kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Ismerjük-e a tojáson feltüntetett jelzéseket?

recept2 omlettAz emberek manapság leginkább a nagyáruházakban vásárolják a tojást. Vajon ismerjük a dobozon vagy a tojáson feltüntetett jelzéseket? A tojás dobozán fel kell tüntetni a minőségi besorolást és a nagyságot. Az A jelzés vagy az A-friss azt jelenti, hogy a tojás friss, és fel kell tüntetni a minimális szavatossági időt is. A legnagyobb méretű tojások az XL jelzést viselik, a nagyméretűek az L, a közepes nagyságúak az M, a kisméretűek pedig az S jelzést viselik. Fel kell tüntetni a tenyésztés módját is: ökológiai tenyésztés (az öko gazdálkodás elveivel összhangban), szabadtartás (a baromfi nappal a legelőn van, az istállóban pedig valamivel kevesebb hely áll rendelkezésükre, mint az ökotartásban), mélyalmos tenyésztés (az istállóban szabadon mozognak, de legelőhöz nem jutnak), ketreces tartás (ketrecben van a baromfi).
Minden tojáson a csomagolásban fel kell tüntetni a baromfitenyésztés formáját ( 0 – ökológiai tartás, 1 – szabadtartás, 2 – mélyalmos tartás, 3 – ketreces tartás), a származási helyet (SI – Szlovénia), a termelő regisztrációs számát. A megjelölés példája: 2 - SI - 1023, amely azt jelenti, hogy a tojás mélyalmos tenyésztésű, származási helye Szlovénia.
 
recept1 gombasomlett
 
Gazdag omlett
6 tojás
15 dkg paprika
20 dkg paradicsom
1 hagyma
15 dkg csiperkegomba
3 kanál olaj
Petrezselyem
A gombát felszeleteljük. Az olajon megpároljuk a hagymát, gombát és a paprikát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és petrezselymet. Felverjük a tojást, enyhén sózzuk és ráöntjük a készre párolt zöldségekre és megsütjük. Salátával tálaljuk.
Ötlet: a tojás teljes értékű élelmiszer, amely sok magas biológiai értékkel rendelkező fehérjét és más, az egészségre kedvezően ható elemet tartalmaz, de azért csak mértékkel fogyasszuk, ugyanis gazdag koleszterinben.
 
„Egészséges szív” omlett
8 tojásfehérje
20 dkg brokkoli
1 kisebb hagyma
1 zöld vagy sárga színű paprika
10 dkg főtt borsó
1 paradicsom
Petrezselyem
3 kanál olívaolaj
Só, bors
Egy késhegynyi sütőpor
A brokkolit röviden átforraljuk. Az olajon megpároljuk a hagymát és a paprikát. Amikor a hagyma és a paprika kissé megpuhult, hozzáadjuk a karikára szeletelt paradicsomot és a brokkolidarabokat. Rövid ideig pároljuk. Felverjük a fehérjét, amelyhez kevés sütőport adunk, borsozzuk, sózzuk, meghintjük aprított petrezselyemmel és a zöldségekre öntjük.
Ötlet: az étel nem tartalmaz koleszterint (a tojássárgája gazdag koleszterinben).
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben