kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

gml33191Soron következő ülését tartotta meg a Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt csütörtökön. A napirenden a féléves munka- és pénzügyi terv megvalósításának ismertetése és – újból – a tanácselnök és az alelnök megválasztása szerepelt. Döntés azonban nem szerepelt az utóbbi kérdésekben, hiszen Lendvai Kepe Zoltán elnökjelölt és Kelenc Boštjan alelnökjelölt is csak 3–3 támogatói szavazatot kapott.

Bővebben...

cim sal3319xBudincin a 20 évvel ezelőtti, 1999. augusztus 11-én bekövetkezett teljes napfogyatkozásra, e nem mindennapi és a fantáziát megmozgató égi jelenségre emlékezve térplasztikát állítottak, a napfogyatkozást ugyanis Szlovénia területén éppen e kis goricskói faluból lehetett a legjobban megfigyelni. Vonzott is ide annyi turistát, amennyi addig még sosem járt errefelé… A térplasztika egyik fakorongja a Holdat, a másik a Napot ábrázolja, a körvonalon látható üveggömb pedig a gyémántként ragyogó, kibuggyanó napfényt jelképezi, ami a teljes Napfogyatkozás legvégén a Hold elmozdulásakor jelentkezik. Ezt a látványt a csillagászok gyémántgyűrűnek nevezik.

Bővebben...

szazev3219Vasárnap volt a göntérházi Csuka József 100. születésnapja, ő az első szépkorú a faluban, aki betöltötte ezt a szép életévet. A kerek születésnap után egy nappal mi is meglátogattuk a bácsit. Sajnos beszélgetni nem volt ereje, de fia, József és a család többi tagja szívesen mesélt a papáról.

Bővebben...

biogaz3219Főleg a nyári forró időben ismét terjed a bűz a lendvai Ecos Center biogázerőműből, pedig már több mint egy éve nem üzemel. A bűzt az erjesztőkben maradt 21 ezer köbméternyi anyag (digestat) okozza. Ennek eltávolítása az Ecos feladata lenne, de a cég ezt nem tette meg. A helyzet javítása érdekében a Környezetvédelmi Minisztérium is belépett az ügybe.

Bővebben...

tornisa32191Az ígéretes, 14 millió eurós befektetéssel – amely mögött egyiptomi tőke áll – kapcsolatban Tornisa Község egyelőre elővigyázatos: a kamniki Terramar céggel kötött szándéknyilatkozatot követően írt szerződésbe több biztosítékot is beiktattak. Az üzemben a tervek szerint 2023-tól elektromos autókat gyártanak 400 foglalkoztatottal.

Bővebben...

socialugy3219A Közigazgatási és Munkaügyi Minisztérium meggyőződése szerint a szociális ügyintéző központokban bevezetett új dokumentációs rendszer (Krpan) lehetővé teszi a gyorsabb, rugalmasabb és hatékonyabb munkát. A jövőben a rendszert az egész államigazgatásban bevezetik.

Bővebben...

cim bernad3219Aranymisét tartottak vasárnap Lendván Bernád József lendvai plébános, püspöki tanácsadó 50 éves szolgálatának tiszteletére. A magyar köztársasági érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett aranymisés pásztori munkájának méltatása mellett a gondos, megfontolt és higgadt plébániaépítőről is szóltak, aki megkülönböztetés nélkül szolgálta a szlovén és a magyar ajkú gyülekezetet.

Bővebben...

fejl kozp3119A Muraszombati Általános Kórházban létrehozták a gyermekek korai fejlesztő központját. A kórházban a korábban is működő gyermekfejlesztő rendelőt az egészségügyi személyzet és a szakembercsoport bővítésével átszervezték sajátos igényű gyerekek korai fejlesztő központjává. A rendelőben ezentúl a szélesebb körű egyéni és csoportos kezelést gyermekgyógyász, gyógytornász, okleveles nővér és ápolónő, munkaterapeuta, logopédus, szociális munkatárs, gyógypedagógus, pszichológus, egészségügyi adminisztrátor és szükség esetén más szakember is biztosítja. Az új, kibővített gyermekfejlesztő rendelőhöz az egykori szülészet földszintjén három korszerűen felszerelt terápiahelyiséget alakítottak ki, a helyszín könnyen elérhetők a mozgáskorlátozott gyermekeknek is.

