kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

foglalk24181A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint áprilisban az álláskeresők száma a Muravidéken 6.273 volt, ami 13,7 százalékos csökkenést mutat. De gond maradt bőven, hiszen a nyilvántartásban magas a nehezen foglalkoztatható és tartósan munkanélküliek száma. Őket a cégek nem tudják alkalmazni, a munkaerőhiányt pedig vendégmunkásokkal pótolják.

Bővebben...

kiraly ludvik23181A lendvai, Lendva-vidéki turizmus fejlesztése elképzelhetetlen a szőlészet, a borászat, a mindkettőt felölelő fejlesztési stratégia, terv nélkül. Ez már legalább három évtizede hiányzik, s ennek szemmel láthatók a negatív hatásai. A területet szívügyének tekinti Király Lajos csentei építőmérnök, borlovag, turizmussal foglalkozó szakember, aki már több ízben megfogalmazott idevonatkozó terveket. Néhány hónapja „A gazdaságot és turizmust fejlesztő stratégia Lendva és Lenti városok dombvidékén” címmel átfogó stratégiát vetett papírra. A szerző segítségével ebből szemezgettünk.

Bővebben...

munkanelk2318A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a munkanélküliségi adatok alakulását a Muravidéken. Március végén az álláskeresők száma 6.273 volt, ami a 2017 áprilisi adatokhoz viszonyítva 13,7 százalékos csökkenést mutat. A Muravidéken a munkanélküliségi idő átlagban 42,9 hónap, a szlovéniai átlag 30,3 hónap. Idén januártól áprilisig 2.150 foglalkoztatási igényt jeleztek, a legtöbbet az építőiparból. Ebben ez időszakban 2.064 személyt vettek fel a munkanélküliek nyilvántartásába, ami az előző időszakhoz viszonyítva 12,9 százalékos csökkenést jelent. A listáról 2.941 munkanélküli került le, kevesebb, mint a korábbi időszakban. Mint azt Perčič Stanislava, a Területi Foglalkoztatási Hivatal igazgatója elmondta, nagy az igény a munkaerő iránt, de ezt a nyilvántartott munkanélküliek listájáról nem tudják kielégíteni, hiszen nem felelnek meg a feltételeknek (képzettségi fok, munkatapasztalat…). A hiányzó munkaerőt a munkáltatók vendégmunkásokkal oldják meg, a legtöbben Bosznia–Hercegovinából érkeznek.

A munkanélküliséget aktív foglalkoztatási politikával kívánják a jövőben is enyhíteni. Az idén a tavalyi évhez hasonlóan 1.464 személyt kapcsoltak be a különböző programokba. A munkanélküliségi pótlék márciusban bruttó 684,59 eurót tett ki.

gazdas orhid2318Május végén a szlovén kormány a 2018–2020-as időszakra tervezett regionális fejlesztési programokra 5,5 millió euró állami támogatást hagyott jóvá. A projekteket benyújtó cégek közül az egyik legsikeresebb a dobronaki Ocean Orchids volt, beruházási tervük kétmillió eurós támogatást nyert. A Muravidékről eredményes volt még a muraszombati Medicop vállalat 900 ezer eurónyi támogatással.

Bővebben...

gazdas2318A Muravidék gazdaságának legfontosabb piaca még mindig Németország és Ausztria, ahova tavaly 11 százalékkal nőtt az export 2016-hoz képest, de növekedett a kivitel az EU más piacaira is. Ennek ellenére a régió még mindig a szlovén lista végén van a hozzáadott érték aránya és a fizetések szerint.  

Bővebben...

lek4916A Lek Szlovénia legrégibb, de mára a legkorszerűbb gyógyszergyártó üzem Szlovéniában, melyet 1946. október 31-én alapítottak a háború előtti farmakológiai gyárak alapjain. Ma a legjelentősebb vállalatok közé tartozik az országban, 3.350 dolgozót foglalkoztat Ljubljanában, Mengešen, Lendván és Prevaljén. 20 éve a Novartis csoport, ezen belül a Sandoz csoport tagja, termékeivel több mint 180 ország piacán van jelen. Lendva a kálium-klavulanát gyártásában vezető szerepet tölt be a Sandoz csoportban.

