kele
perec1
garas1
64. évfolyam
22. szám
Megjelenés:
2020. 06. 04.
kiscim2220
 

Nagy villámlás, mennydörgés

tort tukor0919Bár a nyár még messze van, a második cikkünkben most visszautazunk a távoli 1791 júniusába, amikor is egy több áldozatot követelő, környékünkön tomboló viharról számolt be a Magyar Kurir (az újság 1786 és 1834 között jelent meg; ez az első Bécsben megjelent magyar nyelvű lap). A jelentés Balatintz-ról érkezett július 1-jén.

No de nézzük, hogy pontosan mi is történt. Június 26-án iszonyatos meleg kezdődött, aminek 29-én egy több órás vihar vetett véget: A’ nagy villámlás, mennydörgés, tsattogás, és zápor eſő majd egéſz három óráig tartott.

Martyántzen, Murai Szombatban, és Lippótzon egy mástól nem meſzſze lévő helységekben nevezetes károkat okozott: a’ Martyántzi toronyba kétfzer ütött, és az alatta álló egy jámbor paraſzt ember, a’ ki még nem tudta azt, hogy a’ menykő a’ magas helyeket ſzereti, életétől meg-foſztatott.

Murai Szombatban a’ Kollárné egy igen jámbor, és példás Aſzſzonyság házában éppen az ebédlő aſztalra, a melly mellől különös Iſten gondviſeléséből tsak három vagy négy minutával előbb, mintſem bé-ütött keltenek-fel. A’ láng az egéſz házat egyſzerre elfoglalta, a’ nagy füſt, és ijedés miatt igen keveset ragadhattak-el a’ tűzből. A’ ſegitők között jelen vólt, és embert ſzerető ſzivét, ki-mutatta különösen ö Nagysága Ifjú Gróf Szapári Péter-is, a’ ki a’ ſok viz hordásban és tűz óltásban magán lévő ſzép köntösét felebarátja kedvéért haſzon vehetetlené tette.

Lippótzon egy özvegy Aſzſzony házába ütött, és pedig háromſzoroson. Itt négy ſzemélyt ſértett-meg; a’ Gazdaſzſzonyt, a’ ki azon ſzempillantásban kilentz árva gyámaltalan, és neveletlen appró gyermekeket maga utánn hagyván meg-is hólt: egy gyermeket, a’ kinek tsak a’ lába ſzárát égette-meg, egy más Aſzſzonyt, a’ ki az edgyik kezeben korsó vizet, a’ máſikba pedig egy tsetsemöst tartván, éppen a’ mennykö alá lépett vólt a’ házba. A’ tsetsemösnek ſemmi baja ſe lett, ſem pedig az Aſzſzony ruhájának, hanem a’ testének egy feléjéről a’ bőrét le nyúzta, a’ melly tsak másnap váltt-el a’ testétől. Negyedik meg-ſértetett ſzemélу vólt egy 14 eſztendős Leánya a’ meg-hólt Gazda-aſzſzonynak. Ez a’ kettő-is már a’ halál torkába vólt, de talán az ér vágás, és a’ verejtkeztetés ſegitett rajtok.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben