kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

A kisebb műfüves pályák tavasszal készülnek el

akademia01192A Lendvai Labdarúgó-akadémia keretében a sportközpont megépítését – mely az utánpótlás-nevelés korszerű feltételeit biztosítja majd és szálláshelyek létrehozását is tartalmazza – 2018 végére tervezték. Ez idáig azonban a kisebb létesítmény sem került átadásra. Mire várható a megvalósítás? A beruházásról Kocsárdi Gergellyel, a Nafta 1903 fociklub igazgatójával beszélgettünk.

Miután Végh Gábor klubelnök és Lendva akkori polgármestere, Balažek Anton 2018 februárjában aláírta a középiskola melletti kisebb beruházást érintő, 20 évre vonatkozó ingyenes telekhasználati jogról szóló szerződést, majd áprilisban a nagyobb öthektáros területről is, az utánpótlás-nevelő központ építkezése szabad utat kapott Lendva Község részéről. Május végén, amikor sor került a központ alapkőletételére a kétnyelvű középiskola mögött a tanévkezdésre tervezték a kisebb méretű műfüves pályák átadását, amelyen a 13 éves korosztályig edzenek és versenyeznek majd a csapatok. A beruházás megvalósítása azonban a tervezettnél sokkal lassabban halad. Az iskola mögötti telken a munkálatok szeptemberben kezdődtek el, a műfű leterítése pedig az időjárási körülmények miatt – mivel legalább egy hétig 7 fok feletti hőmérséklet szükséges – az idei évbe tolódott, mondta Kocsárdi Gergely klubigazgató. „A munkálatok megkezdését részben a hosszabb folyamatot igénylő engedélybeszerzés késleltette, emellett tervezetlen nehézségek is felmerültek, mint a világítás és az elektromos hálózat biztosítása. Nagyon kellett volna, hogy novemberben befejeződjenek a munkálatok és februárban a korosztályos csapatok az új helyszínen edzhessenek, ahova már mérkőzéseket is terveztünk. Ezt most át kell szervezni.”

A Lipa szálloda melletti mintegy öt hektárnyi területen megépülő sportközpont a legelső stádiumban van, az engedélyeztetési tervek elkészítése van folyamatban: „A központ kialakítása is a vártnál lassabban folyik, részben a bürokrácia hátráltatja, de a terület adottsága is kedvezőtlen. Tervezői szemmel rengeteg probléma merült fel, s igyekszünk a megfelelő döntéseket meghozni. Remélhetőleg az engedélyeket nyárig beszerezzük.”

A létesítmény eredeti tervei nem változtak, továbbra is kettő élőfüves és egy műfüves pálya épül, lelátó, strandfocipálya, kiszolgáló épületek, s mindez várhatóan két ütemben épül meg. Az első fázisban a pályákat és az öltözőket alakítják ki, a raktárt és a garázst a gépeknek, majd ezek után következik a szálláshelyek és a többi kiszolgáló épület megépítése: „Vannak még részletek, amelyeket csak most dolgozunk ki. Biztos, hogy 2019 végére a tervezett beruházás nem valósul meg, az újabb megvalósulási határidő legkésőbb 2021 vége.”

akademia0119Jól érzékelhető a klubnál, s ezt az igazgató is megerősítette, hogy az utánpótlás-nevelésben jó úton haladnak. Rövid időn belül sikerült biztató eredményeket elérni, de ez egy nagyon hosszú útnak az eleje: „2017 nyarán, amikor átvettük a munkát, 76 igazolt gyerek volt az iskolában. Elsődlegesen a létszám növelésén dolgoztunk, ami jelenleg 152 fiatalt jelent. Minden korosztályban tudunk naponta edzéseket tartani, és mostanra elértük azt a szintet, amikor már nem a mennyiségre, hanem a minőségre építhetünk. Eddig örültünk, hogy a fiatalok akartak focizni a Naftánál. Szerintem nyártól vezetjük be a rendszert, amellyel kimondottan tehetségekkel, vagyis az ügyesebb gyerekekkel foglalkozunk. De azok kezét sem fogjuk elengedni, akik nem a legügyesebbek közé tartoznak, de lelkes és odaadó Nafta-rajongók. Egy olyan rendszer kidolgozásán dolgozunk, amely mindenkinek megfelel, ez viszont nem lesz könnyű.” Az igazgató elmondta, hogy másfél éven belül megnőtt a Nafta iránti érdeklődés: „Két éven belül viszont elérhetjük, hogy olyan szintre vigyük a képzésünket és a csapataink versenyeztetési szintjét, hogy sokkal vonzóbbak legyünk az utánpótlás-nevelésben például Tornisánál vagy más hasonló klubnál. A körzeti ligán belül is zászlóshajónak kell lennünk, aztán mehetünk a másod- vagy az első osztályba korosztályonként.”

A minőségi szakmai munka mellett a nevelőközpont idei programtervében szerepel tavasszal újraindítani az ovifocit, ami az elmúlt időszakban jól bevált. A elmúlt évi színvonalas utánpótlás teremfocitornát nyáron egy szabadtéri korosztályos focitorna követi, és jutalomként egy csapat az olaszországi tornára is kijuthat. Elhangzott az is, hogy egyes korosztályokban bevezetik az edzéspénzt és a tagdíjat a szerelések felvételénél: „Ez nem azért vezetjük be, mert pénzt keres vele a klub, hanem hogy a fiatalok megbecsüljék és jobban odafigyeljenek a saját szerelésükre.”

A 2018. december 23-án megjelent Magyar Közlöny szerint a magyar kormány határozattal biztosított a lendvai Nafta 1903 működésére és fejlesztésre újabb 300.000.000 forintot, azaz közel egymillió eurót. Ezzel a magyar kormány három éven belül 2,2 milliárd forinttal, vagyis mintegy 7 millió euróval támogatta a lendvai utánpótlás-nevelő központ kialakítását és működését.
MCSi Design