kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

horvathj1619Közös megegyezés alapján lemondott tisztségéről Horváth József, a Magyar Regionális Fejlesztési Intézet igazgatója (képünkön), a munkaviszonya április 15-ével szűnt meg. Az intézet alapítója, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség által az igazgatói munkahely betöltésére közzétett pályázatra az április 12-i határidőig egy beadvány érkezett. A pályázót a kiírás meghirdetésétől számított 30 napos határidőn belül értesítik a döntésről. Az igazgató megbízatása legfeljebb öt évre szól.

Bővebben...

tamogat livi1619A szlovén gazdaságfejlesztési alap 2019. április 11-ével közzétett beruházási pályázatának keretösszege 350 ezer euró, a minimális igényelhető támogatás 20 ezer, a maximális pedig 80 ezer euró, 25 százalékos önrész biztosításával. A vissza nem térítendő támogatásokat a „de minimis” szabály korlátozza – az érintett vállalat együttes állami támogatásának összege három egymást követő naptári évben nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. A pályázat benyújtásának határideje ez év május 13-a, az elszámolási határidő pedig október 20-a.

Bővebben...

magyarest1519Szombat eset a Zvezda szálloda éttermének ablakain magyar muzsika hangja szűrődött ki a muraszombati utcára, az arra járók mind felkapták a fejüket a hegedű hangjára. Odabent a helyi maroknyi magyarság bálozott, beszélgettek, táncoltak és nosztalgiáztak.

Bővebben...

mnti1519A Népújságot kiadó Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) Tanácsa múlt heti alakuló ülésén a 2019–2023 közötti mandátumra is Orban Dušant választotta elnökének, majd elfogadta az intézet 2018-as zárszámadását, valamint a 2019-es év költségvetését és programtervét.

Bővebben...

hodosmonk15191A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta a 2018-as zárszámadást és eldöntötte, hogy a két felújított őrtorony ünnepélyes átadását a községi ünnep keretében szervezik meg.

Bővebben...

parlbiz1519A Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága 4. rendszeres ülésén megtárgyalta a kormány tervezett kisebbségi intézkedéscsomagját, tárgyaltak az aktuális nyitott kisebbségi kérdésekről, illetve meghatározták a bizottság munkájának menetrendjét is.

Bővebben...

mmgve14191A Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) a múlt héten megtartotta rendszeres éves közgyűlését. A jelenlévők elfogadták a tavalyi program- és pénzügyi beszámolót, illetve a 2019-es évre vonatkozó programtervet is. Az ülésen jelen volt Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) külügyi kapcsolatokat irányító vezetője is.

Bővebben...

mmonk1419A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén elfogadta a magyar nemzeti közösség gazdasági alapja serkentési programja (a 2017–2020 közötti időszakban) keretében megjelenő 2019-es pályázati felhívás dokumentációját. Tető alatt az idei költségvetés első olvasata, a Minta Kft. megbízott igazgatója egyéves időszakra Sabo Livija lett.  

Bővebben...

sns1319A közelmúltban, február végén, majd március közepén is a Szlovén Nemzeti Párt (SNS), vagyis két parlamenti képviselőjük által jóformán közvetlen támadás érte a muravidéki magyarságot. Tény és való, mindkettő SNS-es képviselő a munkáját végzi, amikor írásban kérdéseket tesz fel, első esetben az oktatási miniszternek, második esetben a szlovén kormánynak, kérdés azonban, hogy az irományokban feltett állítások és tényként elkönyvelt hazugságok nevezhetők-e másnak, mint nyílt nacionalizmusnak, méghozzá a legrosszabb fajtájának, amely már-már súrolja a sovinizmus határait. Az igencsak érzékeny muravidéki multietnikus, multikulturális környezetben ez súlyos gondokat okozhat, különösképpen, ha ezeket a megnyilvánulásokat még a helyi, regionális szlovén sajtó is megtámogatja vagy akár megelőzi. Sajnos volt rá példa, nem is egy ízben.

Bővebben...

fejlovoda1319A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) idén megkezdi a korai fejlesztő óvoda projektjének kivitelezését Radamosban.

A muravidéki fejlesztő óvoda a magyar kormány által 2016-ban indított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében jön létre, mely óvodák, bölcsődék, iskola- és óvodakomplexumok, a kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását, valamint az óvodapedagógusok képzését, az egészségügyi, sport- és rekreációs szolgáltatások fejlesztését, a védőnői szolgálat fejlesztését és a virtuális óvoda létrehozását foglalja magába.   

Bővebben...

cim ovi1319Virágmintás szoknyácskákba, buggyos ujjú blúzokba öltözött kislányok, kantáros bőnadrágba és fehér ingbe bújt fiúcskák – mint jövőnk kis reményei – fogták egymás kezét, s énekelték együtt az ismert magyar gyermekdalokat a muravidéki kétnyelvű óvodák tavaszi találkozóján Dobronakon. Reménykeltő látvány a hagyományaink, kultúránk megőrzése szempontjából a legkisebbeket népviseletben látni, dalolni hallani. Az út tehát járható, de a gyerekeket elkísérni rajta már a felnőttek dolga.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben