kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

socakt09212019 októberében a muraszombati székhelyű Mozaik társadalmi integrációs egyesület Lendván is elindította a szociális aktivációs programot, amellyel a kiszolgáltatott társadalmi csoportok szociális és szellemi potenciálját hivatott fejleszti. A múlt csütörtökön a virtuális térbe költözve a második csoport is (az összesen ötből) befejezte a programot.

Bővebben...

ipari0921Európai kohéziós támogatáshoz jutott Sal és Tornisa, amellyel mindkét községben elindulhat az ipari övezet kiépítése. A két projekttel összesen 795 ezer euró érkezik a Muravidékre.

Bővebben...

kkc knyvtar0921A Közigazgatási Minisztérium február 24-én felszólítást intézett Lendva Községhez, hogy a községi tanács következő ülésén módosítsa a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (LKKK) 2016-ban elfogadott alapító okiratát. Az alapítási dokumentum két cikkelye ugyanis ütközik a helyi önkormányzatokról szóló törvénnyel, mely kimondja, hogy a községi tanács a község legfelsőbb döntéshozó szerve és ennek értelmében gyakorolja az alapítói jogokat a község részéről. Ezzel szemben az LKKK alapító okirata úgy fogalmaz, hogy a nyilvánosság két képviselőjét az intézet tanácsába a polgármester nevezi ki. A minisztérium konkrét törvényharmonizálási javaslata, hogy az adott cikkelyben a „polgármester” meghatározást a „községi tanács” váltsa fel. Ezzel egyértelművé válhat a tanácstagok kinevezésének kérdése és rendeződhet az LKKK és a község közötti konfliktus egyik tárgya.

Bővebben...

gondola0921Lendva Község legnagyobb turisztikai beruházását kiemelten figyeli a nyilvánosság – ki várakozással, ki ellenkezéssel. Kétségtelenül merész projekt a gondolapálya, a drótköteles felvonó megépítése a városból a Lendva-hegyre. Mostanra nagyjából körvonalazódott már a fejlesztési terv, a hivatalos eljárások is elindultak. A terv igen komoly beavatkozást jelent a tájképbe és nyomvonal mellett lakók életébe is, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ha megvalósul, akkor ez hol és miként történik.

Bővebben...

ztr0821A Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet Tanácsa múlt csütörtöki ülésén márciusra halasztotta a döntést az intézet igazgatói posztjára kiírt pályázatról. Az ülésen áttekintették a kiírásra beérkezett két jelölt – Bukovec Martina és Vučko Matej – kérelmét, s megállapították, hogy csak az egyik jelentkező tesz eleget a kiírt feltételeknek. A tanács azonban nem hozott döntést a kinevezési javaslatról, mivel a községi intézetek területén változások várhatók.

Bővebben...

kkc08210A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (LKKK) és az intézet alapítója, Lendva Község között már közel két éve húzódó konfliktusnak – mely az LKKK legfelsőbb szervének, az intézet tanácsának vezetéséről és tagságáról szól – nem látszik a vége, illetve nem kizárt, hogy bírósági ügy lesz belőle.  

Bővebben...

vedelmi0721Az Egészségügyi Minisztérium támogatott fejlesztései közé sorolható a Lendvai Egészségház két melléképületének megépítése és a Muraszombati Általános Kórház dialízis betegkezelési részlege. A fizikoterápia Lendván ideiglenesen a Védelmi és Mentési Központban kap helyet.

Bővebben...

dobrkozs0721A múlt héten Dobronak Község Tanácsa virtuálisan tartotta meg ülését, amelyen nagyobb vita nélkül elfogadták a 2021-es költségvetés módosítását. Előtte meghosszabbították Klujber Varga Brigita és Rožman Nagy Mojca (a község által delegált két eddigi tanácstag) mandátumát a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola tanácsában. 

