kiscim5017
 
 
Kaliňák még nem tudja, ötödször is elvállalná-e a belügyminiszteri tisztséget
Robert Kaliňák belügyminiszter a botrányok ellenére kész kitölteni a megbízatási időszakát 2020-ig, a következő parlamenti választásokig. A tárcavezető azt még nem tudja, hogy mi lesz 2020 után. (www.hirek.sk/, 2017. 12. 12.)
Szlovákia megalakulására csak a lakosok fele tekint nagyon pozitívan
Csehszlovákia megalakulására legpozitívabban Szlovákia lakosságának 68, a bársonyos forradalomra 53, az Európai Unióba történő belépésre 53, az önálló Szlovákia megalakulására pedig 51 százaléka tekint. Csehszlovákia kettéválását pozitív eseményének a szlovákok 40 százaléka nevezte – derül ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) és a cseh Közvélemény-kutatási Központ (CVVM) felmérésből. (www.hirek.sk/, 2017. 12. 12.)
Pozsonyi beruházás - Visszalépett a J&T és a HB Reavis
Visszalépett a J&T Real Estate és a HB Reavis Group fejlesztő társaság, amelyek a fővárosban a következő években több mint 2 milliárd eurót akartak befektetni. Visszavonták azon jelentős befektetés statútumára vonatkozó kérvényeiket, amelyeket idén terjesztettek a kormány elé. (www.hirek.sk/, 2017. 12. 12.)
Készen áll tárgyalni a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényről a szerb pénzügyminiszter
Készen áll tárgyalni Vajdaság Autonóm Tartomány pénzeléséről szóló törvényről Dušan Vujović szerb pénzügyminiszter, arról a jogszabályról, amely – szavai szerint – minden részletre és árnyalatra kiterjedő jogi keretet jelentene, és amelyet ő “szakmabeliként és közgazdászként is szeretne látni”. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 12.)
A francia államfő Szerbiába látogat
Kedden kapott levelet Aleksandar Vučić szerb államfő francia kollégájától, Emmanuel Macron köztársasági elnöktől. Macron azt írja, hogy hamarosan Szerbiába látogat. A francia államfő írásában továbbá arról is beszámol, hogy nagyon jó és elmélyült a viszony Szerbia és Franciaország között. (www.pannonrtv.com/, 2017. 12. 12.)
143 családi vállalkozás kapott támogatást
Eszéken írták alá a horvátországi magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatainak a szerződéseit. A magyar kormány által a 2017-es évre biztosított 500 millió forintos keretből 143 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást. (www.kepesujsag.com/, 2017. 12. 12.)
Új könyvek érkeztek a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárába
A Pélmonostori Városi Könyvtár, melynek szerves része a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára, folyamatosan bővíti könyvállományát. Idén újabb 300 magyar nyelvű könyvet szereztek be. (www.kepesujsag.com/, 2017. 12. 12.)
Újabb helyszíneken tartottak tanfolyamokat
A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) Számítástechnika mindenkinek címmel harmadik éve szervez tanfolyamot számítógépes ismeretekkel rendelkező kezdők és haladók részére. A tanfolyamsorozat idén Kórógyról indult, a szakmai szervezet még három helyszínen tartott képzést november és december folyamán. (www.kepesujsag.com/, 2017. 12. 12.)
RMDSZ-állásfoglalás: jogállamot akarunk, nem ügyészállamot!
Az RMDSZ is megszavazta hétfőn a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosítását. Az erről kiadott állásfoglalásuk szerint a módosítások nem akadályozzák a korrupcióellenes harcot, és mind a bírók, mind az ügyészek esetében a politikai függetlenséget erősítik. (www.maszol.ro/, 2017. 12. 12.)
Fiatalok alkalmazását támogató törvénytervezetet fogadott el a szenátus
A szenátus hétfőn, első házként, egyöntetű szavazattal elfogadott egy törvénytervezetet a 2018–2020-as időszakra, amelynek értelmében támogatás jár azoknak a cégeknek, amelyek fiatalokat alkalmaznak a mezőgazdaságban, akvakultúrában és élelmiszeriparban. (www.maszol.ro/, 2017. 12. 12.)
Újabb rangsorolás alapján lett a BBTE a legjobb egyetem Romániában
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legelső helyen szerepel a romániai egyetemek globális rangsorában az Egyetemi Metarangsor–2017 felmérés alapján. A felmérés a hazai egyetemek hierarchiáját az egyéni teljesítmények kombinációjának eredményei alapján határozza meg, az egyetemek nemzetközi akadémiai rangsorolásának függvényében. (www.maszol.ro/, 2017. 12. 12.)
Októberben több mint 19 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések
Októberben 19,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi tízedik hónaphoz mérten – közölte kedden az országos statisztikai intézet. A növekedés főként a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek új megrendelése 29 százalékkal haladta meg a tavaly októberieket. (www.maszol.ro/, 2017. 12. 12.)
Felavatták és felszentelték a vereckei honfoglalási emlékmű új oltárkövét Kárpátalján
Ünnepélyesen felavatták és felszentelték vasárnap a kárpátaljai Vereckén a honfoglalási emlékmű Budapest VII. kerület önkormányzata Fidesz-frakciójának támogatásával készült új oltárkövét, amellyel az ukrán nacionalisták által néhány éve megrongált szakrális gránittömböt pótolták. (www.karpatalja.ma/, 2017. 12. 12.)
Az ukrán főügyész szerint nyomást gyakorolnak rá, hogy szemet hunyjon Szaakasvili tettei fölött
Jurij Lucenko ukrán főügyész állítása szerint hatalmas nyomás nehezedik rá annak érdekében, hogy szemet hunyjon a hontalanná vált Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök tettei fölött. A főügyész szavait sajtótitkára, Larisza Szarhan hozta nyilvánosságra kedden a Facebook közösségi portálon. A bejegyzésben nem nevesítik, hogy konkrétan kik gyakorolnak nyomást a főügyészség által bűnszövetkezettel való együttműködésért eljárás alá vont Szaakasvili ügyében Lucenkóra, de a főügyész vélhetően a kijevi vezetésre célzott, élén Petro Porosenko elnökkel. (www.karpatalja.ma/, 2017. 12. 12.)
MCSi Design