kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

aa temat0921A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság a „2021, a Nemzeti újrakezdés tematikus éve” keretében márciusra a közösségek hónapját hirdette meg. A Kárpát-medencei és a diaszpórában lévő programok és pályázati lehetőségek is márciusban indulnak el. A kiírások kicsit megváltozott formában jelennek majd meg, s először a fejlesztésre, felújításra, eszközbeszerzésre, később a rendezvények, táborok szervezésére vonatkozó pályázatokat hirdetik meg.

Bővebben...

othatar08211A három éve először megtartott 4 határon át vetélkedő pozitív visszhangja arra buzdította a szervezőket, hogy a 2020/2021-es tanévben folytatásként megszervezzék az 5 határon át Kárpát-medencei online, interaktív honismereti vetélkedőt, amelyen négy muravidéki tanuló is sikeresen szerepelt.

Bővebben...

cim0821A nemzetiségi képviselők eddigi, úgynevezett Borda-rendszerű megválasztása helyett a parlament az egyszerű egykörös rendszert szavazta meg. A választópolgárok teendője így egyszerűsödött, nehezebb lesz azonban a képviselőjelöltek dolga, ugyanis az eddigi 30 helyett nagyjából 100 támogató aláírásra és így nagyobb leleményességre lesz szükségük.

Bővebben...

ketnyelvu0721A múlt héten a szlovén kormány határozatot fogadott el a kétnyelvű községek kétnyelvűségének, illetve az őshonos nemzeti közösségek finanszírozásáról 2021-ben. A megközelítőleg kétmillió euró értékű kereten kilenc kétnyelvű község (Koper, Ankaran, Izola, Piran, Lendva, Marác, Dobronak, Hodos és Sal), valamint a Sali MNÖK osztozik. Az utóbbi élt a törvény adta lehetőségekkel és közvetlen, a községtől független kormányfinanszírozást kért. A többi említett község és a községi nemzetiségi közösségek az eddig megszokott módon tárgyalják meg a beérkezett összeg felosztását. A kormány a határozat kézbesítésétől számított tíz munkanapon belül ígéri az összegek folyósítását. 

Bővebben...

kormbiz0621A múlt héten a kétnyelvűség témakörében, konkrétan a jogszabályok által biztosított és a gyakorlatban megvalósuló kétnyelvűség közötti különbségek csökkentése érdekében szükséges tárcaközi és kormányintézkedések tárgykörében ülésezett a kormány nemzetiségi bizottsága. AZ MMÖNK-t Bacsi Zsuzsanna alelnök képviselte. 

Bővebben...

kji05211A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) 2012-ben alakult meg budapesti székhellyel, és alapítványi háttérrel működő civilszervezet. Alapvető célkitűzése hozzájárulni a külhoni magyarok jogvédelméhez azon esetekben, ha személyeket, csoportokat és intézményeket a magyarságuk vagy vélhetően a magyarságuk miatt ér jogsérelem. Irodát működtetnek a Muravidéken is.

Bővebben...

nemzetiregiok0521A hetedik és a nyolcadik tagállamban, vagyis Spanyolországban és Szlovéniában is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások - közölte az SZNT elnöke.  

Bővebben...

bolcso04211A 2012-ben indult magyarországi Vándorbölcső mozgalomnak köszönhetően ma már több mint kilencven fabölcső vándorol a Kárpát-medencében, illetve szerte Európában. A napokban a Muravidéken is átadták az elsőt, ami mostantól családról családra jár majd.

2020-tól az Agrárminisztérium is csatlakozott a programhoz oly módon, hogy a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő, gyermeket váró családok részére Agrár-Vándorbölcsőt adományoz.

Bővebben...

baluh0421A szlovén kormány a múlt héten a Nemzetiségi Hivatal élére újabb ötéves időszakra kinevezte Stanko Baluhot, aki már több mandátumban vezette a kormányhivatalt, az elmúlt hónapokban pedig megbízott igazgatóként tevékenykedett. Az újonnan kinevezett igazgatót az előző mandátum eredményeiről, illetve a következő öt év kihívásairól kérdeztük.       

Bővebben...

Mate0321Máthé László Eduárd októbertől viseli Magyarország lendvai főkonzuli tisztségét. A karrierdiplomatával a Lendvai Főkonzulátus munkájáról, célkitűzéseiről, a közép-európai nemzetek térségünkben is egyre inkább érzékelhető összefonódásáról beszélgettünk.

Bővebben...

mnmi mmonk5020A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa, majd közvetlenül utána a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa december 10-én Zoom-platformon megtartott ülésén tárgyalt a szlovén kormány és a nemzetiségi képviselő megállapodása alapján a magyar intézmények részére 2021-ben érkező pluszforrásról, a támogatásból tervezett célokról.

Bővebben...

cim konyvek50201A Könyvet – otthonra programban a magyar állam a pandémiás időszakban a boltok polcain és a raktárakban ragadt könyvkészleteket felvásárolta, majd több ezer könyvet osztott ki az anyaországban és a határon túli régiókban is. Ennek keretében a napokban közel kilencezer könyv érkezett Lendvára is. A gazdag és értékes könyvcsomag a 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába érkezett, ahonnan juttatnak belőle a kétnyelvű iskoláknak és a városi könyvtárnak is. Szép karácsonyi ajándék!

Bővebben...

ketnyelvu4920Dr. Csiszár Rita „Kétnyelvű a gyerekem?!” című előadásának első részében a sikeres kétnyelvűségre nevelésről és a kétnyelvűséget megnehezítő tényezőkről beszélt. Az előadás második részében, amely ismét online úton volt elérhető, a kétnyelvűség előnyeiről és bizonyítottan pozitív hatásairól esett szó.

Bővebben...

mnmi49202A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa december 3-án az online térben megtartott ülésén elfogadta az intézet program- és pénzügyi tervét a 2021-es évre. Ezt viszont az MMÖNK Tanácsa nem hagyta jóvá, így módosítani, illetve a bevételi oldalon csökkenteni kell az összeget.    

Bővebben...

MCSi Design