kele
perec1
garas1
64. évfolyam
22. szám
Megjelenés:
2020. 06. 04.
kiscim2220
 

Az oskolában szerezhetni meg a kellő tudományt

tukor1319Elérkeztünk sorozatunk második részéhez, amikor is az 1850–70 közötti újságokat nézzük át. Mivel az 1840-es évek közepétől ugrásszerűen megnőtt a lapok száma és ezzel a vidékünkről szóló hírek gyakorisága is, most nem egy teljes évszázadot tekintünk át, hanem kisebb egyszerre csak 1–2 évtizedet. A Vasárnapi Ujság és a Zala-Somogyi Közlöny (a Zalai Közlöny elődje) bővelkedett leginkább hazai hírekben, de belekukkantunk majd a Divatcsarnok és a Pesti Napló lapokba is.

Kezdjük most a népnevelés témájával; a Vasárnapi Ujság Tárogató rovatában Zala (és Veszprém) megye felkarolt népneveléséről adnak örvendetes híreket (41. szám, megjelent 1854. december 10-én Pesten), a következő cikkükben pedig enek kapcsán ellátogatunk a gáborjánházi iskolába.

„A mennyire örvendünk ezen valóban kedves hírnek, szintolly természetesnek találjuk, hogy Deák Ferencz szülőföldén – vidékén könnyen átlássa mindenki, milly becses dolog értelmes okos embernek lenni; az pedig tudni való, hogy nem a libák s borjúk mellett, sem a kuczkóban vagy utczán, hanem az oskolában szerezhetni meg a kellő tudományt, ha t. i. arra való értelmes tanitó áll annak élén, a kiket meg kell becsülni s illően jutalmazni fáradozásukat, ha azt akarjuk hogy gyermekeinket jó kedvvel és nyugodt megelégedett lélekkel oktassák, mert a nyugodt lelki állapot s vidám kedély vajmi szükséges két kereke az oktatói hivatalnak, a mellyek lehetetlen hogy ne csikorogjanak ollyan tanítóknál, kiknek ha megvan is mindennapi száraz kenyerök, de a húsos ételektőli tartózkodás – valláskülönbség nélkül – olly általános szokás náluk, hogy egy esztendőn át talán 5–6 évi nagyböjtöt is leszolgálnak; e felett ütött kopott ruhában, foltozott csizmában járnak; ha pedig mindnyájuk gyermekét öszevennők, aligha nem lelnénk közöttük több mezítlábast, mint ollyakat, kik el vannak látva illő lábbelivel. A Balaton vidékén ugy látszik, komoly szándék keletkezett e csüggesztő állapoton is segíteni. Adja Isten hogy minél előbb ne csak onnan, de széles e hazából vegyük és terjeszthessük hirét a néptanítók javult sorsának.”

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben