kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

triankonyv2419Lendván a Színház- és Hangversenyteremben múlt csütörtökön bemutatták Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne pogodbe (A Muravidék az 1919-es párizsi békekonferencia forgatagában) című monográfiáját. Ez alkalommal a közönség részleteket látott Štefan Celec: Za Prekmurje gre (Muravidék a tét) című dokumentumfilmjéből is. A szerzőkkel Marjan Šiftar, a kötetet kiadó Šiftar Alapítvány alelnöke és Süč Dejan történész beszélgetett.

Bővebben...

gyerty akc24192A gond nem tegnap jelentkezett, hanem több tíz éves: Gyertyános határában, a Mura holtága körüli terület illegális szemétlerakóvá vált. Még ma is több friss szemétkupacra – főleg építési törmelék – lehet találni. A környezet megóvására a tartós megoldást nem az egyszeri tisztítóakciók, hanem az emberek tudatának megváltoztatása jelenti. A Gyertyánosi Helyi Közösség környezetvédelmi bizottságot alapít.

Bővebben...

cim2419Több év egyeztetései után tavaly ütemesen elkezdődött és mintegy fél éven belül meg is épült az új, korszerű Mentési és Védelmi Központ Lendván. Az 1,2 millió euró értékű beruházást szombaton ünnepélyes keretek közt adták át, a felszerelés beszerzése után pedig a lendvai tűzoltóság mellett a polgári védelem és a Vöröskereszt is beköltözhet a helyiségekbe. Ezek azok a szervezetek, amelyek tagjai önzetlenül, önként vállalnak áldozatot és minden erejükkel segítenek tűzesetek, természeti csapások és más katasztrófák esetén. A központ szombati megnyitóját megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec miniszterelnök is.

Bővebben...

dializa2319A Muraszombati Általános Kórház dialízis részlege, amely a belgyógyászati osztály keretében működik, májusban 40 éves évfordulóját ünnepelte. A korszerűen felszerelt részlegben a vesebetegek kezelése mellett különböző vizsgálatokat végeznek a szakorvosok, az utóbbi években pedig tapasztalják a dialízis kezelések számának folyamatosan növekedését is. Az elmúlt ötéves időszakban a dialízis kezelések száma 36 százalékkal növekedett (az elmúlt évben 14.703 dialízist végeztek el), míg a 40 év alatt összesen 295.602 dialízist végeztek. A vesebetegséggel küzdő betegek részére a muraszombati kórházban új helyiségeket is kialakítanak.

froccs2319A Goricskói Szőlőtermelők Egyesülete és a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat idén is megszervezte a muravidéki fröccsbajnokságot. A legjobb muravidéki fröccsöt Kerčmar Ernest vitte a minősítésre, második lett a lendvahegyi Kelenc Darko.

Bővebben...

orgona2319A Szlovéniai Református Keresztyén Egyház vezetőségének nagy álma teljesült, hiszen végre orgonát kapott a szentlászlói templom. Az orgonát ökumenikus ünnepi istentiszteleten szentelték fel.

Bővebben...

tavitund2319Utazás kisvonattal, meseóra, kézműves műhelymunka, bűvészbemutató, régi idők játékai, arcfestés, játékos feladványok, ínyencség-kóstoló… – mindez kipróbálható és megélhető volt a múlt pénteken és szombaton a Tele-Ka-Land Meseparkban a dobronaki Bakonaki-tónál. A helyi Környezeti és Idegenforgalmi Intézet által szervezett rendezvényre elsősorban gyerekeket és gyermekes családokat vártak, de bárki, aki ellátogatott a tóhoz, részese lehetett a programnak. Az ügyesség- és tudásfejlesztő játékok lebonyolítását a helyi KÁI vállalta. Az esemény az Interreg V-A Si-Hu 2014–2020 program és a Tele-Ka-Land – Dobronakot, Marácot, Nagyrécsét és Magyarszerdahely mesepark-hálózatát felölelő – projekt keretében valósult meg.

Bővebben...

temeto2319Lendva Község a területén 17 temetőt tart nyilván, többségüknek a hely közösségek viselik gondját. A gyakorlatban azonban a teljesítés nagyon sok helyen az elvárt szint alatt marad. A megoldásra, a temetői feladatok ellátására és kivitelezésére Lendva Község szabályrendeletet készít, valamint a kiválasztott gazdasági közszolgálati cég 24 órás kötelező temetkezési ügyelettartásáról is.

Bővebben...

lendkozs2319Lendva Község Tanácsa már februári ülésén tárgyalt az ülések képi rögzítéséről és élő közvetítéséről, elvileg egyetértve ennek megvalósításával. Mivel viszont a tanács ügyrendje nem határozta meg a felvételkészítés feltételeit, először az ügyrendet kell(ett volna) módosítani és egyértelműen meghatározni a szabályokat. Az új ügyrend tervezete a május végi ülésen a tanácstagok elé került, de az ülések közvetítése még várat magára. 

Bővebben...

ringato2319Október és június között minden szerdán együtt énekelnek, mondókáznak, játszanak a kisgyermekes családok Lendván, a Ringatón.

„A foglalkozások célja, hogy oldott, szeretettel teli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessük a zenei nevelés lehetőségeit, a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét.

Bővebben...

vizero23191A szlovén kormány május 30-ai határozatával leállította a Mura folyóra tervezett Hrastje–Mota vízerőmű építésére vonatkozó országos területrendezési terv előkészületeit. A kezdeményezést a Simon Zajc vezette Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium nyújtotta be. A minisztériumban az áttanulmányozás után úgy ítélték meg, hogy a Maribori Dráva Villanyerőművek (Dravske elektrarne Maribor – DEM) által benyújtott beavatkozási terv három változatának egyike sem tett eleget a környezetvédelmi elvárásoknak. Az erőmű pedig a területrendezési terv nélkül nem épülhet meg.

Bővebben...

hatartalalk23192003-ban szervezték meg először a két szomszédos település, Hodos és Szalafő találkozóját a 180-as határkőnél. A falu vezetői már akkor tudták, hogy a találkozóból hagyományt kell teremteni.

Bővebben...

cim szemet2319Elfogadhatatlan, hogy a Natura 2000 területén, a Goricskói Natúrparkban hulladékégető épüljön! Goricskó települései és a szomszédos magyarországi önkormányzatok – közülük 23 a tiltakozó levelet is aláírta – élesen tiltakoznak és bírálják Sal Község azon döntését, miszerint hajlandók megvizsgálni a Környezeti és Területrendezési Minisztérium felhívását egy nagyobb méretű hulladékégető megépítéséről. Itt a természetbarát gazdálkodásnak, a zöldturizmusnak van helye. 

Bővebben...

egyesuelt2219Komoly érdeklődést váltott ki szombaton a három sajátos nevelési igényű gyermek édesapjának a kezdeményezése, hogy a Muravidéken is megalakuljon a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek egyesülete. Az első találkozón Muraszombatban a szakmai előadások mellett kerekasztal-beszélgetésen mérték fel a helyzetet és felvetették a legégetőbb problémákat.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben