kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

aa mol0921A MOL Szlovénia az eddigi muraszombati székhelyén, a Lendvai utcában az utóbbi évek üzleti növekedése és az alkalmazotti létszám gyarapodása miatt már hosszabb ideje helyszűkével küszködött. Felmerült a Muravidékről való elköltözés gondolata is. A MOL Szlovéniánál azonban megtudtuk, hogy Muraszombatban maradnak, de új üzlethelyiségekbe költöznek. A régi sebészet telkén, az Arhitekta Novaka utcában épült üzletházban (a Drava építőipari vállalat 2,5 millió eurós beruházása) is bérelt helyiségben lesznek, ahogy eddig is. A mintegy 60 foglalkoztatott március második felében költözik át az új, összesen mintegy ezer négyzetméter alapterületű helyiségekbe. A MOL Szlovénia jelenleg 53 töltőállomást működtet Szlovéniában, de továbbra is célja terjeszkedni és fejlődni. A cég az OMV-s töltőállomások eladását, megvásárlásáról szóló híreket nem kívánta kommentálni.

Bővebben...

mezgaz0821A napokban beinduló mezőgazdasági szektor az elmúlt években számos nehézséggel küzdött, a 2020-as járványos év pedig a problémákat sajnos csak tetézte, így nem épp a legjobb útravalóval indítjuk az évet. A szlovén agráriumnak számos nehézsége van, a következőkben csak a néhány legsúlyosabbat vázoljuk fel. 

Bővebben...

vendeg08212A vendéglátók körében komoly a felzúdulás: négy hónapja úgy tudják, hogy nem szolgálhatnak ki ételt és italt a saját helységeikben, most pedig kiderült, hogy részben mégis működhettek volna, nem lett volna szabálysértés. Szolgáltatást biztosíthattak volna üzleti csoportok, a cégek dolgozói számára ebéd- és uzsonnakínálattal. A szolgáltatásaikról a számla csak jogi személyeknek állítható ki, napi vendégeket továbbra sem fogadhatnak, illetve fogadhattak volna.

Bővebben...

cim0521A vendéglátás helyzete egyre rosszabb, az elmondások szerint hétről hétre fogynak a vállalkozók anyagi és lelki tartalékai. A hajdani és a majdani vendégeknek is hiányzik a régi élet, mert a kávé elvitelre kicsit sem olyan, mint egy lassú kávézás egy kellemes teraszon, s a dobozban kihozott étel sem olyan, mint az étteremben ülve. A sötét felhők még mindig makacsul eltakarják a fényt, s a vendéglátósok nagyon várják már a nyitást – hogy újra szétrakhassák a székeket és az asztalokat a vendéglőben, a teraszon.

Bővebben...

mankozeb04212021 júniusától tilos a mankoceb hatóanyagú szerek forgalmazása a EU területén, döntött december végén az Európai Bizottság. A döntés nagy gondot jelenthet a szántóföldi termesztésben, de a szőlészetben is, ahol ez a hatóanyag a peronoszpóra elleni szerek egyik leggyakoribb összetevője.   

Bővebben...

varis49201Két cég szinte egy időben épít új üzemcsarnokot a lendvai ipari övezetben a termelési kapacitás bővítése érdekében. A Varis innovatív, fenntartható anyagokból előállított kész fürdőszobafülkéket tervez gyártani, a VIRS robotikai és automatizált hegesztéstechnológiát fejleszt. A beruházásokat saját pénzforrásból valósítják meg.

Bővebben...

terme46201A szlovén kormányrendelethez alkalmazkodva október 23-án bezárt a lendvai Thermal Resort szálloda is, a komplexumban így felújítási munkálatokat indítottak el. – A július 3-ai nyitást követően egy elég intenzív, de csonka szezont tudhatunk magunk mögött – fogalmazott Molnár Péter igazgató.

Bővebben...

gazderdm2920– A tavalyi üzleti évvel elégedettek lehetünk, a gazdálkodás mutatói és az eredmények a muravidéki gazdaság és a vállalatok stabilitására utalnak. Hogy ez mennyire lesz igaz ősszel is, amikor a koronavírus-járvány hatásaival kell szembenézni, nehéz megmondani. Sok függ a vállalatok lehetőségeitől és lépéseitől – mondta Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója.

