kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Megnyílt a völgyifalui gyalogtúraút

volgyi gyalogut2519A Völgyifalui Idegenforgalmi Egyesület a Lendvai Hegymászók Egyesületével karöltve pénteken hivatalosan is megnyitotta a hegymászók által kijelölt völgyifalui tematikus gyalogtúra-útvonalat.

A falu egykori legelőjén, a „Zasuerdün” kialakított gémeskúti pihenőnél a falusiak és a lendvai természetjárók mellett a szomszédos Magyarországról és Horvátországról is érkeztek túrázók, hogy a nagy hőség ellenére bejárják a mintegy 10 kilométeres útvonalat.

A csoport Ligeti László hegymászó és természetjáró vezetésével indult útnak a falu felé, a Tamás-kúti hegyi úton pedig megérkezett a csentei hegytetőre, ahol a Kaszás Öko Parasztgazdaság szolgált üdítővel a pincéjük előtt. A jókedvű túrázók rövid pihenő után leereszkedtek Csentébe és a falun keresztül folytatták útjukat, majd a Lendva-patak mentén és a mezők ölelésében haladva érkeztek meg úti céljukhoz, a gémeskúti pihenőhöz, ahol már várt rájuk a kemencében sütött langali, valamit a szabadtéri tűzhelyen elkészített nyárshús és a pirított kenyér. 

 

 

Kleidermann Monika egyesületi elnök elmondta, a Lendvai Hegymászók Egyesületével már régóta tartják a kapcsolatot, és amikor a közelmúltban elkezdték a Lendvai községben kijelölni a tematikus túraútvonalakat, Völgyifalut is bekapcsolták a programjukba: „A túraútvonallal a gémeskútnál lévő pihenőhelyünket szeretnénk életre kelteni. Emellett az a célunk, hogy minél több turista fedezze fel a környéket és pihenjen a természetben. A szabadtéri kemence és a kialakított tűzhely pedig különböző hagyományos vagy piknikételek elkészítésére is alkalmas.”

(Fotó: Šabjan Laci)

MCSi Design