Bővebben...

szolo3016Mivel az idei időjárás, a fagy, majd a jég is gondoskodott arról, hogy országos szinten kisebb szőlőtermés várható, jelentősen megemelkedett az érdeklődés a Lendva-hegyi szőlőtermés iránt. A Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezetnél így még jóval a szüret előtt több potenciális felvásárló is jelentkezett. A szövetkezet arra kéri a termésüket eladni óhajtó termesztőket, hogy július 28-ig, csütörtökig jelentkezzenek a szövetkezetben. A felvásárlók az olaszrizling mellett sárgamuskotályt, fehérburgundit, sauvignont és szürkebarátot is felvásárolnának. A keresletnövekedés szerencsére megemelte a felvásárlási árakat, így az olaszrizlingért 50, a többi említett fajtáért pedig akár 80 centet is fizetnek kilogrammonként. A felvásárlási árak így megközelítőleg 17 százalékkal magasabbak, mint tavaly voltak. Emellett a felvásárlók az elszámolás utáni azonnali kifizetést is biztosítják.
A szövetkezet csak az említett dátumig jelentkező gazdáknak biztosítja az idei jó feltételeket. A később jelentkezők valószínűleg az eddig megszokott kétszeri kifizetés mellett tudnak szőlőt eladni.
terme25163A nyári rendezvényekről, újdonságokról szólt sajtótájékoztatóján Magdič Igor, a Sava Hotels Resorts muravidéki gyógyfürdőinek végrehajtó igazgatója a Terme 3000 fürdőben. A fürdők különböző eseményekkel igyekeznek minél több vendéget vonzani magukhoz minden célcsoportból: gyerekeket, felnőtteket, szépkorúakat.

Bővebben...

aha25162A SID Bank, a Gorenjska Banka és a Banka Koper konzorciuma annak idején 5 millió euró hitelt hagyott jóvá Mojca Lukančičnak, az AHA Mura egykori tulajdonosának a piroti Prvi maj cég megvásárlására. Mivel a vállalkozás, ahogy az AHA Mura is, csődbe ment, a bankkonzorcium Stevo Radovanovićtól, az AHA Mura csődgondnokától követeli a hitel visszafizetését a csődvagyonból. Az eddigi próbálkozások sikertelenek voltak, ezért a bankok úgy döntöttek, hogy bírósági úton hajtják be a tartozást.

Bővebben...

mangalica2516A Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) hétfőn szakmai konferenciát szervezett a Bánffy Központban „Hogyan lehet mangalicát tenyészteni a Muravidéken?” címmel. Piaci rést, megélhetési lehetőséget, kiegészítő keresetet is nyújthat a hagyományos magyar sertésfajta tenyésztése, ennek ellenére sajnos gyér volt az érdeklődés.

Bővebben...

kertesz2416A muravidéki gabonaföldeken is már sárgulni kezdett az árpa, ami az első jele a hamarosan elkezdődő gabonaaratásnak. A szakma szerint hasonló termésmennyiségek várhatók, mint tavaly, nagyjából hektáronként 6,1 tonna búzatermést várnak.
Várhatóan jó lesz a termés minősége is, habár az idén nagyobb nehézséget okoztak a betegségek, illetve a tavaszi fagyok is. A felvásárlási árakról hagyományosan még semmit sem lehet tudni, jelenleg a világpiaci árak alacsonyabban vannak, mint tavaly, ugyanis az árak nem indultak meg felfelé, ahogy ez általában igaz a júniusi időszakra. Az agrárközgazdászok szerint ez leginkább a viszonylag nagy tavalyi gabonatartalékoknak tudható be, illetve annak is, hogy Oroszországban igencsak jó és nagy mennyiségű termés várható, ahogy tavaly is. Emiatt az idei évben az EU országai lényegesebben kevesebb gabonát tudtak exportálni. Az európai, így a hazai termelőknek is kedvezhet azonban a tény, hogy Afrikában az aszály elvitte a gabonát, így nagy mennyiségű importra lehet számtani. Az EU-ban jelenleg nagyjából 140 eurót lehet kapni a búza tonnájáért, ami jóval kevesebb, mint tavaly.
A hazai viszonyok a tavalyiakhoz képest pozitív irányba mozdultak el, mivel a mezőgazdasági tárca vezetőjének kezdeményezésére újra együttműködés van a gabona-élelmiszerlánc résztvevői, a parasztok, a malom- és a pékipar között. Ez természetesen nem írhatja felül a világpiaci trendeket, így nálunk sem várható lényegesebben jobb felvásárlási ár, mint a környező országokban. Annyi biztos, a jelenlegi árak nem fedezik a termesztés költségeit, és ha nem változik semmi, az állattenyésztési ágazatban jellemző válság átterjedhet az eddig némileg megkímélt növénytermesztési ágazatra is.
ascent2416A Petrol Geoterm, a Geoenergo és az Ascent Slovenia cégek sajnálatukat fejezték ki a Közigazgatási Bíróság döntése miatt, mellyel május 5-ével visszavonta a petesházi gáztisztítóra vonatkozó környezetvédelmi engedélyt. Arra figyelmeztetnek, hogy a döntésnek kedvezőtlen hatása lehet a helyi gazdaságra és negatív üzenet a külföldi beruházóknak.

