kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Állatvédő egyesület Muraszombatban II.

torttukor3822Mai rovatunkban folytatjuk a muraszombati állatvédő egyesületről szóló, igencsak hosszú cikket, amely 1908. augusztus 2-án jelent meg a Muraszombat és Vidéke című lapban.

Fodor Árpád előadta, hogy az. O. Á. V. E. az idén megalakitotta a Magyarországi Állatvédő Egyesület Szövetségét és hogy a á. v. e., mint ennek tagja, Vasvármegye összes járásaiban testvéregyletek alakítását kezdeményezte. A járási egyletekre azért van szükség, mert csak ezen révén juthat el az állatvédelem eszméje és gyakorlata a megye minden falujába. A járási egyletek nagy társadalmi feladatot oldanok meg azzal hogy a járás minden rangu-rendü lakosát nem nemzetiség-, vallás-,

párt- és korkülönbség nélkül egy nemes célra egyesitik. És ez azért történik az állatvédelem lobogója alatt, mert szeretetnek, mely minden társadalmi egyesülés alapja, az állatvédelemben van a legkezdetlegesebb és egyúttal a legmagasabb és a legtágabb körű gyakorlata. Ez az állatvédelem

erkölcsi alapja. De nem olyan humanizmust ápol a hazai állatvédelem, mely a vallást és a hazát sutba dobja. ... Célja a népet erkölcsileg nevelni és gazdaságilag oktatni. Ez az állatvédelem közművelődési feladata.

... Az állatvédelem egyik eszköze a megtorlás, másik a megakadályozás. Régen szorgalmazza a hazai állatvédelem szigorubb törvény és megyei szabály rendeletek létrehozását, kötelessége a meglevő törvényes intézkedések végrehajtását sürgetni s az egyes eseteket följelenteni. De sokkal szebb feladata az állatvédelemnek a proeventiv működés, az állatkínzás és a hasznos állatok pusztításának megakadályozása felügyelet és az eszmék hirdetése által. Az állatvédelem minden állatot oltalmába vesz a lelketlen kínzás és az oktalan pusztítás ellenében, de azokat, amelyek nem egyes emberek tulajdonai, amelyek édes mindnyájunkéi, mint a levegő, rovarevö hasznos madarakat, a kedves énekeseket nem csak megvédi, hanem azoknak letelepítéséről, mesterséges fészkeltetéséröl és téli táplálásról is gondoskodik az okszerű madárvédelem. A felügyeletet minden tag személyesen gyakorolja, csak egyes nagy városokban tartanak az egyletek külön fizetett felügyelőket. Az eszméket pedig az iskolák és az irodalom utján terjeszti.

 

(folytatjuk)

 

 

 

MCSi Design