kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Három évtizedet ünnepeltek a lendvai hegymászók

sport hegy4317A Lendvai Hegymászók Egyesülete szombaton megalakulásának harmincadik és a muravidéki gyalogtúra-útvonal ötvenedik évfordulóját ünnepelte a lendvai Tus rendezvényhelyiségében. Az eseményt gyalogtúrával és ünnepi műsorral koronázták meg, valamint az egyesületi és szövetségi elismeréseket is kiosztották.
Az ünnepi megemlékezés szombaton reggel gyalogtúrával indult, amit ünnepi műsor követett a Tus rendezvényhelyiségében. 
A zászlók bevonulása és az egyesület vegyeskórusának előadásában elhangzó hegymászóhimnusz után Kozak Štefan, a Lendvai Hegymászók Egyesületének elnöke tartotta meg ünnepi beszédét. Az egylet történetét vázolva elmondta: 2012-ben 46 tagja volt az egyesületnek, majd egy év után lendületesen növekedni kezdett a tagok száma és a napokban 150 főre bővült. Beszédében kitért Ligeti László tevékenységére is, aki sok éves önzetlen elnöki munkájával megalapozta a gyalogtúrázást és hegymászást vidékünkön. Kozak Štefan sorra vette a fontosabb egyesületi tevékenységeket is, melyek gerincét értelemszerűen a természetjárások és a gyalogtúrák szervezése jelenti. Fontosak a túravezetők és a túraútvonalakat kijelölő, felfestő személyek képzései is, ezek kezdettől fogva az egyesület kiemelt feladatai közé tartoztak. Emellett számos hazai és szomszédos, közeli és távolabbi egyesülettel alakítottak ki baráti kapcsolatokat. Az egyesület feladatának tekinti a jövőben is minél szélesebb körben felkelteni a figyelmet a természetjárás iránt, a tagok toborozása mellett a fiatalok körében is megszerettetni a természetjárást, valamint közreműködni a sajátos nevelési igényű fiatalok programjaiban.
A rendezvényen jelen volt Balažek Anton polgármester, aki felszólalásában az egyesület munkája és küldetése kapcsán kifejezte elismerését és tiszteletét. Dicsérte az egyesület szervezettségét és példaként emelte ki a mozgáskultúra fejlődéséért és az egészség érdekében kifejtett törekvéseket. Hozzátette, bár Lendvának nincsenek magas hegyei, de vannak magasra kitűzött céljai, ezek közé tartozik idegenforgalmi téren az egyik felismerhetőbb úti céllá válni, valamint az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerni.
Ezt követően Eržen Miro, a Szlovén Hegymászók Szövetségének alelnöke köszöntőjében a két fontos történelmi évfordulót méltatta, emellett a nemzetiségileg vegyesen lakott területen a lendvai egyesület fontos szerepét és nyitottságát is kiemelte, ahol két kultúra és két nemzet fonódik össze. Végezetül elmondta: 2018-ban a hajdani országos hegymászóegylet megalakulásának 125. évfordulóját ünnepli, melyből a mai szövetség létrejött.
Ružič Jože, a muraszombati Matica Hegymászó Egyesület elnöke a jubiláló muravidéki gyalogtúra-útvonal ötvenéves útját mutatta be, melynek kezdeményezője és szorgos úttörője Titan Evgen és Lah Vild Marija volt. Az útvonalat – melynek jelenleg 38 ellenőrzőpontja van és része a Szent Márton gyalogos útvonalnak is – ősszel és tavasszal mintegy ezer természetjáró keresi fel.
Az ünnepség keretében sor került a plakettek és szövetségi jelvények átadására is. Az országos szövetség sok éves önfeláldozó munkájáért, a programok szervezéséért és lebonyolításért aranyjelvénnyel tüntette ki Ligeti Lászlót és Kukanja Borist. Bronzjelvényt Pahor Alojz, Žižek Slavko, Bošnjak Janez, Gomzi Anton, Bračič Karel, Vidič Jože, Marič Aleksander és Žalig Stanislav, valamint szövetségi elismerést Trnar Tadej vehetett át. Egyesületi plakettet Franc Pal, Pahor Marija, Bukovec Ivanka, Trnar Irena, Sarjaš Sven, Kozak Štefan, a Lendvai Sportszövetség és Lendva Község kapott, valamint posztumusz plakettben részesítették Gergeli Damirt. A díjat felesége, Gergeli Amalija vette át.
A műsort a lendvai hegymászók vegyeskórusának dalai és Trojak Jerica szavalatai színesítették.
MCSi Design