kiscim3317
 
pesti3317Kedves Olvasó!
Csakúgy, mint júliusban a „Szabihíd projekt” alkalmából, e hónap két hétvégéjén is lezárták a Szabadság hidat, így augusztus 5-én és 6-án, valamint 12-én és 13-án ismét elfoglalták a hidat a szórakozni vágyók. Lehetett sportolni, szobabiciklikkel is találkoztunk. Volt utcazene, borozás, piknik, tánc, kinek épp mihez volt kedve. Kellemes volt a nyári melegben a szabadban tölteni az éjszakát. Vasárnap, 6-án eleredt az eső, akkor kevesebben is merészkedtek ki, egyébként a múlt hétvégén a borult ég ellenére is felhőtlen volt a hangulat. Ugyanez a szeles, felhős időjárás sajnos megakadályozta a hullócsillagok megcsodálását augusztus 12-én. Igaz, nem biztos, hogy az erős holdfény miatt egyébként is élvezhető lett volna.
Az elmúlt hét fő eseménye viszont a Sziget Fesztivál volt. Az Óbudai-sziget 25. alkalommal tárta ki kapuit a szigetlakók előtt, akik rengetek külföldi és hazai előadó, valamint megannyi egyéb program közül válogathattak. A koncertekből a környező lakók is elcsíphettek valamennyit, a levegő mozgásától függően. Volt, hogy csak afféle morajlás (földönkívüli hangszerűség) szállt el hozzám, és csak néha fájdult meg a fejem. A fesztivál idejére az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma Sziget Hostellé alakult, így a fesztiválozókkal a Szigeten kívül a környéken is találkozni lehetett. Fesztiváljelmezek, pázsiton heverészés, mindenféle nyelvek kavalkádja. A környező boltokban rendkívül megnövekedett a forgalom, de ennek köszönhetően rengeteg terméket vásárolhattunk akciós áron.
De a buli nem ér véget a Szigettel. Szent István napja előtt állunk, a hétvégén városszerte ünnepi programokba lehet futni. Szombaton és vasárnap is ingyenes koncertekkel várják a közönséget a Clark Ádám téren. Augusztus 20-án ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet, valamint öt év után ismét visszatér a légi- és vízi parádé, ami délelőtt a Duna Országház előtti szakaszán lesz megtekinthető; este ugyanitt pedig a már hagyományos ünnepi tűzijáték. Reméljük, az időjárás is kedvezni fog nekünk.
Azonban amint lezajlik az ünnep, már nem sok marad a tanévkezdésig. Az egyetemi tárgyfelvételt már talán mindenki megkezdte, hogy ne az utolsó pillanatra maradjon, s így viszonylag jól meg lehessen szervezni a következő félévünk menetét. Akit pedig nem vettek fel kollégiumba vagy esetleg nem akart oda menni, most albérletet keres, talán már költözik...
Ez a nyár is túl rövidnek bizonyult. De abban sokak egyetértenének, hogy épp itt az ideje az alacsonyabb hőmérsékleteknek. A folyamatos kánikula ugyanis elviselhetetlen volt. Csak a kora reggeli és esti órákban lehetett kimenni az utcára, ha nem akart megfőni az ember. Egyébként olyan drasztikus élményekben lehetett része, mint kilépni a légkondicionált helyiségből a közel 40 fokos utcára. Nem mondom, hogy teljesen készen állunk rá, de azt hiszem, lassan jöhet a szeptember.
Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina
robot3317A lendvai középiskola csapatát az idén Halas Lea, Kiralj Etjan, Šimon Lara, Šendlinger Nejc és Vuk Simon diákok alkotta, őket segítette mentorként Nađ Mirjana, Prendl Nataša, Raduha Mario és Sobočan Blaž. A versenyre a lendvai csapat egész évben készült, a diákok a tanítás utáni szabadidejüket szentelték a felkészülésre. A művészi betétekkel tarkított versenyszámban a csapat bemutatta Szlovénia sokféleségét, ezen belül a Lendva-vidék festői szépségét. A „Minden eső után kisüt a nap” című versenyszámban többek között egy vetőrobot Ivan Grohar világhírű festményét, a Magvetőt mutatta be, Lara és Lea pedig esernyős tánccal idézték meg a valamikori lendvai esernyőgyárat.

Bővebben...

regiseg3317Domonkosfán Pócak Emil háza mellett nehéz úgy elmenni, hogy ne vetődne oda az ember pillantása. A tekintetet már messziről odavonzza a gémeskút, ami közvetlen a behajtónál áll, aztán az út mellett egy díszes hordófedő-szerű fatábla, rajta „Bor eladó” felirat. A család gazdálkodásból él. A paraszti munka a mindennapokat percről percre beosztja. 40 hektár földet művelnek, 200 sertést nevelnek és van 4000 tőke szőlőjük. Ehhez társul még a családfő, Emil hobbija, a régi tárgyak gyűjtése, felújítása.

Bővebben...

foto2 3217Számos muravidéki családban maradtak fenn történetek a nagyapáknak, dédapáknak az első világháborúban végrehajtott harci cselekedeteiről. A harci hőstetteket az Osztrák–Magyar Monarchia hadvezetése különböző módokon honorálta, a legtöbb esetben hadikitüntetéssel, -éremmel. A világháború alatt a Monarchia hadseregében becslések szerint közel 4 millió kitüntetési javaslattételre került sor. (Képünkön egy többszörösen kitüntetett osztrák–magyar katonai egység az isonzói fronton – a fotó tulajdonosa: Skočir (Benkovič) Elizabeta, Hrastnik.)

