kele
perec1
garas1
62. évfolyam
42. szám
Lendva 
2018. 10. 18.
kiscim4218
 

hatartalan42182Kerek Alföldi Éva és kollégája, Pacsmanné Csetneki Edit a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumból érkezett egy turisztika szakos osztállyal Lendvára, hogy vendéglátóik, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola segítségével öt napig ismerkedjenek a helyi értékekkel, a pedagógiai rendszerek közötti különbségekkel, az együttműködés további lehetőségeivel.

Bővebben...

szentg42182016 és 2020 között fut – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség pályázati projektje keretében – az a program, amelynek célja a nemzetiségi oktatás minőségének növelése. A költsége 360 ezer euró, amit az Európai Unió Európai Szociális Alapja támogat. Pénteken ennek a programnak a keretében valósult meg a harmadik közös muravidéki-rábavidéki iskolanap.

Bővebben...

potapi ovoda4218A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Muravidéken a pártosfalvi óvoda újult meg elsőként. Az ünnepélyes átadásra október 10-én került sor. Aznap avatták fel az óvodafejlesztési támogatásból felújított dobronaki játszóteret is. Mindkét eseményt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. 

Bővebben...

kezmu4218Dobronakon október 10-én, másfél évvel az alapkőletétel után ünnepélyesen megnyílt a Kézművességek Háza, melyet a Dobronoki György-ház udvarán építettek fel. A ház célja a muravidéki magyar kulturális értékek őrzése, fejlesztése és a jövőben egy kézműves iskola létrehozása. A beruházás értéke 262 ezer euró, melynek többségét az anyaország biztosította.

Bővebben...

cim koal4218Kedden délelőtt Ljubljanában az öt koalíciós párt vezetői és a két őshonos szlovéniai kisebbség parlamenti képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. A megállapodás nem kötelezi a kisebbségi képviselőket a kormány melletti szavazásra, de nyilatkozataik szerint megteszik ezt, ha az ország, illetve az általuk képviselt kisebbség érdeke ezt követeli.

Bővebben...

mnmitanacs41182A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa október 3-i ülésén az ügyviteli beszámolók áttekintése után a szanálási és egyéb munkaügyi tervekről is szólt a szeptembertől az igazgatói tisztséget betöltő Soós Mihály.

Bővebben...

aradi4118A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) a múlt pénteken a Bánffy Központban tartott megemlékezést az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. Göncz László történész, író és Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Zala Megyei és Városi Könyvtár igazgatója az 1849. október 6-ai megtorlás előzményeiről és következményeiről szólt, kitérve a megtorlás helyi vonatkozásaira is.

Bővebben...

fogad vagta4018Az idei Nemzeti Vágta muravidéki részvevői számára Földes Gyula főkonzul múlt szerdán fogadást tartott a lendvai főkonzulátus pincehelyiségében. A fogadáson a Lóbarátok Egyesületének tagjai, a Muravidéket képviselő lovasok és a Vágta Korzón szereplők vettek részt. Földes Gyula főkonzul köszöntőjében kifejtette, hogy 2016 után, amikor nagyon jól sikerült az első Muravidéki Vágta és Kolarič Teodor megnyerte Budapesten a nemzetközi futamot, idén ismét jelentős siker történt. A Vágta Korzón a „Ferku báttya pincijiben” remekül teljesített a Muravidék, amivel elnyerte az első helyet, valamint a petesházi Grebenjak Matej a nemzetközi futamon szerzett harmadik helyével elegendő okot adott arra, hogy fogadást szervezzenek azok tiszteletére, akik az idei Vágtán bármilyen módon is részt vettek.

Bővebben...

profutura4018A magyar kormány 2019-ben is folytatja a külhoni gazdaságfejlesztési programokat. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki, erdélyi és felvidéki gazdaságfejlesztési támogatásra jövőre 50 milliárd forintot biztosítanak. A Muravidék esetében 500 millió forint alapösszeg.

Bővebben...

rtv39182A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának idei 2. rendes ülését Lendván, a Magyar Műsorok Stúdiója üléstermében tartották meg. A bizottság hozzászólás nélkül elfogadta a 2018-as program- és gyártási tervi eddig megvalósításáról szóló beszámolót, valamint 2019-es programterv kiindulópontjait is.

Bővebben...

lkmnok39181Hétfőn tartotta 21. rendes ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A terítéken a társalapított oktatási intézmények nemzetiségi programjának véleményezése, illetve a társalapított intézmények támogatása volt.

Bővebben...

baluh39181A múlt héten Lendván, az MMÖNK székházában tett látogatást Stane Baluh, a szlovén kormány Nemzetiségi Hivatalának igazgatója (a képen balról). A zárt ajtók mögötti beszélgetés után a hivatal igazgatója, illetve Horváth Ferenc, a csúcsszervezet tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design