kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918
 

dobronak4918A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsa az új mandátum első ülésén hétfőn este Varga Editet nevezte ki a tanács élére. Az alelnöki tisztséget Berden Mario tölti be.

Bővebben...

lkmnok4918Hétfőn megtartotta első alakuló ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A tanács Vida Törnar Juditot választotta elnöknek, a régi-új elnök javaslatára pedig Horvát Tomi lett az önkormányzat alelnöke. Az LKMNÖK kinevezte tagjait a muravidéki csúcsszervezet tanácsába is.

Még az ülés kezdete előtt a tanács köszöntötte újraválasztott tagjait, Lendva Község megválasztott új polgármesterét, Magyar Jánost, majd Vida Törnar Judit elnök hivatalosan is köszöntötte az LKMNÖK Tanácsának új tagjait. Ahogy fogalmazott, 10 tanácstag az előző mandátumban is részt vett a munkában, kettő, mégpedig Bači Zsuzsanna és Simon Mónika új tagként került a tanácsba. Az elnök az alakuló tanácsnak eredményes munkát kívánt.

Bővebben...

rtv4918A múlt héten pénteken megszervezett gálaműsorral zárta jubileumi évét a Szlovén RTV magyar műsorainak stúdiója. A muravidéki magyar rádió 60., míg a televízió megalapításának 40. évfordulóját ünnepeltük. A lendvai Színház- és Hangversenyteremben tartott eseményt Marja Šarec miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével.

Bővebben...

bga4818A megszokottnál valamivel korábban megjelentek a Bethlen Gábor Alap 2019-es pályázatai, köztük a Muravidékre is vonatkozó központi pályázati felhívás. A pályázatok november 20. és december 19. között adhatók le a megszokott módon a NIR számítógépes rendszeren keresztül, a pályázók 500 ezer és 2,5 millió forint közötti összegre pályázhatnak, a rendelkezésre álló összeg 700 millió forint. Hagyományosan vissza nem térítendő összegekről van szó. Bővebb információk a http://bgazrt.hu/tamogatasok/ weblapon.

csik4818A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Lendvai Irodája, Magyarország Lendvai Főkonzulátusa és Dobronak Község szervezésében a múlt héten Dobronakon „Innovációk a szőlészetben és a borászatban” címmel konferenciát tartottak. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Csík László, a gazdaságfejlesztési hálózat ügyvezető igazgatója is.

Bővebben...

rtv4818Nemzetiségi sorsban a legfontosabb feladatok közé tartozik az anyanyelv használata, fejlesztése. Szlovéniában magas szintű jogokkal élhet a muravidéki magyarság több területen is, az egyik fontosabb ezek között a tájékoztatás. A magyar anyanyelven történő tájékoztatást szolgálja az idén 60 éves Muravidéki Magyar Rádió, illetve a 40 éves Hidak című tévéműsor. Az RTV magyar műsorainak stúdiója egész évben folyamatosan gondoskodott a jubileum megünnepléséről, a jubileumi év csúcspontja pedig a pénteki gálaműsor lesz.

Bővebben...

sztgott4718A Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Porabje Kft. szervezésében pénteken Szentgotthárdon ünnepelte meg működésének 20. évfordulóját a Szlovén Kulturális és Információs Központ. Hírnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy az elmúlt húsz évben számtalan sikeres rendezvény valósult meg a szlovénok házában, a Magyarországon élő szlovénok hűségesen ápolják a kultúrát és őrzik anyanyelvüket, majd emlékeztetett, hogy a központ működése nagyban függ a két ország pénzügyi támogatásától, amelyért köszönetét fejezte ki.

Bővebben...

maert4718Teljes konszenzussal fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülése a zárónyilatkozatot, amely többek között azt a döntést is tartalmazza, hogy 2019 a külhoni magyar gyermekek éve lesz. A közvéleményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád államtitkár tájékoztatta az ülés döntéseiről.

Bővebben...

valasztas4718Az általános helyhatósági választásokon a nemzetiségileg vegyesen lakott területen az öt községi nemzeti önkormányzat tanácsainak tagjait is megválasztottuk. A községi nemzetiségi tanácsok a bejutott tanácstagok közül elnököket választanak, illetve delegálják képviselőiket a muravidéki csúcsszervezetbe, ahol szintén a tanácstagok közül választják majd meg a muravidéki elnököt.

Bővebben...

frakcio4618A Szlovén Országgyűlés nemzetiségi képviselőcsoportja Marjan Šarec miniszterelnökhöz címzett levelében az állami közigazgatás kétnyelvűsége terén elért eredményekről, illetve a területen szerintük szükséges további lépésekről írt. 

Bővebben...

mnmi4618A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsának hétfői, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának keddi rendkívüli ülésén elfogadta a művelődési intézet jövő évi költségvetés-tervezetét, melyet a Kulturális Minisztériumhoz továbbítanak.

Bővebben...

cim nyelv4618November 13-án, a magyar nyelv napján rendezett muravidéki ünnepségen Dobronakon nagy volt az ünnepi izgalom. Az Édes anyanyelvünk rajz- és fogalmazásverseny közel 250 résztvevőjének – idén először mindegyik kétnyelvű általános iskolából, illetve néhány óvodás is jelentkezett – átadták az elismeréseket és a könyvjutalmakat.

Bővebben...

MCSi Design