kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Tizennyolc klub, közel kétezer játékos

sport fociszovets2721A múlt héten megtartotta éves beszámoló közgyűlését a Lendvai Községközi Labdarúgó-szövetség. Režonja Slavko elnök a hét község területén a labdarúgásért felelős szervezet 2020-ban elvégzett munkáját ismertette.

Režonja hangsúlyozta: a Szlovén Labdarúgó-szövetség 2015–2020-as fejlesztési programja alapján dolgoztak tavaly is, de a járvány átírta a forgatókönyvet. Igyekeztek a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkit megszólítani. A legtöbb feladatuk az utánpótlás terén volt, hiszen annak hiányosságai összefüggésben vannak a csapatok megszűnésével. 2020 decemberéig 18 klubban összesen 1.894 regisztrált játékossal dolgoztak. A folytatásban a Rob Damir UEFA Pro licences edző szakmai vezetésével működő ifjúsági központ munkájára is kitért. Az országos szövetséggel karöltve 2016-ban indították el a regionális központ munkáját. A program az ifjú labdarúgók pótoktatását, minőségi nevelését biztosítja, ezáltal segíti a feljebb jutásukat a szelekciós folyamatban. A felső korhatár 13 év. Tavaly Lendván és Nagypalinán hat programot tudtak megvalósítani Rob Damir, Lebar Tadej és Gostan Roman edzők irányításával.

A következő program, amelyről az elnök beszélt, a „Labdarúgás mindenkinek”, melyen belül az óvodákban Lendván és Palinán, a gyermek focisuliban és a gyógypedagógiai iskola tanulói számára biztosítottak tevékenységeket.

A járvány hozta szigorítások miatt téli teremtornák, téli ligák, iskolai sportversenyek, focitáborok, öregfiú-találkozók maradtak el. A Lendvai Községközi Labdarúgó-szövetség a 2019–2020-as idényben befejezte a Muravidéki Liga küzdelemsorozatának a vezetését, az új idényben a csúcsszervezet megbízásából a szlovén ifjúsági és serdülő másodosztály versenyzéséért felelt. A korosztályos versenyeken 2020 tavaszán 42 csapat vett részt, de nem sokáig, hiszen az utánpótlás pontgyűjtéseit a járványhelyzet miatt felfüggesztették. A kaotikus tavalyi év ellenére sikerült biztosítani a klubok gazdasági stabilitását. A jövőben is közösen, egymást segítve dolgoznak a labdarúgás fejlesztéséért – hangzott el.

Hozjan Daniel, a szövetség titkára a 2020-as pénzügyi beszámolót terjesztette elő. Tavaly 53 ezer euróval gazdálkodtak. A bevételeknél az országos szövetség juttatása, szponzori támogatások és az egyéb tevékenységekhez kapcsolódó bevételek szerepeltek. A kiadások 50 ezer 120 eurót tettek ki. A különbözetből védőmaszkokat, fertőtlenítőszereket, valamint labdákat vásároltak a kluboknak.

Miután egyhangúlag elfogadták a beszámolókat, bemutatták a 2021-es munkaprogramot. A hangsúly továbbra is az utánpótlás-nevelésen van. Mivel tavasszal a járvány miatt korlátozott tevékenységet folytattak és csonka bajnokságokat zártak, remélik, hogy ősszel, az új versenyszezonnal teljes értékű munkát tudnak végezni a klubokban. Aktívan dolgoznak a Dolinsko veteránliga vezetésében. A játékvezetői és az edzői szervezet munkáját is segítik, itt elsősorban a szakmai képzések megvalósításánál nyújtanak közvetlen segítséget.

Gönc Edit

 

 

MCSi Design