Bővebben...

kartya31171Szlovénia elsőként vezeti be az európai kedvezménykártyát a fogyatékkal élők számára, amit már július 25-től lehet kérelmezni a közigazgatási egységeken. A kedvezménykártya olcsóbb vagy díjmentes belépőket, illetve más kedvezményeket jelenthet a művészet, a kultúra, a turizmus, a sport, az oktatás területén, az üzletekben és különböző szolgáltatások igénybevételénél, például a közlekedésben, utazásnál. A kártya kiváltása díjmentes, és a kérelem benyújtását követő 10 napon belül postai úton érkezik. Szlovénia határidőre lezárta a kártyakiadásra vonatkozó EU-projektet (510 ezer euró, kivitelezője a Munka-, Család- és Szociálügyi Minisztérium), de hasonló várható a közeljövőben Belgiumban, Cipruson, Észtországban, Finnországban, Olaszországban és Máltán. Az országban jelenleg 200 kedvezményt adó van (a lista önkéntes alapon bővülhet). Részletesebb információk a www. invalidska-kartica.si honlapon.
parlag3117A parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben még alacsony, és habár található már virágzó növény, még nem okoz tüneteket.
Július végén, augusztus elején – a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően – a parlagfű virágpora megjelenik a levegőben, augusztus második-harmadik hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Bővebben...

ertek31170Az I. világháború isonzói frontjának fontos hadtörténeti és kulturális emlékeit köti össze szlovénul a Pot miru, magyarul a Béke ösvénye elnevezésű turisztikai útvonal. Ennek egyik jelentős, festői szépségű állomása a Tolmintól körülbelül 6 kilométer távolságban található jávorcai Szentlélek-kápolna, amely a Tolminka-patak völgyében vájt keskeny, egykori hadiúton közelíthető meg. (Fölső képünkön: Jávorca, Szentlélek-kápolna, 2016. www.potmiru.si)

Bővebben...

tothgordana3117Az egészséges táplálkozás ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, főzelékfélét, valamint halat és szárnyast eszünk. A rendszeres testmozgással karöltve pedig sikeres lesz a fogyás és a közérzet is javul. Az egészséges életmódról Toth Gordana lendvai élelmiszeripari mérnökkel, táplálkozástudományi szakemberrel, a Nemzeti Közegészségügyi Intézet munkatársával beszélgettünk.

Bővebben...

bussay3117Bussay Dorottya – hivatása szerint orvos – az ismert csörnyeföldi Bussay Borásszat borásznemzedékének fiatalabb tagja, aki apja, Bussay Lászlónak az örökébe lépett. A szőlészet és a turizmus témában szombaton, a dobronaki konferencián beszélgettünk vele.

Bővebben...

cim3117A legmelegebb idei hétvége áll előttünk, a meteorológusok várakozásai szerint több mint 100 éves melegrekordok dőlhetnek meg. Európa jelentős részén 34–38 fok a jellemző nappali hőmérséklet, a magyar Alföldön 40 fok feletti tikkasztó csúcsok lesznek, így ezt ezúttal tényleg nevezhetjük kánikulának, sőt, inkább hőgutának. A szokatlan meleg miatt Közép- és Délkelet-Európa több országában is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben. Aki tud, menjen vízhez, vízbe hűsölni – de a hőhullám veszélyes lehet, vigyázzunk akkor is, ha strandolunk! –, illetve az oly sokszor emlegetett folyadékpótlás most különösen fontos.
neptanc davidA nyár már javában zajlik, az emberek többsége otthona hűsébe húzódva próbálja elviselni a kánikulai délutánokat, mások a munkával töltött hosszú hónapokért utazással jutalmazzák meg magukat. Kivételek azonban mindig vannak. Ezek közé sorolhatjuk a Muravidék Néptáncegyüttes tagjait, akik számára július hónapja hozta meg az aktivitás időszakát.

Bővebben...

Arles
Érezhettük azt a nyüzsgő energiát...
Már a tavalyi toszkánai utazást követően megszületett az ötlet, hogy idén a franciaországi Provence-ba indítunk buszt Lendváról. A kirándulás időpontját pedig egy dologhoz kötöttük: a levendula virágzásához.
Átszelve Szlovéniát és végigutazva az olasz autópályán, Trieszt és Genova között Menton városkánál érkeztünk Franciaországba. Ezerkétszáz kilométer után Aix-en-Provence-ban tettünk városnézést.

Bővebben...

szimp28171Lendva, illetve a Könyvtár és Kulturális Központ volt a vendéglátója a július 4. és 7. közötti 46. Mogersdorf Nemzetközi Kultúrtörténeti Szimpóziumnak, melyen szlovén, magyar, osztrák és horvát szakemberek világították meg ezúttal a média szerepét a pannon térségben az I. világháborúig tartó időszakban.

Bővebben...

klau2817Hétvégén zajlott a XV. Fazekas Napok Nemzetközi Fazekasfesztivál és Vásár Magyarszombatfán. A háromnapos rendezvény idén is színes programmal várta és kalauzolta el a fazekasság és a kerámia világába a látogatót.

Bővebben...

MCSi Design