kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

ertektar2620Dobronak már a múltban ismert volt vásárairól. Régi iratokból tudjuk, hogy Dobronak településnek két vására is volt. Az első, kisebb jelentőségű vásárt az Úrnapja ünnepét követő hétfőn tartották, ami többnyire állatvásár-jellegű volt.

Bővebben...

Abormin2620z egyik évben Pártosfalva, a másik évben Magyarszombatfa a házigazdája annak a közös borminősítésnek, amelyen a határ két oldalán termelő borosgazdák adják le bírálatra pincéik legjavát. A találkozásoknak 20 éves múltja van, ez idő alatt nagyot fejlődött a házi borok minősége a térségben, amihez a szakmai tanácsok is nagyban hozzájárultak. Idén június 25-én Magyarszombatfán a Ginti étterem kerthelyiségében gyűltek össze a borászok, a borosgazdák és a szakmai zsűri – a magyar oldalról Vízvári Sándor, Rónási Mária, a szlovén oldalról pedig Novak Ernest és Torič Miran –, hogy a leadott mintákat kiértékeljék.

Bővebben...

biogaz2620Magyar János, Lendva Község polgármestere a Környezeti és Területfejlesztési Minisztériumban megtartott megbeszélésen bemutatta a község és a petesházi falugyűlés álláspontjait a biogázerőművel kapcsolatban. A lendvai erőműben maradt bűzlő anyag vegyi elemzésének eredményei még nem ismertek. Nagyobb felhatalmazást kap a községközi felügyelőség?

Bővebben...

kulcar2620Már a harmadik alpolgármester távozott Lendva Község vezetőségéből: június 22-vel – nem egészen egy év után – lemondott a tisztségről Kulčar Igor. Kulčart a nem hivatásos tisztségre Magyar János polgármester tavaly október 1-jén nevezte ki, és a gazdasági befektetések és az ökológia feladatkörök elvégzésével bízta meg. A távozó alpolgármester nem kívánt nyilatkozni lapunknak, a helyi portálnak viszont kifejtette, hogy lemondásának személyes és elvi okai vannak, valamint hogy nem rendelkezett kellő információkkal a községben történtekről.

Magyar János polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy véleménye szerint Kulčarnak minden lehetősége megvolt, hogy aktívan bekapcsolódjon a község életébe, amit a jövőben a községi tanács tagjaként továbbra is megtehet.  

Bővebben...

allamisag2620Lendva Község az ünnep előtti napon tartotta meg a szlovén államiság napja alkalmából szervezett megemlékezését a Városháza előtt, majd hagyományosan a Szlovén Balettművészek Egyesületének esti előadása zárta a megemlékezést a színházterem szabadtéri színpadán.

Az alkalmi rendezvényen a község az 1991-es önállósulási háborúban résztvevő helyi, illetve kerületi szervezetekkel együtt megemlékezett a fegyverek visszatartásának 30. évfordulójáról is a Polgári Védelem raktáraiban.

Bővebben...

cimvani2620Vége ennek a különösre sikeredett, nehéz hónapokat hozó tanévnek, és végre egyre melegebbek már a napok is. Az idei félig virtuális, kényszer-kísérleti oktatás után különösen megérdemelt a pihenés tanuló, szülő és pedagógus számára is. De most már itt az ideje a gyerekek számára mindig gondtalan szünidőnek, jöhet a csobbanás a medencébe és a tengerbe, és még megannyi más kellemes időtöltés várja őket. Kívánjuk, hogy szerezzetek minél szebb élményeket, ráadásul elkészült már az első muravidéki kézműves fagylalt is a Dobronakon termesztett vaníliából!

Bővebben...

bor2520A hagyományosan márciusban megszervezett egyesületi borminősítéseket két egyesület, a dobronaki és a csentei június folyamán szervezte meg, míg a lendvai egyesület úgy döntött, idén nem szervez bormustrát.

Bővebben...

csekefa2520Ha Csekefára gondolunk, egy aprócska falu juthat eszünkbe Goricskón, ahonnan igencsak ritkán érkeznek hírek. A helyieknek nincs kultúregyletük, nincs focicsapatuk, de még bolt és kocsma sincs. Viszont van egy templom és egy kis szőlőhegy, illetve a tűzoltóotthon, ami valódi közösségi házként lüktet a falu szívében.

Bővebben...

tabor2520Június első napjaiban még arról tudósítottunk, hogy idén a járványügyi helyzet következtében a nyári táborok elmaradnak, a korlátozások feloldásával azonban változott a terv: a Muravidéken lesznek nyári táborok.    

Bővebben...

halaszle2520Nem maradnak el a nyári rendezvények Lendván. A járvány utáni intézkedésekkel összhangban a szervezők úgy döntöttek, hogy másként, de a megszokott időpontokban megtartják a Vinárium Fesztivál mind a három hagyományos eseményét: a Halászléfőző Versenyt, a Bográcsfesztet és a Lendvai Szüretet augusztus 22-étől szeptember 5-ig.

Bővebben...

saltanacs2520Sal Község Tanácsa június 18-án első alkalommal tartott kihelyezett ülést a domonkosfai tájházban, ahol második olvasatban tárgyalták és elfogadták az idei, 2,4 millió eurós költségvetést, valamint a községközi felügyelet beszámolóját.

Bővebben...

vrtovec2520A Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa Nagypalinán tartotta meg soros ülését. Beszámoló hangzott el a régió fejlesztési feladatainak megvalósításáról és a költségfelosztásról, valamint ismét terítékre került a térség jégeső-elhárítása. Az ülést követően Jernej Vrtovec infrastrukturális miniszter találkozott a jelenlévő polgármesterekkel.

Bővebben...

cim2520A mára hírhedtté vált lendvai biogázerőmű kapcsán a legújabb fejlemény valószínűleg a sunyiság, a gátlástalanság és az egyéni haszonszerzés egyik súlyos példája: a minden tevékenységre vonatkozó felügyelői tilalom ellenére csöveken vezették a szennyező és bűzlő anyagot az erőmű melletti termőföldön keresztül a Kopica-patakba, vélhetően azért, hogy arra már ne kelljen költeni a szanálás során. A modern világban a pénz beszél, mondják: nyomd a bizniszt, hadd menjen, ami a csövön kifér. Hát kifért…

Bővebben...

MCSi Design