kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

Tudatosultak a gondok, van akarat a megoldásra

konferenc4420A november 3-i videokonferenciával zárult „A nemzetiségi oktatás minőségének növelése a szlovéniai magyar nemzeti közösség és a magyarországi szlovén nemzeti közösség részére” című EU-s oktatási projekt, mely 2016. júniusától folyt a muravidéki és a rábavidéki kétnyelvű térségben. Az eredményeket pozitívan értékelték a résztvevők és az oktatási tárca is.

Az úgynevezett harmadik EU-s nemzetiségi oktatási projektet az Európai Unió Európai Szociális Alapja támogatta a szlovén Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium közvetítésével, fő hordozója pedig az MMÖNK volt Horváth Ferenc projektvezetővel. Az idén augusztusig tartó, majd a koronavírus-járvány miatt novemberig meghosszabbított program 360 ezer euró támogatást kapott, melynek egyharmadát a Rábavidéken, kétharmadát a Muravidéken kellett programokra fordítani.

 

 

A négyéves ciklus programjainak elsődleges célja a minőségi, pedagógiailag és nyelvileg képzett tanári szakemberállomány biztosítása a kétnyelvű oktatásban, a tanulók ismereteinek bővítése, közösségbe való bevonása és foglakoztatási lehetőségeik növelése, valamint a rábavidéki és a muravidéki kétnyelvű oktatási intézmények pedagógusai és szakmunkatársai nyelvi és szakmai kompetenciáinak növelése, illetve mindkét oktatási rendszer kiszélesítése.

Sabo Livia, a projekt koordinátora a konferencián ismertette a fő tevékenységeket, közülük kiemelve a tanévkezdő szakmai konferenciákat a muravidéki pedagógusok számára, a magyar nyelvű e-tananyagok (mozaweb, mozabook) licenceinek bérlését, a tanárasszisztens szakmai segítségnyújtását a rábavidéki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolának és Óvodának, a közös iskolanapokat a muravidéki és rábavidéki iskolák között, a különös bánásmódot igénylő gyerekek részére létrejött programokat, valamint a magyar mint második nyelv külső differenciálását a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában. Az utóbbi programot, mely folytatódik a projekt befejezése után is és egy magyartanári munkahelyet is eredményezett, pozitív hozadékként emelte ki Hajdinjak Prendl Silvija, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola igazgatója: szükség van rá, hiszen a 2020/2021-es tanévben például már a diákok 51 százaléka egynyelvű szlovén általános iskolából érkezik a kétnyelvű középiskolába. A projektről szintén pozitívan szólt Perger Valerija szlovén oktatási szaktanácsadó a Rábavidéken, különösen abból a szempontból, hogy az ilyen és hasonló kezdeményezések révén az ottani (oktatási) térségben tudatosulnak a gondok és egyben a megoldáskeresés szándéka is. A Rábavidéken például, ahol nagy a hiány szlovéntanárból, óriási segítséget jelentett a tanárasszisztensek munkája.

A muravidéki kétnyelvű általános iskolák nevében az igazgatók aktívájának vezetője, Šebjanič Valéria értékelte dicsérően a projektet, míg az oktatási minisztériumból Koselj Tjaša, a projekt gondnoka kapcsolódott be a webkonferenciába, kiemelve a célkitűzések elérését és a jó együttműködést a projekt kivitelezőivel. Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, projektvezető és a konferencia moderátora pedig a szakma és a politikum konstruktív együttműködésének fontosságát emelte ki az oktatás területén is, hiszen csak így érhetők el jó eredmények, előrelépések. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is mindkét állam segíti a nemzetiségi oktatást, melynek nagy szerepe van a nemzeti közösség megmaradásában és fejlődésében.

Folytatódik az oktatás támogatása

Janez Janša kormányfő, valamint az olasz és a magyar kisebbség parlamenti képviselői idén júliusban külön megállapodást kötöttek, melynek értelmében a 2020/21-es tanévtől folytatódik a nemzetiségi oktatás minőségének növelésére irányuló projekt azokban a községekben, ahol a két őshonos nemzeti közösség él. A keretösszeg mindkettő kisebbség esetében 150 ezer euró.

 

 

MCSi Design