kiscim3317
 
alair3317A Muravidék magyarlakta területén komoly érdeklődést váltott ki a magyar kormány gazdaságfejlesztési pályázati kiírása mintegy 1,5 millió euró (500 millió forint) értékben, melynek alapján beruházásra és eszközökre lehetett pályázni a vállalkozások, a mezőgazdaság és a turizmus terén. Az első körben 143 kérelmező nyert támogatást, illetve a mostani bejelentés szerint további 12 pályázó, akik 40-nél több pontot értek el – derült ki hétfőn délután Dobronakon, a szerződés ünnepélyes aláírásán Magyar Levente miniszterhelyettes szavaiból.

Bővebben...

cim3317A hétvégén a magyarság legnagyobb ünnepére, augusztus 20-ára a Muravidéken számos rendezvénnyel, ünnepi szentmisékkel készülünk Lendván és Dobronakon is. Az ünnepet megelőző napon, szombaton az LKMNÖK 12. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Halászléfőző Versenyt. Az ünnep előtt minden magyarnak, muravidékinek méltóságteljes ünneplést, jó szórakozást, hasznos időtöltést kíván a Népújság szerkesztősége!
alvarium3217A szentlászlói méhészeti oktató- és látogatóközpont neve Alvarium, azaz kaptár lesz. A Bethlen Gábor Alapkezelő összesen 82,5 millió forintos pályázati támogatásai segítségével készülő tájház – ahol egy méhészeti múzeum is helyet kap – a jövő év végéig készül el.

Bővebben...

konf bor hera3117A „Bor és perec ünnepe” keretében Dobronakon szombaton a szőlészet és a turizmus összefonódásairól, a lehetőségek jobb kihasználásáról folyt tanácskozás szlovén és magyar részvétellel a Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának lendvai irodája, Dobronak Község, valamint a helyi Környezeti és Idegenforgalmi Intézet és a Szőlő- és Bortermelők Egyesülete szervezésében.

Bővebben...

gyerty31171Gyertyános küldöttsége immár a második évben tette tiszteletét a Vas megyei Bejcgyertyánosban, ahol a Bejcgyertyánosi Falunapok 2017 elnevezésű esemény került megrendezésre. Miután tavaly magyarországi névrokonunkat meginvitáltuk a Gab(e)rje/Gyertyános nevű települések találkozójára, ezzel téve nemzetközivé az említett eseményt, a két település kapcsolata dinamikusan fejlődött.

Bővebben...

goncz laci 1A tavaszi parlamenti ülésszak után, még a jövő évi választásokkal terhelt, őszi törvényhozási időszak előtt beszélgettünk Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselővel a nemzetiségi szempontból fontos kezdeményezésekről, az eddigi eredményekről, illetve a parlamenti ciklus végéig várható történésektől.

Bővebben...

1kozAz alig 340 lakosú Hodos Község megalakulásának 18. évfordulóját ünnepelte a hétvégén. Az ünnepélyen községi elismeréseket adtak át, majd kultúrműsor, sportdélután és zenés est tarkította a programot, másnap pedig tűzoltóversenyt tartottak.
A rendezvényen jelen volt Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő, továbbá tiszteletüket tették a szomszédos szlovén települések polgármesterei, szervezetek elnökei, képviselői, az egyházak képviselői, magyarországi önkormányzatok képviselői, és egykori díszpolgárok.

Bővebben...

 DSC0374Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteken tartotta 21. rendszeres ülését. Határozat született a 2017-es tanulmányi út megszervezésének részleteiről. A kétnapos (szeptember 9-10.) tanulmányi út célállomása Belgrád. A kirándulásra augusztus 20-ig lehet jelentkezni 60 főig, elsőbbséget élveznek a község öt magyar nemzetiségű településén élők. A kirándulás költsége személyenként 70 euró lesz, a fennmaradó különbözetet az önkormányzat téríti meg.

Bővebben...

sal domonk28171Hétfő este rendhagyó módon a domonkosfai tájház épületében tartotta meg ülését a Šalovci Községi MNÖK Tanácsa. Az ülésen elfogadták a 2017-es költségvetést, döntöttek a támogatásokról és tárgyalták a tájház idei évre vonatkozó renoválási munkálatait.

Bővebben...

kozv2517A községi magyar önkormányzatok közvetlen állami finanszírozása már több éve a muravidéki magyar politika egyik fontosabb célja. Politikusaink, köztük a muravidéki csúcsszervezet elnöke és a nemzetiségi parlamenti képviselői is több ízben próbálta ezt különböző hivatalokban, szinteken elérni, mindeddig sajnos eredménytelenül. Nem hozott megoldást a múlt hétvégi tárgyalás sem, ahol tudomásunk szerint gyakorlatilag hivatalossá tette az olasz közösség, hogy nem támogatja ezt a megoldást – eddig ezt nem hangoztatták, inkább hallgatólagos támogatást biztosítottak a magyar közösségnek. Ahogy az ügyben tárgyaló Horváth Ferenctől megtudtuk, ez komoly problémát jelent, mert az illetékes állami szervek nem hajlandók bevezetni két külön megoldást az olasz és a magyar közösségnek. Vagyis nagy valószínűséggel a következő évre is marad az eddigi megoldás, a kormányrendelet általi finanszírozás, a községek és a községi magyar önkormányzatok közötti tárgyalás és a községi összegutalás. Nem biztos, de a megállapodás hiánya problémát jelenthet az idei évben elfogadásra tervezett nemzetiségi törvény szempontjából is.
mmonk2517A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa a nyári szabadságok előtti utolsó ülésén, június 14-én elfogadta a közösség idei költségvetését 890 ezer euró értékben. Ennek tükrében több projektről tárgyalt, valamint jóváhagyta a nemzetiségi oktatási különtörvény módosításait.

Bővebben...

gerics24171A hét végén a szentgotthárdi Rábavidéki Nap és a folklórcsoportok Lipafest elnevezésű nemzetközi találkozója alkalmával a Magyarországi Szlovének Szövetsége díjátadó rendezvényén Gerič Ferencnek, a Lendvai Galéria-Múzeum egykori igazgatójának a több évtizedes, a képzőművészeti együttműködésben és a kapcsolatok ápolásában kifejtett önfeláldozó tevékenységéért „Rába-vidékért” kitüntetést adományozott.

Bővebben...

hrastovec2417A voličinai kopjafánál és a hrastoveci emléktáblánál idén is méltósággal emlékeztünk a muravidéki magyar internáltakra, rendhagyó módon Lendván és Hrastovecben a diákok történelemórán is tájékozódhattak a szomorú 1944–45-ös eseményekről.

Bővebben...

merfold2317Az összetartozás napjának elő-előestéjén (pénteken) mutatták be Lendván a Bánffy Központban Gál Anasztázia rendező Mérföldkövek a Muravidéken című, a muravidéki magyarok Trianon utáni megpróbáltatásairól szóló dokumentumfilmjét.

Bővebben...

MCSi Design