kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

kutya3821A Lendvai Kinológiai Egyesület a szlovén szövetséggel karöltve 3x CAC nemzetközi kutyakiállítást szervezett Gyertyánosban szeptember 17-től 19-ig. A vasárnapi revüprogram keretében a Muravidék legszebb kutyájának kiválasztását is megszervezték.

Bővebben...

covid3821A PCT-feltételek szigorítása már hozott eredményeket, hiszen nőtt a védőoltást felvevők száma, ami a múlt héten a legmagasabb volt június óta. Az államigazgatásban november 1-jétől az átesettség (P), illetve beoltottság (C) feltétel érvényes, a tesztelés (T) nem.   

Bővebben...

lions3821A Lendvai Lions Klub nyári virtuális jótékonysági akciójának keretében összegyűlt 9.120 euróval három „kis muskétás”, Varga Lucija, Kepe Luka és Stančin Ivan további terápiáit és speciális beavatkozásait könnyíti meg. Az akció két fővédnöke a lendvai Virs és a Martmetal vállalat.

Bővebben...

otthontan3821Szlovéniában az otthoni oktatást, a magántanulói státuszt a jogszabályok 1996 óta teszik lehetővé. A gyakorlatban mégis csak 2004-ben jelentek meg az első esetek, amikor négy gyereket oktattak otthon. A számok viszont évről évre magasabbak, a legnagyobb növekedés idén történt, amikor már 1.613 tanuló élt ezzel a lehetőséggel (tavaly 687), a zöme az első négy osztályban. Utánanéztünk, milyen a helyzet a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban.

Bővebben...

kerekpkong3821Az idei Európai Mobilitási Hét kezdetéhez fűződött a szeptember 16-án és 17-én Dobronakon szervezett 1. Szlovén Kerékpáros Kongresszus. A találkozón képviseltette magát az Infrastrukturális Minisztérium, a Közúti Fejlesztések Igazgatósága, több szlovén község, fejlesztési, turisztikai ügynökség, oktatási intézmény.

Bővebben...

aa zelei3821Múlt pénteken a délelőtti órákban Zelei József kerékpáros békenagykövet a Benyovszky Kerékpáros Emléktúra keretében Lendvára látogatott. A sportembert fogadták a Lendvai Magyar Főkonzulátuson is, ahol Máthé László Eduárd főkonzul bejegyzést írt a békenagykövet által a túra helyszíneire szállított úgynevezett „Békebibliába”. Ezt a délutáni órákban megtette Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója is az emléktúráról szóló dokumentumfilm bemutatóján. A dokumentumfilm a YouTube-on is megtekinthető.       

Bővebben...

cim3821A címben nem a nálunk tájidegen ürmösborokra utalunk, inkább az idei őszi „bőségkosár”, különösképpen a jónak ígérkező szőlőszüret örömébe vegyülő ürömre. A Muravidéken, még inkább a Lendva-vidéken – ahol az őszi betakarítás mindig leginkább a szőlőről, a mustról, a borról szól – sajnos az évről évre csökkenő ültetvénymennyiség mellett a szőlő, a bor is egyre kevésbé kelendő, s a felvásárlás vidékünkön gyakorlatilag megszűnt.

Bővebben...

ongyilk3721Szeptember 10-e volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja, melynek idei mottója: „Cselekvéssel adjunk reményt”. A mottó célja a bizalom és annak tudatosítása, hogy nagy és kicsi cselekedetekkel egyaránt segíthetünk a rászorulóknak, a segítségünkkel pedig reményt adhatunk nekik. Az Országos Népegészségügyi Intézet (NIJZ) a világnap kapcsán közzétette a statisztikai adatokat: 2020-ban Szlovéniában 369 halálesetet okozott öngyilkosság, amelyekből 295-öt férfi, 74-et pedig nő követett el. Megfigyelhető, hogy a keleti régiókban gyakoribb az öngyilkosság, mint a nyugatikban.

Bővebben...

Verbancsics37211– Ehhez azonban bizalmat kell kelteni az ügyfélben, meg kell erősíteni az érzést, hogy ő megbecsült személy, s a gondját megértve együtt törekszünk a helyzet megoldására. Hogy minden az ő érdekében történik lelki vagy anyagi formában – mondja Verbancsics Erika, a Lendvai Szociális Ügyintéző Központ szeptember 1-jével nyugdíjba vonult igazgatója. 25 évig vezette az intézetet, a szakmájában pedig több mint 40 évet töltött – ennek során pedig a tipikus muravidéki szociális gondokkal kellett szembesülnie.

Bővebben...

irodalomter3721Az irodalomterápia volt az első téma az „Előadások az egészségünkért” rendezvénysorozatban, amelyet a Szentlászlói Szlovén Református Keresztyén Egyház szervez az ősz és a tél folyamán.

Bővebben...

meh3721Idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Lendvai Méhészek Egyesülete, a kerek jubileumot háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a hétvégén pénteken. Pénteken ünnepélyes keretek közt adták át az 1. Sz. Lendvai KÁI mellett álló, 81 éves kaptárt, melyet Trdkováról hoztak, majd korhűen felújították.

Bővebben...

fedel3621Lendva Község a Mercator bevásárlóközpont melletti parkolóban felállított rendezvénysátorban az Együtt egy fedél alatt elnevezésű kezdeményezés keretében szeptember 2-án lehetőséget a nyújtott a községben működő intézmények, intézetek és szervezetek bemutatkozására. Az eseményen a 17 meghívott intézményből 14 vett részt, bemutatva tevékenységüket, szolgáltatásaikat, programjaikat, projektjeiket. A rendezvényen az érdeklődők azon túl, hogy megismerkedhettek a különböző programokkal, szolgáltatásokkal, közvetlenül is tájékozódhattak az intézmények, szervezetek munkatársainál.

Bővebben...

eletfogyt3621Szeptember 6-án kezdődött az idei, 26. Életen át tartó tanulás hete elnevezésű programsorozat, s a tervezett mintegy ezer ingyenes eseménnyel október 10-én zárul. A projekt a felnőttkori tanulásra fekteti a hangsúlyt. Az oktatási program ünnepélyes országos megnyitóját Lendván rendezték meg elismerések kiosztásával.

Bővebben...

ticmarc362110Marác Község szeptember 7-én ünnepli a község napját, melynek alkalmából díszülés keretében kiosztották a községi elismeréseket. A rendezvényt a vírushelyzet miatt ismét a martjanci sportközpontban tartották meg, közönség nélkül.

Bővebben...

cimbogr3621Lendva, „A bogrács fővárosa” szombattól egy újabb nagy eredményt tudhat magáénak: a hat szakács és 20 segítő 16 óra alatt elkészítette és megfőzte az eddig ismert legnagyobb mennyiségű bográcsgulyást, amelynek összsúlya 1801 kg lett. Lendva Község ezzel a rekorddal be kíván kerülni a Guinness-rekordok könyvébe. A mintegy 400 kiló hagymát több mint három órán át pirították. A rekordra pályázó bográcsgulyásba emellett 4 kiló fokhagyma, 220 kiló marhahús, 160 kiló vadhús, 300 kiló sertéshús, 400 kiló burgonya, 22 kiló fűszer és 12 liter lendvai bor került.

Bővebben...

MCSi Design