Bővebben...

helyikoz3119Érdektelenség, közömbösség, elégedetlenség vagy pénzügyi gondok, netán lankadó tenni akarás? – találgathatnánk az okokat, hogy mi történik a helyi közösségekben Lendva Község területén. A tavaly októberi helyhatósági választások óta eltelt időszak egyik jellemzője ugyanis az, hogy a felszínre kerülő problémák több esetben ellehetetlenítették a közösségek munkáját. Problémát jelentett egyrészt, hogy nem akarták magukat kellő számban jelöltetni az emberek, ha pedig volt már kandidáló, akkor a megválasztásuk után néhány hónappal lemondtak a tisztségükről, különböző okokra hivatkozva. Kapcán, Hármasmalomban, Hídvégen és Bánután már a legelején hiányoztak a jelöltek, de a decemberi pótválasztásokon szépítettek a helyzeten. Göntérházán pedig csak a harmadik próbálkozás után tudták a tanács teljes összetételét biztosítani a két kámaházi taggal. Az érdektelenség miatt a májusi 3-ai pótválasztások előtt falugyűlést is tartottak Magyar Janez polgármester jelenlétében.

Bővebben...

salkozs31192Sal Község Tanácsának legutóbbi, július 24-i ülésén elfogadták a domonkosfai óvoda vegyes tagozatának kialakítására tett javaslatot és két községi elismerés odaítéléséről döntöttek. A vízvezeték-hálózat B alrendszerének beruházási programdokumentumát (DIIP) is támogatta a tanács.

Bővebben...

arat3119Bár vasárnap zuhogó esőre ébredhettünk a Muravidéken, a domonkosfai aratókat mégsem tántorította el kellemetlen időjárás. A szervezők – a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség – türelmesen kivárták, amíg csillapodik az eső, majd hozzáláttak a hagyományok felelevenítéséhez.

Bővebben...

cim vino3119Dobronakon „A bor és perec ünnepén”, melyet már hagyományosan a nyár derekán rendeznek meg, amikor lassan elfogy már a teendő a szőlősorokban és mielőtt még a munka elkezdődne a borospincékben, ünnepélyes szalagvágással átadták a művelődési házban kialakított vinotékát. Az új borászati beruházást, mely EU-s eszközökből valósult meg, pohárköszöntővel üdvözölte Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter (balról), a dobronaki és szomszédos polgármesterek, a muravidéki borkirálynő és a borvitézek.

Bővebben...

torony 3019 33A hodosi, 15 méter magas őrtorony szegecselt fémelemekből, a domaföldi őrtorony lőrésekkel és kémlelőnyílásokkal téglából épült 1945 után - Szlovénia keleti részében ez az egyetlen ilyen jellegű téglaépítmény. A katonák egykor a magasból figyelték, ellenőrizték a hodosi határőrlaktanyáig húzódó határszakaszt. A helyi magyar önkormányzat felújíttatta ezt a két építményt, és a közösség megalakulásának huszadik évfordulóján, a községi ünnepségsorozat keretében a hétvégén átadta azokat a rendeltetésüknek. A tornyok, melyek párt alkotva tekintenek le a szelíd lankákra, ma már a szabadságot jelképezik, és táj természeti szépségére hívják fel a figyelmet.

Bővebben...

gontharang 3019 16A hétvégén Göntérházán a korábbi, gépi cséplésekkel egybekötött falunap hangulata elevenedett meg, kissé másképp, újabb köntösben, régiségek kiállításával, falusi ügyességi játékokkal és a felújított szoknyás harang újbóli felszentelésével.

Bővebben...

lend kozsegi tanacs 1Lendva Község Tanácsa a július 17-ei ülésén elfogadta a módosított ügyrendet, amely lehetővé teszi az ülései felvételezését. A személyes adatok védelmét figyelembe véve az ülések nem közvetlenül, hanem felvételről lesznek megtekinthetők. A magánépítkezés serkentése céljából 25 százalékkal csökkentették a kommunális illetéket.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben