kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

gazd tam2118Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK munkatársa sajtótájékoztatón ismertette a magyar nemzeti közösség által lakott terület nyilvános gazdaságserkentési pályázatának feltételeit. A szlovén gazdaságfejlesztési alap 2018-as évre vonatkozó pályázatának (1. intézkedés) keretösszege 260 ezer euró.

Bővebben...

tomi2118Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok. Munkájukat az általános választási bizottságok végzik majd, azzal, hogy ezeket szükség esetén két további taggal egészítik ki.

Bővebben...

rendelet2118A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az illetékes törvény előírásaival ellentétben az MMÖNK jóváhagyása nélkül elfogadta a kétnyelvű községek és a községi magyar (és olasz) önkormányzatok finanszírozásáról szóló rendeletet.

Bővebben...

goncz finansz2018A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana Kozlovič kormányfőtitkárhoz írt levelet, amelyben kifejezi mély aggodalmát, mert a kormány még nem fogadta el a rendeletet a kétnyelvű községek és a községi magyar önkormányzatok finanszírozásáról. Hasonló lépésre készülnek a községi önkormányzatok elnökei is.   

Bővebben...

valaszt 2018A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, Horváth Ferenc és Sobočan Gabriela indul. Mindkét jelöltnek öt kérdést tettünk fel aktuális nemzetiségi témákban. A válaszokat a szavazólapokon kisorsolt sorrend szerint közöljük.

Bővebben...

cim orban2018Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a találkozott a muravidéki magyar közösség képviselőivel. A muravidéki magyaroknak köszönetet mondott a támogatásért a választásokon és új fejlesztési programokat jelentett be a nemzetiségileg vegyesen lakott térségben. A Bánffy Központ udvarán érdeklődéssel tekintette meg  az idei Zala György-emlékév alkalmával készült szabadtéri fotókiállítást.

Bővebben...

valasztas1918A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon két jelölt indul a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért a 2018–2022-es mandátumban.

Az Országos Választási Bizottsághoz a határidőig Horváth Ferenc és Sobočan Gabriela nyújtotta be jelölését.

Bővebben...

lkmnok1918A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa hétfői rendszeres ülésén a Lendvai Galéria-Múzeum, valamint az 1. Számú Lendvai KÁI igazgatói munkakörére pályázó jelöltek programbemutatóit hallgatta meg és véleményezte.

Bővebben...

cim1918A községek kétnyelvű ügykezelését és a községi magyar önkormányzatok finanszírozását szabályozó kormányrendeletről továbbra sincs megállapodás, ráadásul a Nemzetiségi Hivatal által javasolt megosztási képlet is elég „furcsa” eredményt ad. Emiatt egyre nagyobb gondban lehetnek a községi magyar önkormányzatok, amelyek az év ötödik hónapjának derekán még garasnyit sem kaptak a költségvetésük megvalósításához. A tét nem csak az idei, hanem a jövőbeni finanszírozás módja és természetesen összege is. Tehát „rendeletlenül”, de egyelőre rendületlenül állunk!

Bővebben...

tajhaz1818Szent György-nap környékén a Magyarországi Tájházak Szövetsége nyílt napokat, bemutatókat szervez. A Dobronoki György-ház, mely idéntől tagja a szövetségnek, a hét végén először csatlakozott a programsorozathoz. Műhelymunkákat, a vendégek fogadására sütést-főzést és kulturális körítést is szerveztek.

Bővebben...

salmonk1718Hétfőn este tartotta meg soros ülését a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa. A tájház további felújításáról és az nemzetiségi önkormányzatok országos támogatásának változásáról tárgyaltak.

Bővebben...

lexi17181„A szlovéniai magyarság a lexikonokban” címmel csütörtökön a lendvai könyvtár olvasótermében dr. Balázs Art Valéria szabadkai születésű lexikonszerkesztő és -író két évtizedes munkásságáról, a különböző lexikonkiadóknál és folyóiratoknál folytatott tevékenységéről számolt be.

Bővebben...

MCSi Design