kiscim4117
 
 
ifi41171Új szakkör, olimpia és új diákok az iskolapadban
Az Ifi magazintól idén ősztől sajnos búcsút kellett vennünk, hiszen a helyére egy új, kicsiknek szóló gyermeklap, a Kelepelő lépett. De rólatok, nagyokról sem feledkeztünk meg, így mostantól a Népújságban rendszeresen megjelenő Gyermekoldal helyett a tinik számára tartunk fenn egy egész újságoldalt „Mi újság, ifjúság?” címmel, ahol minden rólatok fog szólni. Első alkalommal csapjunk is bele, lássuk, mi történt a pártosfalvi iskolában az új tanév megkezdése óta! Olvassátok el, miről adtak hírt nekünk az ottani diákok.

Bővebben...

vincetic4117Milan Vincetič a goričkói Stanjevciben született 1957-ben, s itt is halt meg a múlt héten, alig 60 évesen. Viszontlátásra, Vinci, ahogy a baráti körödből mindenki e néven ismert. Valódi „partizánnév” – így szoktunk néha élcelődni veled, eszedbe juttatva azt a napot, amikor egy görbe éjszaka alatt 50 verset írtál a népfelszabadítókról, azonos stílusban és hangnemben, s mit ad Isten, ha időben nem vonod vissza a kötettervet, a kiadvány meg is jelent volna.

Bővebben...

ertek40171A magyar és a szlovén kultúra összefonódásait ez alkalommal Ljubljanában keressük, és meg is találjuk az 1849-es esztendőben. A szlovén főváros, Ljubljana, német nevén Laibach a Júliai-Alpok délkeleti vonulata mellett fekszik. Az óvárosból, a Stari trg nevű térről a várdombra kanyarodó erdei gyalogösvény tízperces emelkedő után a fellegvárba torkollik.

Bővebben...

balassi4017A reformáció emlékévében arra emlékezünk, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ez alkalomból szeptember 27-én Ljubljanában a Balassi Intézetben megnyílt a Soli Deo Gloria – a magyar reformáció öt évszázada című kiállítás.

Bővebben...

refer39171A Divača–Koper vasútvonal 2. vágányának építéséről, üzemeltetéséről és működtetéséről szóló törvény a múlt vásárnapi népszavazáson támogatást kapott. A népszavazásra alacsony részvétel volt jellemző, alig haladta meg a 20 százalékot. Országos szinten Lendván volt a legalacsonyabb a részvétel, de a kormányjavaslat itt is támogatást kapott.

Bővebben...

domzale3917A domžalei piactéren múlt szombaton a Bence Marketing és Fordítóiroda „A Muravidékről szeretettel” jeligével gasztronómiai és borászati termékek, valamint aszalt gyümölcsök és friss zöldségek bemutatóját szervezte meg. Az eseményhez a helyi önkormányzat és a Hrib d.o.o. nyújtott szponzori segítséget. Ahogy ez más szombatokon is lenni szokott, a vásárláshoz kedvcsinálónak zenei program is kapcsolódott, mely ez alkalommal szintén muravidéki jellegű volt a Kontrabant együttessel.

Bővebben...

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.

Bővebben...

ISONZO 1Az MMNI és a LIFE szervezésében a múlt héten kárpát-medencei középiskolások - vajdaságiak, kárpátaljaiak, felvidékiek, magyarországiak és muravidékiek - hatnapos táborozáson vettek részt az első világháború egyik legnagyobb csataterén az Isonzó mentén. A szervezők a BGA és az NKA pályázatán nyerték a tábor megszervezéséhez szükséges eszközöket.

Bővebben...

pesti2517A Kedves Olvasónak jelentem: itt is bőven benne vagyunk a nyárban. Kánikula, zivatarok. Ilyenkor ez a normális. Meleg van, és sokan nem viselik jól. Akárcsak a vizsgaidőszakot. Jaj, csak legyen már vége! Milyen jó lenne már végre az árnyékban üldögélni és élvezni a gondtalanságot. De még nem, még két hét. Addig be kell érni a tanulással töltött, átvirrasztott éjszakák hozta gyümölcsökkel. Na jó, azért epret, dinnyét már kapni az utak mentén is. Meg egy gombóc fagyi sem okoz még torokgyulladást mondjuk egy szóbeli vizsga előtt...

Bővebben...

kirand2517 acimA Népújság évente meghirdetett kirándulása nem csupán egy kiruccanás, sokkal inkább beszélhetünk hagyományról, ami közelebb hozza a magyar kultúrát, a történelmet és az anyaország természeti, építészei szépségeit, kincseit olvasóinkhoz. Idén sem volt ez másként, hiszen a királyok városa, Székesfehérvár volt fő úti célunk. Itt megtekintettük a belvárost, kiemelten a romkertet és Szent István mauzóleumát, de a Bory vár, az Agárdi Pálinkamanufaktúra és a Pákozdi Emlékhely megtekintése is maradandó élményt nyújtott.

Bővebben...

szech23171A modern Magyarország születését elősegítő grófra emlékeztek június 6-án Ljubljanában a Balassi Intézet és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU) Milko Kos Történettudományi Intézete közösen szervezett tudományos szimpóziumán.

Bővebben...

maribor5116December 20-án a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának előadótermében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára. Az egyetem Történelem Tanszéke, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre invitálta az érdeklődőket.

Bővebben...

huzimec50161Minden évben két-háromszáz magyar településen, köztük Sárváron tartanak „város bora” választást, s idén a lendvai Huzimec gazdaság sauvignon blanc borát választotta a sárvári zsűri a város 2017-es borának. A díjazott bort a városvezetők gazdasági megbeszélésekre, partneri találkozókra is elviszik a város ajándékaként, de „Sárvár bora” a turisztikai programokon, kiállításokon is meghatározó szerepet kap.

Bővebben...

hegymaszo4916A Szlovén Hegymászók Szövetsége a Lendvai Hegymászók Egyesülete szervezésében szombaton a lendvai színházteremben ünnepélyes keretek között osztotta ki az idei év legrangosabb elismeréseit. Ünnepi beszédet Ružič Jože, a muraszombati Matica egyesület elnöke mondott, a kulturális műsorban pedig a helyi műkedvelők léptek fel.

Bővebben...

gyerek rakovec4916Kedves gyerekek!
A csípős hideg már mindennapos. A Mikulás is járt már itt, már csak Télanyóra várunk, hogy meglebbentse a dunyháját. Ti is szeretnétek, hogy fehér karácsonyunk legyen? A hosszúfalui óvodások már várják a havat, rajzlapjaikon a falujukat örökítették meg a téli estéken.

Bővebben...

MCSi Design