kele
perec1
garas1
64. évfolyam
31. szám
Megjelenés:
2020. 08. 06.
kiscim3120
 

Megszavazták a Muravidéki Magyar Faluprogramot

mmonk3020A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) 10. rendszeres ülésén döntöttek a Muravidéki Magyar Faluprogram felhívására beérkezett kérelmekről is. A programok többsége még idén megvalósulhat.    

Az elmaradt és meg nem valósítható programok, rendezvények – például a Muravidéki Vágta – miatt az MMÖNK előző rendszeres ülésén úgy döntött, az erre szánt összegeket átcsoportosítja és felújításokra szánja, illetve támogatja a muravidéki magyarlakta települések kisebb felújításait. Az említett összeghez Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár utóbbi látogatásakor kiegészítő összegeket is biztosított. Az elnyerhető támogatás maximális összege 4.000 euró volt.

Az árajánlatokkal vagy előszámlákkal alátámasztott kérelmeket az MMÖNK Tanácsa bírálta el, és egy előzetesen megbeszélt prioritás alapján azok  a települések élveztek előnyt, amelyek eddig nem részesültek MMÖNK-támogatásban.

Így az első körben a Hármasmalmi Helyi Közösség és a Művelődési Egyesület közös pályázatára 4 ezer eurót kapott a faluotthonban található színpad felújítására, a Felsőlakosi HK és ME pedig szintén 4 ezer eurót a faluotthon belső helyiségének adaptálására, új székek beszerzésére, illetve a faluotthon konyhájának felújítására. A Petesházi Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesület 3.800 euróra számíthat. A Lendvahegyi HK a faluotthon lépcsőjénél korlát kialakítására, területrendezésre 4 ezer eurót kapott. Az alsólakosi Szúnyogh Sándor ME 3.900 eurót használhat fel a színpadi világítás korszerűsítésére, illetve a színpad felújítására.  A Csentei HK maximális összeget, vagyis 4 ezer eurót kapott új székek és asztalok beszerzésére, míg a Kóti HK 3.900 euróra számíthat ács- és burkolómunkálatokra, sörasztal és sörpadok beszerzésére. A Szerdahelyi HK a kápolna nyílászáróinak cseréjére és kőműves-munkálataira a maximális 4 ezer eurót kapta, míg a zsitkóci Gyöngyvirág ME 2 ezret sörasztalok és sörpadok beszerzésére. Ezzel le is zárul az első prioritási kör, vagyis azon települések kérelmei, amelyeket az MMÖNK az utóbbi években nem támogatott. Az említett falvak elsőként kapják majd meg az odaítélt eszközöket.

A második prioritási körben azok a települések tudtak pályázni, amelyeket az MMÖNK 2016 és 2020 között legfeljebb 20.000 euróval támogatott. Így a Kapcai HK játszóelemek beszerzésére és felállítására 2 ezret, a Göntérházi HK és a Kámaházi HK a faluotthon ablakcseréjére 4 ezret, a göntérházi Hetés ME irodai szekrények és falfesték beszerzésére ezer eurót, a Pincei HK a faluotthon ablakainak felújítására, tetőszerkezet kialakítására és a régi tűzoltószekér védelmére, területrendezésre 2.800 eurót kapott, míg a Zala György ME székbeszerzésre 1.200 eurót.  

A harmadik prioritási körbe tartoztak azok a települések, amelyekben az MMÖNK 2016 és 2020 között 20 és 100 ezer euró közötti összeggel támogatott. A pártosfalvi Ady Endre ME a tűzoltóotthon konyhájának felújítására 2.600, a Gyertyánosi HK útszéli kereszt felújítására 2 ezret, a gyertyánosi Hajnal ME pedig ablakcserére és a színpadi függönyök cseréjére 2 ezret kapott. A Lendvai Városi Közösség a Nepomuki Szt. János-szobor restaurálására 4 ezer eurót, míg a Dobronaki HK sörasztalok és -padok beszerzésére 3.300 eurót. A Völgyifalui HK útszéli kereszt felújítására (Sári-kép) 2.600 eurót nyert el. Továbbá a Domonkosfai ME 4 ezer eurót kapott egy kerékpárpihenőhely kialakítására, míg a Hodosi ME azonos összeget játszóelemek beszerzésére és felállítására. A projektek a leírt prioritási időrendben kerülnek megvalósításra, de remélhetőleg még idén, illetve a jövő év elején mind megvalósulnak.

A támogatásból kimaradt a Hármasmalmi HK és ME kérelme a harangláb felújítására, valamint a radamosi Harangvirág TME kérelme a Mária-fa új tetőszerkezetének kialakítására, a Mária-fához vezető út kavicsozására. Mindkettő projekt nagyobb összegeket igényel, az MMÖNK ezeket a jövőben külön projektként kezeli és próbálja megvalósítani.

 

 

 

MCSi Design