kiscim5017
 
 
emberjogi5017Vlasta Nussdorfer, az emberi jogok biztosa december 10-e, az emberi jogok világnapja tiszteletére szervezett ünnepi fogadására – melyre idén is a Kranj melletti Brdo várában tartott meg – külön műsorral várta a meghívott magas rangú vendégeket. Az ünnepi műsorban ugyanis a Muravidékről az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola, míg a Tengermellékről a koperi Pier Paolo Vergerio Il Vecchio olasz tannyelvű általános iskola diákjai szerepeltek. Karakas Nika, a lendvai iskola hatodik osztályos tanulója Varga József: Meddig magyar a magyar? című versét adta elő nagy sikerrel, az Olah lánytestvérek triója pedig két dallal lépett fel. A koperi iskola kamarakórusa olasz dalokkal mutatkozott be. Az emberi jogok védője a fogadásán minden évben a kisebbségek, a társadalom külön odafigyelését igénylő csoportokat és a gyerekeket helyezi középpontba.

Bővebben...

sajtodij5017A Magyar Páneurópa Unió Eötvös József Sajtódíját az idén a neves személyiségekből álló kuratórium Bence Lajos muravidéki költőnek, publicistának, lapunk munkatársának és Margittai Gábor írónak, szerkesztőnek ítélte oda. Az elismerést december 5-én Budapesten adták át a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.
Megnyitóbeszédet Aba Béla, az 1987-ben alapított Magyar Páneurópa Unió elnöke mondott, melyben kiemelte a szervezet nemes céljait, irányelveit.

Bővebben...

kozvetlen5017Már beszámoltunk olvasóinknak arról, hogy a parlament elfogadta a községi önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény módosításait, amelyek az olasz és a magyar közösségnek, pontosabban a községi kisebbségi önkormányzatoknak lehetővé tette az állam általi közvetlen finanszírozást. Eddig csak a községi önkormányzatokon keresztül folyhatott a pénzelés, ami a múltban több ízben és több községben problémát okozott. A módosítás csak 2019-től jelent megoldást, tehát a most tervezésre kerülő 2018-as tételek az eddigiekkel azonos módon kerülnek a községi kisebbségi önkormányzatokhoz.

Bővebben...

safepack50171Az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) néhány évvel ezelőtt kezdte meg a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés előkészítését, amelynek uniós tárgyalásához egymillió aláírásra van szükség. A szervezők jelenleg 350 ezer aláírásnál tartanak. A polgári kezdeményezés szlovéniai kampánykezdéséről Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke tartott sajtótájékoztatót hétfőn a lendvai Bánffy Központban.

Bővebben...

honis49171A múlt héten a lendvai középiskolások tehették próbára felkészültségüket és tudásukat a Magyarország nemzeti parkjai és a Dunántúl témakörökben az általános iskolások által már teljesített hagyományőrző és honismereti versenyen.

Bővebben...

dobrmonk4917A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségének Tanácsa az épülő Kézművességek Háza programjainak megvalósítására a jövő évben 12.600 euróval magasabb finanszírozást vár a községtől, illetve az állami támogatás 75:25 százalékarányos felosztását kezdeményezi.

Bővebben...

honositas4917Néhány hete jelentették be Magyarországon, hogy már meghaladja az egymillió főt az új magyar állampolgárok száma. Nem hivatalos információk szerint az idén karácsonyig beadott honosítási kérelmek esetében az új magyar állampolgárok jó eséllyel már szavazhatnak a tavaszi, valószínűleg áprilisi magyarországi parlamenti választásokon.

Bővebben...

honism48171 1helyAz általános iskolásoknak rendezett idei magyar honismereti vetélkedőnek Magyarország nemzeti parkjai és a Dunántúl volt a témája. Házigazdaként ezúttal a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola várta a vetélkedő csapatokat pénteken délelőtt.

Bővebben...

tajhaz48172A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa hétfőn este tartotta rendszeres ülését. Mivel a tanácstagok közül ketten nem tudtak megjelenni, így az elnök, Jakoša Emerik javaslatára a 3. és 4. napirendi pontot elnapolták.

Bővebben...

szulofoldon4817A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) igazgatói megbízottja, Vida Simona értesítette lapunkat, hogy megérkezett Lendvára a Szülőföldön magyarul támogatás keretösszege. Az összegek kifizetése, folyósítása a tájékoztatás szerint már elkezdődött, minden támogatást nyert pályázó december 6-ig várhatja az összeg átutalását a bankszámlájára. Idén a támogatás tanulók esetében 71,48, míg az egyetemisták esetében 8,93 eurót tesz ki.
brglez4817– A magyar–szlovén politikai kapcsolatok kiválóak, az egyik legjobb kapcsolat a szomszédos országok közül Szlovéniához fűzi Magyarországot – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Országházban, miután Milan Brglezzel, a szlovén parlament elnökével találkozott.

Bővebben...

delegac4817Múlt pénteken a Magyar Országgyűlésben a nemzetpolitikai Államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Magyarország és Szlovénia között 25 évvel ezelőtt megkötött kisebbségvédelmi megállapodás évfordulójának tiszteletére konferenciát szervezett. A konferenciát Kövér László magyar és Milan Brglez szlovén házelnök nyitotta meg.

Bővebben...

oszitalalk4717A Muraszombati Baráti Kör Művelődési Egyesület az évente megrendezett Őszi Találkozóval mára hagyományt teremtett a maroknyi magyarság körében. A Szapáry várkastély termében felállított kézimunka-kiállítás és az énekkarok, művelődési egyesületek találkozója értéket közvetít és segíti a mára szórvánnyá vált muraszombati magyarság megmaradását.

Bővebben...

csoport mnmi4717A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet múlt csütörtökön a Bánffy Központban tartotta meg éves megbeszélését a művelődési egyesületekkel, melyen értékelték a 2017-es év programtervének megvalósulását és a 2018-as tervekről is szóltak.

Bővebben...

nyelvesz47171A magyar nyelv napja tiszteletére a múlt héten a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet a lendvai Bánffy Központban beszélgetést szervezett dr. Kolláth Anna és dr. Bernjak Elizabeta nyelvészekkel.

Bővebben...

MCSi Design