangját, annak kicsit a környéken is érdemes körülnézni és betérni a városka templombába. A templomba belépve ugyanis azt hiheti, hogy magát Mátyás királyt emelte a karintiai nép az oltárra, hiszen egy aranykoronás, szakállas, királyi ornátusban ábrázolt szoboralak díszíti azt, kezében egy fekete hollóval, amely aranygyűrűt tart a csőrében.

Bővebben...

cim4918December 6-a Szent Miklós napja, a közkedvelt és a gyerekek által várva várt Mikulás ünnepe. Miklós püspököt, a nagylelkű és szeretettel ajándékozó szentet a katolikus egyház a karácsony előhírnökének tartja. A kedvességéhez fűződő történetek legendákká váltak és kialakították a Mikulás-kultuszt, az ajándékozás szokását. Nálunk a Mikulás – hosszú, prémes köpenyben, bottal és krampuszok kíséretében – késő este jár, amikor a gyerekek már alszanak, és a fényesre csiszolt csizmába teszi az ajándékokat, de van, amikor a jutalom mellett amolyan tréfás figyelmeztetésként ott van a bot, a virgács is. Ki nem hitt gyermekkorában a Mikulásban és nem várta az ajándékot?  

Bővebben...

kotodes48183A külhoni magyar családok éve kapcsán hétfőn került sor az ERGO – Európai Regionális Szervezetek és a Dobronaki MÖNK által szervezett „Kötődés – az éltető erő” című pódiumbeszélgetésre, melyet a Kézművességek Házában szerveztek meg.

Bővebben...

pesti4618A múlt hónap végén, még az őszi szünet alatt életbe lépett a téli időszámítás. Most már késő délután besötétedik, kevés a napsütéses óra. Így persze hosszabb ideig gyönyörködhetünk Budapest fényeiben. De az időjárás már hidegebbre fordult, jellemző jelenség a köd, ami néha hidakat tüntet el. A múlt havi intézkedés pedig a hajléktalanokat tüntette el. Nem mindenkit persze s nem tudni hova, de az aluljárók szokásos helyein már nem találkozni velük.

Bővebben...

bekeplak4618Péteken a lendvai Lions Klub az általános iskolák közreműködésével kiállítást szervezett a lendvai színházterem galériájában a Békeplakát pályázatra beérkezett alkotásokból. A rendezvény második részében hagyományosan jótékonysági koncertre került sor.

Bővebben...

erasmus46181Az Erasmus+ EU-s projekt keretében a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tanulói Kardoš Štefan vezetésével a felső-ausztriai Linzben jártak, hogy spanyol, német, osztrák, lengyel és szlovén diáktársaikkal az európai népek és nemzetek közötti, toleranciára és együttélésre alapuló kapcsolatépítést erősítsék.  

Bővebben...

csik46181918. november 11-én 11 órakor lépett életbe az általános fegyvernyugvás a compiègne-i fegyverszüneti egyezmény értelmében. A történelem ettől a pillanattól jegyzi az I. világháború végét.

Bővebben...

vinersitas4618A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete szakmai összefogásának eredményeként immár második alkalommal valósult meg a Pannon Vinersitas Szabadegyetem, ezúttal Herceghalmon.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

korhaz24183A Muraszombati Általános Kórház munkatársai az idei szívelégtelenségi kongresszuson Bécsben bemutatták a tavaly indult Sobota–HF nevű, a szívelégtelenség gyakoriságát kutató projekt eredményeit, amelyet a kórház munkatársai a Nemzeti Közegészségügyi Intézet közreműködésével végeznek.

Bővebben...

MCSi Design