kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Sport 2018: jubileumok megünneplése jellemezte az évet  

sport zvezda0119Az elmúlt esztendő sporteseményei gazdag és színvonalas kínálattal szolgáltak a közönségnek. Bőven akadtak izgalmas focimérkőzések, összecsapások bajnoki címekért, utánpótlássikerek és kiválóan megrendezett tornák. Mindemellett az egyesületi évfordulók megünneplése sem maradt el. A sok-sok esemény közül válogattunk időrendi visszatekintőnkben.

Képünkön: Az elmúlt évben több évforduló megünneplése tükrözte a gazdag sporthagyományokat a Muravidéken. 70 évet ünnepelt a Zvezda (a képen), a Panonija és a Dobronak fociklub, míg a Lendvai Körzeti Labdarúgó-szövetség és a Lendvai Speedway Team négy évtizedes múltjára tekintett vissza.

 

Január

    A magyar kormány több mint négymillió euróval támogatta a Lendvai Labdarúgó-akadémia utánpótlás-nevelő központ megépítését és működését. Január 15-én Fridl Franc vezetőedzővel megkezdte a felkészülést a Nafta a tavaszi idényre. A 20. korosztályos KBV Judo Kupán 9 országból 415 dzsúdós küzdött a helyezésekért. Štampar Zvonko a szenior íjászok mezőnyében 511 körös teljesítménnyel új teremíjászati rekordot állított fel hosszú íjjal. Kihirdették Lendva Község legjobb sportolóit a 2017-es esztendőre: a Nafta 1903 felnőtt csapata, Horvat Kristijan és Kulčar Vita lett a legjobb.

Február

    A 43. Lendvai Judo Kupán a házigazda klub a csapatversenyt a 2. helyen zárta. Balažek Anton polgármester és Végh Gábor, a Nafta 1903 elnöke aláírta a középiskola melletti terület ingyenes telekhasználati jogáról szóló szerződést. A lendvai íjászcsapat hosszú íj versenyszámban megvédte országos teremíjászati bajnoki címét. A lendvai körzeti fociszövetség szervezésében az első öregfiú teremfocitornán a Lakos Torcida győzedelmeskedett. A völgyifalui Bar Kvatro Gal egy vereséggel megnyerte a lendvai dartsligát.

Március

    A lendvai és a muraszombati fociszövetség megállapodott, hogy ősztől újraindul a Muravidéki Labdarúgóliga. A Dobronaki Jezero Sportlövészeti Egyesület tisztújító közgyűlésén újraválasztották Benkovič Tomaž elnököt. Kiraly Ludvik a darts Bajnokok Ligájában a férfi párosok között tornagyőzelmet szerzett Luxemburgban a Grlava csapatának színeiben. A télies időjárás ellenére a Lendvai Íjászklub újra 104 versenyző részvételével színvonalas 3D terepíjászversenyt rendezett a völgyifalui erdőben. Kardinar Marika tekéző a celjei év sportolója rendezvényen sporttevékenységéért emlékplakettet kapott. 3.800 néző előtt emberhátrányból, Vinko góljával 2:1-re győzött a Nafta idegenben a Mura ellen.

Április

    Az utolsó forduló drámai hajrájában hagyta veszni bajnoki címét a lendvai férfi tekecsapat a maribori tekeligában, a hölgyek a 2. országos keleti ligát a negyedik helyen zárták. A 13. Lendvai Ezüstlabda tollaslabdatornára kilenc országból érkeztek a résztvevők, első alkalommal izraeli versenyzők is neveztek. Végh Gábor klubelnök és Balažek Anton polgármester 20 éves ingyenes területhasználati jogról szóló szerződést írt alá közel 5 hektár területre a Lendvai Labdarúgó-akadémia felépítéséhez. A lendvai salakmotoros egyesület sikeres salakmotoros edzőtábort szervezett Petesházán.

Május

    Lendván rendezték meg a szlovén és a magyar művészek futballválogatottjainak barátságos találkozóját. A maráci kispályás fociliga 15. fordulójában Szentlászló az éllovas Filovcit 5:2-re legyőzte. Keserű volt az ünneplés az idényzáró Dekani elleni nagyarányú, 6:0-s győzelem után, ugyanis Nafta a 3. helyezéssel a másodosztályban maradt. A kétnyelvű középiskola mellett sor került a labdarúgó-akadémia műfüves kispályáinak ünnepélyes alapkőletételére.

