kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

varis37211A kész fürdőszobafülkéket gyártó lendvai Varis Kft. idén bekerült az öt legkiemelkedőbb szlovén exportőr közé. A Finance lap 8. megmérettetésében a szlovén díjért – melyben a Spirit Slovenija Ügynökség a partner – a döntős cégek az EKWB, az Intra Lighting, a Mitol, a Podkrižnik és a Varis voltak. A legkiemelkedőbb idén az EKWB hűtőrendszereket gyártó komendai cég lett. A díjat a szlovén exportőrök keddi konferenciáján osztották ki Ljubljanában, ahol jelen volt Sobočan Sabina, a Varis Kft. igazgatója is. A legjobb öt szlovén exportőr közé bekerülés komoly elismerés és kiemelkedő eredmény a lendvai cég számára – fejtette ki.

Bővebben...

mos celje3721Egyéves kihagyás után 2021. szeptember 15—e és 19-e között ismét megrendezik az 53. Celjei Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt (MOS). A régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti rendezvényének partnerországa idén Magyarország. A MOS 2021 vásáron Magyarország az innovációk jegyében mutatkozik be, mely több interaktív elemet is tartalmaz.

Bővebben...

ipariov3421A lendvai ipari övezet bővítése már befejeződött, indítás előtt áll viszont a Lendva-hegyi turisztikai kínálat fejlesztése. Az övezet bővítési és közművesítési projektjének értéke 320 ezer euró volt, a zipline acél átcsúszópályáé pedig 260 ezer euró lesz. Mindkettő fejlesztés EU-s támogatást kapott.

Bővebben...

varis49201Két cég szinte egy időben épít új üzemcsarnokot a lendvai ipari övezetben a termelési kapacitás bővítése érdekében. A Varis innovatív, fenntartható anyagokból előállított kész fürdőszobafülkéket tervez gyártani, a VIRS robotikai és automatizált hegesztéstechnológiát fejleszt. A beruházásokat saját pénzforrásból valósítják meg.

Bővebben...

terme46201A szlovén kormányrendelethez alkalmazkodva október 23-án bezárt a lendvai Thermal Resort szálloda is, a komplexumban így felújítási munkálatokat indítottak el. – A július 3-ai nyitást követően egy elég intenzív, de csonka szezont tudhatunk magunk mögött – fogalmazott Molnár Péter igazgató.

Bővebben...

gazderdm2920– A tavalyi üzleti évvel elégedettek lehetünk, a gazdálkodás mutatói és az eredmények a muravidéki gazdaság és a vállalatok stabilitására utalnak. Hogy ez mennyire lesz igaz ősszel is, amikor a koronavírus-járvány hatásaival kell szembenézni, nehéz megmondani. Sok függ a vállalatok lehetőségeitől és lépéseitől – mondta Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója.

Bővebben...

arat2820A búzaaratás vége felé tartva sem alakult ki stabil felvásárlási ár, átlagban azonban 10 euróval fizetnek kevesebbet az aranygabona tonnájáért, mint tavaly. A búza minősége végül jobb lett, mint ahogy a szakma várta, a tavalyi kiváló évtől azonban mind mennyiségben, mind minőségben elmarad.   

Bővebben...

tamogat2820A Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium idei pályázatára, amely az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott terület gazdasági beruházásainak serkentését szolgálja, a június 30-ig tartó határidőig 17 pályázat érkezett.

Bővebben...

termele 2A Lendvai Gyógyfürdő eladási folyamata már egy éve tart. Az üzleti megállapodás megkötése ellenére a magyar Comitatus-Energia Zrt. és a Sava Turizem Rt. közötti üzlet lezárása még nem történt meg. A Sava elvégezte az eladáshoz szükséges jogi és szervezeti módosításokat, de a 9 millió eurós ügylet befejezése a termálvíz-kitermelés koncessziós jogának az átvitele miatt (amely állami követelmény) még várat magára.

