kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

A fény és a sötétség kontrasztja

pannon1724Časar Žigon Sebastijan muravidéki festő „Pannon csönd” című kiállítása április 16-án nyílt meg a Bánffy Központban.

A művész a kontrasztokkal, a fényekkel és a színekkel mesterien játszik, melyek vibráló egésszé állnak össze. A képek vidékünk, a pannon táj és az alkotó belső világának összetett lenyomatai. A festő hosszú idő után ragadott újra ecsetet és adta át magát a kreatív alkotás örömének. Obal Franc művészettörténész, a kiállítás méltatója először tíz éve találkozott a festő alkotásaival. Szerinte a művész legújabb ciklusában egyfajta továbbfejlődésként teljesen új alkotói oldalát mutatja meg. Színhasználata szélesebb skálán mozog, a sötét és a fény kontrasztja hangsúlyosabb szerepet kap, mint korábban. Emiatt a festő művei a magyar romantikára, a 19. század művészetére emlékeztetik. A festő a pannon vidéket nem historizálja, nem történelmi pillanatokat fest meg, hanem a jelent tárja elénk.

 

 

Časar Žigon Sebastijan köszönetet mondott az MNMI munkatársainak, hogy ösztönözték az alkotásra és a kiállítás létrejöttében segédkeztek. A megnyitón a helyi kulturális szféra minden szegmense képviseltette magát. A szép számban megjelent érdeklődők a ceremónia után elmélyedve csodálták a részletgazdag alkotások sorát és együtt örültek a művész sikerének. A tárlat, amely egy év alkotómunkáját foglalja magába, május 13-ig látogatható.

 

 

 

MCSi Design