kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Rokonokból mester és tanítvány

skrilec01191Škrilec Péter középiskolás, a Lendvai Foto-video Klub legfiatalabb tagja a lendvai fotósok között is nagy tiszteletnek örvend. Nem véletlenül, hiszen első, 2014-es bemutatkozása óta, melyen négy ország fotósai állították ki alkotásaikat, több díjjal is felhívta magára a figyelmet.

Azóta is szorgalmasan küldi a különböző pályázatokra, kiállítás-felhívásokra az általa jónak ítélt felvételeket. Legutóbb a Szlovén Fotószövetség és a Jesenicei Fotóklub által a fiatal korosztály részére meghirdetett pályázaton táj-tematikában Virágzó cseresznyefa című alkotásával első helyezett lett. De az Elektrotechnikai Egyetem 2018-as digitálisfotó-pályázatán is aranyelismerést szerzett, s az országos fotópályázat győzteseként tért haza.

skrilec01190Péter sikereihez bevallottan nagybácsija, Jesenović Kristijan is hozzájárult, aki elismert Lendva-vidéki fotós – decemberben elnyerte az AFIAP (Artist FIAP) nemzetközi fotószövetség által odaítélt művészfotósi címet –, s akitől az első ösztönzést is kapta a jó fotók elkészítéséhez. Péter elmondása szerint gyakran járják a vidéket, de a szervezett túrákon is együtt vesznek részt. A természetfotózás iránti érdeklődés összekapcsolja őket, így lassacskán a rokoni kapcsolat „mester és tanítvány” viszonnyá fejlődött. Péter Kristijántól tanulta el a fényképezés tudományát, a technikákat és a motívumkeresés, illetve annak megtalálásának a módját, továbbá azt is, hogyan lehet az „élőben” látottakat újraéleszteni a képen. 

– Gyakran járunk ki együtt a természetbe, amolyan fotóslesre ma is, ha időnk engedi – meséli a fiatalember, aki gépésztechnikusnak tanul a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában. De a tanulás mellett a fotó-, illetve videólabort is gyakran látogatja, ahol montázsol, vág és feliratoz. Mentora, Kardoš Štefan tanár szerint ebben a műfajban is kiváló teljesítményeket ér el.

MCSi Design