kele
perec1
garas1
63. évfolyam
8. szám
Lendva 
2019. 02. 21.
kiscim0819
 

ipo0819Kedden rövid kultúrműsor keretében hivatalosan is átadták az új korszerű fizioterápiás részleget a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában. A 240.000 euró értékű létesítmény létrehozását az otthon a megtakarított amortizációs forrásokból biztosította.

Bővebben...

kamahaza08192A Göntérházi Helyi Közösséget két település, Göntérháza és Kámaháza alkotja. A vezetőség azonban csonka, hiszen a novemberi választások óta a tanács csak göntérházi képviselőkkel működik. A helyzetre lakossági fórumon kerestek megoldást. Remélik, hogy a márciusi pótválasztásokra találnak tisztséget vállaló személyt.

Kámaházán már két ízben próbálkoztak sikertelenül a két tag megválasztásával a Göntérházi HK Tanácsába: a faluból nem sikerült senkit sem indítani a novemberi helyhatósági, illetve a decemberi pótválasztásokon sem.

Bővebben...

sal0819Sal Község Tanácsának legutóbbi ülésén a fő napirendi pontot az újonnan alapított Turisztikai, Sport- és Kulturális Intézet élére a megbízott igazgató kinevezése jelentette volna. Az öt jelentkező közül azonban egyiket sem tartották teljesen megfelelőnek, az újabb döntés a tanács e heti rendkívüli ülésén várható.  

Bővebben...

dobrules08193Dobronak Község Tanácsa február 13-án megtartott ülésén második olvasatban egyhangúlag elfogadta a 2,1 millió eurós bevételt és 2,5 millió eurós kiadást tartalmazó 2019-es költségvetés-tervezetet. Megszavazták a 600 eurós egyszeri kelengyetámogatást, valamint az Öko-park Kft. kivitelezésében a 24 órás temetkezési felügyeletet is.

Bővebben...

kai nyilt0819A pénteki és szombati információs napokon a Lendvai Kétnyelvű Középiskolába az előző évekhez képest több leendő diák és szülő jött el, akiket a zsúfolásig megtelt nagyteremben Hajdinjak Prendl Silvija igazgató köszöntött. 

Bővebben...

dobr unnep0819A szlovén kultúrünnep alkalmából a múlt pénteken ünnepi műsort tartottak Dobronakon, melynek keretében a legmagasabb községi elismerésben – díszpolgári címben – részesítették Car Annát. A rendezvény ünnepi szónoka Milan Kučan, Szlovénia első elnöke volt.

Bővebben...

digit0719A Muraszombati MIKK – Ifjúsági Információs és Kulturális Központban a héten elkezdett működni a digitálistechnológia-függősége ellen tanácsadói szolgáltatás. A videó- és számítógépes játékok, a szociális hálózatok, a szerencsejátékok, az internet és más digitális technológiák okozta függőség elleni tanácsadást hetente egy alkalommal biztosítja a maribori IndiJanez Egyesület keretében működő Šteker Központ. Az ingyenes tanácsadást és segítséget Antolič Tjaša pszichológus és Domanjko Andreja szociológus végzi, mostantól Muraszombatban is minden csütörtökön 14 és 20 óra között előzetes időpontegyeztetéssel a 031 850 500 mobilszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. villámpostán. Bővebb információ a tanácsadásról és a programról a www.steker.si honlapon is elérhető.

diszno0719A hétvégén közös disznóvágást szervezett a két szomszédos, határmenti település, Magyarszombatfa és Pártosfalva. Idén a szombatfaiak voltak a házigazdák.

Nem csak a hagyományt ápolják, de a határ két oldalán élők közötti jó kapcsolatot is, hiszen az egész napos közösségi rendezvény célja az, hogy minél többen részesei legyenek az eseménynek.

Bővebben...

egeszs hf0719A novembertől érvényes új, jóval szigorúbb szabályok bevezetése miatt a Szlovénia nagyobb központjaitól távolabb lakó állampolgárok, többek között a muravidékiek is úgy érzik, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben nem azonosak a jogaik, az egészségbiztosító ugyanis már nem téríti vissza az utazás költségeit. 

Bővebben...

regio07191Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának hétfői ülésén előterjesztette a muravidéki régió megalapítására vonatkozó kezdeményezését. Az ismertetőt élénk vita követte – néhány felszólaló szerint több szemszögből hiányos volt a bemutató a pénzügyektől kezdve a régióhoz kerülő felhatalmazásokig –, majd a tanács határozatba foglalta, hogy a kezdeményezést továbbítja a kormány felé. Ezen kívül találkozni szeretnének a Közigazgatási Minisztérium képviselőivel is, ahol bemutatnák a régió létrehozásának előnyeit a muravidéki községek szempontjából. Az előnyök között mindenképpen az állami központosítás csökkentése, a régió jobb működése és erejének növelése szerepel, valamint erősödne az együttműködési szerepe a szomszédos országok régióival is.

Bővebben...

marackozsg07191Marác Község február 6-án megtartott ülésén a tanács első olvasatban elfogadta a kétéves költségvetés tervezetét, amely az idei évben 9,5 millió euró bevételt és valamivel több mint 10 millió euró kiadást irányoz elő. A tanács pozitívan véleményezte a két pályázó jelentkezését a községi óvodák igazgatói tisztségének betöltésére.

Bővebben...

kozvetites07190Gál Romeo tanácstag két nappal Lendva Község Tanácsának legutóbbi ülése előtt nyújtotta be kezdeményezését a polgármesterhez, miszerint a múlt heti szerdai ülést – a YouTube-on keresztül – már élőben közvetítsék a község honlapján. Az ülések közvetítése és rögzítése választási ígéret volt minden polgármesterjelölt részéről, s ennek megvalósítását egyhangúlag támogatta is a községi tanács. De sem a közvetítésre, sem a rögzítésre nem került sor, bár ehhez minden műszaki feltétel adott volt. A polgármesteri hivatal által az adatvédelmi biztostól kikért jogi vélemény alapján sincs a közvetítésnek semmi akadálya, ha minden tanácstag aláírja az ülés előtt a beleegyezési nyilatkozatot. Ez azért lenne szükséges, mert a képrögzítésre a hatályban lévő ügyrend nem tér ki, amit a tanács a jövőben pótolni fog – hangzott el az ülésen.

Bővebben...

telek0719Tíz támogató és hat ellenszavazatot kapott a községi tanács ülésén ingatlanvásárlási szándéka a lendvai ipari övezetben. Ez a csődbejutott Rimljan-Trade kereskedelmi cég épületének és telkének megvásárlására vonatkozik az elővételi jog érvényesítésével.

Bővebben...

lekozseg07191Lendva Község Tanács megtárgyalta a község 2019-es költségvetés-tervezetét. A bevételi oldalt 11 millió euróra tervezték, a kiadások 14 milliót tesznek ki, s a fejlesztési résznek el kell bírnia az elindított két nagyobb beruházást is. Több pénzt kapnak a helyi közösségek, az egyesületek, több jut a kultúra, illetve növelték a kelengyetámogatást is.

Bővebben...

erett4A0719A Lendvai Kétnyelvű Középiskola végzős diákjai február 9-án rendezték meg érettségi báljukat. Az ünnepi eseménynek már hagyományosan az iskola gálaestre átalakított tornaterme adott helyet. A 2019-as érettségi fotóalbum osztályképei:

Bővebben...

MCSi Design