kiscim1218
 

Rendszeresség és kitartás

berke2217Berke David gyermekkorában több sportágat űzött, melyekhez aztán a testépítés is társult. Az utóbbi két évben a testépítés került az előtérbe David mindennapjaiban, és idén először elindult az országos testépítő bajnokságon is, ahol rögtön országos bajnoki címet szerzett, majd az Európa-bajnokságon első nekifutásra kitűnő eredményeket ért el.
Mostanában különösen népszerű a konditermek látogatása főleg a közérzet és az egészség javítása érdekében, így Berke David a barátaival néhány évvel ezelőtt a foci-, majd a cselgáncsedzések mellett – a jobb eredmények érdekében – az izmok erősítése céljából szintén látogatni kezdte a konditermet. Majd egyre komolyabban kezdett foglalkozni a testépítéssel és idén először benevezett a Rušéban rendezett országos testépítő bajnokságra, ahol a bodybuilding kategóriában országos bajnok lett, az „izmosabb” atletic számban pedig a második helyet szerezte meg. Teljesítményének köszönhetően részt vehetett a budapesti Európa-bajnokságon is, ahol szintén jól szerepelt, és az erős mezőnyben a bodybuilding kategóriában az ötödik, az altetic számban a hatodik helyezést érte el kategóriájában.
Találkozásunkkor elmondta, hogy a ljubljanai sportegyetemen befejezve tanulmányait visszatért Lendvára, és mozgástanból szerzett tudását már két éve a saját testépítése érdekében is kamatoztatja. Az izomtömeg növelése a fő célja, melyet idén próbára is tett:
– Év elején tudomást szereztem arról, hogy húsz év után újra megszervezik az országos testépítő bajnokságot. Nem sokat gondolkodtam, beneveztem a május 13-i versenyre és az összesen rendelkezésre álló tíz hét alatt igyekeztem becsületesen felkészülni. Az edzések mellett ebben az időszakban a szigorúan megtervezett megfelelő diéta betartása volt a legfontosabb, melyben csökkentettem a szénhidrátbevitelt és a zsírégetés mellett az izomtömeget igyekeztem minél jobban növelni és fenntartani. Az utolsó három hét volt számomra az igazi próbatétel, amikor semmi szénhidrátot nem fogyaszthattam, a kőkemény edzések mellett szinte csak halat és salátát ettem. A verseny közeledtével pedig a heti hat súlyzóedzés mellett a napi másfélóra kardioedzést (futás, kerékpározás) is végeznem kellett. Utólag kiderült, a tökéletes felkészüléshez legalább 15 vagy 17 hét kellett volna, de első nekifutásra így is országos bajnoki címet szereztem, és a budapesti szereplésemmel is elégedett vagyok.
A fiatal testépítő tehát mindkét versenyről pozitív benyomásokkal tért haza, különösen, hogy a felkészülés java részét egyedül végezte, csak a verseny előtt vett igénybe segítséget szakembertől a versenypózolás és egy-két diétatipp erejéig. David idén már a jövő évi országos bajnokságra összpontosít, és most már egy éven keresztül edzhet az újabb megmérettetésre: – A versenyek után megnőtt a motivációm a folytatásra, hiszen versenytársaimmal szembesülve láthattam, milyen irányba fejlődhetek, mire kell jobban odafigyelnem és min kell javítanom.
A sportágról David érdekességként még elmondta, hogy a testépítést szinte bármikor el lehet kezdeni, nem korhoz kötött, de fontos az eltökéltség: – Amikor valaki eldönti, hogy komolyan vagy szabadidős programként gyakorolja a testépítést, az első lépés a rendszeresség elsajátítása. Mindig azt javaslom a nálam érdeklődőknek, hogy egy-két hónapig hetente háromszor látogassanak el a konditerembe, és amikor a mozdulatokat megszokják, először a funkcionális alapmozdulatokat gyakorolják, ezután következhet a súlyok növelése. Ezt követően pedig már lehet tagolni az edzésrendszert és az izomcsoportok szerinti gyakorlást.
Végezetül pedig hozzátette: – A testépítés egyfajta életmód, amelynél a legfontosabb, hogy edzés közben az ember jól érezze magát a bőrében.
MCSi Design