Bővebben...

varis2216A Varis két képviselője részt vett a dzsakartai építőipari nagyvásáron, Indonézia ugyanis érdeklődést mutat a kész fürdőszobakabinok iránt. A Varis termelési kapacitásai már most is két műszakban foglaltak, 4.770 fürdőszobakabinra már leszerződtek. Még nyáron nagyobb beruházásba kezdenek.

Bővebben...

kamara ms2116Annak ellenére, hogy az adott körülmények között javultak a gazdasági mutatók, nem szabad leállni, több sürgős reformot el kell végezni, például az adó-, a nyugdíjbiztosítási, az egészségügyi és a munkaerőpiaci reformot is, a közfogyasztást pedig fékezni kell – fogalmaznak a szakértők. Jelentős javulás tapasztalható a Muravidéken.
Az AJPES ügynökség által közzétett adatok szerint a gazdasági társaságok 2015-ben az elmúlt hét év legjobb eredményét mutatták ki és kedvező exportkonjunktúra tapasztalható. A hazai piacon az értékesítés stagnál. Országos szinten nőtt a gazdasági társaságok száma, tavaly év végén 65 ezer volt a bejegyzett társaságok száma, ami 1.600-zal több, mint 2014-ben volt. Ezek közül több mint 22 ezernek nem volt egy foglalkoztatottja sem. Tavaly a kivitel erős növekedése volt látható, főleg az EU-s piacok felé (38,4 százalék), de nem elhanyagolható az EU-n kívüli piacokon való teljesítmény sem, főleg a gyenge rubel miatt. Idén a kivitel lelassulása várható országos szinten. A hozzáadott érték rátája Szlovéniában 4,8 százalékkal növekedett, melyre az elemzések szerint a szolgáltatási költségek és az energiafogyasztás korlátozottabb mértéke hatott. Egy foglalkoztatottra 41 ezer euró a hozzáadott érték összege, ez az EU-átlag 77 százalékát jelenti. Országos szinten 12 ezerrel megnőtt a foglalkoztatottak száma is, de még mindig 66 ezerrel kevesebb, mint 2008-ban, a válság előtt. A tiszta nyereség 2015-ben 1,64 milliárd euró volt, ami viszont a legtöbb 2008 után.
Kedvező folyamatokra utalnak az eredmények a Muravidék gazdaságát illetően is. A nettó bevétel értéke tavaly 53,2 millió euró volt, az összbevétel 3 százalékkal növekedett, amire elsősorban a 11 százalékos EU-s exportnövekedés hatott. A hazai piacon az értékesítés 1 százalékkal visszaesett, s az EU-n kívüli piacokon is 3,1 százalékkal csökkent a forgalom. A muravidéki gazdaság által egy foglalkoztatottra eső megtermelt bevétel 142.947 euró volt, ami országos viszonylatban a 10. helyre sorolja a régiót. A nettó hozzáadott érték egy foglalkoztatottra 31.488 euró volt, a bruttó bérek 1.295 eurót tettek ki, ami a régiót a ranglista legutolsó helyére sorolja. Nyereséget 1.158 társaság mutatott ki összesen 80,3 millió euró összegben, ami 5 százalékos növekedést jelent.
A régió gazdaságát illetően megállapítható, hogy az üzleti eredményekre még mindig elsősorban a nagy társaságok hatnak, melyek a tiszta bevétel 38,7 százalékát termelték meg és az összes foglalkoztatott 23,3 százalékát alkalmazták. A tiszta nyereség tavaly 25,8 millió volt, melynek legnagyobb részét – 19,4 millió értékben – a Muraszombatban működő cégek termelték meg. Leggyengébben a cankovai vállalatok gazdálkodtak, 2,3 millió veszteséget termeltek. A Muravidék a 12 szlovén statisztikai régió között a tiszta nyereség szerint a 8. helyen van.
 
Mégiscsak lent
A 2015-ös gazdasági eredményekből kiderül, hogy a gazdaság felfelé mozdult, a 2009-es és a 2013-as mélypontról 2014-ben elrugaszkodott, s ez a pozitív irány 2015-ben is folytatódott. A muravidéki társaságok kedvezőbb hozamot mutatnak ki már néhány éve, mint az országos eredmény (100 euró tőke 61 euró nettó hozzáadott értéket hoz, míg átlagban Szlovéniában 46-ot). De még mindig nagy a lemaradás a termelékenység területén, a megtermelt bevétel és az egy foglalkoztatottra eső hozzáadott érték szerint (31.488 euró, a szlovén átlag 10 ezerrel több, mintegy 22 százalékos a lemaradás). A Muravidéken az átlag bruttó fizetés 1.295 euró, Szlovéniában 1.504. Tehát azok a mutatók, amelyek legnagyobb mértékben hatnak a megélhetésre, az életszínvonalra – ennek megteremtésére vagy megtartására –, a jó általános eredmények ellenére lent vannak.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben