kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Stanko Baluh továbbra is a Nemzetiségi Hivatal élén

baluh0421A szlovén kormány a múlt héten a Nemzetiségi Hivatal élére újabb ötéves időszakra kinevezte Stanko Baluhot, aki már több mandátumban vezette a kormányhivatalt, az elmúlt hónapokban pedig megbízott igazgatóként tevékenykedett. Az újonnan kinevezett igazgatót az előző mandátum eredményeiről, illetve a következő öt év kihívásairól kérdeztük.       

Stanko Baluh kifejtette, a munkájában továbbra is elsősorban a hivatal vízióját követi, ami a roma közösség, az olasz és a magyar őshonos közösségek jogainak biztosítása a szlovén alkotmány és a törvények értelmében, amihez pedig leginkább az említett jogok éppen aktuális érvényesítése érdekében   együtt kell működni a közigazgatási szervekkel. Az említett legfontosabb feladat mellett a hivatal köteles biztosítani a szakmai és adminisztratív hátteret a szlovén kormánynál tevékenykedő nemzetiségi bizottságnak, illetve a roma közösség védelmét biztosító bizottságnak is. A hivatal tevékenységi körébe tartozik a területbe vágó kormányrendeletek érvényesítésének koordinálása is. Stanko Baluh hangsúlyozta, az általa vezetett hivatal az elmúlt években nagyon sokat dolgozott a kétnyelvűséget ténylegesen biztosító kormányprogram megvalósításán, ezt a munkát mindkettő őshonos közösség el is ismerte. Kifejtette, sok munkát fektettek az olasz és a magyar közösség rádiós és televíziós programjainak biztosításába is. Hozzátette, az elmúlt esztendőkben javulás észlelhető a két nemzetiségi képviselővel, illetve az országgyűlés nemzetiségi bizottságával fenntartott kapcsolatban, ahol természetesen a két kisebbséget érintő törvényhozás volt a közös téma. A hivatal aktív szerepet vállat a szlovén–magyar vegyesbizottság munkájában is, és az igazgató szerint ezen a területen óriási előrelépés volt észlelhető, ahogy egyébként a kétnyelvű községek kétnyelvűségének finanszírozása, illetve a magyar önkormányzatok közvetlen finanszírozásának lehetősége területén is.   

Az előző mandátumban, illetve mandátumokban megvalósított, fent leírt kérdéskörökben természetesen további újításokra, finomításokra is szükség lesz. Így például mindenképpen szükségesnek látja a roma közösségről szóló, 2018-ban elfogadott törvény újbóli áttekintését és esetleges kiegészítését, illetve a roma közösség fejlesztési stratégiájának kidolgozását is. Stanko Baluh hangsúlyozta, a kétnyelvű községek és a nemzetiségi önkormányzatok finanszírozásáról szóló rendelkezések gyakorlati kísérése és esetleges kiegészítése is szükséges lesz, a nem őshonos nemzetiségek esetében pedig kulcsfontosságú lehet egy kisebbségi tájékoztatási rendszer kidolgozása is. Továbbra is feladatának tartja a hivatal az úgynevezett nemzetiségi kerettörvény megalkotását és elfogadását, illetve az őshonos kisebbségek életében fontos intézményekkel a kapcsolattartás erősítését, amelyben a hivatal, különösképpen a megerősített káderösszetétel mellett koordinatív szerepet is vállalni tud.        

 

 

MCSi Design