kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

osszetart3219A július utolsó előtti hetében megrendezett jubileumi Összetartozunk táborban harminc fiatal és kilenc kísérő vett részt a Kárpát-medence különböző régióiból – Muravidék, Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Vajdaság –, illetve Magyarországról. Ami még izgalmasabbá tette a programokat, hogy a táborvezetők a civil élet különböző területeiről érkeztek; sportszakos, néprajzos, drámapedagógus, informatikus, illetve ifjúságsegítő szakember is volt köztük. A Zala megyei Eszteregnye-Obornak Nyitnikék erdei iskola ifjúsági szállásán, távol az internetes hálózattól és a rohanó, magával sodró személytelen világtól, az erdő közepén új barátságok köttettek, miközben egy kis „önbarangolást” tehettek a fiatalok együtt és külön-külön is önmagukkal.

Bővebben...

tajhaz volgyi3219A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) augusztus 1-jén megjelentette a közbeszerzési pályázatot a Völgyifaluban tavaly megvásárolt ház felújítására, melyben a Lendva-vidék tájházát alakítják ki. Idén a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium nemzetiségi gazdaságfejlesztési programjának II. intézkedése keretében a völgyifalui projektre 120 ezer eurós támogatás áll rendelkezésre. A pályázat határideje augusztus 20-a, a kivitelezőnek a munkálatokat október végéig kell befejeznie.

A közbeszerzési folyamat lebonyolítását követően a tervek szerint a munkálatok szeptember elején elkezdődnek.

mocsnek21191Július 22-én zárult a magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati köre. Határidőn belül 369 beadvány érkezett, a hiánypótlási időszak után a pályázatok elbírálása következik, míg a szerződések aláírása októberben várható. A részletekről Mocsnek Ottó, a Pro Futura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatta a közvéleményt.

Bővebben...

tusva3119A múlt hétvégén 30. alkalommal szervezték meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn. Az ötnapos rendezvényt ismét gazdag programkínálat jellemezte, így az időszerű közéleti témák iránt érdeklődők, ahogy a tartalmas szórakozásra és minőségi koncertekre vágyók is hasznosan tölthették idejüket. Hagyományosan beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve jelen voltak a határon túli régiók, köztük a Muravidék képviselői is. 

Bővebben...

alkotmany3A Szlovén Köztársaság Államtanácsa július 3-i ülésén Maučec Marjan muravidéki tanácstag kezdeményezésére megszavazta, hogy az Alkotmánybíróságon jogi keresetet nyújt be az Általános iskolákról szóló törvény 48. cikkelye és Az olasz és magyar nemzeti közösség tagjainak az oktatás és a nevelés terén való különjogai megvalósításáról szóló törvény 11. cikkelye alkotmányosságának a megvizsgálására. Az Alkotmánybíróság július 4-én beiktatta a keresetet.

Bővebben...

fuen 2A június során megtarott Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán újraválasztott Vincze Lóránt elnököt és küldöttségét hétfőn a Szlovén Országgyűlésben fogadta Dejan Židan parlamenti elnök.

Bővebben...

HrastovecWAz 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 74 évvel ezelőtt internálták a muravidéki magyarságot Hrastovecre, illetve Šterntalba. Az 558 internáltra – zömében idős emberre, nőre, illetve gyermekre – már néhány éve méltóságteljesen, nem utolsó sorban a szlovén politikum kimondott bocsánatkérése mellett tudunk emlékezni.

Bővebben...

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

mmonk27191A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa július 1-jei ülésén kinevezte a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) igazgatóját a következő ötéves mandátumra. Az intézetet továbbra is az eddigi igazgató, Tomka Tibor vezeti.

A tanács egyhangúlag, szinte kérdés nélkül támogatta Tomka Tibor, az intézet eddigi igazgatójának kinevezését a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) élére a következő öt évben. Az új mandátuma szeptember 1-jével kezdődik. Kinevezését előzőleg támogatta az intézet tanácsa és kollektívája is. A nemzetiségi média (úgy a nyomtatott, mint az elektromos) jövőbeni fejlesztése kérdésében pedig Horváth Ferenc tanácselnök a médiastratégia elkészítését is bejelentette.  

Bővebben...

cim baba2719A magyar kormány, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság az elmúlt hónapokban 66 ezer babacsomagot osztott szét a határon túl. Kedden a Lendvai Magyar Főkonzulátuson három muravidéki magyar család vette át a praktikus babakellékeket tartalmazó csomagot. Az inkább gesztusértékű ajándék mellett a magyar kormány idén és az elmúlt években is rengeteget fektetett az anyaországi és a határon túli gyermekekbe, fiatalokba. Remélhetőleg ennek a gyermekáldásban is lesz hozadéka a Muravidéken is.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben