kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

magy2521Már lehet jelentkezni a magyar mint anyanyelv tanulását ösztönző „Magyarul a Muravidéken” támogatási program pályázatára a 2021/2022-es tanévre. A  beadási határidő: 2021. szeptember 15. A támogatási összeg idén is a beérkezett pályázatok számától és a rendelkezésre álló összegtől függ majd. A pályázat teljes szövege a következő linken is megtalálható:

Bővebben...

mmr studio2521A Szlovén RTV már hosszabb ideje tervezte a Muravidéki Magyar Rádió (MMR) stúdióinak felújítását. A pénzügyileg és beavatkozási szempontból is nagy munkát jelentő korszerűsítést 2020-ra tervezték, de a járványhelyzet miatt csúszott a beruházás. Június elejével azonban megkezdődött a felújítás, s a tervek szerint augusztusra teljesen felújított rádióstúdiók állnak már a munkatársak rendelkezésére. A felújítás során kicserélik a műszaki berendezést, új software-t vásárolnak és új bútorokat kapnak. A zenei anyag digitalizációja miatt felszabadult a lemeztár helyisége, itt hírszerkesztői szobát alakítanak ki.

Bővebben...

rtv progbiz2521A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottsága egyhangúlag támogatta az MMR és a TV-stúdió vezetői munkahelyére – az intézeten belüli pályázaton – beérkezett egyetlen jelölt vízióját és munkatervét, Zver Ilona eddigi vezérigazgatóhelyettes újbóli kinevezését.

Bővebben...

cim szij2521Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti villámlátogatásának fókuszában Lendva Község díszpolgári címének átvétele mellett a Lendván megvalósuló magyar állami beruházások, az új MMÖNK-székház, illetve a futballakadémia volt (képünkön a miniszter Pál József, a legidősebb naftás labdarúgó és Kepe Magor Márton, a legfiatalabb igazolt játékos társaságában). Mindkettő beruházás még idén megvalósul a magyar külügyminiszter szavai szerint.

Bővebben...

tamogat2421A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Gazdasági Bizottsága június 10-én értékelte a magyar közösség gazdasági alapjának serkentési programja (2021–2024, 1. intézkedés) keretében kiírt felhívásra beérkezett pályázatokat. A pályázatlebonyolító MMÖNK-hoz eddig a legtöbb, 26 beadvány érkezett: 23 Lendva község területéről, 2 Sal és 1 Dobronak községből.

Bővebben...

lkmnok2421A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa a világhálón megtartott keddi ülésén a pályázati bizottság javaslatát megerősítve a 18 ezer eurós keretet négy jelentkező intézmény között osztotta szét. A többi intézmény nem élt a pályázás lehetőségével. 

Bővebben...

cim potap2421„A jövő nemzedék iránti felelősségünk által vezérelve és Magyarország Kormánya megtisztelő támogatásával korszerű tornaterem épül az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola Gyertyánosi Tagiskolája és a Lendvai Óvoda Gyertyánosi Kétnyelvű Tagozata, valamint a helyi sportkedvelő csoportok számára. Az új tornaterem szolgálja a jövő nemzedékek testi és szellemi épülését!” – ez a szöveg került a Potápi Árpád János államtitkár, Horváth Ferenc közösségi elnök és Magyar János polgármester által elhelyezett időkapszulába.

Bővebben...

falu23211A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) falufejlesztési programja, a Muravidéki Magyar Faluprogram 2020 júliusában indult útjára azzal a céllal, hogy anyagilag segítse a térség településeinek kisebb beruházásait. A fejlesztésekre, melyekre 27 falu nyújtott be programot, összesen közel 100 ezer eurót fordítanak.

Bővebben...

gazdtam2321Idén érkezett eddig a legtöbb, 26 pályázat (tavaly 17) a magyar nemzeti közösség gazdaságfejlesztési támogatásokra kiírt, május 31-én záruló pályázatára, melyet a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) bonyolít le. Az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott terület 2021-es gazdasági beruházásainak serkentésére kiírt 1. intézkedés költségvetési forrását a Szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium biztosítja a 2021–2024-es program keretében. A vissza nem térítendő támogatási keret 300 ezer euró.

Bővebben...

osszetart2321A Nemzeti Összetartozás Napján a Muravidéken idén újra csupán korlátozott formában emlékezhettünk: az ideiglenesen újra átjárhatatlan határ tövében, Zsitkóc és Bödeháza között a Hetési Barátság Parkban szervezett rendezvényt a muravidéki magyarság. A nap előestéjén a Bánffy Központban megnyílt a Muravidék a Kárpát-medencében – a Kárpát-medence a Muravidéken című fotókiállítás.

Bővebben...

kvcsomag kki2221Június 1-jén, a Nemzeti Összetartozás Napjához közeledve Farkas Csaba, az Őrvidék Ház kulturális közösségi tér vezetője Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) igazgatója kíséretében könyvcsomagot ajándékozott a Lendvai Kétnyelvű Középiskola 3. és 4. osztályos diákjainak. – Az ajándék tartalmazza a „Kárpát-medence útikönyv” című kiadványt, a Magyar Trianon-kártyát, egy névre szóló emléklapot és egy QR-kódot, amely használatával meg lehet tekinteni a „Száz szívdobbanás” című filmet – mondta Farkas Csaba az ajándék átadásánál.  

Bővebben...

non2221A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap, amelyről 2010 óta emlékezünk meg. Szerte a Kárpát-medencében a magyarág különböző rendezvények keretében, őrtüzek gyújtásával emlékezik a magyar nemzeti tragédiára, egyben hitet tesz a határok feletti egységes magyar nemzet mellett. A muravidéki magyarság hagyományosan az országhatáron, a zsitkóci Barátság Parkban emlékezik.         

Bővebben...

volgyitaj2221A múlt héten a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) a Zoom platformon keresztül megtartott rendkívüli ülésén a völgyifalui tájház építésének következő fázisára kiírt közbeszerzési pályázatról döntött.

Bővebben...

MCSi Design