kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

A ’80-as évekre tömegsport lett a dzsúdó 

judo06212A Muravidéken, így Lendván is a múlt század ’60-as éveinek elején jelent meg a cselgáncs. Ezt megelőzően már 1956-ban megjelentek írások a muraszombati dzsúdóklubról. A sport fejlődésében a ’80-as évekig voltak jobb és kevésbe aktív időszakok.

 

Fölső képünkön: Az 1970-es években már női csapat is működött Lendván.

 

A múlt század ’60-as éveinek elején Ladislav Vučko vezetésével és Stane Iršič és Simon Krajger segítségével a TVD Partizan tornatermében kezdődött el a lendvai cselgáncstörténet. Első ízben 1958 során a már említett Ladislav Vučak mutatta be az akkor újnak számító sportot, ellenfele a testvére, Štefan Vučak volt.

A lendvai cselgáncsozók első mérkőzése 1960 márciusában volt Muraszombatban, ahol a házigazda csapattól 17–3-as eredménnyel, míg a maribori csapattól 12–6-os arányban kikaptak. Az egyesület a már említett TVD Partizan termében hetente kétszer tartott edzéseket. Az akkori első csapat tagjai: A. Vučak, Vuk, Maučec, Kovač, Godina, Firman, Prendl és Lešnjak. Az együttes egyébként bemutatkozott a Korona vendéglő nagytermében is. A korból fellelt írásokból kiderül, hogy csak 15 éven felülieknek engedélyezték a dzsúdót.

 

judo06211Az 1960-as lendvai cselgáncscsapat.

 

Az 1960-as gyors indulás után az akkori városi sportvezetés negatív hozzáállása miatt a cselgáncs 1963-ig jóformán stagnált, illetve szinte elhalt, majd Vučak Aleksander vezetésével éledt újra ismét a TVD Partizan szárnyai alatt. A következő mérföldkő 1972 volt, amikor az általános iskolában megalapították a cselgáncsszekciót. Ezt Alojz Kastelec vezette, aki 30–40 tanulót és 12 felnőtt versenyzőt irányított. Az évek alatt ez a csapat is újra visszatért a TVD Partizan helyiségeibe és rendszeresen részt vett a Muravidéken és Stájerországban megszervezett versenyeken, habár hiányos felszereléssel és nem éppen a legjobb körülmények között voltak kénytelenek edzéseket tartani. Mégis talán az előző lépés, vagyis a cselgáncsnak az iskolába való bevezetése jelentette a későbbi lendvai sikereket a dzsúdó területén. A következő esztendőkben, évtizedekben a lendvai cselgáncsozók rengeteg köztársasági, állami és nemzetközi sikert értek el mind az ifjúsági, mind a felnőtt kategóriákban. A különböző szép eredményeket elérők között voltak férfiak és nők is, de erről a következő számban olvashatnak.  

FHM, tt

 

 

MCSi Design