Június

    A Nafta lett a Lendva Körzeti Labdarúgó-szövetség kupagyőztese, a döntőben 6:1-re győzte le Tornisát. A gyertyánosi Panonija fociklub megünnepelte 70 éves évfordulóját. Bedič Nika tarolt az U13-as országos tollaslabda-bajnokságon: egyéni, páros és vegyespáros bajnoki címet szerzett. A Nafta ifjúsági és kadétcsapatai két év után újra feljutottak a másodosztályba. Lendváról rajtolt el a 25. Tour of Slovenia kerékpáros körverseny első, 159 kilométeres szakasza. Berke Dávid a testépítők országos bajnoki címének megszerzése után Európa- és világbajnoki ezüstérmes lett.

Július

    A Völgyifalui Zvezda és a Dobronaki Labdarúgóegylet megünnepelte 70 éves jubileumát. Misja Beno megvédte országos bajnoki címét taekwondóban. A 8. dobronaki kispályás focitornát a lendvai Gradal nyerte.

Augusztus

    A Nafta a második liga idénynyitó mérkőzését 1:0-s győzelemmel indította a Kalcer Radomlje ellen. Hazai versenyző nélkül bonyolították le az országos egyéni salakmotor-bajnokság döntőjét Petesházán, amelyen Žagar Matej megszerezte 17. bajnoki címét. Horvat Kristijan vadászreflex versenyszámban másodjára is megnyerte a 3D Adria Íjászkupát. A 2. lépcsőfutóversenyt a Vinarium toronyban Sluga Rene és Klančnik Jasmina nyerte. Győzelemmel rajtolt Dobronak a Muravidéki Labdarúgóliga nyolccsapatos mezőnyében.

Szeptember

    A szlovén kupasorozat nyolcaddöntőjében Koper 2:0-s győzelemmel búcsúztatta a Naftát. Horvat Niko a fiú íjászok mezőnyében a 3D-s országos bajnokságon új országos csúcsot állított fel 408 körrel. A göteborgi 3D Európa-bajnokságon Horvat Kristijan íjász a reptéren elkallódott felszerelése miatt kölcsöníjjal volt kénytelen versenyezni, így ezúttal a jó eredmény elmaradt. Lendván ülésezett a Szlovén Labdarúgó-szövetség Végrehajtóbizottsága. Šalamun Marjan maradt a Lendvai Tekeklub élén. A pályaíjász-minősítő országos bajnokságon Horvat Niko megvédte bajnoki címét, Biro Mihael második lett.

Október

    Visszakerült a lendvai várhoz a történelmi íjászverseny. A Nafta a jó idénykezdés után visszaesett, elégedetlenségüknek a szurkolók is hangot adtak. A Nafta gyenge teljesítménye következtében lemondott Franc Fridl edző. Lemondását a klub vezetősége nem fogadta el. A 18. Nemzetközi Kosárlabdatornát a Lindau nyerte a Rudar és Zalaegerszeg csapatai előtt. Taroltak a fiatal sportlövők a légfegyveres ligákban.

November

    Az első lendvai teremíjászati országos kupaversenyen három hazai érem született. A Muránia női röplabdacsapata már fel tudta venni a versenyt az ellenfelekkel a harmadosztályban. A Rokada Sakkegyesület idén a másodosztályban maradásért küzdött. A Nafta U17-es és U19-es csapata a negyedik helyen telel a 2. liga közös tabelláján. A Muránia korosztályos röplabdacsapatai a remekre sikerült csoportküzdelmek után a legjobbak közé jutottak. Hodos focicsapata az őszi idényt az elvárások alatt, az 5. helyen zárta. Elrajtolt a kilenccsapatos lendvai amatőr dartsliga. A Lendva Körzeti Labdarúgó-szövetség 40. évfordulóját ünnepelte. A Nafta hazai pályán győzelemmel köszönt el az ősztől, tavasszal a hatodik helyről folytatja a küzdelmet a feljutásért.

December

    A Lendvai Speedway Team megünnepelte 40 éves évfordulóját. A Fiatal tehetségek elnevezésű U11-es, U13-as és U15-ös teremfocitornán izgalmas és látványos meccseket vívtak a fiatalok, a hazai csapatok pedig eredményesen szerepeltek. A Lakosi Torcida kispályás focicsapat a nagykanizsai öregfiútornán a döntőben Rédics csapatától kapott ki. Az 1B országos légpuskaligában Somogyi Péter sorozatban a 18. egyéni győzelmét szerezte meg a Jezero színeiben. A Jezero egyesület a szlovén Önállóság Napján sikeresen megrendezte a nagykaliberű céllövészeti versenyt. 
MCSi Design