kiscim1218
 

Botladozó utánpótlás – ki a felelős?

sport ifjus2317Amikor az őszi idény végén a Lendvai Labdarúgó-iskola valamennyi edzője elhagyta az iskolát, a Nafta klub vezetősége az utánpótláscsapatoknál gyökeres változásokat ígért. Azóta sem tapasztalható viszont fejlődés, a korosztályos csapatok a körzeti ligákban az ifjúsági csapaton (képünkön) kívül gyengén szerepeltek, jobbára felelőtlen hozzáállás tapasztalható, a kialakult helyzetért pedig a községközi szövetség is okolható.
A kialakult helyzetért a felelősség nem csak az iskola vezetőségét terheli, a körzeti labdarúgó-szövetség is hozzájárult ahhoz, hogy az ifjúsági csapat húzta a legrövidebbet, hiszen az idény végén a körzeti ligában megszerzett bajnoki cím után az országos szövetség elutasította, hogy a feljutásért selejtezőt játsszanak. Az eltiltást Gros Branko, a községközi szövetség elnöke azzal magyarázta, hogy a Nafta ifjúsági és kadétcsapata, miután tavaly kiesett az országos ifjúsági ligából, két különböző körzeti ligában játszotta az idényt, amivel lehetetlenné vált a két csapat pontjainak összesítése, ez pedig a selejtező egyik alapvető feltétele. Tudniillik a lendvai körzet kadétcsapatainak hiánya miatt a Nafta csapatát megegyezés alapján a muraszombati szövetség ligájában versenyeztették. A két külön szövetségben versenyző csapat volt az oka annak, hogy a szövetség visszautasította a selejtezőjátszási jogot, ami váratlanul érte az érintetteket. A kialakult helyzetért a felelősség részben a szövetséget terheli, de amint Gros a folytatásban nyilatkozta, ez esetben kivételt tettek volna, de a végső döntéshez hozzájárult a tény is, hogy a kadétok a muraszombati ligában rosszul teljesítettek, az U15-ös és U13-as utánpótláscsapatok a körzeti liga tabellájának végén fejezték be a versenyévet, és az U13-as korosztálynak országos szinten szervezett regionális központokkal sem működött kellőképpen együtt az iskola. Magdič Igor, a klub sajtószóvivője cáfolta, hogy a szövetség a döntését a többi korosztály eredményeire alapozta volna, hiszen az előírás egyértelműen megszabja a feltételeket: „A körzeti szövetség figyelmeztetésünkkor megerősítette, hogy a selejtező kritériumainak a csapatok eleget tesznek akkor is, ha másik szövetség ligájában versenyeznek. Ezért meglepő volt számunkra a visszautasítás.” A kialakult helyzetről a Szlovén Labdarúgó-szövetségtől is kértünk hivatalos véleményt, mely lapzártánkig nem érkezett meg.
Talán a szövetség az ifjúsági liga ügyében valóban nem járt el alaposan és hibázott, de nem vonható felelősségre azért a hibáért, amelyet még tavasszal vétett az ifjúsági csapattal szemben a klub, amikor a kupasorozat nyolcaddöntőjében a megfelelő orvosi bizonylatok hiánya miatt lemondták a mérkőzést Maribor ellen, amivel megvonták az ifjúsági csapattól a továbbjutás és a bizonyítás lehetőségét. Ugyan a mérkőzést, amint a szóvivő elmondta, a két csapat lejátszotta, de egy barátságos mérkőzés nem ér fel egy hivatalos mérkőzéssel és nem vonja maga után a megfelelő következményeket még akkor sem, ha jóval erősebb az ellenfél. Ez a mulasztás csupán a klub hatáskörébe tartozott, mert nem járt utána az előírt feltételeknek.
A klub és a körzeti szövetség közt láthatóan vannak nézeteltérések, melyek ártanak a fiatalok érdekeinek, és újra a mára sajnos megszokott mostoha viszonyulás kerül előtérbe az utánpótlás-nevelésben. Ennek azok a fiatalok látják leginkább a kárát, akik csupán focizni, fejlődni, tanulni és versenyezni szeretnének.
MCSi Design