kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
 

konyvtarbarat33181A nyugdíjasok is vágynak a társaságra, nem csak a fiatalok igénylik a barátokat. Lendván is így van, és több baráti társaság is alakult, akik napi rendszerességgel találkozgatnak. Vannak, akik egy kávézóban ülnek össze beszélgetni, mások fröccsözni járnak, és akadnak olyanok is, akiknek a lendvai könyvtárban van a törzshelyük.

Bővebben...

mecses33182A Cerop Regionális Hulladékgyűjtő Központ a múlt héten nem fogadta a használt temetői mécsesek szállítmányát a Saubermacher Komunala cégtől arra hivatkozva, hogy telített a lerakóhely. A kommunális cég a szállítást ideiglenesen felfüggesztette, a mécsesek a temetőknél maradtak. A helyzet azonnali megoldást sürget.

Bővebben...

biogaz3318A Pavlinjek család tulajdonában lévő Ecos Center cég a lendvai Ecos biogázerőmű működtetője; annak a biogázerőműnek, mely tavaly tavasztól őszig megkeserítette a környék lakosainak életét. Egy év után az erőmű nem üzemel, de maradék hulladék még van az erjesztőkamrákban. A létesítménynek érvényes környezetvédelmi engedélye van.

Bővebben...

sal3318A sali község Markovcin rendezte meg szombaton a községi ünnep központi rendezvényét, ahol a községi kitüntetések mellett ünnepélyesen átadták a Peterloug (Szivárvány) elnevezésű idegenforgalmi központot. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Dejan Židan leköszönő mezőgazdasági miniszter is.

Bővebben...

cim tuzolto3318Az önkéntes tűzoltóknak igen fontos van szerepe vidékünkön, és bár szerencsére viszonylag ritkán van rájuk szükség éles helyzetekben, folyamatosan készenlétben kell állniuk. Ennek jegyében különösen nyáron szaporodnak meg a tűzoltóversenyek, amelyek az ifjúsági egységek tagjaitól a veteránokig „átmozgatnak” mindenkit. A napokban Radamosban (képünkön) és Csekefán is színes feladatokkal tarkított, kemény gyakorlatokat tartottak, amelyek során alkalom nyílt a tapasztalatcserére, a kapcsolattartásra a többi egyesülettel, és természetesen a barátkozásra, a közös szórakozásra is.

Bővebben...

csaltal32820. alkalommal rendezték meg a Családok Őrségi Találkozóját szervezték Hodoson vasárnap délután, a jubileumi rendezvényen a már jól bevált programmal várták a látogatókat. A délutáni kikapcsolódáson kicsik és nagyok, fiatalok és idősek múlatták az időt társalgással, tánccal, játékkal, a bátrabbak pedig még ügyességi vetélkedőn is részt vehettek.

Bővebben...

mtoplice32182Amint Glavač Alojztól, Moravske Toplice Község polgármesterétől megtudtuk, a község az idei első hat hónapban zökkenőmentesen, likviditási nehézségek nélkül működött. Az átutalások a költségvetési felhasználóknak is folyamatosan történtek. A bevételeknél a tervezett összeg 36 százaléka, a kiadásoknál pedig 25 százaléka valósult meg.

Bővebben...

borjatek3118Szombaton, a nyár közepén zajlott le Dobronakon a már hagyományos Bor és perec ünnepe. A játékos, szórakoztató délután a Dobronaki Szőlő- és Bortermelő Egyesület, a Környezeti és Idegenforgalmi Intézet, a Dobronaki Turistaegylet, Dobronak Község és a dobronaki magyar közösség szervezésében valósult meg.

Bővebben...

aratcim3118Az aratás régen nagy ünnepnek számított, hiszen a szálas gabona végre beérett és a csűrbe kerülhetett. A betakarítás minden mozzanatára felkészült a család, ha kellett, segítők is érkeztek, akadtak is bőven. A munka elvégzése után pedig ünnepeltek, még aratási mulatságokat is rendeztek faluhelyen. Domonkosfán a legnagyobb paraszti munkát évről évre felelevenítik a helyiek, a tájház, a pajta, és a goricskói dombok pedig idillikus környezetet szolgáltatnak ahhoz, hogy nézőként belekóstoljunk a vidék egykori életébe. Az idei rendezvény leginkább várt látványossága a lovas cséplés bemutatása volt, de cséphadaróval és cséplőgéppel is bemutatták a munkafolyamatot.

Bővebben...

ipo30181A Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában a lakók minőségi ellátása és az igények kielégítése érdekében új fizioterápiás részleget építenek. A száz négyzetméteres melléképület a felszereléssel együtt 220 ezer euró értékű beruházást jelent, és októberben készül el. A beruházásról és az újdonságokról Špilak Franc igazgatónál érdeklődtünk.

Bővebben...

jakab3018Egykoron Jakab napján nagy vásárt tartottak Dobronakon. Ezt a hagyományt hivatott felidézni az immáron negyedik éve újra megszervezett kézműves vásár a falu központjában. Csuhéból készült használati és dísztárgyak, fából készült bútorok, ékszerek, kerámia, helyi és környékbeli portékák, illatozó kürtőskalács, lángos… Minden, ami egy valódi, hamisítatlan vásári hangulathoz kell, az megtalálható volt a hétvégén Dobronakon.

Bővebben...

erettsegi2918A címben szereplő gondolat volt az egyik idézet, melyet a Lendvai Kétnyelvű Középiskola ünnepi bizonyítványosztóján a Színház- és Hangversenyteremben a végzősöknek szántak iskolatársaik. Az általános érettségizők között egy aranyérettségizővel, míg a szakmai érettségizők között két gyémánt- és egy aranyérettségizővel dicsekedhet az iskola.

Bővebben...

aruhaz2918Lendva Község, készülve az Európai Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 pályázatra, több beruházást tervez megvalósítani Lendva központjában. Ezek közé tartozik az egykori áruház felújítása is, melyet korszerű Kulturális Központtá kívánnak átalakítani vonzó könyvtárral, kisebb koncertteremmel, filmstúdióval. A beruházás becsült értéke hárommillió euró, a befejezést 2020-ra tervezik.

Bővebben...

dobr ules2918Dobronak Község Tanácsa július 11-én megtartott ülésén hosszas vitát váltott ki a Dobronaki Katicabogár Óvodának a 2018/19-es tanévre szóló új gazdasági ára. A tanács négy évre Horvat Elizabetát nevezte ki a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézet igazgatói tisztségére.

Bővebben...

MCSi Design