kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

bicikli3720Szeptember 10-től október 10-ig folyik a „Kilométerek az életért” kampány a Muravidéken, amely a „Kerékpározzuk körül a világot” nemzetközi akció része. A kampány keretében az egészséges életvitelt, a mozgást és annak fontosságát hangsúlyozzák, a lelki és testi egészség megőrzését népszerűsítik.

Bővebben...

bio3720A bűzös anyag szeptember 4-ei a be nem fejezett Kolar-féle biogázerőműből ömlött a Kopica-patakba. Az illetékes felügyelőség helyszínelt és mintát vett – írtuk a múlt héten. A fejlemény: az építési felügyelőség az erőmű üzemelési engedélyének hiányában megtiltotta az építmény használatát és végrehajtási határozatot adott ki.

Bővebben...

hodos37201Hodos Község Tanácsa múlt heti ülésén elfogadta a 2020-as költségvetés módosításának javaslatát. Emellett elfogadták a kis tisztítóberendezések társfinanszírozásáról szóló rendeletet, illetve döntöttek az óvoda gazdasági áráról is.

Bővebben...

ifjsara3620Az iskolákba visszatérő diákoknak új Covid-házirenddel kell szembesülniük. A vírus ugyanis velünk maradt: a maszkviselés, a távolságtartás, a higiéniai szabályok betartása a legfontosabb előírás, amit a tanulóknak nagyon komolyan kell venni. Hogy miképp élik meg a mindennapokban mindezt az iskola falai közt – és egymás közt –, arról a Lendvai Kétnyelvű Középiskola két végzős diákja mondott véleményt.

Bővebben...

arviz3620A Szlovén Honvédelmi Minisztérium egy ljubljanai központú Országos Polgári Védelmi Központ kialakítását tervezi három vidéki alközpont létrehozásával: az árvízügyi Muraszombatban, a tűzvédelmi Sežanán, míg az ónos eső és a viharok okozta károk tekintetében Kočevjén alakulna alközpont.

Bővebben...

marac3620Marác Község az idei ünnepét szeptember 7-én tartotta meg Martjancin. A tanács díszülésén kiosztották a kitüntetéseket és elismeréseket, díszpolgári címben pedig Küčan Franc részesült. Ünnepi beszédet Glavač Alojz polgármester tartott.

Bővebben...

aruhaz3620Magyar János, Lendva Község polgármestere a három községi épület felújításáról szóló kivitelezési szerződés aláírása előtt beszámolt az idén már befejezett, illetve megvalósítás előtt álló beruházásokról. A hangsúly a közlekedésbiztonságon, a zöld energia használatán és a turisztikai kapacitások fejlesztésén van.

Bővebben...

park szuret3620Szeptember első szombatja, amely hagyományosan a Lendvai Szüret és a nagy felvonulás napja, idén a járványhelyzet miatt a szokásostól eltérően alakult. A szervezők műkedvelői művésztelepet, szabadtéri fotókiállítást, tartalmas gyermekprogramokat szerveztek a városi parkban, némileg pótolva a hagyományos rendezvényt. A szép koraőszi idő kedvezett nekik.

Bővebben...

torony3620A jelentős turisztikai attrakcióvá vált Lendva-hegyi Vinárium kilátótorony idén ünnepli működésének 5. évfordulóját. A megnyitása, 2015. szeptember 2-a óta több mint 446 ezer látogató látogatott el a toronyhoz, és még idén augusztusban is újabb havi rekordot döntöttek. A jövőt tekintve szükség van új turisztikai termékekre és étkezési lehetőségre, gasztrokínálatra.

Bővebben...

cimszolo36200A hétvégével talán a Lendva-hegyi szőlőtermesztés és borászat legbizonytalanabb szüretje kezdődik el. Az általános ágazati válság a szervezetlen és egyre foghíjasabb Lendva-hegyi szőlészetet és borászatot talán még erősebben sújtja. Vajon a két évtizede még 500, jelenleg 260 hektárnyi szőlőültetvényből mennyi marad a közeljövőben? 

Bővebben...

marac3520Szinte nem volt hozzászólás egyik napirendi pontnál sem Marác Község Tanácsának kedd délutáni ülésén. A napirenden a község által (társ)alapított intézetek 2019-es munka- és programtervének megvalósítása szerepelt. Mint kiderült, a kitűzött célok megvalósultak, de gondot okoz továbbra is Bagonyán az iskola fűtése, Martjancin és Marácon pedig az óvoda beázása. Az oktatási programokban tavaly különös helyet kapott a digitális írástudás, a számítógépek kezelése.

Bővebben...

kozseg3520 gonterLegkésőbb október 30-ig be kell fejezni a javítási munkálatokat a Lendva Község tulajdonában lévő három épületen: Völgyifaluban az 1. Számú Lendvai KÁI egykori épületén, Göntérházán a faluotthonon, valamint Petesházán a siralomházon. A szanálásokat a község finanszírozza állami támogatással.

Bővebben...

glamp35201Gyors ütemben halad a négy glampingház építése a csentei Muránia Kerékpáros Központ tőszomszédságában, a tervek szerint szeptember közepéig el is készülnek. A Vinárium szórt szobás szálloda kínálata így újabb 16 férőhellyel bővül.

Bővebben...

volgyibogr3520Völgyifaluban a járványhelyzet miatt idén rendhagyó módon szervezték meg a hagyományos falunapot: összekötötték a lendvai Bográcsfeszt időpontjával, és augusztus 29-én a helybeli egyesületek szétszórtan, a falu különböző pontjain főzték a bográcsot.

Bővebben...

tajhaz3520A nyár folyamán elkezdődött a kapornaki tájház tatarozása, amelyet a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség valósít meg a szlovén Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásából. A keretösszeg 90 ezer euró, a munkálatok befejezésének határideje október 1-je.

A tájház felújítási munkálatait a műemlékvédelmi hivatal is figyelemmel kíséri annak érdekében, hogy az épület megőrizze eredetiségét, fontos külső és belső építészeti jegyeit. Roman Silvija, a magyar önkormányzat elnöke elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a rendelkezésre álló keretből a pajták kivételével szinte a teljes épületkomplexumot szerették volna felújítani határidőre, ám a munkálatok előrehaladtával további költségek merültek fel. A műemlékvédelem által megszabott változtatások, a speciális eljárások szintén növelték a kiadásokat.

Bővebben...

MCSi Design