Bővebben...

arat2820A búzaaratás vége felé tartva sem alakult ki stabil felvásárlási ár, átlagban azonban 10 euróval fizetnek kevesebbet az aranygabona tonnájáért, mint tavaly. A búza minősége végül jobb lett, mint ahogy a szakma várta, a tavalyi kiváló évtől azonban mind mennyiségben, mind minőségben elmarad.   

Bővebben...

tamogat2820A Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium idei pályázatára, amely az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott terület gazdasági beruházásainak serkentését szolgálja, a június 30-ig tartó határidőig 17 pályázat érkezett.

Bővebben...

termele 2A Lendvai Gyógyfürdő eladási folyamata már egy éve tart. Az üzleti megállapodás megkötése ellenére a magyar Comitatus-Energia Zrt. és a Sava Turizem Rt. közötti üzlet lezárása még nem történt meg. A Sava elvégezte az eladáshoz szükséges jogi és szervezeti módosításokat, de a 9 millió eurós ügylet befejezése a termálvíz-kitermelés koncessziós jogának az átvitele miatt (amely állami követelmény) még várat magára.

Bővebben...

mmgve2619Múlt csütörtökön a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE), valamint a Muraszombati Mezőgazdasági és Erdészeti Intézet közös szervezésében, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) Zala megyei szervezetének részvételével „KAP 2020 után – határon innen és túl” címen szakmai előadásokat tartottak a lendvai Bánffy Központban.

Bővebben...

foglalk24181A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint áprilisban az álláskeresők száma a Muravidéken 6.273 volt, ami 13,7 százalékos csökkenést mutat. De gond maradt bőven, hiszen a nyilvántartásban magas a nehezen foglalkoztatható és tartósan munkanélküliek száma. Őket a cégek nem tudják alkalmazni, a munkaerőhiányt pedig vendégmunkásokkal pótolják.

Bővebben...

kiraly ludvik23181A lendvai, Lendva-vidéki turizmus fejlesztése elképzelhetetlen a szőlészet, a borászat, a mindkettőt felölelő fejlesztési stratégia, terv nélkül. Ez már legalább három évtizede hiányzik, s ennek szemmel láthatók a negatív hatásai. A területet szívügyének tekinti Király Lajos csentei építőmérnök, borlovag, turizmussal foglalkozó szakember, aki már több ízben megfogalmazott idevonatkozó terveket. Néhány hónapja „A gazdaságot és turizmust fejlesztő stratégia Lendva és Lenti városok dombvidékén” címmel átfogó stratégiát vetett papírra. A szerző segítségével ebből szemezgettünk.

Bővebben...

munkanelk2318A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a munkanélküliségi adatok alakulását a Muravidéken. Március végén az álláskeresők száma 6.273 volt, ami a 2017 áprilisi adatokhoz viszonyítva 13,7 százalékos csökkenést mutat. A Muravidéken a munkanélküliségi idő átlagban 42,9 hónap, a szlovéniai átlag 30,3 hónap. Idén januártól áprilisig 2.150 foglalkoztatási igényt jeleztek, a legtöbbet az építőiparból. Ebben ez időszakban 2.064 személyt vettek fel a munkanélküliek nyilvántartásába, ami az előző időszakhoz viszonyítva 12,9 százalékos csökkenést jelent. A listáról 2.941 munkanélküli került le, kevesebb, mint a korábbi időszakban. Mint azt Perčič Stanislava, a Területi Foglalkoztatási Hivatal igazgatója elmondta, nagy az igény a munkaerő iránt, de ezt a nyilvántartott munkanélküliek listájáról nem tudják kielégíteni, hiszen nem felelnek meg a feltételeknek (képzettségi fok, munkatapasztalat…). A hiányzó munkaerőt a munkáltatók vendégmunkásokkal oldják meg, a legtöbben Bosznia–Hercegovinából érkeznek.

A munkanélküliséget aktív foglalkoztatási politikával kívánják a jövőben is enyhíteni. Az idén a tavalyi évhez hasonlóan 1.464 személyt kapcsoltak be a különböző programokba. A munkanélküliségi pótlék márciusban bruttó 684,59 eurót tett ki.

MCSi Design