kiscim1618
 

Cselgáncstehetségek küzdenek Lendván

sport kbv02181A Lendvai Küzdősportok Klubja (KBV) szombaton a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában immáron a 20. KBV dzsúdókupát rendezi meg. A nemzetközi tornán a fiatal dzsúdótehetségek három korosztályban (U12, U14, U16) küzdenek meg a dobogós helyezésekért, első alkalommal lengyel résztvevőkkel is. A versenyről és a klub terveiről, helyzetéről és fejlődéséről Serec Zvezdana klubelnökkel beszélgettünk.
sport kbv02182Szombaton 10 órától 20. alkalommal rendezik meg a korosztályos KBV kupát Lendván. Amint Serec Zvezdana elnök találkozásunkkor elmondta, a két évtizedet ünneplő verseny idén az eddigi legnagyobb nemzetközi részvétellel indul, hiszen tíz országból erősítették meg jelenlétüket a klubok. Emellett úgy ígérkezik, hogy a szombati verseny lesz a legnagyobb létszámú seregszemle is egyben: „Azt tapasztaljuk, hogy az általunk szervezett torna az évek alatt egyre népszerűbbé válik, mindezt a klubban apró léptekkel és fáradhatatlan munkával értük el. De részben annak a törekvésünknek is köszönhető, hogy év közben igyekszünk minél több tornán szerepelni, különösen a lendvai látogatásokat igyekszünk viszonozni.”
A versenyről az elnök továbbá elmondta, hogy a 12 és 14 éves korosztály versenye a szlovén kupa versenysorozatába is beleszámít, ezért színvonalas küzdelmek várhatók. A torna lebonyolítása is korszerűbb formában történik, ugyanis a hangszórós bemondásokat kivetítők váltják fel, amelyen keresztül könnyebben követhető lesz a párbajok és a verseny menete. A 12 éveseknél a párbajok két, a 14 éveseknél három, míg a 16 éveseknél négy percig tartanak. A vendéglátó klub összesen tíz versenyzővel száll versenybe szombaton.
Közel egy évvel ezelőtt vállalta el az elnöki feladatokat Serec Zvezdana, aki előtte a titkári munkát végezte a klubban. Az elnökségére merész célokat tűzött ki, ezek közül az elsődleges a folyamatos edzésekhez szükséges edzőhelyszín létrehozása. Jelenleg ugyanis a kétnyelvű középiskolában folynak az edzések, ahol a küzdőterek felállítása minden alkalommal időt igényel, emellett pedig a tatamik és az egyéb eszközök is minden alkalommal rongálódnak. A terv megvalósítása még a kezdő szakaszban van: „Tiszában vagyunk azzal, hogy reálisan nincs esélyünk önállóan egy ilyen központot létrehozni, ezért szükség lesz együttműködő partnerek keresése. Ésszerű lenne a projekt kivitelezését valamelyik másik sportlétesítmény keretében megvalósítani. Egy állandó edzőtermet a cselgáncs minden bizonnyal megérdemelne a községben, hiszen Lendván már 1958 óta jelen van a sportág.” Ugyanakkor az elnök tervei közé tartozik egy hivatásos edző alkalmazása is, mert az tapasztalható, hogy a minőségi utánpótlás-neveléshez és a sportág népszerűsítéséhez egy profi edző jelentősen hozzájárulhatna. A klubban természetesen most is képzett edzői állománnyal dolgoznak a hároméves gyerekektől egészen a 18 éves versenykorosztályig, a felnőtt korosztály viszont csak rekreatív szinten edz: „Az edzői feladatkört négyen látják el a klubban. Ők mind a munkájuk mellett, a szabadidejük alatt végzik a fiatalok oktatását. Sajnáljuk, hogy a felnőtt mezőnyben nincs versenyzőnk, de ezt egyrészt a saját edzőterem hiánya, másrészt pedig a fiatalok elköltözése jelenti egyetemista éveikben. Az egyetemista években a tagok elvesztik a köteléket a sportággal és szerencsésebb esetben is csak rekreatív szinten térnek vissza a klubhoz.”
Többek közt azt is hozzátette az elnök a programokat illetően, hogy évente az izolai és a ljutomeri edzőtáborba is ellátogatnak.
A klubban a jövőben is törekednek minél több gyereket toborozni és megszerettetni velük a világ egyik legnehezebb sportágát, eközben pedig megtartani az eddigi munka színvonalát: „Nem olimpiai bajnokok nevelése a klub célja, hanem a fiatalok szabadidejének tartalmas eltöltése, amelyen keresztül tudást és értékeket szerezhetnek.”
Ennyi idő után is küzdeniük kell azonban a sportág rossz megítélése ellen: „A versenyjellegű a cselgáncsban szabályok pontosan rendelkeznek tiltott és veszélyes mozdulatokról, vagyis a technika önmagában nem veszélyes, helytelen használata viszont az lehet. Emellett viszont a sportág kitűnő mozgásfejlődést biztosít és pozitív a hatása a pszichikai fejlődésre is. A dzsúdó egy összetett sportág, ahol egyszerre szükséges a robbanékonyság és az erő. A küzdőtéren gyorsan ki kell ismerni az ellenfelet, előre kell látni a mozdulatait és a gondolatmenetét. Ettől is érdekes a cselgáncs” – tette hozzá az elnök.
MCSi Design