kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

salmonk2620Sal Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösségének Tanácsa június 24-i ülésén a domonkosfai tájházban elfogadta az önkormányzat 2020-as költségvetését, nevet választott a tájháznak – mely így mostantól a Domonkosfai Porta nevet viseli –, illetve döntött támogatások odaítéléséről is.

Bővebben...

hrast2620Az 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 75 évvel ezelőtt történt meg a muravidéki magyarság internálása Hrastovecre, illetve Šterntalba. Az 558 internáltra – zömében idős emberre, nőre, illetve gyermekre – már néhány éve méltóságteljesen, nem utolsó sorban a szlovén politikum kimondott bocsánatkérése mellett emlékezünk.

Bővebben...

szekhaz2420Ahogy erről már több ízben beszámoltunk, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új székháza a Mezőgazdasági Szövetkezet volt épületében lesz Lendva központjában. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt év októberében vásárolta meg az épületet, a felújítási munkálatokat azonban a járványhelyzet miatt nem tudták a tervezett időben elkezdeni. A héten viszont már megkezdődött a felújítás.    

Bővebben...

emberjogi24201Koren Stefán még az év elején a szlovén Oktatási Minisztériumhoz fordult azzal a kérdéssel, hogy az állami szervek a belső dokumentumokban, törvényekben, szabályzatokban, illetve az oktatási tárca a nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvények és szabályzatok esetében miért nem gondoskodik a magyar nyelvű fordításról, változatról.

Bővebben...

prograbiz24201Első rendkívüli ülését tartotta meg múlt pénteken a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorainak Programbizottsága Lendván. A bizottság tiltakozását fejezte ki a nemzetiségi műsorok önkényes áthelyezésével és a járványhelyzet után a visszahelyezésének elmaradásával kapcsolatban. Habár az RTV Programtanácsának hétfői határozata értelmében azonban a műsorok június 22-ével egy hónapra visszakerülnek a régi helyükre az 1-es csatornán, de hogy utána mi lesz, egyelőre nem tudni.  

Bővebben...

radamos23201A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) megkapta az építési engedélyt a Radamosban tervezett Fejlesztő Központ létrehozására. A közbeszerzési pályázat a közel félmillió euró értékű projektre még júniusban megjelenik.

Bővebben...

potapi23201Kedden koradélután munkalátogatást tett a Muravidéken Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár. Az államtitkár a kisebbségi önkormányzatok, intézmények vezetőivel tartott beszélgetés után sajtótájékoztató formájában tájékoztatta a közvéleményt.

Bővebben...

domon tria2320A trianoni békediktátum száz évvel ezelőtt átszabta Magyarország földrajzi képét. A magyarság azonban nemzetként egységben maradt. Él a nyelv, a kultúra, élnek a hagyományok az anyaország határain túl is. Kercaszomor és Bajánsenye település is csatlakozott a magyar országgyűlés kezdeményezéséhez, és az összetartozás napján Domonkosfa, illetve Hodos határvonalán is fellobbantak az emlékezés és a remény lángjai. 

Bővebben...

cim tria2320Június 4-én a muravidéki magyarság a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára, a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére a szlovén–magyar határon, a Zsitkóc melletti Hetés Barátság Parkban emlékezett. Az összetartozás évében, az összetartozás napján a szervezők az erős nemzetet és az itthon megmaradás gyökereit jelképező tölgyfacsemetét ültettek, majd emléktáblát avattak.

Bővebben...

emlekfa2220A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Zsitkócban, a Hetési Barátság Parkban június 4-én, a trianoni szerződés centenáriumának évfordulóján emléktábla-avatással – Bence Lajos muravidéki költő versidézetével – és faültetéssel emlékezett a muravidéki magyarság. Az összetartozás jegyében Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere és Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke szólt az emlékezőhöz.

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

MCSi Design