kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Elsősök a Muravidékről és Magyarországról is

tanszek4020A maribori magyar tanszéken a 2020/21-es tanévben 25 körül lesz a hallgatók száma, a pontos létszám a lektori hallgatók jelentkezésétől függ. – Mi már régóta nem élünk a számok bűvöletében, ezt mindig az aktuális tendenciák alakítják. De nagyon örülünk, hogy vannak elsőseink a Muravidékről és Magyarországról is – nyilatkozta dr. Rudaš Jutka tanszékvezető.

A maribori Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék kurzusain ugyanis nemcsak a magyarszakos hallgatók oktatása folyik, hiszen már évek óta más karok hallgatói – elsősorban a Pedagógiai Karról – szintén részt vesznek a képzésben, így a hallgatók pontos létszáma október közepére, illetve végére alakul majd ki. – Idén az alapképzés (BA program) teljes vertikuma működik, örülünk az első évfolyamos hallgatóknak, a mesterképzésen (MA program) viszont nincs elsősünk, ami nem tipikus helyzet, mert eddig a hallgatóink szinte mind folytatták mesterképzésen a tanulmányaikat – mondta a tanévkezdés kapcsán a tanszékvezető. – Ami az oktatókat illeti, itt sem mennyiségközpontúak, inkább minőségközpontúak próbálunk lenni. Három főállású tanárunk van, de mindig voltak vendégoktatóink is, sőt az utóbbi években számos Erasmus-oktató is, akik be tudtak kapcsolódni a kurzusaink tematikájába. A járványhelyzet miatt erre ebben a szemeszterben sajnos nincs lehetőség. Elmaradnak az egyéb oktatás melletti tevékenységek is, le kellett például mondanunk a már kidolgozott kulturális programunkat is – vázolta Rudaš Jutka.

A magyar tanszék viszont egyike azon szlovéniai felsőoktatási részlegeknek, ahol a tanév hagyományosan, jelenléti oktatás formájában kezdődött. Az egyetemi karok az oktatás kivitelezését illetően három lehetőség között dönthettek: hagyományos oktatás, hibrid, vagy más néven kombinált oktatás (a jelenléti és az online oktatási modell keveréke, az előadások online, a szemináriumok hagyományosan folynak) vagy távoktatás (csak erősen indokolt esetekben: rizikós csoport, betegség stb.).

A tanszéken a jelenléti oktatás mellett döntöttek, hiszen megvannak erre a lehetőségeik. Külön előadótermük van, tanszéki könyvtár áll rendelkezésükre, a viszonylag alacsony hallgatói létszámmal tudják tartani a megfelelő távolságot.

–Betartjuk az egyetem és a nemzeti egészségvédelmi intézet előírásait, tehát maszk, kézfertőtlenítés… Csak két dolgot emelnék még ki, ami mind a tanárok, mind a hallgatók egészségét védi: lázmérés van az épület belső bejáratánál, a tanárok és a hallgatók az előadókba csak QR-kóddal – identifikációs szám és scan-applikáció – léphetnek be, ami azért fontos, hogy követhető legyen a jelenlét, illetve hogy kik és mikor vannak együtt egy teremben – ismertette a járványügyi intézkedéseket a maribori bölcsészkaron Rudaš Jutka, a magyar tanszék vezetője.

 

 

MCSi Design