kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

tukor1319Elérkeztünk sorozatunk második részéhez, amikor is az 1850–70 közötti újságokat nézzük át. Mivel az 1840-es évek közepétől ugrásszerűen megnőtt a lapok száma és ezzel a vidékünkről szóló hírek gyakorisága is, most nem egy teljes évszázadot tekintünk át, hanem kisebb egyszerre csak 1–2 évtizedet. A Vasárnapi Ujság és a Zala-Somogyi Közlöny (a Zalai Közlöny elődje) bővelkedett leginkább hazai hírekben, de belekukkantunk majd a Divatcsarnok és a Pesti Napló lapokba is.

Kezdjük most a népnevelés témájával; a Vasárnapi Ujság Tárogató rovatában Zala (és Veszprém) megye felkarolt népneveléséről adnak örvendetes híreket (41. szám, megjelent 1854. december 10-én Pesten), a következő cikkükben pedig enek kapcsán ellátogatunk a gáborjánházi iskolába.

Bővebben...

tort tukor0919Bár a nyár még messze van, a második cikkünkben most visszautazunk a távoli 1791 júniusába, amikor is egy több áldozatot követelő, környékünkön tomboló viharról számolt be a Magyar Kurir (az újság 1786 és 1834 között jelent meg; ez az első Bécsben megjelent magyar nyelvű lap). A jelentés Balatintz-ról érkezett július 1-jén.

No de nézzük, hogy pontosan mi is történt. Június 26-án iszonyatos meleg kezdődött, aminek 29-én egy több órás vihar vetett véget: A’ nagy villámlás, mennydörgés, tsattogás, és zápor eſő majd egéſz három óráig tartott.

Bővebben...

Az újságok tartalma régen is aktuális és sokrétű volt a politika, a gazdaság, a mezőgazdaság vagy a kultúra terén, de elsősorban nagy eseményekről, törvényekről, új találmányokról és felfedezésekről tudósítottak. A mai történészeknek, kutatóknak és minden múlt iránt érdeklődőnek fontos dokumentumok, a rég elfeledett információk forrásaként szolgálhatnak.

A kedves olvasóközönséget meghívjuk egy kis időutazásra, és megnézzük, hogy a régi (19. századi, 20. század eleji) újságokban milyen eseményekről számoltak be vidékünkön, mit tartottak elég fontosnak és érdekesnek ahhoz, hogy országszerte hírt adjanak róla és milyen közhasznú ismeretekkel látták el a népességet.

Hogy a cikkek átláthatóbbak és követhetőbbek legyenek, az újságokat megjelenésük alapján évtizedenként csoportosítottuk. Sorozatunkat kettő 1850 előttivel kezdjük: ez a Magyar Kurir (1786–1834) és a Regélő – Pesti Divatlap (1833–1848).

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben