kiscim1218
 

Az első év átmeneti jellegű lesz

sport akademia2417Amióta januárban először számoltunk be arról, hogy a Muravidéki Labdarúgó-akadémia létrehozását és a kollégium megépítését kétmillió euróval támogatja a magyar kormány, nem igazán történtek előrelépések az ügyben. Közel fél év után a fejleményekről Horváth Ferenc MMÖNK-elnöknél és projektfelelősnél érdeklődtünk.
Még télen nagy örömmel fogadta a nyilvánosság a hírt, hogy idén egy egyedülálló labdarúgó utánpótlás-nevelő központ jön létre néhány létesítmény megépítésével és utaztatási eszközök beszerzésével Lendván. Közel fél évig nem történt szinte semmi látható, ezért a fejleményekről Horváth Ferenc projektfelelőst kérdeztük, aki elmondta, ez idő alatt számos megbeszélést tartottak a magyar állammal és a napokban elkészült az akadémia szakmai terve is, mely egységes az egész Kárpát-medencében és igazodik a helyi adottságokhoz. Az elképzeléseket a szakemberekkel a következő napokban, illetve hetekben a nyilvánosság elé terjesztik:
sport akademia24172– Az eszközök felhasználásáról a magyar állammal folyamatosan egyeztettünk, a projekt operatív fázisába jutva pedig már elkezdtük a tárgyalásokat a szakmai stábbal, amely az akadémia munkáját irányítani fogja, és még a nyári szünidő előtt elkezdődik a fiatalok toborozása is. A kialakult helyzetből adódóan viszont az első év talán inkább egy átmeneti esztendő lesz az utánpótlás-nevelői központban, megkezdve ezzel az építkezést a következő idényekre – nyilatkozta az elnök.
Az akadémia lendvai szakemberállománya még nem állt össze, de már zajlanak az egyeztetések az edzőkkel. A magyar állam által megbízott szakember, Tajti József koordinálja a Kárpát-medencében az utánpótlás-nevelést a már meglévő és a létrejövő akadémiákban. Az elnök szerint ezért érdemes lenne egy magyarországi, illetve Kárpát-medencei szakembert bekapcsolni a muravidéki akadémia vezetésébe, aki tapasztalt a területen és képes lenne a hazai edzőkkel együtt felállítani az alapokat.
Horváth Ferenctől továbbá megtudtuk, a beruházás, a kollégium és a többi létesítmény befejezésének határideje 2018 decemberére tolódott, ezért idén az engedélyek és a helyszín előkészítését tervezik a jövő évben esedékes építkezéshez. A létesítményeket a terv szerint a Nafta-stadion mögötti területen építik meg, hogy a létesítmények lehetőség szerint egy helyen legyenek. Az elnök a továbbiakban a járművek beszerzéséről elmondta, a kisbuszok, kombik és egyéb eszközök beszerzése, mely a játékosok utaztatását biztosítja az edzésekre, meg fog történni, főleg ha erre a szülők részéről igény mutatkozik. A falvakban egyelőre nem lesznek beruházások.
Mivel a környékbeli fociklubok aggodalmukat fejezték ki, hogy az akadémia létrehozásával megszűnik az utánpótlás-nevelés a falvakban, ami feltételezi a magasabb ligákban szereplést, az elnök hangsúlyozta, hogy az alakulóban lévő rendszerrel erősíteni kívánják a futballt a térségben. Ezért még mielőtt elkezdik a tartalmi munkát, a klubokkal a júniusi hónap folyamán egy megbeszélést tartanak, melyen az együttműködési lehetőségeket tárgyalják.
– A Lendvai Körzeti Labdarúgó-szövetségnél kérelmezni fogjuk, hogy módosítsa a klubok számára az utánpótlás-nevelésre vonatkozó szabályzatát oly módon, hogy ne tegye nekik kötelezővé az utánpótláscsapatok nevelését, amennyiben kimutatható, hogy együttműködnek ezen a téren az akadémiával. Ezáltal megítélésem szerint a klubokat egy nagy tehertől mentesítenék, másrészt pedig a fiataloknak biztosítva lenne az akadémián a folyamatos fejlődés és a rendszeres edzés. Természetesen amennyiben valamelyik klub számára a 3. ligába kerülés merülne fel, akkor a szükséges utánpótláscsapatok biztosításában segítene az akadémia.
Az akadémiát a Nafta klub keretein belül önállóan, teljesen elkülönítve látják célszerűnek működtetni, ezért olyan egyezség megkötésén dolgoznak a klubbal, mely az utánpótlás és a felnőtt csapat előnyére válhat. Egyelőre csak szóbeli megegyezés van arról, hogy az akadémia biztosítja az utánpótlást a Naftának.
MCSi Design