kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

himeskult1619Lendván péntektől Virágvasárnapig volt megtekinthető a már hagyományos „Hímes tojás, borok és húsvéti dísztárgyak” című kiállítás a Kultúregyesületek Községi Szövetsége, valamint a művelődési és a bortermelő egyesületek közös szervezésében.

Bővebben...

turiz1619Lendva Község Tanácsa múlt heti ülésén megvitatta és elfogadta a 2019-es évre a turizmusfejlesztés ösztönzésének programjavaslatát. Az idegenforgalom fejlesztése öt intézkedésen alapul, az első kettő a vendégéjszakák számának mintegy 6 százalékos növelése, valamint a napi látogatók számának növelése (eddig a legtöbben a Vinarium kilátótorony és a Galéria-Múzeum látogatói voltak, majd a kerékpárosok következnek). A 3. intézkedés az infrastruktúra javítását célozza, ami a vendégek nagyobb tájékozottságát segíti (ingyenes Wi-fi, mobilapplikációk, infotáblák, szálláslehetőségek bővítése…). A szakkáderképzés, valamint az idegenforgalom promóciója és a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 projekt népszerűsítése is a program jelentős pillére.  

Bővebben...

telekaland1619A Bakonaki-tó melletti Meseparkban mesebeli lények, az Orchideatündér, a Vízitündér, a Jótevő manó és Béka úr várják elsősorban a gyerekeket, hogy jöjjenek játszani, tanulni, szórakozni. A TELE-KA-LAND projekt keretében kialakított park hétfői megnyitása egyben az idegenforgalmi idény elindítását is jelentette.     

Bővebben...

lekozs16191Lendva Község Tanácsa múlt heti ülésén szinte vita nélkül elfogadta a tavalyi 9,6 millió eurós zárszámadást és az ügyviteli beszámolót. Új rendelettel a községi utak karbantartását a gazdasági közszolgáltatások közé sorolták, ezen feladatok az Öko-Park Kft-hez kerültek. Némileg emelkedik a víz és a hulladékszállítás díja.

A községi költségvetés tavalyi bevétele a zárszámadás szerint 9,6 millió euró volt, ami a tervezett érték 70 százaléka. A kiadások valamivel meghaladták a 10 millió eurót, ami 60 százalékos realizációt jelent. Az elmúlt évben a beruházási kiadások 2,5 millió eurót tettek ki.

Bővebben...

pince16191A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség lendvai székhelyén tanácskozott Horváth Ferenc magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő és Magyar Janez, Lendva Község polgármestere Vili Žavrlannal, a DARS Autópályakezelő Társaság igazgatósági tagjával és Bojan Banfi területi igazgatóval.

Bővebben...

terme1619Az üzletkötés a Lendvai Terme főtulajdonosa, a Sava Turizem Rt. és a magyarországi Comitatus Energia Zrt. között tavaly júniusban történt meg. Aláírták a kilencmillió eurós adásvételi szerződést is, de a tényleges tranzakcióra, az üzlet lezárására még nem került sor. Ehhez a termálvíz-kitermelési koncessziós jog átvitele szükséges.

A Sava Turizem Rt. részvényesei jóváhagyták a Lendvai Terme kiválását a cégcsoportból, ami zöld utat jelent a fürdő eladásához. A kiválás határozata jogerős lett, az eladásra szánt vagyon a Terme Lendva Kft. leányvállalathoz került (az eladás nem vonatkozik a fürdő egészségügyi részlegére). A tavaly szeptemberben bejegyzett leányvállat alapító tőkéje hétmillió euró, s a cégért a magyar állami Comitatus Energia Zrt. 9 millió eurós vételárat kínált.  

Bővebben...

cim tiszt1619A „Tisztítsuk meg Lendvát” című nagyszabású környezetvédelmi akcióval Lendva Község csatlakozott az országos tavaszi tisztító-mozgalomhoz és egyben ösztönözte a polgárokat, tegyenek valamit a környezetükért. Szombaton a hűvös, borús idő ellenére közel 300 önkéntes szedte a szemetet szerte a községben. Több száz zsák, közel két tonna hulladék gyűlt össze.

