kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

A kézilabda rohamos fejlődése az ’50-es évek végén

sport kezi03211Sporttörténeti sorozatunk 9. részében a kézilabda muravidéki, illetve lendvai fejlődését követjük nyomon a második világháborútól a múlt század hatvanas éveinek derekáig.

 

Fölső képünkön: Az első, 1957-es, torna formájában megszervezett bajnokság csapatai Muraszombatban.

 

 

A második világháború után Lendván 1949-ben kezdődött el újra a kézilabdaélet. A Nafta Sportklub keretében 1949. december 2-án alakították meg a kézilabdaszekciót, amelyet a fennmaradt jegyzőkönyv szerint „Šurina elvtárs” vezetett. A jegyzőkönyvből kitűnik, hogy a szekció nem rendelkezett kézilabdákkal, sőt csak egy állt rendelkezésükre, amely a nagysága miatt – valószínűleg focilabdáról volt szó – nem felelt meg. Megjegyezték azt is, hogy a játékhoz stoplis focicipőket is be kell szerezniük, illetve a játékosoknak el kell magyarázni a kézilabda szabályait is (ez esetben az úgynevezett nagypályás kézilabdáról beszélünk, amelyet focipályán játszottak). Ezek voltak az előző számban taglalt hazena után az első lépések a lendvai, illetve muravidéki kézilabdában.

A későbbiekben Titan Evgen professzor kezdeményezésére a muraszombati gimnáziumban 1957-ben kezdték el a kézilabdát, míg Lendván id. Bobovec Franc a gyakornokképzőben honosította újra a játékot, emiatt a kezdetekben a klub a „Vajenec” nevet viselte. A Szlovén Kézilabdaszövetség az akkori köztársaság-nap alkalmából torna formájában megszervezte az első bajnokságot, amelyen öt csapat mérte össze kézilabdatudását. A győztes a ŠAG csapata lett, míg a lendvai TVD Partizan a második helyen végzett 6 ponttal; három győzelemmel és egy vereséggel 26:16-os gólarány mellett. A TVD Partizan színeiben játszottak: Škrilec, Horvat, Šimonka, Kulčar, Sep, Gal, Oletič és Sekereš. A torna gólkirálya Horvat Štefan lett.

 

sport kezi03212

A lendvai iskola 1958-as lánycsapata.

 

1958-ban szervezték meg első ízben a muravidéki általános iskolák bajnokságát, a tornán már lánycsapatok is részt vettek. Ettől az évtől vált a kézilabda a Muravidék legtömegesebb sportjává, ugyanis 33 csapattal, 457 regisztrált játékossal rendelkezett a régió. Ugyanebben az évben szervezték meg a második bajnokságot is, amelyet a Nafta focipályáján rendeztek. A lendvai csapat itt csak a negyedik helyen végzett. A torna formájában megrendezett bajnokságok még három ízben kerültek megszervezésre.  

1963 januárjában a Nafta focicsapatának közgyűlésén úgy döntöttek, a foci- és a kézilabdaklub a Nafta név alatt egyesül, s a kézilabdaszakág külön figyelmet kap majd a további fejlődés elérése érdekében. Ugyanebben az évben a TVD Partizan kereteiben megalakult a női kézilabdacsapat is, amely a Muravidéki Ligában versenyzett. 1963-ban jött létre a Stájer Kézilabdaliga, amelyben a Muravidék színeit a lendvai csapat védte a következő összeállításban:   Žekš, Gomboc, Vesterbach, Perša, Hajdinjak, Š. Huzjan, Hunjadi, Prendl, Lovrak, Štihec, Kebel, Petek, Doma, Ciman, Ivanec, Švec és Galič. A lendvai csapat három szezont is játszott ebben a ligában.

Fhm, tt

 

 

 

MCSi Design