kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Magabiztosan készülnek a Muravidéki Ligára

torhac3219Kiváló idényt zárt a hosszúfalui Olimpija csapata a Lendvai Körzeti Labdarúgóligában: a bajnoki cím megszerzésével feljutott a Muravidéki Ligába. A sikerről és a közelgő új kihívásokról Torhač Evgen elnökkel beszélgettünk, valamint Laslo Kristijan edzőnél érdeklődtünk a felkészülésről.

– Úgy tűnt, elég könnyedén nyerte a csapat a körzeti ligát. Mi volt a siker titka?

– Az előző bajnokság húsz fordulójában csupán kétszer kaptunk ki, Nedelica és Csente mért ránk vereséget még az őszi szezonban, majd tavasszal 14 fordulón keresztül győztünk. Ehhez hozzájárult a jó hangulat a csapatban, valamint az edző, a focisták, a vezetőség és a szurkolók között, ami a bajnoki cím megszerzésének a titka volt. Most folytatjuk a munkát, már javában folyik a felkészülés az új ligára. 

– Az új idényben várhatók változások a keretben?

– Nem lesznek nagy változások. Egyik alapjátékos sem távozott a csapatból, de tudatában voltunk annak, hogy erősítenünk kell, így öt játékossal bővítettük a keretet: Gerencsér Dezső Odrijáncról, Meszelics Marko Dobronakról, Bukovec Robert kapus Kebeléről, Car Balázs a Murától, Car Kevin Bakovciról érkezett a csapathoz. A klubot elhagyta Feher Mátyás és Gyurkač Marcel, akik a Zvezdához csatlakoztak, valamint Szöke Mihael és Gazdag Andrej Petesházán folytatja a labdarúgást.

 

 

– A csapat jó hangulatához sokszor kell a szurkolótábor, ami szépszámú Hosszúfaluban, de szokatlan, hogy a környékbeli településekről is sokan támogatják a klubot…

– A csapat és a közönség együtt lüktet, nagyon sok szimpatizánsa van a klubnak a faluban és azon kívül is. Az önkéntesek rengeteg órát áldoznak a focicsapatra, gondoskodnak a mezek tisztaságáról, a focisták meccsre szállításáról, a bevásárlásról, a pálya lehengerezéséről, felfestéséről, a gyep nyírásáról és még sorolhatnám. Ezt a klub rajongói jóindulatból, önkéntesen csinálják. Hogy néhány év után a csapatunk a bajnoki serleget emelhette magasba a focisták mellett a klub vezetőségének és mindazok munkájának is az érdeme, akik a hátteret biztosították. A szurkolótáborunk is nagy erővel buzdítja a csapatot minden egyes meccsen.

A Muravidéki Ligában szereplés költségei magasabbak lesznek, mint a körzeti ligában. A legtöbbször az anyagi fedezet jelenti a legnagyobb gondot a kluboknál. Az Olimpija pénzügyi háttere rendezett?

– Amikor beszélgetni kezdtünk a feljutás vállalásáról, a pénzügyi kérdés is a három fő szempont közé tartozott, amit a döntésünkkor figyelembe vettünk. Alaposan átgondoltuk a körülményeket, és megerősíthetem, hogy anyagi gondok nem lesznek. Az Olimpija egy stabil csapat, emellett a klubnál egy játékos sem kap tiszteletdíjat vagy fizetést. Mindenki ingyen rúgja a labdát a csapatban. A bírók költségei növekednek, 350 eurót kell számukra biztosítani egy hazai mérkőzésen, de ezt fedezzük.

– Melyik másik két szempontot vették fontolóra a döntéshozatalkor és melyik dőlt el a legnehezebben?

