kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Steinschneider Lilly, az első magyar pilótanő

hosnok pilota1Steinschneider Lilly 1891. január 13-án született Budapesten, a gyártulajdonos Steinschneider Simon és Wohl Irma második gyermekeként. Lilly eredetileg izraelita vallású volt, de 1913-ban keresztény hitre tért át. 1910-ben, egy Budapesten rendezett nemzetközi repülőversenyen határozta el: ha törik, ha szakad, belőle pilóta lesz.

Első lépésként azt a célt tűzte ki, hogy megtanul autót vezetni. Hosszú időn keresztül egy autószerelő műhelybe járt a motorokat tanulmányozni. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges 200 koronát néhány ékszerének zálogba adásával teremtette elő. A gépjárművezetői igazolványt 1911. március 28-án, szülei tudta nélkül szerezte meg, akik igencsak meglepődtek, amikor a vizsga után egyszer csak a sofőr helyére ült be a kapu előtt várakozó családi automobilba. Lilly a következő lépésként 6000 koronát kért az apjától pilótatanfolyamra. A szülők eleinte hallani sem akartak erről az őrült vállalkozásról, Lilly azonban nem tágított, így a szülők beleegyeztek, hogy lányuk Bécsújhelyre utazzon egy nevelőnő kíséretében. Olyan híres pilóták mellett ismerkedett a repüléssel, mint a francia Roland Garros. Az osztrák és magyar újságok rendszeresen adtak hírt a példamutató hölgy és bátor pilótajelölt haladásáról. Steinschneider Lilly a pilótavizsgát 1912. augusztus 15-én tette le, és a Magyar Aero Szövetség 4. számú pilótaigazolványát szerezte meg. Lilly kisasszony vizsgája és repülési tudománya sokakat lenyűgözött, sorra kapta a gratuláló leveleket, képeslapokat Magyarországról és külföldről egyaránt.

Első nyilvános felszállására 1912. október 6-án, Nagyváradon került sor. Földet érése után a mintegy kétezer fős közönség éljenezte, a leglelkesebbek a vállukon vitték a hangárhoz. Az első világháború kitörése véget vetett a polgári repülés éveinek. Lilly szívesen beállt volna katonai pilótának is, ezt azonban befolyásos apja megakadályozta. Az ifjú hölgy ápolónőként teljesített szolgálatot a fronton a Monarchia keleti határánál, Lemberg környékén.

1915-ben a háború közepette kötött házasságot Bécsben a japán anyától Tokióban született Johannes Evangelist Virgilio Coudenhove-Kalergi von Ronspergheim gróffal. Lilly férje csehországi lakóhelyére költözött, ahol lányuk tizenkét évvel esküvőjük után, 1927-ben született. 1938-tól ínséges idők következtek a jobb módhoz szokott grófné számára. Lilly hiába tért keresztény hitre, az kevés volt ebben az időben, zsidó származása miatt akkora veszélynek volt kitéve, hogy Rómába költözött. Ott sokat betegeskedett, és nagyon szerény anyagi körülmények között élt. Útlevelét mindig csak néhány hónapra hosszabbították meg a hatóságok, ami a kitoloncolás veszélyét jelentette számára. Férje ráadásul a náci párt híve lett, kapcsolatuk megromlott, majd hosszabb különélés után válással végződött. A különélési nyilatkozat értelmében a grófné visszaküldte leányát a ronspergi birtokra, hogy megfelelő nevelést kapjon.

Az első magyar pilótanő további életéről meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre. Steinschneider Lilly a háború után Dél-Franciaországba költözött, ahol visszavonultan élt. A Magyar Aero Club 4-es számú pilótaigazolványának tulajdonosa, a világ első női pilótáinak egyike 1977-ben, 86 éves korában, Nizzában halt meg. Bécsújhelyen, ahol 21 éves korában a pilótavizsgát letette, utcát neveztek el róla.

MCSi Design