kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Aprócska becsület

cim becsul4018Van egy nemzetközi szervezet, a Little free library, magyar fordításban Ingyenes kiskönyvtár, ami világszerte állíttatott fel aprócska szekrénykéket, benne használt könyvekkel. A göntérházi becsületkönyvtár is ennek a hálózatnak egy picike, de annál értékesebb darabja lett a keddi napon. A kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy bárki bármikor kikölcsönözhessen belőle olvasnivalót, illetve elhelyezhesse benne megunt, kiolvasott saját könyveit a köz javára. Egy kedves ünnepély keretében, nagy bizalommal és reménnyel avatták fel az első muravidéki ingyenes kiskönyvtárat a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolában.

 

 

Vidd, olvasd, hozd vissza!

 

„Tudtam, hogy a papa készíti ezt a ládát, az én könyveim is bekerültek. Én is adtam bele néhány könyvet” – mondta lelkesen és kissé izgatottan Koloman Rok 5. osztályos tanuló, akinek a nagypapája, Rožman Mirko készítette a Muravidék egyetlen, különleges szabadtéri könyvtárát. A kis üvegajtós kalitka becsületességi alapon fogja szolgálni az iskolát és a falut a jövőben.

A gyermekhét és az olvasási projekt keretében kedd délelőtt egy szabadtéri becsületkönyvtárat adtak át a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola bejáratánál. A jeles eseményt rövid kultúrműsor kísérte a tornateremben a gyerekek szereplésével. Šebjanič Valerija igazgató lapunknak elmondta, hogy az intézményt az iskola két diákjának szülei keresték meg ötletükkel.

– Már Európa-szerte létezik ez a jól bevált könyvkölcsönzési mód. Az iskolánk is tagja az országos olvasási projektnek, intézményünk kiemelt figyelmet fordít az olvasásra és annak megszerettetésére. Ezért különösen nagy örömmel fogadtuk az ötletet és a felajánlást a brežicei Rožman és a hosszúfalui Koloman családtól. A „Becsületkönyvtár a szabadban” nevet pedig mi találtuk ki, ami mindent el is mond a kis könyves szekrény küldetéséről. Vedd ki a könyvet, vidd haza, olvasd el és hozd vissza! Vagyis ösztönözzük az olvasást, de mindenkinek a saját tisztességén múlik, hogy a könyv visszakerüljön a helyére és mások számára is elérhető legyen.

Az igazgató továbbá elmondta, hogy szívesen fogadnak a kis könyvtárban bárkitől további köteteket. Szeretnék a könyvtárt a későbbiekben népszerűsíteni is, hogy a településen élőkhöz eljusson a híre, és tudják, hogy bárki a nap bármely szakaszában használhatja.

Az üveges kisszekrényt a brežicei Rožman Mirko készítette saját kezűleg, s a polcokra 60 könyvet is ajándékozott. Elmondta, azért készítette, hogy valami jót tegyen az iskoláért, ahová az unokái is járnak, a közösségért, az emberekért. Mirko ígéretet tett arra is, hogy figyelemmel fogja kísérni a kis könyvtár állapotát, hogy a jelenlegi készletet igény esetén megújítja, így valamiféle garanciát is vállalva a könyvtár életben tartására. Jelenleg mintegy hatvan ilyen könyvtár létezik Szlovéniában.

A könyvtár átadásakor nagy volt az izgalom, a gyerekek sorban álltak, hogy megcsodálhassák iskolájuk és a falu újdonságát. A tanulók könyvjelzőket készítettek, melyekre ráírták a könyvtár jelmondatát is: Vidd, olvasd, hozd vissza! Bízzunk abban, hogy e nemes kezdeményezésnek a fuvallata elér sok emberhez!

 

 

MCSi Design