kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

osszetart2419A Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet múlt pénteken Völgyifaluban Összetartó népdalok címmel népdaltanulást szervezett, a kicsik pedig játékosan tanulhattak táncokat.

Bővebben...

salmonk2419A Sal községi magyar önkormányzat tanácsa június 4-i ülésén számos kérdésben döntött. Az ülés a domonkosfai tájházban folyt, ami a jövőben hivatalosan is az önkormányzat székhelye lesz.

Bővebben...

mmonk2419A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén, melyet rendhagyóan a domonkosfai tájházban tartott, értékelte a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának 2017–2020 közötti serkentési programja 1. intézkedése keretében megjelent pályázatra beérkezett pályázatokat. A május 13-án zárult pályázatra 16 vállalat, illetve vállalkozó jelentkezett.      

Bővebben...

monkhodos23191A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának legutóbbi, május 29-i ülésén a napirend bővítése után második olvasatban is elfogadták az önkormányzat 2019-es munka- és pénzügyi tervét.

Bővebben...

parlament2319Azután, hogy a KPK (Korrupcióellenes Bizottság) felhívta Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselőt, hogy 15 napon belül mondjon le képviselői mandátumáról vagy mondjon le az MMÖNK Tanácsának éléről, majd Horváth Ferenc ezt egyik esetében sem tette meg, az ügyben már csak a Szlovén Országgyűlés dönthet.

Bővebben...

lkmnok2219A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) hétfői ülésén megvitatták és elfogadták az önkormányzat 2019-es költségvetését. Megvitatták az új ügyrend tervezetét is, a különfélék között pedig két sajnálatos, a lendvai magyarságot érintő ügyről is beszámoltak.

Bővebben...

cim2219Megjelent Göncz László történész legújabb mélyinterjú-kötete Emberek a pannon végeken címmel, melyben 27 sorsot tár elénk az egykori jugoszláv–magyar határ mentéről, a sorsdöntő időkről, a muravidéki magyarság elszakítottságáról. A kötet felépítése, a sorsok szintézise egyfajta drámaként is felfogható, képet festve az adott korszakról. Az érzelmek pedig – melyeket ez a műfaj megengedhet magának – csak hitelesítik a dolgokat. Fotónkon Göncz László és Gyurácz Ferenc, a szombathelyi Magyar Nyugat kiadó vezetője a bemutatón.

Bővebben...

orban dusan2119Ütemesen folynak az előkészületek a magyarországi gazdasági támogatások várhatóan júniusban megjelenő pályázatára. Az eddigi pályáztatást és a feltételeket az MMÖNK gazdasági és mezőgazdasági bizottságainak, valamint a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet közös megbeszélésén elemezték.

Bővebben...

trianon2119Úgy gondolom, még tavaly vagy akár két hónappal ezelőtt sem áltatta magát azzal senki, hogy a Muravidék és a „szlovén anyaország” egyesítésének 100 éves évfordulójának megünneplése – szlovén olvasatban –, vagy magyar olvasatban a trianoni békediktátum, avagy nemzeti katasztrófa nem okoz majd kellemetlen pillanatokat mindannyiunknak. Talán senki sem gondolta azonban azt, hogy már ilyenkor és ennyire erőteljesen jelen lesz a közéletben ez a téma. Igaz, augusztus sincs már annyira messze, de a témát elsősorban az európai választás, a bal és a jobb, vagy ha úgy tetszik, az unionisták és a szuverenisták kampányküzdelme hozta előtérbe. Hálás téma ez ugyanis a politikusoknak, akik részben valós, de többnyire mondvacsinált félelmekkel próbálnak szavazatokat szerezni, különböző expanziókat, nyomulásokat emlegetve.

Bővebben...

mmonk2119Hétfőn este nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott le a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) 1. rendkívüli ülése, amelyen az MMÖNK Tanácsának elnöki posztja és a nemzetiségi parlamenti képviselői poszt egyidejű betöltésének kérdésköre került napirendre. Horváth Ferenc úgy döntött, egyik posztról sem mond le.     

Bővebben...

horvathf2019A múlt héten többhónapos huzavona után a KPK (Korrupcióellenes Bizottság) megállapította, hogy Horváth Ferenc tisztségeinek, vagyis parlamenti képviselői és MMÖNK-elnöki posztjainak egyidejű viselése összeférhetetlen, ezért a képviselőnek 15 napos határidőt adott, hogy mondjon le vagy az egyik vagy a másik tisztségéről.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben