kele
perec1
garas1
64. évfolyam
22. szám
Megjelenés:
2020. 06. 04.
kiscim2220
 

Adjon az Isten több illy polgárt e hazának

tukor1719Ahogy a múltkori számban ígértük, maradunk most még e cikk erejéig a népnevelésnél, és Dervarics Kálmán hírközlőnkkel ellátogatunk Gáborjánházára (itt Gáborjaháza-ként említik), ahonnét örvendetes iskolaalapítási hírek érkeztek (az írás 1855. március 25-én jelent meg a Vasárnapi Ujság 12. számában).

Hogy az iskola valóban megalakult-e még 1855-ben (hacsak rövid időre is), ebből az írásból sajnos nem derül ki, de remélhető, hogy Dervarics Kálmán figyelemmel kísérte az eseményeket és az elkövetkező években tud szolgálni friss és bővebb információkkal, hiszen későbbi tisztségei (először tanácsjegyző, később már alszolgabíró, majd aljárásbíró lett) lehetővé tették számára, hogy minden környékbeli eseményről tudomást szerezzen.


Zalamegye Lendvai járásának Gáborjaház helységében egy igen szép eset merült fel, mellyet örömmel sietünk köztudomásra juttatni: Ugyanis Fehér János ottani községbiró, minthogy Gáborjaház helység mind Alsó-Lendvától, mind pedig Dobranaktól, hová mint plébániai község is tartozik, olly távol esik, hogy gyermekeiket oda iskolába nem küldheti, okos tanácsával az összes lakosságot egy iskolának felállítására tadna rábírni, s hogy szilárd határozottságának s szándokának példáját adja s megmutassa: miként ezen üdvös intézet létrehozatalában áldozni is tud és kész, saját lakását, mint iskola és tanitó szállásra legalkalmatosbat, e czélra önként és ingyen átadá, míg maga kényelmes és patriarchális lakását elhagyva, bérelt lakszobában huzta meg magát. — Fehér János sem írni, sem olvasni nem tud, de még betűt sem ismer, s ekkép az írásnak és olvasástudásnak valódi hasznát és becsét sem képes felfogni és mégis annyi áldozatokat tesz, csakhogy a felügyelete alá adott községnek jóllétét, lakosínak boldogságát és gyermekeik nevelését előmozdítsa. — Adjon az Isten több illy polgárt e hazának, s engedje: hogy e szép példát többen kövessék, hogy e jelen felvilágosult században a mivélt népek sorában a magyar nép is, illő díszes helyét elfoglalhassa! Erre pedig egyedüli és biztos ut: a józan nevelés!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben