kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Történelmi döntő

cim nafta2420A Nafta 1903 június 10-én történelmet írt Brdo labdarúgó-központjában a szlovén kupasorozat elődöntőjében. A Radomlje elleni meccsen emberfeletti teljesítményt nyújtott a csapat, hatvan percig kettős emberhátrányban küzdöttek, túlélték a hosszabbítást, majd végül büntetőkkel 5:3-ra megnyerték az izgalmas mérkőzést. Az önfeledt ünneplés megérdemelt volt, de a héten már minden erejét a muravidéki rangadóvá vált döntőre összpontosítja a csapat. Június 24-én ugyanis a kupadöntőben a Nafta az örökös riválissal, a Murával csap össze a Szlovén Kupáért és az európai porondra való kijutásért.

 

 

Kettős emberhátrányból és büntetőrúgások után

 

Kalcer Radomlje – Nafta 1903 3:5 (0:1, 1:1)

A mérkőzés helyszíne: Brdo, labdarúgóközpont

Nézők száma: zártkapus

Játékvezetők: Šmajc David, Žunič Matej, Pospeh Tomislav

Szövetségi ellenőr: Bezjak Dušan

Radomlje: Cerar Le., Jazbec, Zabukovnik (Brolih 101.), Kregar (Golob 106.), Nuhanović, Cerar Lu., Nikolić, Marinšek (Štromajer 46.), Guček, Vrandečič, Poglajen (Jakovljević 106.); edző: Drobne Oskar

Nafta 1903: Raduha, Bizjak, Végh (Ubochioma 68.), Ploj (Pirtovšek R. 68.), Novinić, Paku, Živko, Gergényi, Rebernik, Leuštek, Vinko; edző: Dončić Dejan

Gólszerzők: Novinić (12.), Cerar Lu. (51., 11-es); 11-esek: Novinić, Nuhanović, Pirtovšek R., Živko, Cerar Lu., Paku

Sárga lap: Leuštek, Novinić, Vinko, Vrandečič, Bizjak, Ploj, Cerar Lu., Raduha 

Piros lap: Vinko, Bizjak

 

Ennyire izgalmas kupaelődöntőre talán senki sem számított június 10-én, amikor a Kranj melletti Brdo nemzeti labdarúgóközpontjában a Nafta és a Radomlje másodosztályú csapatai csaptak össze. A Nafta emberfeletti teljesítményt nyújtott, hatvan percig kettős emberhátrányban küzdött a pályán, túlélte a hosszabbításokat és végül büntetőkkel megnyerte a találkozót.

Az elvárásoknak megfelelően indult a zártkapus meccs, amelyen a Nafta átvette a játék irányítását és a 12. percben vezetést is szerzett. Novinić távoli lövését a védelem még blokkolta, de a középpályás újra megszerezte a labdát és ezúttal nem hibázott. Ezek után Radomlje is feléledt és egyre jobban hajtott az eredmény után. Az egyik fordulat a 26. percben következett, amikor a csapatkapitány Vinko röpke két perc alatt két sárga lapot gyűjtött össze és mehetett a zuhany alá. Emberhátrányba kerülve a Nafta átrendezte sorait, visszavett a lendületből, amire ráérzett az ellenfél és egyre veszélyesebb támadásokat vezetett. Még a pihenő előtt Raduha sikeresen hárította Marinšek ígéretes lövését. A Nafta védelme állta a sarat, majd a második félidőben egy újabb szükségtelen hiba Gergényitől csúszott be, akinek Zabukovnik elleni megmozdulását a 16-oson belül Šmajc játékvezető 11-essel büntette, Cerar Luka pedig értékesítette a lehetőséget.

Szinte kilátástalanná vált a Nafta helyzete, amikor a játékvezető második sárga lappal kiállította Bizjakot is. Az 56. perctől a Nafta kettős emberhátrányban játszotta végig a 120 percesre nyúlt találkozót. Több mint egy órán át emberfeletti módon küzdött a csapat, és Raduha remek hárításaira is nagy szükség volt. A nem túl sok veszélyes támadás során több esetben ő mentette meg a meccset a lendvai gárdának. A rendes játékidő után a csapat a hosszabbításokat is túlélte, főleg a veszélyes 112. percet, amikor Nikolić fejesét Raduha bravúrosan mentette.

 

 

Az egyfordulós elődöntő továbbjutójáról így a büntetőrúgások döntöttek. Erre is felkészült a Nafta, főleg Raduha, aki higgadtan hárította Štromajer és Jakovljević lövését is. Ezek után kezdődhetett az ünneplés, megérdemelten jutott a döntőbe a Nafta, teljesítményével történelmi sikert írva. Ezt hangoztatta a meccs után Dončić Dejan edző is, dicsérve a csapatot: „A játékosok a szívüket tették bele a mérkőzésbe, amihez lendületet adott a kispadon és a lelátón szurkoló csapattársak pozitív energiája is. Megmutatták, mekkora szívük van, az utolsó szikrányi erejükkel küzdöttek és végig kitartottak. Kilenc játékossal is képesek voltunk támadni, amivel megleptük az ellenfelet és feszültté is váltak. Számunkra pedig épp az volt a legfontosabb, hogy megfelelően összpontosítsunk és higgadtak maradjunk.”

Hosszú idő után, június 24-én tehát újra muravidéki rangadóra kerül sor, nem is akármilyenre: a kupadöntőben ugyanis a Nafta és a Mura csap össze, miután a muraszombati csapat már egy nappal korábban (június 9-én) az Aluminij ellen 4:0-s győzelmet aratott. Több találgatás után az elmúlt hét végén biztossá vált az is, hogy a döntőt is Brdo pályáján rendezik meg 500 néző jelentétében, a sorsolás pedig a lendvai felállást helyezte a házigazda szerepébe. A döntőben azonban a lendvai csapatból piros lapos eltiltás miatt hiányozni fog Vinko és Bizjak, valamint három begyűjtött sárga lap miatt Novinić is. A döntő előtti utolsó felkészülési találkozót a Nafta Goricával játszotta itthon június 17-én, lapzártánk után.

F.h.m./hs  

 

 

 

MCSi Design