kele
perec1
garas1
64. évfolyam
12. szám
Megjelenés:
2020. 03. 26.
kiscim1220
 

csente1220A Népújságban már írtunk róla, hogy a Csentei HK Tanácsa a március 1-jei pótválasztásokat követően nem működött sokáig teljes létszámban, hiszen már az első ülésen, március 9-én lemondott Hranilovič Viktor elnökhelyettes és tag. Ennek tükrében a helyi közösségi tanács működésével kapcsolatban Lendva Község Hivatalától is véleményt kértünk. Kifejtették: a tanácstag kilépésével a Csentei HK Tanácsának működésében nem történik változás, a testület a hét tag egyikének lemondása után a hat taggal határozatképes marad és a helyzet nem teremt jogalapot pótválasztások kiírására. A megürült tanácselnök-helyettesi tisztségre új személyt kell kinevezni.

Bővebben...

zeneisk1220A Lendvai Zeneiskola az Oktatásügyi, Tudományos és Sportminisztérium utasításaival összhangban az iskolában folyó tanítás felfüggesztése idején szintén távoktatást vezetett be. A szülők és a tanulók visszajelzései nagyon pozitívak.

Bővebben...

anket1220Az iskolákban – most már mindenütt – beindult a távoktatás. A tanárok email-ben vagy különböző applikációk segítségével küldik el a tananyagot és a hozzá tartozó feladatokat a diákoknak. A kisebbeknél szinte nélkülözhetetlen a szülők segítsége, a nagyobbak egyedül tanulnak. Milyenek a tapasztalatok?

Bővebben...

szajmaszk1220Múlt héten több százezer védőmaszk érkezett Szlovéniába, amelyeket a Szlovén Polgári Védelem prioritási sorrendben osztott ki. A kapott védőmaszkokról és a védőfelszerelés mennyiségéről Lendva Község polgári védelmi felelőseinél érdeklődtünk.

Bővebben...

Litrop1220A napokban alapjaiban megváltozott az iskolai oktatás, a tanítás tantermeken kívül, digitális formában zajlik. Amikor iskola nélkül maradnak az iskolások, teljesen új szerepbe kerülnek ők és szüleik is. Más a helyszín, más a hangulat, mások a módszerek, megváltozik a családdinamika is. Hogyan lehet a távoktatás tanulóbarát, milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban megvalósítani? A legfontosabb kérdéseket a váratlanul beállt oktatási helyzetben Litrop Janjával, az 1. Számú Lendvai KÁI iskolapszichológusával jártuk körül.

Bővebben...

cim1220A koronavírus-járvány visszaszorítása és terjedésének lassítása érdekében országos és községi szinten már számos intézkedés lépett hatályba, de mindenki önmaga, tudatos viselkedéssel és az intézkedések betartásával teheti a legtöbbet a járvány leküzdéséért. A jelenlegi helyzetről Petrás Teodóra muraszombati járványügyi szakorvost kérdeztük, aki elfoglaltsága ellenére megosztott velünk néhány tudnivalót.

Bővebben...

levelek1120Megsárgult levelek, ismerős gondolatok, hasonlóan szép kézírás, a cím pedig ugyancsak Szécsiszentlászló. Újabb I. világháborús levelezések kerültek elő egy ház padlásáról Szentlászlón. Többségüket a háborút megjárt katona, Tóth Pál írta feleségének, Karolinának, és száz év elteltével unokája, Puhan Julija talált rájuk a szülői ház padlásán.

Bővebben...

cim1120A koronavírus-járvány miatt leállt a közélet. Bezártak a nevelő- és oktató-, valamint kulturális intézmények, továbbá a szállodák, a szórakozóhelyek, az üzletek nyitva tartása korlátozott, megszűnt a tömegközlekedés. Az egészségügyben eközben nagy erőfeszítéseket fejtenek ki a járvány visszaszorítása érdekében. A keddi lapzártáig a jelen helyzetről gyűjtöttük össze az információkat.

Bővebben...

nyugdijas1020A Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének március 6-án megtartott tisztújító közgyűlésén miután a tagok elfogadták a tavalyi beszámolókat, felmentették a leköszönő vezetőséget és négy évre bizalmat szavaztak Varga Aleksander új elnöknek.

Bővebben...

polgved1020A Polgári védelem napja alkalmából megrendezett ünnepségen március 3-án a lendvai Színház- és Hangversenyteremben polgári védelmi elismeréseket és díjakat osztottak ki azoknak az egyéneknek, csoportoknak, egyesületeknek, községeknek, intézményeknek és egyéb szervezeteknek, akik és amelyek kiemelkedő helytállással és bátorsággal, valamint önzetlen segítőkészséggel segítenek a természeti és egyéb katasztrófák elhárításánál és a védelemnél vidékünkön.

Bővebben...

egeszseghaz1020A Lendvai Egészségház Tanácsának hétfőn megtartott ülésén a tagok elfogadták az intézmény tavalyi beszámolóját, az évet 4.000 euró többlettel zárták. Pozsgai Horvat Olga igazgató tartalmas beszámolójában elhangzott, hogy az előírt munkaprogramok ritka kivétellel megvalósultak és a referencia-szakrendelő is egyre eredményesebb.

Bővebben...

marac10201Marác Község Tanácsa keddi ülésen különösebb vita nélküli elfogadta többek közt a temetkezési rendelet módosítását, mellyel meghatározta az urnafal fülkéinek egységes méreteit. A tanács megerősítette a kultúregyesületek és a kulturális projektek, a turistaegyesületek és a sporttevékenységek községi társfinanszírozásáról szóló szabályzatokat is. Elfogadták az éves sportprogramot, melyre idén 213 ezer eurót tartanak fenn a költségvetésben: a sportprogramokra 51 ezer eurót, a sportinfrastruktúrára pedig 162 ezer eurót, ebből mintegy 150 ezer eurót beruházásokra. Ezen kívül számítanak a Szlovén Sportalap támogatására is.

Bővebben...

energ1020aruFebruár végével a szlovén Infrastrukturális Minisztérium közzétette az Európai Strukturális Alap és a Kohéziós Alap közös kiírását az épületek energetikai felújításának társfinanszírozására. A pályázati keret 21,25 millió euró, lehívása pedig idén, valamint 2021-ben és 2022-ben lehetséges.

Bővebben...

ifjusagi1020A nőnap előestéjén a Dobronaki Ifjak Szervezete (DISZ) megtartotta éves közgyűlését a helyi művelődési házban. Először az egyesület elnöke, Bogdan Attila köszöntötte az egybegyűlteket, majd a napirend elfogadása és a munkabizottság megválasztása után következtek a beszámolók. Kiderült, hogy a DISZ tavaly összesen 11 rendezvényen vett részt szervezőként, illetve résztvevőként. Ezek közül több programot első ízben szerveztek meg, mint például a FIFA-tornát, a természetismereti napot, amelynek keretében kincsvadászatot bonyolítottak le, valamint a gasztronómiai délutánt, amelyen a helyi nyugdíjasokkal együtt elevenítették fel a disznóvágás hagyományait. A többi projektjük már évek óta sikeresen fut, mint az irodalmi, illetve a történelmi est, valamint a focitorna. Együttműködve Dobronak Községgel és a községi magyar önkormányzattal részt vettek a tisztítóakcióban és a Jakab-napi vásáron is, valamint a Bográcsfeszten Lendván és Mariborban is. Utóbbin a második helyezést érték el.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben