kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

lajos4720Nyugdíjba vonult Bence Lajos, a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) korábbi igazgatója, a Népújság felelős szerkesztője, újságírója, József Attila-díjas szlovéniai magyar költő, tanulmányíró, publicista, pedagógus.   

Bővebben...

eniko balassi4720A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) a magyarországi Oktatási Hivatalnál kezdeményezte a szlovéniai általános érettségi vizsgatárgyak bevizsgálási eljárását, ami – nagy valószínűséggel már a 2021/22-es tanévben – lehetővé teszi a közvetlen beiratkozást is a magyarországi felsőoktatási intézményekbe.

Bővebben...

lkmnok4720A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa (LKMNÖK) múltheti online tanácsülésén elbírálta a társalapított intézményeinek meghívásos pályázatára beérkezett kérelmeket. A 20.700 eurós keretet az öt intézmény igényei jelentősen túllépték.   

A kidolgozott javaslatokat Horvát Tomi, a tanács alelnöke, a pályázati bizottság elnöke mutatta be.

Bővebben...

radamos4620Jó egy hónappal a kivitelezési szerződés aláírása után a hét elején Radamosban elkezdődtek a munkálatok a Korai Fejlesztő Központ építésén. Több mint 600 ezer eurós értékével az objektum az MMÖNK eddigi legnagyobb beruházása lesz.

Bővebben...

fokonzulatus4620Magyarország Lendvai Főkonzulátusa a járványidőszak alatt is nyitva tart. A konzulátusi ügyintézésre csak előzetesen egyeztetett időpont alapján van lehetőség, nyilatkozta lapunknak Máthé László Eduárd főkonzul.

Bővebben...

muravidekre46202A magyar nemzeti közösség gazdasági serkentési programja keretében újabb promóciós anyagok jelentek meg a Muravidék magyarlakta területéről. Az ingyenes, színes kiadványokat Szabó Lívia és Fehér Beáta, az MMÖNK szakmunkatársai mutatták be.

Bővebben...

teodor45201A Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) mint önkéntes, nonprofit szervezet 2017 óta működik jelenlegi nevén. Célja, hogy ösztönözze az ifjúsági tevékenységeket a kultúra, a nevelés, az oktatás, a sport és a rendezvények szervezése terén. Nagy hangsúlyt fektet a magyar nyelv és kultúra ápolására, annak megőrzésére a Muravidéken élő fiatalok körében. A szervezet elnökével, Varga Teodorral beszélgettünk a szervezet mindennapjairól és új státuszáról.

Bővebben...

konyv45201Az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola (KÁI) 700 ezer forint értékben nyert támogatást könyvvásárlásra a Bethlen Gábor Alap pályázatán. A vírus okozta nehezítő körülmények miatt Magyarország Lendvai Főkonzulátusa segített áthozni a küldeményt az anyaországból.

Bővebben...

mmonk45201Online térben, videókonferencián keresztül tartotta meg november 4-i ülését a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa (MMÖNK), hiszen a járványügyi intézkedések miatt nem lehetséges a gyülekezés. A tagok – szinte teljes összetételben – több programbeszámolót fogadtak el, míg a nemzetiségi képviselő választási rendszerének változásáról még nem hoztak döntést.

Bővebben...

irdala44202Az „Európai eszközökkel a nemzeti régiók jogaiért” európai polgári kezdeményezést a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” hivatalos cím alatt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére indították el.

A kezdeményezéssel akkor foglalkozik érdemben az Európai Bizottság, ha 2020. november 7-ig összesen több mint egymillió hiteles aláírást sikerül összegyűjteni az Európai Unió (EU) legalább hét tagállamában.

Bővebben...

mario44201A Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (ProFutura) vezetését közel fél éve Berden Márió vette át. Igazgatóként az együttműködés erősítésére kívánja helyezni a hangsúlyt. Mivel az elavult mezőgazdasági gépek helyébe már zömében újak léptek, a szektor erősítését a magasabb szintű termékfeldolgozás jelentené.

Bővebben...

konferenc4420A november 3-i videokonferenciával zárult „A nemzetiségi oktatás minőségének növelése a szlovéniai magyar nemzeti közösség és a magyarországi szlovén nemzeti közösség részére” című EU-s oktatási projekt, mely 2016. júniusától folyt a muravidéki és a rábavidéki kétnyelvű térségben. Az eredményeket pozitívan értékelték a résztvevők és az oktatási tárca is.

Bővebben...

valaszt4320Már csak néhány hónapja maradt a parlamentnek, hogy eleget tegyen az Alkotmánybíróság határozatának, miszerint Szlovénia jelenlegi választási rendszere nem felel már meg az alkotmányos normáknak, és ennek nyomán a hiányosságokat megszüntesse – leginkább azt, hogy egyes képviselőket jóval kevesebb szavazattal választanak meg, mint másokat. Változások lehetnek a nemzetiségi parlamenti képviselők megválasztásában is. 

Bővebben...

rtv43201A koronavírus-járvány tavaszi hulláma rányomta a bélyegét a magyar nyelvű rádió- és tévéműsorok éves tervének megvalósítására is, emiatt a műsor- és pénzügyi terv módosításra szorult. Az új körülményekhez igazodik a 2021-es tervezés is, melyhez a pénzügyi keret várhatón nem csökken az idei évhez viszonyítva – jelentette ki Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója a programbizottság múlt heti ülésén.

Bővebben...

lkmonk42201A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa keddi ülésén – rendhagyó módon a világhálón – döntött a tanulmányi támogatásokról, a nemzetiségi parlamenti képviselő választását illetően az egyszerű többségi rendszert támogatta, módosította a költségvetését, illetve több aktuális ügyet vitatott meg.

Bővebben...

MCSi Design