kiscim3317
 
Fico elengedte Plavčan kezét
A miniszterelnök szerda délelőtti sajtótájékoztatóján jelezte, felkérte Andrej Dankót, az SNS elnökét, hogy javasoljon neki egy új személyt az oktatási tárca élére. A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy Bugár Bélával közösen mindent megtettek azért, hogy az SNS elnöke maga hívja vissza miniszterét, de mivel az erre nem volt hajlandó, neki kellett lépnie. (www.bumm.sk/, 2017. 8. 16.)
Mit adott a gútai vásár koncerthétvégéje?
A gútai búcsú és vásár keretében immár jubileumi, azaz tízedik évfolyamába lépett a koncerthétvége, amelyen az Ocho Macho, Keresztes Ildikó és az Ismerős arcok lépett fel. (www.bumm.sk/, 2017. 8. 16.)
Gyógynövényhét kezdődik a pannonhalmi apátságban
A gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal, kóstolókkal, vásári forgataggal és orgonahangversennyel várták az érdeklődőket a kedden kezdődő Pannonhalmi Gyógynövényhét nevű rendezvényen, amely augusztus 20-ig tart. (www.bumm.sk/, 2017. 8. 16.)
Bakondi a migrációról: Őrizni kell az államhatárokat
Nem megoldás a migránsok kötelező szétosztása, ezt az uniós országok sem támogatják – mondta Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda reggel. (www.pannonrtv.com/, 2017. 8. 16.)
Összeöntötték az ünnepi kenyérhez felajánlott gabonát
A Magyarok kenyere programban már több mint 500 tonna búza gyűlt össze Magyarország valamennyi megyéjéből és a határon túlról – jelentette be Korinek László, a program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol összeöntötték az ünnepi kenyérhez a felajánlott gabonát. (www.pannonrtv.com/, 2017. 8. 16.)
Vajdasági fellépők is lesznek a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválján
Több külföldi csoport is érkezik a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára Gyulára. Lesznek fellépők Törökországból, Szerbiából, Montenegróból és Horvátországból is. A szerbiai csoportok közül Bácskossuthfalváról és Nagykikindáról utaznak Gyulára. (www.pannonrtv.com/, 2017. 8. 16.)
Rétvári: egyre kevesebb a nem tanuló, nem dolgozó fiatal
Magyarországon az elmúlt tíz évben mintegy hatodával csökkent a nem tanuló és nem is dolgozó 20–24 évesek száma – derült ki az Eurostat legfrissebb felméréséből, amelyet a fiatalok világnapja apropójából tettek közzé. A magyarországi fiatalok kétharmada kizárólag otthon képzeli el a jövőjét, így a magyar kormány nemcsak a továbbtanuláshoz és az állásszerzéshez, de a családalapításhoz is igyekszik a legkedvezőbb feltételeket megteremteni – emelte ki Rétvári Bence. (www.pannonrtv.com/, 2017. 8. 16.)
Tovább szépül a várdaróci tájház környéke
A romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépület tovább szépül. Teljesen megújul az utcarész, valamint az udvart is olyan állapotba hozzák, hogy a jövőben rendezvények és összejövetelek megtartására is alkalmas legyen. (www.kepesujsag.com/, 2017. 8. 16.)
Pélmonostoron is koszorúztak a győzelem és hálaadás napja alkalmából
A Vihar hadművelet 22. évfordulója alkalmából Pélmonostoron is megemlékezést tartottak, melyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is képviseltette magát. (www.kepesujsag.com/, 2017. 8. 16.)
A szlavóniai magyarok a két világháború között
A kelet-szlavóniai magyarok a két világháború között – ez a címe annak a könyvnek, amely a Zrínyi Magyar Kultúrkör és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) kiadásában jelent meg. (www.kepesujsag.com/, 2017. 8. 16.)
Macedóniában vendégszerepeltek a szentlászlóiak
A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjai július 26–31. között Macedóniában vendégszerepeltek. Ohridban és Bitolában is bemutatták a szlavóniai magyar tánchagyományokat, ezenkívül találkoztak Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnökkel is. Utazásukat a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatta. (www.kepesujsag.com/, 2017. 8. 16.)
Horvátországi magyar csoportok a hármas találkozón
Múlt szombaton került sor a vajdasági Bezdánban a magyar–horvát–szerb határ menti régió sokszínű, egész napos kulturális rendezvényére, a Hármas találkozóra, amelyen Horvátországból több csoport is részt vett, köztük a várdaróci, a laskói és a kopácsi fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, valamint a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Tánccsoport. (www.kepesujsag.com/, 2017. 8. 16.)
Rászoruló erdélyi iskolásoknak is gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet
Iskolakezdés együtt! címmel hatodszorra hirdet országos pénzadománygyűjtést Magyarországon az Ökumenikus Segélyszervezet ezer gyermek beiskolázásának támogatására. A pénzből erdélyi gyermekeknek is juttatnának. (www.maszol.ro/, 2017. 8. 16.)
Kolozsvár lesz három napig a Jehova tanúinak fővárosa
A Kolozsvári Arénában tartja idei háromnapos regionális kongresszusát a hét végén a Jehova tanúi vallási felekezet. A rendezvényen több mint 20 ezer küldött vesz részt, 2000-en közülük külföldről, az Egyesült Államokból, Moldovai Köztársaságból, Magyarországról, Bulgáriából, Lengyelországból, Ukrajnából és Görögországból érkeznek. (www.maszol.ro/, 2017. 8. 16.)
Művészek és művészetek szimbiózisa
Megzenésített Ady-versekkel emlékeztek a 140. éve született Ady Endre költőre a 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében. Három zeneszerző: a magyarországi Reinitz Béla, az erdélyi Bretan Miklós és Eisikovits Mihály által megzenésített Ady-verseket hallgathatott meg a közönség, Laczkó Vass Róbert színművész és Nagy Gergő zongoraművész előadásában, a Művészeti Múzeum Tonitza-termében vasárnap délután. (www.szabadsag.ro/, 2017. 8.16.)
MCSi Design