Bővebben...

hodos07211A Hodosi Községi Tanács múlt heti ülésén elfogadta a Orbán Lajos polgármester által beterjesztett 2021-es költségvetéstervezetet, amely 799 ezer euró bevétellel és 788 ezer euró kiadással számol. A tervezet kiadási oldalán nagyarányban szerepelnek beruházások, ezek tervezett összegei összesen 229 ezer eurót tesznek ki. A beruházások között szerepel például a posta egykori épületének átalakítása, amelyre 63 ezer eurót különítettek el, illetve a közvilágítás további fejlesztése, amelyre 20 ezer eurót szánnak. A beruházások között nagyobb tételnek számít egy új tűzoltókocsi beszerzése is, ennek előirányzott költsége 40 ezer euró. A tanács nem vitatta a beterjesztett költségvetést és egyhangúlag megszavazta.

Bővebben...

beirat0721A jelenlegi beiratkozási adatok szerint (a beiratkozás még február végéig aktuális) a 2021/22-es tanévben a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 80 elsős kezdi meg az iskolát, ami közel húsz százalékkal kevesebb, mint az idei tanévben. A magyarországi tanulók beiratkozása – ennek trendje az idén is folytatódik – még nem zárult le.

Bővebben...

KKI07212A Lendvai Kétnyelvű Középiskola (KKI) az idei tájékoztatási napokat virtuálisan szervezte meg – február 12-én és 13-án a Zoom platform segítségével ötletes módon bemutatták az iskolát és a 2021/2022-es iskolaév képzési programjait. Akik nem tudtak élőben részt venni a nyílt napokon, az iskola honlapján továbbra is megnézhetik a különböző bemutatókat.

Bővebben...

ida2Kerčmar Ida fánkjai pontosan olyanok, amilyeneket a szakácskönyvek lapjain láthatunk: formásak és szép vastag a szalagjuk. A farsangi időszakban Ida többször is süt, a család, a rokonság és az ismerősök nagy örömére. Hogy mi a titka habkönnyű, illatos tésztájának és hogyan kerül szalag a fánkra, arról örömmel mesélt nekünk.

Bővebben...

iron0721Az Iron Curtain Cycling (ICC) projekt zárókonferenciájának szlovén–magyar résztvevői áttekintették a megvalósított célkitűzésket. A projekt keretében kerékpárutak és kölcsönzők épültek, tematikus utak jöttek létre. Lendván és környékén pihenőhelyeket alakítottak ki, Csentében glampingházak épültek (képünkön). A projekt összértéke 2,3 millió euró volt.

Bővebben...

cim kurent0721Az idei farsang ugyan nem volt bálos és mulatós, de a téltemetés nem maradt el. A Lendvára is ellátogató híres kurentek (első galériánkban) a hagyományhoz híven kitáncolták a telet, mely éppen a farsangvégi napokban mutatta meg legélesebb fogát. A böjt előtti húshagyókeddnek mindig megvan a varázsa, többen is jelmezbe bújtak, a gyerekek élvezték… Farsangi fotófelhívásunkra szép számú fotó érkezett, válogatásunk második galériánkban látható.       

Bővebben...

mentor06211A Szlovén Orvosi Kamara második anonim körkérdésének eredménye szerint a Muraszombati Általános Kórház országos viszonylatban ismét kiválóan szerepelt mint oktatókórház a fiatal szakosodó orvosok körében. A perioperatív osztály idén is az első helyre került, míg két szakorvos, Larnsak Goran, illetve Drožina Irena osztályvezető ismét a legmagasabb mentori osztályzatot érdemelte ki. A szekundáris egészségügyi ellátás területén a perioperatív osztályt 87 szakosodó orvos értékelte kitűnő osztályzattal, míg Larnsak Goran (fölső képünkön) szakorvosmentornak 70, Drožina Irenának (alsó képünkön) pedig 50 specializálódó orvos adott színötöst.

Bővebben...

MCSi Design