kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Az MMISZ közhasznú civilszervezet lett

teodor45201A Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) mint önkéntes, nonprofit szervezet 2017 óta működik jelenlegi nevén. Célja, hogy ösztönözze az ifjúsági tevékenységeket a kultúra, a nevelés, az oktatás, a sport és a rendezvények szervezése terén. Nagy hangsúlyt fektet a magyar nyelv és kultúra ápolására, annak megőrzésére a Muravidéken élő fiatalok körében. A szervezet elnökével, Varga Teodorral beszélgettünk a szervezet mindennapjairól és új státuszáról.

– A Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet nemrégiben megkapta a közhasznú ifjúsági civilszervezeti státuszt. Mit jelent ez az MMISZ számára?

– Igen, nemrégiben értesültünk a hírről a Szlovén Köztársaság Ifjúsági Hivatalától, hogy az MMISZ-t elismerték közhasznú ifjúsági civilszervezetként, illetve nemzetiségi civilszervezetként is. Ezzel nagy előrelépést tettünk egyesületünk, valamint az ifjúsági munka terén. Már több éve próbálkozunk azzal, hogy a MMISZ Szlovéniában megkapja ezt a közérdekű státuszt, amely alapjaiban megváltoztatja szervezetünk működését mind tartalmi, mind költségvetési szinten.

– Mit jelent ez konkrétan?

teodor45202– Az MMISZ regionális szervezet, nem egy falu, nem is egy város, hanem az egész Muravidék magyar ifjúságát képviseli, így külön öröm számunkra az új lehetőség, amely által pályázni tudunk a Szlovén Köztársaság Ifjúsági Hivatalánál megjelenő pályázatokon és az eddigi költségvetésünk többszörösét tudjuk megszerezni különböző projektjeinkhez, illetve a szervezet működéséhez is. Konkrétan a működési összegekből például akár egy állandó munkahelyet is teremteni tudunk a szervezeten belül. Emellett a státusz azt is jelenti, hogy a Szlovéniában személyi jövedelemadót fizető állampolgárok ezentúl a mi szervezetünknek is szánhatják a jövedelemadó egy százalékát. Mellesleg némi adminisztratív kedvezmény is jár nekünk, közhasznú szervezetként ugyanis például nem vagyunk többé kötelesek rendezvények bejelentésénél, aláírások intézésénél illetékeket fizetni.

– Mondhatjuk, hogy a státusszal növekedik az MMISZ presztízse is?

– Igen, és úgy gondolom, különösen azzal, hogy elsőként szereztük meg ezt a státuszt – egyébként ez eddig is lehetséges volt, de senki sem tette meg. Az MMISZ erősödik mind Szlovéniában, ahol egyedüli magyar nemzetiségi ifjúsági szervezetként szerepelünk ezentúl, mind Európában is, ahol ezzel a státusszal minden bizonnyal könnyeben kerülünk közelebb a „tűzhöz”, mondjuk az európai ifjúsági szervezetek körében. Egyébként a státusz megszerzésében nagy szerepe volt Horváth Ferenc képviselőnek, akinek a jelenlegi koalíciós szerződésbe sikerült bevinni a magyar ifjúság támogatását, így valószínűsíthetően a státusz is ennek köszönhető, illetve annak, hogy az MMISZ viszonylag erőteljes tartalmi hátteret tudott felmutatni.

– Említette a pályázati lehetőségeket: milyen keretű pályázati összegekhez juthat ezáltal az MMISZ, illetve mikor esedékes a pályázás?

– Kétéves pályázatokról van szó, tavaly került ki a 2020/21-re vonatkozó pályázat, úgyhogy ezekre az összegekre már nem tudunk igényt benyújtani. Tehát meg kell várnunk a 2022-es évet. A mostani kiírásban 38–60 ezer eurót szereztek a közhasznú státusszal rendelkező szervezetek, ami már komoly pénznek számít, különösképpen az ifjúsági területen.

– Mi történik mostanában az MMISZ háza táján, különösen a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel?

– Sajnos az egyesület 11 pontból álló programjának megvalósítása teljesen felborult. Három projektet sikerült kiviteleznünk. A LeSzSz Társulat teljesen begyakorolta a legújabb színházi darabját, sajnos ez nem kerülhetett bemutatásra, de várjuk az első adódó alkalmat, hogy ezt megtehessük. Közben a művet a Magyar Színjátszók Szövetsége felhívására a Magyar Művek Szemléjén online módban is előadjuk. A felvétel a napokban megtörtént. Hasonló akadályokba ütközik jelenleg az a tervünk, hogy egy budapesti színházat látogassunk meg és betekinthessünk a munka hátterébe, igazából abba, hogyan működik egy színház. Emellett szeretnénk szervezni egy ifjúsági munkanapot is, amely az idén online módon lesz megszervezve webinar formájában, a lényege pedig az egyesület 2021-es programjának megalkotása játékok, társalgás közben. Hozzá kell tennem, a 2020-as programmal magasra tettük a lécet, de a Covid megakadályozott bennünket a kivitelezésben. 2021-ben mindenképpen be kell pótolnunk ebből az évből, amit lehet, illetve a járvány szempontjából fel kell készülnünk a különböző lehetőségekre, attól kezdve, hogy megszűnik a járvány, és egészen addig, hogy akár egész évben folytatódik.

 

 

MCSi Design