kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Miért jobb a kézműves szappan?

szappan4121A Muravidékre Egyesület szeptemberben Szentlászlón megtartott szappankészítő műhelyében választ kaptunk a fenti kérdésre. A Rozgonyi Emőke vezette workshop főként a kreativitásról szólt, de a szervezők az egészséges, bőrbarát kozmetikumok fontosságára is felhívták a figyelmet. A cél az volt, hogy a bőrünk számára káros adalékanyagoktól mentes, házi, vegyszermentes kozmetikumokkal ismertessék meg a jelentkezőket.

A műhely igazán sikeres volt. Volt kellő számú érdeklődő, akik egy olyan folyamatot sajátíthattak el, amit odahaza is bármikor megismételhetnek teljesen biztonságos módon, képzettség nélkül. Ezen felül pedig egy kis betekintést nyerhettek a természetes kozmetikumok világába. – A natúrkozmetikumok mindig is érdekeltek, de az elhatározás, hogy komolyabban foglalkozzak velük, akkor érett meg bennem, amikor megszülettek a gyermekeim – mondja Emőke. – Kicsik voltak és mindenféle bőrproblémáik jöttek elő, amelyek állandó gyógyszeres kezelésre szorultak. Ez mindaddig így ment, amíg végre el nem jutottunk egy olyan bőrgyógyászhoz, aki felvilágosított bennünket arról, hogy a folyékony szappan, tusfürdő az elsőszámú ellensége a gyermekbőrnek. És azt tanácsolta, hogy ha lehet, használjunk helyettük kemény szappant, abból is inkább a házit. A piacon kapható kézműves szappanok fantasztikusak, de nekem volt más elképzelésem. Elkezdtem érdeklődni a szappankészítés iránt, és egyszer csak lehetőség nyílt az Őrségben szappanos tanfolyam elvégzésére. Azonnal jelentkeztem, azóta pedig szerelem és hobbi lett belőle – meséli.  

 

 

De miért is kerülendők a bolti tisztálkodási szerek?

– A gyárilag készített szappanokba egy csomó kemikáliát kell rakni, hogy ugyanazt a minőséget folyamatosan tudják biztosítani. Ez követelmény. Ezért belekerülnek olyanok, hogy habzást elősegítő, keménységet szabályozó, avasodást gátló szerek és egyéb adalékanyagok. Ha összehasonlítjuk a gyári folyékony és kemény szappant, akkor még mindig jobb a kemény szappan, de ha a házival hasonlítjuk össze, akkor a gyári alulmarad. Hiszen a különbség az, hogy a háziban nincsenek ezek a bőrünket károsító adalékok. A gyári szappanból ráadásul kivesznek nagyon sok glicerint, ami viszont bőrápoló. Házilag akár teljesen természetesre, illatmentesre is lehet készíteni a szappant, de illatosból is lehet egészségeset, a határ a csillagos ég.

Emőke azt is elmondta, mi a különbség a lúggal készített szappanok és azok között, amiket biztonságosan odahaza, a saját konyhánkban is elvégezhetünk. – A szentlászlói foglalkozáson gyakorlatilag az „olvaszd és öntsd” eljárást próbáltuk ki. Ez azt jelenti, hogy van egy természetes szappanalap, amit felszelünk, felolvasztunk, majd színezzük, illatosítjuk az ízlésünknek megfelelően. Ez gyerekek számára is biztonságos folyamat. Ha jó alapot veszünk, akkor az majdnem olyan, mint egy jó minőségű, házilag készített szappan. A hideg eljárással készült lúgos szappanok készítése viszont veszélyes gyerekek közelében. A lúg egy maró anyag, amivel vigyázni kell, készítés közben gőzök, gázok keletkeznek. A lúgos szappanoknak viszont nagy előnye, hogy teljesen bőrspecifikus szappant tudunk készíteni, az ekcémától a sebgyógyító szappanokig. Ezekben én határozom meg, hogy milyen minőségű, mennyiségű és milyen fajtájú olajokat és egyéb hozzávalókat használok.

A műhelyben mézes alapú bőrbarát szappanok készültek, illetve kemény samponok. Az eljárás egyszerű: a tömbökben kapható szappanalapot kockákra kell vágni, majd egy fémedényben gőz fölött fel kell olvasztani. A felolvasztott szappanalaphoz ezután keverhetünk természetes színezőket: béta karotint vagy micaport, ami természetes, ásványi eredetű, extra finom színezőanyag, illetve agyag, vagy iszapporokat, de a sort hosszan lehetne folytatni. Aki igazán különlegest szeretne készíteni, az szárított virágszirmokat, fűszernövényeket is belekeverhet a szappanba. A folyékony, meleg szappant ezután különböző szilikonformákba öntjük, amelyben kihűlve megszilárdul. Az alkotásnak valóban csak a kreativitásunk szabhat határt.

Aki ennél komolyabban érdeklődik a kézműves szappankésztés rejtelmei iránt, illetve kimondottan a lúggal készült, egyedi bőrtípusra készíthető szappanok foglalkoztatják, azoknak ajánlatos szappan- és krémkészítő tanfolyamra jelentkezni, ahol mélyebb ismereteket szerezhet az egészséges kozmetikumok készítésének világáról.

 

 

MCSi Design