kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Kihasználni a pozitív trendeket

A Bledi Stratégiai Fórum az elmúlt években a térség legnagyobb, biztonsági témakörrel foglalkozó politikai összejövetelévé nőtte ki magát. Az idén pedig soha nem látott számban látogattak el Bledre miniszterelnökök, miniszterek és egyéb nemzetközileg elismert szakemberek. A BSF-en jómagam is részt vehettem, s kétoldalú megbeszéléseket folytathattam Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel.

A magyar kormányfővel számos kérdés terítékre került: természetesen az első helyen nemzetpolitikai kérdések szerepeltek, de ezek sikeres megoldása érdekében szükséges a magyar–szlovén politikai és gazdasági kapcsolatok további erősítése. Nemcsak jelképesen, hanem az udvariassági látogatásokon túl konkrét eredmények és közös projektek felmutatásával. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott, erre most sokkal nagyobb hajlandóságot lát mindkét részről, mint bármikor korábban. Osztom miniszterelnök úr véleményét, ezért fontos, hogy ezt az időszakot a közösség érdekeit szem előtt tartva a leghatékonyabban kihasználjuk. A szlovén kormánnyal kötött megállapodásom is ezt a célt szolgálja és soha nem látott pénzügyi horderejű projektek megvalósítását foglalja magába. A megállapodásba foglaltak megvalósításának komoly szándékáról Janez Janša szlovén miniszterelnök ismételten biztosított a vele folytatott munkaebéden.

A megállapodásba foglalt tartalmak megvalósítása érdekében már elkezdtem az illetékes minisztériumok, illetve hivatalok bejárását. Nagyon eredményes tárgyalást folytattam Aleksandra Pivec mezgazdasági miniszterrel az úgynevezett tangazdaság/szövetkezet projektjét illetően. Erre a 2021-es esztendőben 2 millió euró áll rendelkezésre, a projekt pedig a tervek szerint része lesz a szlovén agrárágazati stratégiában meghatározott intézkedéseknek. Mag. Dolores Kores-szel az ifjúsági kérdésekről egyeztettem, dr. Vinko Logajjal pedig megállapodtunk arról, hogy a kétnyelvű oktatás a következő iskolaévtől két új szaktanácsadóval erősödik.

Visszatérve Bledhez: Szijjártó Péter külügyminiszter úrnak megköszöntem, hogy az úgynevezett forrásfüggvényes pályázók a szerződés aláírásával megkezdhették a pályázati úton elnyert projektjeik megvalósítását, valamint miniszter úr egyben további pályázati forrásokról is biztosított. Az intézet munkatársai a külügyminisztériummal megkezdték az erre vonatkozó intézkedések kidolgozását, ezúttal már elsősorban közepes és nagyobb volumenű pályázatokra. Miniszter úrral a klasszikus nemzetpolitikai kérdések megtárgyalása mellett a határkérdés bírt még nagy horderővel, s örülök, hogy a folyamatos egyeztetésnek köszönhetően – bár a szlovén sajtó előszeretettel félremagyarázta – a határátlépés gyakorlatilag zökkenőmentesen folyik, s a Pártosfalva–Magyarszombatfa határátkelő ideiglenes nyitva tartásában is itt sikerült miniszter úrral megállapodnom.

 

 

 

MCSi Design