kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

A változatos magyar nyelv: nyelvhasználat a Kárpát-medencében X. – édes ízek

Amikor egy-egy nyelv vagy nyelvváltozat szókincsében érdekességek után kutatunk, a gasztronómia területe mindig hálás témának bizonyul, hiszen az étkezési szokások, a helyi ételek és italok markáns módon határozzák meg egy országról vagy régióról kialakított képünket. Éppen ezért – sorba véve a külső régiókat – ezen a héten a gasztronómia, azon belül is az édességek világába teszünk rövid kirándulást a Termini szótár segítségével.

Horvátország: a biszkvit szót a sütemény, tészta megnevezésére használják, de jó pár konkrét sütemény- és édességnévvel is találkozhatunk a szótárban, mint pl. a buhtla (kelt tésztából készült, lekvárral vagy csokoládés krémmel töltött sütemény), a gibanica (százrétű béles, a Muravidéken és a Vajdaságban is ismert), a ratluk és a krémpite (előbbi egy zselészerű édességet, a rózsacukrot, utóbbi a francia krémest takarja, Horvátország mellett a Vajdaságban is így használják) vagy éppen a sósan és édesen is elkészíthető burek.

Vajdaság: a tunel az alagút jelentése mellett egyfajta teasütemény elnevezése is a Vajdaság mellett az Őrvidéken, Kárpátalján és a Felvidéken is. A krémesebb édességek területére kalandozva megemlíthetjük a kornetet (fagylalttölcsér, tölcséres jégkrém) és az eurokrémet (mogyorókrém), melyeket Horvátországban és a Muravidéken is használnak, illetve a sampitét (fehér krémes sütemény).

Muravidék: a Muravidéken ismert édességek közül meg lehet említeni a gömb/golyó formájú süteményt, a bombicát vagy a pálcikás jégkrémet, azaz a lucskát.

Őrvidék: az Őrvidékhez tartozó szócikkek között a már említett tunelen kívül mindössze egy vonatkozó szócikk, a kuchen található meg a szótárban, a sütemények, torták összefoglaló megnevezése. 

Felvidék: A Termini szótárban a témához kapcsolódó legtöbb szócikk a Felvidékhez köthető. Ezek között találhatjuk meg például a nanukot, azaz a jégkrémet, vagy a nanuktortát, vagyis a jégkrémtortát. Létezik még továbbá az úgynevezett nanuk szelet, ami viszont nem jégkrémből készül, hanem egy hidegen fogyasztott, krémes süteményfajtát jelöl. A bukti – vagy buchti formában is előforduló – párolt bukta, ami egy lekvárral töltött, olvadt vajjal leöntött, kakaóval stb. ízesített, gőzön főtt kelt tészta (gőzgombócnak is nevezik). A Felvidéken is köznevesült továbbá egy mogyorókrémmárka, a nugeta.

Kárpátalja: a kárpátaljai szócikkek között csupán egy önálló szócikk található az édességek témakörében, a várenyiki, ami egy lekvárral töltött, derelyeszerű tésztaféleség, amit adott esetben akár sajttal vagy káposztával is tölthetnek.

Erdély: erdélyi különlegesség az eudzsénia, ami egy kakaós krémmel töltött, ovális formájú keksz, de népszerű étel Erdélyben a málé is, ami pedig egy kukoricalisztből készült tésztaféleség.

Ebből a kis rövid ízelítőből is láthatjuk, hogy a különféle édességek, cukrásztermékek milyen meghatározó elemei a magyar gasztronómiának és ebből kifolyólag a gasztronómiai szókincsnek nemcsak a magyar államhatárokon belül, hanem azon kívül is. Ha pedig valaki nemcsak az édességek neveire, hanem esetleg elkészítési módjukra is kíváncsi lenne, az bátran kutakodhat az interneten!  

 

 

MCSi Design