Bővebben...

mskrhzA Muraszombati Általános Kórház Tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta a kórház 2019-es évre vonatkozó munkaprogramját és pénzügyi tervét, valamint a kiegészített szanálási programot. Emellett megtárgyalták azon intézkedések kiindulópontjait, amelyekkel a várakozási időket rövidítenék le. Idén a kórházban 57.544.600 euró bevételt terveznek, ami 6,53 százalékkal magasabb a 2018-asnál, valamint ugyanannyi kiadást, ami 4,6 százalékkal magasabb a tavalyi kiadásoknál. A kiadások legnagyobb, mintegy 60 százalékos tételét a munkaköltségek jelentik. A költségvetésben idén 9.473.110 eurót fordítanak beruházásokra, ebből az Egészségügyi Minisztérium a kórházi gyógyszertár felújítását 784.062 euróval, egy új CT-gép beszerzését egymillió euróval, a dialízisosztály felújítását 2.759.556 euróval támogatja. Hosszú lejáratú kölcsönnel (2.492.170 euró) pedig a kórház a régi laboratóriumi diagnosztikai osztályt alakítja át a belgyógyászati laboratórium és a tudományos kutatások érdekében. A tervek között szerepel nőgyógyászati és szülészeti szakorvos, patológus és gyermekgyógyász szakorvos alkalmazása is. 

Bővebben...

vagta1519A Muravidéki Vágta két év után idén visszatér első helyszínére, Lendvára, a Lipa szállodával szemközti füves területre. Ezt a rendezvény szervezője, a Lendvai Lóbarátok Egyesületének elnöke, Biro József is megerősítette: „Az idei Vágta helyszínének kérdésében segített Magyar Janez, Lendva Község polgármestere, akinek sikerült megegyezni Magyar Józseffel a területet tulajdonló Lendvai Agrárcég igazgatójával.” A múlt héten a lovasok a polgármesterrel tárgyaltak az idei rendezvénnyel kapcsolatban, de végleges döntések még nem születtek, előtte ugyanis a Muravidéki Vágta költségvetését kell kidolgozni. A Lendvai Lóbarátok Egyesülete főtámogatójával, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel korábban 30.000 eurós költségvetéssel valósította meg a programot, amihez kisebb összegekkel hozzájárultak a nemzetiségi önkormányzatok és néhány szponzor, idén pedig támogatást nyújt Lendva Község is.

Bővebben...

romanap1519A nemzetközi romanap alkalmából pénteken szervezett ünnepségen a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a romák integrálódása és befogadása fontosságának hangsúlyozása mellett a sokszínű roma kultúrába, táncaik dinamikájába, sajátos mozgáskultúrájába is bepillantást nyerhetett a közönség.

Bővebben...

jatszohaz1519Szombaton a lendvai Bánffy Központ udvara, pódiumterme és minden más helyisége irányából is gyermekkacaj, hangos jókedv hallatszott. Az első ízben megszervezett húsvéti játszóháznak volt a házigazdája az intézmény.

Bővebben...

expano1519Négy év után elkészült a Expano pavilon a muraszombati Kamenšica bányató mellett. A pavilon – mely jelképesen „A Muravidék kapuja” – a tervek szerint a régió idegenforgalmi és gazdasági csomópontjaként a régiót hivatott népszerűsíteni. Az Expanóban csak a legjobb dolgok választéka látható korszerű technológia segítségével. A pavilon nyílt nappal egybekötve ezen a hétvégén nyílik meg, a médianapon pedig előzetes tájékoztatót tartottak az elképzelésekről.

Bővebben...

himes1519A dobronaki hímes tojások készítésének több mint 120 éves hagyománya van. Azzal, hogy a helyi Petőfi Sándor ME minden évben megszervezi a hímesek kiállítását – külön hangsúllyal a falura jellemző mód szerint készült, sajátos motívumokkal díszített húsvéti tojásokon –, komoly értéket teremt. Idén közel ezer hímes tojás volt megtekinthető.  

Bővebben...

motoros1419A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre több motoros jelenik meg az utakon. Mivel a néhány hónapos kihagyás miatt különösen nem árt az elővigyázatosság, múlt pénteken Muraszombatban hagyományosan megszervezték a rendőrség és a muravidéki motoros klubok szezon előtti találkozóját.

Bővebben...

mark1419– Tiszta szívből köszönöm mindenkinek, aki az adományával segített az én Márkomnak, ebből több mint száz fizioterápiás kezelésre futja. Köszönjük, hogy lehetővé teszik a szinte két évig tartó folyamatos tornát – mondta érzelmektől csillogó szemmel Požgai Mateja, miután fia, Márk átvette a Lendvai Lions Klub és Leo Klub által szervezett jótékonysági koncert bevételéről kiállított csekket 4.300 euró értékben. A völgyifalui harmadikos Mlakar Požgai Márk cerebrális parézisban szenved, betegsége miatt részben mozgáskorlátozott. Fejlesztését a különböző fizioterápiás kezelések jelentősen segítik, amelyek zöme viszont önköltséges, egy torna 35–50 euróba kerül.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben