kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

eroszak47201Lendva Község, a Muraszombati Rendőrigazgatóság, valamint a Muravidéki Szociális Munkaközpont szervezésében kedden online szakmai találkozót szerveztek a családon belőli erőszak problematikájáról, különös tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre.

Bővebben...

smej47201Megdöbbenve ért bennünket a szomorú hír, hogy életének 99. évében elhunyt msgr. dr. Smej Jožef római katolikus szlovén pap, teológus, a Maribori főegyházmegye segédpüspöke, hittudományi egyetemi oktató, aki 1922-ben született Bagonyán. Tanulmányai egy részét Magyarországon, Szombathelyen végezte, ahol 1944-ben szentelték pappá. Papi szolgálatát a Muravidéken, Dokležovjén, Dobronakon, Tornisán, majd 21 évig Muraszombatban látta el.

Bővebben...

klekl4520Az SZHSZ Királyságban 1920. november 28-án került sor első alkalommal országgyűlési választásokra. Szlovénia területén hat politikai párt indult, melyek a Muravidéken is indítottak jelölteket, azonban ebben régióban indult egy hetedik párt is, az úgynevezett Hazai Párt (Domača verstvena stranka). A legesélyesebb a Klekl Jožef nyugalmazott cserencsóci plébánost (képünkön) felvonultató, a Szlovén Néppárt keretében induló Parasztszövetség volt.

Bővebben...

anket4520Vannak, akik enyhe lefolyással esnek át a betegségen, mások komoly tünetekről panaszkodnak. Egyre többünknek lesz ismerőse, aki megfertőződött a Coviddal. Ezúttal olyan muravidékieket szólítottunk meg, akik megtapasztalták a koronavírust és hajlandók voltak beszélni róla.

Bővebben...

covid konyha4520Az érvényben lévő korlátozások még nem hozták meg a vírus terjedésének kellő lassulását Szlovéniában. A fertőzöttek aránya országosan ugyan némileg javult, a Muravidéken azonban nem, ahol a fertőzések és a megbetegedések sűrűségének aránya a legrosszabbak közé sorolható Szlovéniában. Vörös zónát alakítottak ki a Lendvai Egészségháznál.

Bővebben...

ruhateszi4420Sorozatunkban ez alkalommal az ékszerek kerülnek a középpontba. Bár ezek viselése leginkább a vagyoni helyzet függvénye volt és a felsőbb társadalmi osztályokat jellemezte, de különösen a polgárosodó parasztság esetében a viselet fontos részei voltak a nyakláncok, a fülbevalók és a gyűrűk.

Bővebben...

schmidt4420Biztos vagyok abban, hogy sem távolság, sem halál, avagy távollét szét nem választhatja azokat, kiket egy lélek éltet, egy szeretet fűz össze.” (Szt. Bernát)

Meggyőződésem, kedves István, hogy az idézet sugallta szeretetünket ma is annyi színes kis kavics őrzi! S ezek most még inkább fénylenek, még inkább ragyognak és hevítenek valahol ott legbelül, a lélek horizontjain… Valahogy egyre féltőbben szorongatjuk és dédelgetjük őket, mert elmentél…

Bővebben...

covid4420Az október 27-én bevezetett és még hatályban lévő járványintézkedések (éjjeli kijárási tilalom, községek közti mozgáskorlátozás, maximálisan hat főre korlátozott csoportosulás, az őszi szünidő meghosszabbítása…) nyomán kimutathatók pozitív jelek, de a járvány igazán nem csillapodik.

Bővebben...

shet43202A Shetland-szigeteken egy konkrét feladat várt ránk. Segíteni kellett hordozni és feloldozni a gyülekezetek gyászát. A Church of Scotland 2019 tavaszán elfogadta a Radikális Akciótervet (The Radical Action Plan), ami szerint minden szinten meg kell újítani, át kell szervezni az egyházat, hogy a jövőben működőképes maradhasson. Az adminisztrációtól kezdve az egyház szerkezeti összetételén keresztül a helyi gyülekezetekig menően sok változásra van szükség a fennmaradáshoz.

Bővebben...

bolt4220Mivel a Kereskedelmi Kamara az október 9-i határidőig még nem nyújtott be alkotmányossági felülvizsgálati kezdeményezést, életbe lép a szeptember végén elfogadott törvény a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Vasárnap, október 25-én a boltok – néhány kivétellel – biztosan zárva lesznek.

Bővebben...

cirkovce4220Janez Janša szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Gordan Grlić Radman horvát külügyminszter október 14-én részt vett a Cirkovce–Pince távvezeték alapkőletételi kidričevói ünnepségén. A tervezett 2x400 kilovoltos távvezeték – amely a Szlovénia–Magyarország–Horvátország összeköttetés része – az egyik fő prioritás az energetikai infrastruktúra közös fejlesztésében.

Bővebben...

cim56 4220… a budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt, amely október 30-án végül győzött a pártház elfoglalásával. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. Igaz, végül a nagy túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi harca elbukott, de eszménye kitartott és a ’89-es rendszerváltozás egyik alapjává vált.

Bővebben...

macska vali es miciA lendvai Kapun Valerija már gyermekkora óta szereti az állatokat. Felnőttként pedig főként a kóbor cicák gyengítik el a szívét, akikről azonnal gondoskodik, és bizony a saját otthonába is jó néhányat befogadott már az évek alatt.

Bővebben...

fuzetAz Office & More iskola- és irodaszereket forgalmazó vállalat tavalyi országos füzetborító rajzpályázatát a Pártosfalvi KÁI diákja, Pintér Örsi Sarolt nyerte meg. A tizenkét díjazott rajzból álló kollekció megjelenését májusra ígérte a cég, ám a koronavírus miatt ez is eltolódott. Örsi nyár közepén értesült róla, hogy végre kapható az említett cég üzleteiben az egyedi füzetborító sorozat, köztük az övével, a kedves jegesmedvékkel.

Bővebben...

MCSi Design