kiscim4117
 
 
ringato4117Október 4-én ismét elindult a Ringató a Muravidéken. A 30 perces foglalkozás kisgyermekes családoknak szól, s leginkább a magyar néphagyományból merített zenei anyaggal keltik fel a kicsik érdeklődését a muzsika iránt, minél színesebb zenei ingerekkel körülvéve őket. A kisgyermekeknek nincs más dolguk, mint megmerítkezni a dalokban, játékokban, élvezni a családdal, anyukával, apukával eltöltött időt.

Bővebben...

muraba4117A MURABA Európai Területi Társulás (MURABA ETT) tagjai az Országos Szlovén Önkormányzat, Szentgotthárd Város Önkormányzata, Lendva Község és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A cél a magyar és a szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott térség fejlődésének elősegítése a társulás működési területén a határ két oldalán. A MURABA ETT igazgatója a napokban megválasztott Huszár Veronika lett.

Bővebben...

hferi4117Az anyaországból érkező fejlesztési pénzek mellett a muravidéki magyar közösség életében igencsak jelentős szerepet játszanak a szlovén állam által biztosított keretösszegek, amelyek idei kiírása elmarad. A keretösszeg azonban nem vész el, várhatóan a jövő évben kerülnek kiírásra a régió pályázói számára, ahogy a ribnicai alap vissza nem térítendő összegei is. A tárgykörben Horváth Ferencet, az MMÖNK Tanácsának elnökét kérdeztük.

Bővebben...

konyv56 40172A Hova megyünk, bajtársak...? című, az 56-os menekültekről szóló könyvet az elmúlt rövid időszakban a szentgotthárdi szlovén konzulátuson és Budapesten, az MTA Arany János utcai könyvtárának tanácstermében mutatták be, s mindkét helyszínen szép fogadtatást kapott a kötet.

Bővebben...

szulofold4017A 2016/2017-es tanévre vonatkozó „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási támogatás kifizetése az előző évekhez képest késik. Az átutalásokra október második felében számíthatnak az érintettek. A támogatási összeg ismét 22 ezer 400 forint, ami a forint-euró árfolyamtól függően erős 70 eurónak felel meg.
A pályázat hagyományos szlovéniai lebonyolítóitól, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársaitól megtudtuk, várhatóan október második felében kerülnek kifizetésre a támogatási összegek. Idén 384 kérvényt továbbítottak Budapestre, ez a szám gyakorlatilag azonos a tavalyi adatokkal. A késés okairól nem tudtunk meg mérvadó információkat, az MNMI a beérkező összeget 2–3 munkanap alatt folyósítja a pályázó szülőknek.
mmonk40171A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfő ülésén 19 igen és egy tartózkodó szavazattal elfogadta a magyar és az olasz nemzeti közösség oktatási különtörvényének módosítási javaslatait, mellyel elkezdődhet a parlamenti elfogadási folyamat.

Bővebben...

parlbiz40171A múlt héten ülésezett a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága. A napirenden elsősorban a kétnyelvűség hatékonyságát elősegítő kormányprogram 2016-os beszámolója szerepelt, míg a másik napirendi pontot, az emberjogi biztos beszámolóját időszűke miatt nem vitatták meg.

Bővebben...

rtv39173A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának legutóbbi ülésén elhangzott, hogy 2018-ban több, már meglévő rádió- és tévéadás újul meg. A jövő évi költségvetés a 2017-eshez viszonyítva az ígéretek szerint nem csökken, viszont az évfordulós és más rendezvényekre piaci forrásokból kell a pénzt megteremteni. Októbertől teljes egészében HD minőségben történik a lendvai nemzetiségi tévéműsorok sugárzása.

Bővebben...

sal3917A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa szeptember 20-i ülésén a folyamatban lévő és a közeljövőben esedékes tennivalókat tárgyalta.
Az ülés elején Jakoša Emerik tanácselnök beszámolt a nemzeti közösség szervezésében megvalósult tanulmányi útról, melyre 1.820 euró költségvetési pénzt fordítottak.

Bővebben...

mma39173Múlt csütörtökön a Magyar Művészeti Akadémia bizottsága Kucsera Tamás Gergely főtitkár vezetésével a ljubljanai partnerintézményben (SAZU) tett hivatalos látogatása kapcsán Lendvára is ellátogatott, ahol a tudomány és a művészet hazai képviselőivel találkozott.

Bővebben...

elsovh3917A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán a határon túli első világháborús emlékművek rendbetételére 6.600 euró (2 millió forint) vissza nem terítendő támogatást nyert. Mivel a Muravidéken nincs ilyen emlékmű, két magyar vonatkozású tengermelléki mementó kerül felújításra.

Bővebben...

kozv2517A községi magyar önkormányzatok közvetlen állami finanszírozása már több éve a muravidéki magyar politika egyik fontosabb célja. Politikusaink, köztük a muravidéki csúcsszervezet elnöke és a nemzetiségi parlamenti képviselői is több ízben próbálta ezt különböző hivatalokban, szinteken elérni, mindeddig sajnos eredménytelenül. Nem hozott megoldást a múlt hétvégi tárgyalás sem, ahol tudomásunk szerint gyakorlatilag hivatalossá tette az olasz közösség, hogy nem támogatja ezt a megoldást – eddig ezt nem hangoztatták, inkább hallgatólagos támogatást biztosítottak a magyar közösségnek. Ahogy az ügyben tárgyaló Horváth Ferenctől megtudtuk, ez komoly problémát jelent, mert az illetékes állami szervek nem hajlandók bevezetni két külön megoldást az olasz és a magyar közösségnek. Vagyis nagy valószínűséggel a következő évre is marad az eddigi megoldás, a kormányrendelet általi finanszírozás, a községek és a községi magyar önkormányzatok közötti tárgyalás és a községi összegutalás. Nem biztos, de a megállapodás hiánya problémát jelenthet az idei évben elfogadásra tervezett nemzetiségi törvény szempontjából is.
mmonk2517A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa a nyári szabadságok előtti utolsó ülésén, június 14-én elfogadta a közösség idei költségvetését 890 ezer euró értékben. Ennek tükrében több projektről tárgyalt, valamint jóváhagyta a nemzetiségi oktatási különtörvény módosításait.

Bővebben...

MCSi Design