kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
 

somiilona3318Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek szakmai vezetője, a magyar kultúra ápolója és szervezője veszi át idén a Muravidékről a Külhoni Magyarságért Díjat. Az ünnepélyes átadás augusztus 20-án lesz az Országházban Budapesten.

Bővebben...

ezredev3318Augusztus 20-i mellékletünk, benne beszélgetés dr. Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a megszépült felsőlakosi kápolna, a Szent Jobb kalandos történetének bemutatása és ünnepi keresztrejtvény:

Bővebben...

dobron monk3218A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa (DKMÖNK) augusztus 2-i ülésén módosította idei költségvetését: a közösség a tervezettnél (122 ezer euró) 140 ezer euróval több bevétellel gazdálkodik, melyet a Kézművességek Háza megépítésére fordítanak. A ház ünnepélyes átadására október 11-én kerül sor.

Bővebben...

gazdtam3218A Martmetal Kft., a Purlen Kft., a Legartis Kft., Žoldoš Árpád magánvállalkozó Arma cége és Kramar Vinko magánvállalkozása nyert vissza nem térítendő támogatást a májusban közzétett pályázaton a gazdasági beruházások serkentésére az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen. A keret 260 ezer euró volt, míg a 17 pályázó igénye 662.859,95 eurót tett ki.

Bővebben...

tusvany3118A múlt héten zajlott a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor az erdélyi Tusnádfürdőn. Harminc programhelyszínen mintegy 300 politikai, közéleti, kulturális és hitéleti előadással, több neves előadó koncertjével és egyéb érdekességekkel várták az érdeklődőket vasárnapig. A rendezvényen fontos szerepe volt idén is a nemzetpolitikának, az Európa jövőjét érintő kérdéseknek.

Bővebben...

morac szanto31181A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség szombaton együttműködési szerződést írt alá a magyarországi Zalaszántó településsel. A szlovén és magyar nyelven íródott formális szerződést, melytől a jövőben széles körű együttműködési lehetőségeket remélnek a felek, Pártosfalván a nemzetiségi iroda tárgyalótermében látták el kézjegyükkel az illetékesek.

Bővebben...

jurtas3018Idén először rendezte meg Jurtás Tábort az MNMI. Márokföldön két kísérővel 21 kilenc és tizenkettő év közötti gyermek költözött a jurtákba. Mindannyian vártuk már az érkezést. Én sok táborban voltam már, de ilyen fogadtatást még nem láttam: az Őrállók Alapítvány részéről az összes táborfelelős sorfalat állt nekünk, s úgy köszöntöttek bennünket. Elképesztő!

Bővebben...

hodoscim3018A hétvégén ünnepelte Hodos Község megalapításnak 19. évfordulóját. Szombaton az ünnepségsorozat Pozsonec Mária mellszobrának leleplezésével kezdődött, majd a községi tanács ünnepi ülésével, a községi elismerések átadásával folytatódott. Vasárnap Kapornakon tűzoltóversenyt szerveztek.

Bővebben...

moracmonk29181A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség legutóbbi tanácsülésén – július 12-én – megtárgyalta az egyesületek támogatását, valamint egyéb kérelmekről is döntöttek. Az ülés végén a magyarországi Zalaszántó településsel kötendő cserekapcsolat hivatalossá tételéről is szóltak.

Bővebben...

hrastovec2918Az 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 73 évvel ezelőtt történt meg a muravidéki magyarság internálása Hrastovecre, illetve Šterntalba. Az 558 internáltra – zömében idős ember, nő, illetve gyermek – már néhány éve méltóságteljesen, nem utolsó sorban a szlovén politikum kimondott bocsánatkérése mellett tudunk emlékezni. A muravidéki magyarság lerótta kegyeletét idén is a voličinai temetőben és a hrastoveci emlékműnél. „Embereket hurcoltak meg, sokan meg is haltak felfoghatatlan politikai döntések miatt” – hangsúlyozta az idei megemlékezésen Kramberger Janez, Lenart Község polgármestere.

Bővebben...

tovabbkepzes2818Az idei anyaországi nyári továbbképzés, amelyen a kétnyelvű óvodák és iskolák óvónői, tanítói és magyartanárai vehetnek részt, június 26-ától június 30-áig zajlott Pécsett. Az anyanyelv és irodalom tanításának újabb módszerei címet viselő program teljes egészében anyaországi támogatással valósult meg, a helyi szervezést pedig ezúttal a Pécsi Egyetem szekszárdi székhelyű Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának tanszékvezető tanára, Boronkai Dóra vállalta.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design