kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

cerop47201A Számvevőszék ellenőrizte a puconci CEROP Regionális Hulladékkezelő Központ 2015 és 2018 közötti ügyvitelét, valamint az alapító 27 muravidéki község feladat-teljesítését. Mindkét esetben szabálytalanságokat állapítottak meg, melyek elhárítására 2021. február 15-ig áll rendelkezésre. Ellenkező esetben az Országgyűlés elé kerül az ügy.

Bővebben...

egeto4720Maribor Városi Önkormányzatának Tanácsa hétfői ülésén jelentős többséggel (39:2) támogatta a hulladékégető megépítését, mely üzembe helyezése után fogadja majd a hulladékot a Muravidék területéről, a CEROP cégtől is. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy nem Salban épül ilyen létesítmény, hiszen az új égető megoldja Északkelet-Szlovénia hulladék-megsemmisítési ügyét.

Bővebben...

fracking4720Másodszor is sikertelen volt a hidraulikus rétegrepesztés, az aggályosnak tartott fracking eljárás alkalmazásának törvényi betiltása a palagáz-kitermeléssel kapcsolatban Szlovéniában.

Bővebben...

cim advent4720Ez az év sok mindenre megtanított minket. Többek között arra, hogy a család, az igaz barátságok és az egészségünk a legfontosabb az életben. Így köszön ránk vasárnap az adventi időszak is, ami idén talán kevesebb rohanással és több egymásra figyeléssel telik majd. Ebben a különös ünnepvárásban is szánjunk időt arra, hogy díszbe öltöztessük az otthonunkat!

Bővebben...

faluriport46201Működik a posta, az orvosi rendelő, van anyakönyvi hivatal és bankautomata. Bolt és kocsma nincs, de a faluban közlekedik a mobilüzlet, van benzinkút és egy kisebb gazdabolt is. Van óvoda, iskola, működnek kisebb cégek, vállalkozások, van néhány gazda is. Jól beindult és gyökeret vert a Kocljevina ökogazdaság is. A turisták is elkezdték felfedezni a falut, a romkastély egyre vonzóbb célpont. Kovač István 2014-től elnöke a 180 lelket számláló Pártosfalvi Helyi Közösségnek, a falu Marác Község alá tartozik.

Bővebben...

covid4620Egyelőre nem veszít az erejéből a koronavírus-járvány. Nehéz megmondani, hol és milyen közösségekben vannak a gócpontok, mely munkaközösségekben, családokban, rokoni, baráti körben, idősek otthonában. A legfontosabb cél most a védekezési intézkedések tudatosítása, betartása. Nem kell sok, csak kézmosás, arcmaszk viselése és távolságtartás. Ha ez nem válik általánossá, akkor a különböző szigorítások sem hozzák meg az eredményt.

Bővebben...

marton45202A Márton-napi „Pincétől pincéig” gyalogtúra a völgyifalui szőlősdombokon a Völgyifalui Turisztikai Egyesület szervezésében idén ünnepelné a 10. jubileumát. A rendezvény belopta magát az ország távolabbi városaiból és a határon túlról érkező látogatók szívébe is. Az estébe nyúló program mustkeresztelővel és zenei mulatsággal zárul, amelyen egyes években több mint kétszáz látogató is megjelent. A járványhelyzet azonban átírta a rendezvény forgatókönyvét is, ezért a megszokott formában nem tudták azt megszervezni, de a völgyifalui Márton-nap teljes egészében mégsem marad el.

Bővebben...

dobr ovoda4520Dobronak Község felhívással hívta együttműködésre a lakosságot és a jövendőbeli üzleti partnereket, hogy újszerű és innovatív fejlesztési ötleteikkel járuljanak hozzá a község fejlődéséhez.

Bővebben...

falur45201Pisnjak Alenka, a Göntérházi Helyi Közösség elnöke elégedett és örül a faluotthon felújításának, melyben hamarosan megújul a konyha is. Minden bizonnyal ugyanígy örülnének az egykori Mercator-bolt épületének eltávolításakor is, a lepusztult objektum ugyanis elcsúfítja a különben szépen rendezett hetési falut. Ablakcsere várható a kámaházi faluotthonban is.

Bővebben...

cim hetk45201Generációk közötti kapcsolatteremtés, közösségformálás, a pozitív példák felmutatása, a helytörténeti ismeretek bővítése, kutatómunka és interjúkészítés – mindez jellemzi a Hétköznapi hősök című ifjúsági projektet, melynek harmadik része folyik most a Muravidéken. Két fiatal résztvevő, Martina és Péter a napokban a régi újságokat böngészte, több évtizedes hírek, riportok után kutatva, hogy minél hitelesebb munkát végezhessenek.

Bővebben...

ertektar44201Kapornak település határában, árnyas fák alatt található egy kis ligetben a helyiek által csak kapornaki forrásnak nevezett természetes vízfolyás. A kapornaki forrás vize mindig 12 fok körül van, így még soha nem fagyott be, ahogy a patak sem, amibe a forrás ömlik. A forrás vizét régen ivásra, főzésre, mosogatásra hordták haza a falusiak. A patakban történő mosást azóta megtiltották a víz tisztaságának megőrzése érdekében, de a kapornakiak ma is gyakran visznek haza a vízből.

Bővebben...

bozse4420Hodos legidősebb polgára, Scheck Erzsébet, vagy ahogy a helyiek hívják: Bözse néni november 1-jén, vasárnap töltötte be a kerek 100. születésnapját. Az idős asszony jó egészségnek örvend, rokonsága körében, tortával és egy pohár borral ünnepelt, hétfőn pedig egész delegáció érkezett a köszöntésére.

Bővebben...

kraaron4420Idén érettségizett a Lendvai Kétnyelvű Középiskola gimnáziumában, ősztől pedig Mariborban a Műszaki Egyetemen tanul, gépészmérnöknek készül. Az elsőéves Krajačič Aaron, a Lendvai Egyetemisták Klubjának új elnöke kihívásként éli meg a posztot, de tele energiával és új ötletekkel veti bele magát a munkába és az előtte álló két évre szóló feladatokba.

Bővebben...

mart44201Az Aškerc-elismerésre – kétévente kiosztott elismerés a levéltári tevékenység területén – jelölt Nemzetközi Levéltári Kutatótábor története idén harmincéves múltra tekint vissza. A szlovén–magyar kutatótábor 1991-ben olyan időszakban kezdődött, amikor még viharos és bizonytalan történelmi korszak volt térségünkben. 2020-ban a járványügyi előírások miatt viszont elmaradt.

Bővebben...

MCSi Design