– Tudatosan készültünk a körzeti liga élvonalába kerülni, és miután az őszi idényt a második helyen zártuk, a közgyűlésen kifejeztük, hogy az első hely a célunk. A magasabb ligában szereplésről a végső döntés nem volt egyszerű, néhány dolgot szükséges volt mérlegre tenni, a pénzügyek mellett a sportteljesítményt, valamint a legnehezebbet, a három utánpótláscsapat biztosítását. A szezon végén az edzővel közösen minden focistával elbeszélgettünk a véleményükről, hajlandók-e többet edzeni, távolabbra utazni és vállalni akarják-e a Muravidéki Ligában szereplést. A végén magam is meglepődtem, a focisták jelentős része támogatta a feljutást.

A legnagyobb akadályt a három utánpótláscsapat biztosítása jelentette. A két fiatalabb, esetünkben az U7-es és U9-es csapat már biztosított, de a liga kíméletlen új szabálya, az ifjúsági csapat indítása kihívást jelentett. A vártnál gördülékenyebben ment végül a szervezkedés, hiszen két ifjúsági utánpótláskorú focista – Bacsi Balázs és Kepe Aljoša – segítségével a saját erőnkből biztosítottuk és alapítottuk meg az új ifjúsági csapatunkat. Színes a társaság, hiszen a környékbeli csapatoktól regisztráltak hozzánk játékosok, és vannak újoncok is, akik először az Olimpijában húzzák fel a focimezt. A kettős edzői szerepet Laslo Kristijan vállalta el, aki a felnőtt és az ifjúsági csapatot vezeti.

– Erősebb lesz ősztől a Muravidéki Liga, amely az egykori harmadikligás csapatokkal bővül. Mik az idei elvárások?

– Hat egykori harmadikligás csapattal bővült a liga. Ezek erős csapatok, de tudjuk, hogy minden meccset komolyan kell venni és úgy mindig lehet eredményt elérni. Az eredménnyel nem foglalkozunk, a célunk elsősorban megtartani a csapatban a megfelelő légkört, és akkor az eredmények jönnek maguktól.

– A tavalyi bajnok Rakicsán lesz az első ellenfele az Olimpijának. A sorsolás jól alakult?

– Személyesen azt kívántam, hogy az első három-négy fordulóban ne a legerősebb csapatokkal küzdjünk meg, mert a rosszabb eredmény ronthatja a hangulatot az öltözőben. A motiváció viszont megvan, és remélem, jól indítjuk az idényt. 

   

Laslo Kristijan, aki a felnőtt és utánpótlás csapat edzői posztját tölti be a klubnál, nagyon jó hangulatról számolt be a felnőtt csapatban: „A fiúk rendszeresen látogatják az edzéseket, keményen dolgoznak a Muravidéki Ligára készülve. Örülök, hogy a csapat úgy lüktet, mint egy család és nagyon jó a társaság. A barátságos meccseken minden játékos megkapja a lehetőséget a bizonyításra és a kezdőcsapatba kerülésének a kiharcolására. Mintegy húsz játékossal rendelkezem, ami elég a szükséges kerethez.”

Az elvárásokról elmondta, hogy az erősebb ligához mérten reálisak, az elsődleges cél a bennmaradás: „Az edzői elvárásaim viszont magasabbak, mert az Olimpija csapata jó, fiatal, a játékosok rendesen edzenek, egy kis szerencsével a tabella közepén lenne a helyünk.”  Az újonan megalakult ificsapat edzéseiről Laslo elmondta, a tavasszal összeverbuválódott csapat július 24-én kezdte meg a felkészülést a lendvai körzeti liga ötcsapatos mezőnyére: „Meglepődtem, hogy a klubnak sikerült nagyon rövid időn belül 17 fiatal játékost regisztrálni. Korai még értékelni a csapatot, hiszen most állt össze, majd a felkészülési mérkőzések mutatják meg az első helyzetképet. Úgy néz ki, hogy elég jó kis csapatról van szó, amelyik nem csak szerepelni fog, hanem meg is állja a helyét a lendvai ifiligában.”

MCSi Design