kele
perec1
garas1
63. évfolyam
8. szám
Lendva 
2019. 02. 21.
kiscim0819
 

felmeres profut0819A Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet a 2019-es évben tervezett gazdaságfejlesztési pályázatok kapcsán igényfelmérést indít. A kérdőívvel a konkrét szükségletekről és a ténylegesen megvalósítható tervekről szeretne tudomást szerezni az intézet azoktól, akik az elmúlt időszakban már pályáztak, illetve azoktól, akik ezt még csak tervezgették. Amint azt Horváth József, az intézet igazgatója elmondta, látni szeretnék, miként és milyen irányban gondolkodnak a támogatást igénylő befektetők, mik azok a fejlesztési célok a gazdaság, a mezőgazdaság és a turizmus terén, amiket a kisebb, illetve a nagyobb pályázatokkal meg szeretnének valósítani. Illetve fontos tudni azt is, mekkora értékű projektekben gondolkodnak egyáltalán.

Bővebben...

parl0819A Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága a múlt heti ülésén érdekelt testületként vitatta meg a 2019-es állami költségvetés módosítását. A kisebbség jelenlévő képviselői üdvözölték a kisebbség számára némileg megnövelt összegeket, de továbbra is hiányolják a fejlesztési kereteket.  

Bővebben...

ketnyelvu0819

A kétnyelvű oktatás bevezetésének 60. évfordulója kapcsán a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága február 14-én a parlamentben Ljubljanában tanácskozást szervezett a muravidéki nemzetiségileg vegyesen lakott területen 1959-ben bevezetett oktatási modellről „Kétnyelvű oktatás – több szemszögből” címmel.

Bővebben...

domonk07191A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa február 6-i ülésen határozott az ösztöndíj-kiegészítő támogatások kiosztásáról, a közelgő március 15-i ünnepi megemlékezésről, illetve a közösség megalakulásának 20. évfordulójáról.

Bővebben...

lkmonk07191Az LKMNÖK Tanácsa keddi ülésén egyhangúan elfogadta az önkormányzat 2018-as zárszámadását. A tanács hasonlóképpen egységesen megerősítette az önkormányzat által működtetett Euromur Kft. 2018-as beszámolóját is.

Bővebben...

ugyesz0619Az SZK Állami Főügyészsége a napokban bejelentette, hogy a hivatal webfelületein az ügyfelek már olasz és magyar nyelven is megtalálhatják a különböző nyomtatványokat. Ezzel a főügyészség is eleget tesz az olasz és a magyar közösség kisebbségi jogainak érvényesítése terén hozott jogszabályoknak, amely szerint a két közösséghez tartozó állampolgárnak joga van saját nyelve egyenrangú használatához a közéletben és a magánszférában egyaránt.

miniszterlevel0619Rudi Medved közigazgatási miniszter a napokban levélben fordult minisztertársaihoz, amelyben a kisebbségi parlamenti frakció Šarec miniszterelnökhöz írt levelét összegezte. Felice Žiža olasz és Horváth Ferenc magyar képviselő ugyanis Marjan Šarec miniszterelnökhöz fordult levelében felhívja a kormányfő figyelmét néhány kétnyelvűséget érintő gyakorlati problémára, leginkább arra, hogy az újraalkotott törvényekhez már alapban nem készülnek magyar és olasz nyomtatványok, űrlapok, hogy az EDavki honlap nem létezik kisebbségi nyelveken, s arra is, hogy a kétnyelvű területeken a közalkalmazottak még mindig nem bírják kellő szinten a kisebbségi nyelveket.

Bővebben...

minor0619Fordulópont következhet be az európai őshonos kisebbségek védelmét illetően az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés aláírása által, az ugyanis kikényszerítheti, hogy az uniós bizottság, valamint többi európai intézmény is hangsúlyosabban foglalkozzon a témával – jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős biztosa Brüsszelben.  Az uniós biztos „Az intézmények szerepe az európai kisebbségek életében” címmel az Európai Parlamentben szervezett keddi konferencián kiemelte, az figyelhető meg, hogy az Európai Bizottság elsősorban a gazdasági együttműködésekre koncentrál, a kisebbségi kérdéskört igyekszik kikerülni. Ezen változtathat az őshonos kisebbségek jogainak védelme érdekében indított Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés – tette hozzá. (MTI)

Bővebben...

ovoda05191Január 24-én a Dobronaki Katicabogár Óvodában – a már elkezdett korai óvodafejlesztési program folytatásaként – sajtótájékoztatóval egybekötött együttműködési megállapodás aláírására került sor a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ között.

Bővebben...

sajto0519A határon túli szlovének parlamenti bizottsága múlt heti ülésén javaslatot tett a kormánynak, miszerint a szomszédos országok állami és regionális hatalmi szervezetek képviselőivel találkozva helyezzék előtérbe a nyomtatott kisebbségi sajtó ügyét, a rendszerbeli finanszírozás hiányát. A szlovén politikum eddig is erőteljes lépéseket próbált tenni a határontúli szlovén kisebbségi sajtó boldogulása érdekében, ami Olaszországban – legalábbis részben – sikerekkel is járt, Ausztriában viszont eredménytelenek voltak a próbálkozások.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

Bővebben...

MCSi Design