kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

ruha2620Az arcszőrzet viselésének rendje és divatja koronként változott, más és más szabályozás alá esett. Az emberi faj esetében nem minden népcsoportnál nő egyformán az arcszőrzet, vannak olyan népcsoportok is, akiknek egyáltalán nem nő szakálla-bajusza. Giovanni Scaliger, a 16. században élt olasz humanista szerint a szakáll „a férfi legszebb és legszentebb testrésze”. A dús szakáll számos vallás szerint hithű érzelmet és spirituális elkötelezettséget jelentett, s ehhez tartják magukat az ortodox zsidó vallásúak és a rasztafárik is. Azon vidékeken, ahol az arcszőrzet megjelenése a serdülőből férfivá érés jele, gyakorta a férfiasság, a bölcsesség, a tekintély és a hatalom jelének tartották a szakállt és a bajuszt. A szakállnak gyakran mágikus erőt is tulajdonítottak. A holland matrózok például, akik bizonytalan kimenetelű hosszú útra indultak, addig nem borotválkoztak, míg haza nem jutottak.

Bővebben...

covid2620Június 26-tól újra kötelező a szájmaszk viselése a nyilvános zárt helyeken Szlovéniában. A kormány a nyilvános gyülekezést legfeljebb ötven főre csökkentette és újból kezdeményezte a koronavírus-fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazás bevezetését.

Bővebben...

vidapista2620„Halicanum szülöttei, kutyánál hűbb fiai vagyunk e földnek. Bárhova visz is a sorsunk, lábunkat törve is hazarontunk. Bármilyen szél fúj, itt sosem fázunk, a halottakkal is víg dalokat dudorászunk” – idézte Vida Pista a csentei szőlőhegyen Szúnyogh Sándor Halicanumi üzenet című versének sorait, mondván, nincs ennél találóbb jellemzése az itteni embernek, és rá is igazak e sorok.

Bővebben...

osztond2520Az Ösztöndíjazási és Fejlesztési Közalapítvány (www.sklad-kadri.si) meghirdette a hiányszakmák támogatási pályázatát a 2020/21-es tanévre. A június 15-től szeptember 25-ig nyitott pályázatra mindazok a tanulók jelentkezhetnek, akik a következő tanévben hiányszakmát tanulnak és először iratkoztak be az 1. évfolyamba.

Bővebben...

covid2520A járványhelyzet csillapodása utáni enyhítések következményei már látszanak az adatokon, a hét elején ugyanis egyetlen napon 13 új koronavírus-fertőzésről számoltak be. A veszélyt a külföldről behurcolt fertőzések jelentik, ezért a héten a kormány az adatok függvényében ismét szigorítások bevezetését helyezte kilátásba.

Bővebben...

covid2420Június 15-től újra engedélyezett a nyilvános helyeken a gyülekezés legfeljebb 500 ember számára, lehetséges nemzetközi sportesemények megrendezése és a lelátókra is visszatérhetnek a szurkolók. Emellett az EU-s tagállamok között folyamatosan nyílnak meg a határok.

A nyilvános rendezvények, a nemzetközi sportesemények és a nézőkkel lebonyolított sportesemények megszervezésénél azonban továbbra is figyelembe kell venni az összes biztonsági ajánlást és követni kell a közegészségügyi intézet irányelveit.

Bővebben...

mozaweb2320A koronavírus-járvány alatti távoktatásban a tanárok több digitális programot és applikációt használtak, hogy az oktatást szemléletessebbé és könnyebbé tegyék. A kétnyelvű iskolák már 2011-ben, az e-kompetenciát növelő oktatási projekt keretében lehetőséget kaptak arra, hogy a szegedi Mozaik Kiadó digitális tartalmait alkalmazzák, hiszen a MozaBook program által a kiadó összes tankönyve interaktív formában is elérhető volt számukra (a licencek 2021 szeptemberig vannak meg).

Bővebben...

millenium2320Kerek húsz évvel ezelőtt, Krisztus születésének 2000. és Magyarország államalapításának 1000. évfordulója alkalmából emlékfákat ültettek el a muravidéki magyar településeken. A kezdeményezés a Lendva községi magyar önkormányzattól indult, és a legelső millenniumi fa Hármasmalomban kapott helyet.

Bővebben...

aa eauto2320Ismét Lendváról, a Vinarium kilátótoronytól rajtolt el a Szlovén E-mobilitás Egyesület (DEMS) szervezésében a Koperig tartó túra, amelyet idén tíz elektromos autó igyekezett utántöltés nélkül megtenni. A túra közösségi élmény és kihívás, de egyben a tévhitek eloszlatását is szolgálja, hogy elektromos autókkal ekkora távot, a Szlovénia legtávolabbi két pontja közötti 305 kilométert nem lehet egyhuzamban megtenni. Az akción jelen volt a zöld mobilitásért dolgozó DEMS egyesület elnöke, Završnik Ignac is.

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

govsi2819A szlovén államigazgatás, a különböző minisztériumok, hivatalok, felügyelőségek és egyéb állami szervek internetes honlapjai, portáljai a közelmúltban nagy lépést tettek előre, ugyanis az eddig különböző címeken található portálok egy egységes címről, a www.gov.si portálról érhetők el.    

Bővebben...

orsegivasar2719A hétvégén zajlott a nagy múltú Őrségi Vásár, ami hagyományaival már az Őrség történelmének része. Az 1981-ben életre hívott rendezvény fókuszában a kézműves hagyományok bemutatása áll, gazdag kulturális programmal ötvözve.

Bővebben...

kisfa2619Kisfalun jártunk, ahol egy teljes generációnyi különbséggel két család életébe nyertünk betekintést. A haranglábon innen és a haranglábon túl; az egyik család a múltat, a másik család a jövőt látja az állattartásban. A két történetben kedves embereket ismerhettünk meg. A Muravidék egyik legkisebb falujában a talpon maradásról is szólt ez a kis kitekintő.

Bővebben...

MCSi Design