Bővebben...

mmgve2619Múlt csütörtökön a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE), valamint a Muraszombati Mezőgazdasági és Erdészeti Intézet közös szervezésében, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) Zala megyei szervezetének részvételével „KAP 2020 után – határon innen és túl” címen szakmai előadásokat tartottak a lendvai Bánffy Központban.

Bővebben...

foglalk24181A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint áprilisban az álláskeresők száma a Muravidéken 6.273 volt, ami 13,7 százalékos csökkenést mutat. De gond maradt bőven, hiszen a nyilvántartásban magas a nehezen foglalkoztatható és tartósan munkanélküliek száma. Őket a cégek nem tudják alkalmazni, a munkaerőhiányt pedig vendégmunkásokkal pótolják.

Bővebben...

kiraly ludvik23181A lendvai, Lendva-vidéki turizmus fejlesztése elképzelhetetlen a szőlészet, a borászat, a mindkettőt felölelő fejlesztési stratégia, terv nélkül. Ez már legalább három évtizede hiányzik, s ennek szemmel láthatók a negatív hatásai. A területet szívügyének tekinti Király Lajos csentei építőmérnök, borlovag, turizmussal foglalkozó szakember, aki már több ízben megfogalmazott idevonatkozó terveket. Néhány hónapja „A gazdaságot és turizmust fejlesztő stratégia Lendva és Lenti városok dombvidékén” címmel átfogó stratégiát vetett papírra. A szerző segítségével ebből szemezgettünk.

Bővebben...

munkanelk2318A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a munkanélküliségi adatok alakulását a Muravidéken. Március végén az álláskeresők száma 6.273 volt, ami a 2017 áprilisi adatokhoz viszonyítva 13,7 százalékos csökkenést mutat. A Muravidéken a munkanélküliségi idő átlagban 42,9 hónap, a szlovéniai átlag 30,3 hónap. Idén januártól áprilisig 2.150 foglalkoztatási igényt jeleztek, a legtöbbet az építőiparból. Ebben ez időszakban 2.064 személyt vettek fel a munkanélküliek nyilvántartásába, ami az előző időszakhoz viszonyítva 12,9 százalékos csökkenést jelent. A listáról 2.941 munkanélküli került le, kevesebb, mint a korábbi időszakban. Mint azt Perčič Stanislava, a Területi Foglalkoztatási Hivatal igazgatója elmondta, nagy az igény a munkaerő iránt, de ezt a nyilvántartott munkanélküliek listájáról nem tudják kielégíteni, hiszen nem felelnek meg a feltételeknek (képzettségi fok, munkatapasztalat…). A hiányzó munkaerőt a munkáltatók vendégmunkásokkal oldják meg, a legtöbben Bosznia–Hercegovinából érkeznek.

A munkanélküliséget aktív foglalkoztatási politikával kívánják a jövőben is enyhíteni. Az idén a tavalyi évhez hasonlóan 1.464 személyt kapcsoltak be a különböző programokba. A munkanélküliségi pótlék márciusban bruttó 684,59 eurót tett ki.

gazdas orhid2318Május végén a szlovén kormány a 2018–2020-as időszakra tervezett regionális fejlesztési programokra 5,5 millió euró állami támogatást hagyott jóvá. A projekteket benyújtó cégek közül az egyik legsikeresebb a dobronaki Ocean Orchids volt, beruházási tervük kétmillió eurós támogatást nyert. A Muravidékről eredményes volt még a muraszombati Medicop vállalat 900 ezer eurónyi támogatással.

Bővebben...

gazdas2318A Muravidék gazdaságának legfontosabb piaca még mindig Németország és Ausztria, ahova tavaly 11 százalékkal nőtt az export 2016-hoz képest, de növekedett a kivitel az EU más piacaira is. Ennek ellenére a régió még mindig a szlovén lista végén van a hozzáadott érték aránya és a fizetések szerint.  

Bővebben...

MCSi Design