kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Könyv-elő:  „Anyanyelvem az emberi tudatom része…”

konyvelo25190Dr. Zágorec-Csuka Judit: Nyelvi mozaikok a muravidéki magyar nyelvben. Pilisvörösvár: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, 2019, szerkesztők: Dr. Gasparics Judit, Ruda Gábor, recenzensek: Dr. Balázs Géza, Dr. Kolláth Anna, 155 oldal.

Anyanyelv, magyarság, szülőföld, két kultúrában és nyelvben való létezés, identitás, szerepvállalás, útmutatás. Ezek a szavak jutnak eszembe, ha Zágorec-Csuka Judit korábbi műveire gondolok. A költőként, íróként, műfordítóként, irodalmárként tevékenykedő könyvtáros-tanár kollégát nem kell bemutatni sem a szűkebb, sem a tágabb közönség előtt. Eddigi életműve önmagáért beszél. Nemcsak határok mentén él, hanem próbálkozik a tudományágak között meglévő határok átlépésével. A legújabb, a magyar nyelvvel foglalkozó írásait tartalmazó Nyelvi mozaikok a muravidéki magyar nyelvben című tanulmánykötete most, 2019-ben került kiadásra.

konyvelo2519A jelenlegi kötet nem előzmények nélküli. 2008-ban jelent meg A családom anyanyelve a muravidéki magyarok identitása tükrében című tanulmánykötete, amelynek középpontjában gyermekeinek nyelvtanulása, nyelvjárási háttere, kétnyelvűsége, identitása áll, mindez egy szélesebb spektrumba, a kétnyelvű oktatási modellbe, a muravidéki magyarok történelmi helyzetébe és a jelenkor világába helyezve. 2009-ben látott napvilágot a Lét és nyelv és Nyelv, identitás, irodalom című tanulmánykötet, amelynek szerkesztőjeként és a kötet alapját adó konferenciák szervezőjeként is bemutatkozott a közönség előtt, nagy érzékenységgel ráirányítva a figyelmet az anyanyelv közösségmegtartó erejére, a nyelv, az identitás és a kultúra szoros, elválaszthatatlan kapcsolatára. Közben a szerző rendszeresen publikált írásokat a magyar nyelvről, pályamunkákat készített, ezek közül a legrangosabb az Anyanyelvápolók Szövetsége pályázatának díjnyertes munkája.

Most pedig egy újabb fejezet következik a tudományokkal foglalkozó szerző életében: Nyelvi mozaikok a muravidéki magyar nyelvben. Már a cím is azt sugallja, hogy csak betekintést nyerhetünk a muravidéki magyarság gazdag nyelvi világába, a mozaikok a sokszínű nyelv egy-egy szeletére csak rávilágíthatnak, teljes képet nem adhatnak. A tanulmánykötet első részében a szerző a muravidéki magyar nyelvjárásokkal kapcsolatos kutatásait, személyes tapasztalatait osztja meg velünk, külön kiemelve lakóhelyének, Kapcának a nyelvi jellegzetességeit. A kötet értékét emeli a régi mesterségnevekre vonatkozó tanulmány és a földrajzi nevek eredetét vizsgáló szöveg. A második részben az identitás kapta a főszerepet, amely nemcsak a szerző többnyelvű életének egyik visszatérő eleme, hanem a muravidéki magyarság megmaradásának egyik kulcskérdése is: az anyanyelven és a több nyelven való létezés összekapcsolásának problémája. A harmadik részbe azok az írások kerültek, amelyek a muravidéki magyar nyelvtudomány kimagasló szakembereivel való találkozási pontot mutatják be. A Függelék című, utolsó részben pedig néhány, a közösség mai életébe való bepillantást tartalmazó szöveg került.

A Lét és nyelv című tanulmányában kérdezi a szerző saját magától: „Mi az én felelősségem a lét és az anyanyelv gondolatmenetében?” Úgy gondolom, ez a tanulmánykötet megadja a kérdésre a választ, és minket is arra sarkall, hogy merjük vállalni nyelvünket, nyelvjárásunkat, identitásunkat, önmagunkat. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy barátként és nyelvészként is hozzászólhattam Zágorec-Csuka Judit művéhez, amelyet ajánlok minden magyarul beszélő és író olvasónak határainkon innen és túl.

Dr. Gasparics Judit

 

MCSi Design