kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Veranda – egy régi hagyomány új köpönyegben

lakber3517A fákról lehulltak az első sárga levelek és lassacskán elköszön tőlünk a nyár. Az ilyen átmeneti időszakokban mindannyian szeretnénk, ha lenne egy kis verandánk, ahol élvezhetnénk még néhány kellemes nyári naplementét.
Minden háznál jó lenne, ha lenne egy régimódi veranda. Régen ez a falusi házaknál egy fedett tornác volt, mely a bejáratnál helyezkedett el és a folyosóhoz hasonlított, valamint a legtöbb esetben az udvar vagy a kert felé eső oldalon oszlopos és nyitott volt.
A veranda, melyet napjainkban ismerünk, inkább egy félig kinti, félig benti helyiség, mely fedett és oldalról zárt. Fedettségének mértéke nem kötött, tőlünk függ, mennyire szeretnénk az év folyamán kihasználni mint egy gazdag kiegészítő helyiséget. Ha nagymértékben lezárjuk vagy legalábbis nyitható elemeket használunk fel, az év minden időszakában használható helyiséget nyerünk. A veranda falai általában üvegezettek, hogy minél több természetes fény jusson és élvezni tudjuk a kert panorámáját. A veranda felső részét is célszerű fényáteresztő tetővel borítani.
A veranda berendezése a nagyságtól és az életstílusunktól függ. Amikor nagy alapterület áll rendelkezésünkre, berendezhetünk akár egy második nappalit is. Ha inkább baráti és családi összejövetelekben gondolkozunk, létrehozhatunk egy teljesen egyedi kinti étkezőt, mely még a hűvösebb őszi napokon is biztosítja kertünk élvezetét. A veranda berendezését igazán csak a pénztárcánk és a képzeletünk határozza meg. Minden esetben fontos, hogy a bútorok és a kiegészítők, valamint az építészeti kialakítás (amennyiben a veranda utólag épült a házhoz) megegyezzen a ház stílusával – tömegben, anyaghasználatában, színében. Legyen ez korszerű minimálstílus, esetleg klasszikus vagy antik bútorokkal berendezett tér. A kiegészítőkről, melyek gazdagítják a teret, szintén ne feledkezzünk meg: díszlámpák, szőnyegek, növényes kaspók, akár egy kinti kandalló...
A berendezésnél legyen a vezérfonalunk a kényelem. Teremtsünk meg egy mini magánoázist, ahol kényelmesen belehuppanhatunk a függőágyakba és elkalandozhatunk messzi világokba...
MCSi Design