kiscim5017
 
 
kerka5017A Domonkosfai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vasárnap délután megtartotta a hetedik „Kis-Kerka menti zenés találkozót”. A kulturális programban a térség népzenei és népdal-hagyományaiból, illetve a karácsony közeledtével az ünnepet idéző énekekből hangzottak el válogatások.

Bővebben...

fotovideo5017A Lendvai Foto-Video Klub szombaton este nyitotta meg a színházterem előcsarnokában sorrendben hetedik év végi fotókiállítását, melyen a klub tagjain kívül „külsős” alkotók is kiállíthatták műveiket.

Bővebben...

felsolak50171Vasárnap a Felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület évzáró műsorára és az ezzel egybekötött hímzéskiállításra került sor a helybeli faluotthonban.
Kósa Klára, a művelődési egyesület elnöke az adventi második vasárnapot és a rendezvényt az Arany János-év méltó befejezésének nevezte.

Bővebben...

szinhaz5017Teltházas volt a hétfői előadás a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a Hevesi Sándor Színház vendégjátékán, mely a művelődési egyesületeknek felajánlott jutalomelődás is volt egyben. Horváth Ferenc, a MMÖNK elnöke előadás előtti köszöntőjében kifejtette: a soha nem látott gazdasági támogatás a magyar kormány részéről, a megyék éves támogatása, valamint a szlovén kultuszminisztériumnak az esti előadásra nyújtott támogatása mind-mind arra utal, hogy az anyaországnak és a szlovén államnak is érdeke a muravidékiek megmaradása. Ezért köszönet jár, ahogy azoknak is, akik év közben is építik a magyar kultúrát.

Bővebben...

vinci49171Múlt szerdán a Muraszombati Könyvtár előterében költőtársak, barátok, ismerősök, szerkesztőtársak és tisztelők emlékeztek a 60. születésnapja előtt hirtelen elhunyt Milan Vincetičre. Az ez alkalomból kiadott „Kalejdoskop” című költői mappa a költő által kiválasztott hat saját verset tartalmazza. Ennek ötletéről és annak létrejöttéről Janez Balažic művészettörténész és Franci Just tájékoztatta a publikumot.

Bővebben...

naiv49174A lendvai várgalériában pénteken este megnyílt „A horvát naiv művészet a világban” című kiállítás, melyet a Kaproncai Városi Múzeum közvetített Lendvára.
Baumgartner Dubravko, Galéria-Múzeum főmunkatársa köszöntőjében közölte: azért gyűltünk egybe, hogy lezárjuk a látogatottságban és a kiállítások minőségét illetőleg is rendhagyó évet, 25 ezer látogatóval, ami kiemelkedő rekordnak számít. Egyúttal megköszönte Koprivnica városnak, hogy december hónapban Lendván látható a világkörüli körúton lévő egyedülálló gyűjtemény.

Bővebben...

sabina4917A Bánffy Központban december 1-jén megnyílt Šinko Sabina lendvai képzőművész Arcok című kiállítása, melyen legújabb akvarellfestményeivel, rajzaival és bábterveivel mutatkozik be.

Bővebben...

szavalo4917Az idei, immár három évtizede zajló szavalóversenyre közel száz jelentkezés érkezett a szervező Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézethez. Az általános iskola minden korosztályát felölelő megmérettetésen idén is szálltak, néha zengtek a szavak, s izgatott gyerekarcok töltötték meg a hosszúfalui faluotthont. Idén két középiskolás versenyzőnek kimagasló teljesítményükért Aranydiplomát is odaítélt a zsűri.

Bővebben...

szinjatsz4817Jól szórakoztak az amatőr színjátszás kedvelői pénteken este a lendvai színházteremben, ahol a lendvai Nyugdíjasok Egyesületének színjátszócsoportja, a Kofetarji látta vendégül a környékbeli színjátszókat. A színpadon a kapcai, a felsőlakosi, az alsólakosi, a selói, a bakovci, a pečarovci, a tornisai és a Ljutomer melletti Križevci iskolájának színjátszói, valamint természetesen a Kofetarji tagjai léptek fel egy-egy vidám jelenettel, megnevettetve a közönséget.

Bővebben...

muzeum4817A múzeumot másként közgyűjteménynek is nevezik, amely szerencsés esetben nemcsak azt jelenti, hogy a múzeum gondoskodik közös örökségünkről, hanem a közösség is gondoskodik a múzeumról, mivel magáénak érzi. A közelmúltban a Lendva-vidéki polgárok többféle módon is kimutatták ragaszkodásukat a múzeum felé, és nagylelkűségüknek köszönhetően több értékes tárgycsoporttal is gyarapodott a Lendvai Galéria és Múzeum gyűjteménye.

Bővebben...

konyvtar48171„Az én könyvtáram ünnepel” név alatt futó országos könyvtári napok keretében november 20–24-ig ingyenes beiratkozást és a könyvtárral, a könyvekkel kapcsolatos rendezvényeket szerveztek a Lendvai Könyvtárban is.

Bővebben...

tothkriszta48170Tóth Krisztina az egyik legolvasottabb magyar szerző. Novelláiban groteszken realista pillanatfelvételek bukkannak elő abszurd humorral és empatikus iróniával. A képekben és hangokban erős lírájában a nő-férfi viszony szembeállítása, a testek szétszakadása és összeolvadása körvonalazódik. Gyermekkönyveiben pedig a gyermekvilág pajkossága és bája mutatkozik meg erősen.

Bővebben...

szentgott4817Szentgotthárd idén 16. alkalommal látta vendégül a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Lendvai Galéria-Múzeum által közösen szervezett nemzetközi művésztelepet. A kiállítás-megnyitó a hétvégén volt a vasi városban.

Bővebben...

MCSi Design