kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

A Lendva-vidék ékszerdoboza lehet

tajhaz2920A völgyifalui tájház kialakítása már évek óta a lendvai magyar önkormányzat és természetesen a falubeliek érdeklődésének középpontjában áll. A megújuló épületet és udvarát Horvát Tomival, a felújítás felelősével, illetve Lázár Lenkével, a falu kulturális, közösségi „motorjával” jártuk be.

Nem hivatalos források szerint a leendő völgyifalui tájház az első téglaépület volt a faluban, így alapvetően kulturális értékkel bír. A falu központjában a faluotthon és a kápolna közvetlen közelében álló épületet a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) még 2018 során vásárolta meg megközelítőleg 50 ezer euróért. Jóformán ekkor kezdődött el a felújítás is Horvát Tomi, az LKMNÖK alelnöke, a projekt felelőse szerint, habár a tervek, a lobbizás már ezelőtt is folyt hosszú évekig. A központi fekvés mellett az épület megvásárlása mellett szólt az a tény is, hogy néprajzi értékét az említettek mellett a jó állapotban lévő melléképületek, a pajta, az ól, a kerekeskút növelik, nem beszélve az épület pincéjében található olajmalomról, illetve az udvaron található szárazmalomról. A leendő tájház mögött nagy udvar található, a telek esetleges jövőbeli kiterjesztésével pedig akár gazdálkodás is elképzelhető. Ahogy ezt beszélgetőtársaim is elmondják, az épületet az idők során többször átépítették, ikerházként maradt fent, így a felújítás első fázisában először is újra egységesíteni kellett. Még 2019-ben említett egységesítés során megerősítésre került a ház külső és belső szerkezete, tetőzete, új nyílászárókat építettek be. Ez a helyzet jelenleg, a munkálatok második fázisa előtt.

A második fázisban, amelynek egy részére még idén sor kerül, kisebb építési munkálatokat végeznek majd el, de „színre lépnek” a kisiparosok is, így az elválasztó falak, a mennyezetek is elkészülnek, bevezetik a villanyvezetékek is. Ebben a fázisban kerül rendezésre az épület külső vízelvezetése, szennyvízelvezetése, megtörténik a telek alapvető rendezése is. Horvát Tomi elmondása szerint a kivitelezőt még nem választották ki, de tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt megemelték a közbeszerzési határértékeket, erre az eljárásra nem lesz szükség, így gyorsabb és valamivel talán olcsóbb kivitelezést várnak. A döntés a közeljövőben várható. Elmondja azt is, 2021 és 2022 során következik majd a szigetelés, a külső és a belső vakolás, a padlófűtés és a padlózat kialakítása, a belső berendezés, a vizesblokkok teljes befejezése – ebből több lesz, a padlástérben kialakított szálláshelyek mellett az alsó szinten, illetve az udvaron is. Ez után kerülnek majd sorra a gazdasági épületek, a szárazmalom, az udvar. Az egész invesztíció nagyjából félmillió eurót tesz majd ki. Az eszközök zöme eddig és valószínűleg a jövőben is a szlovén gazdaságfejlesztési programból származik, de például a már kicserélt nyílászárókat a BGA pályázatán szerezték meg.

 

 

Ahogy ezt másik beszélgetőtársam, Lázár lenke hangsúlyozza, a házban talált felszerelések, gerendák és egyebek is felhasználásra kerültek vagy kerülnek majd a felújításkor, a tájházban, magában az épületben, ahogy a pajtában is kialakítandó múzeum számára pedig már most is rendelkeznek nagyon sok értékkel, kisebb-nagyobb tárgyakkal – ezeket jelenleg az iskolaépületben tárolják –, a falu népe pedig szinte folyamatosan és önkéntesen adományoz a leendő tájháznak. Lázár lenke elmondása szerint a már említett múzeumi rész mellett gyakorlatilag egy közösségi házat szeretnének, ahol jól éreznék magukat a falubeliek, és mindenképpen tervezik, hogy műhelymunkákat tartanak majd a régi, már szinte elfelejtett mesterségekből, kisebb táborokat, erdei iskolákat szeretnének szervezni. Például kifejezetten hiánynak tartja azt, hogy az „iskola a természetben” programnak a Muravidéken még nincs kijelölt helyszíne, és ha sikerülne ebbe belekerülni, az sokat segítene az egyik alapcél megvalósításában, hogy a tájház önfenntartó legyen, vagyis a keletkező költségeket fedezni tudja. A pincében lévő olajmalomba a tervek szerint vásárolni szeretnének egy oda illó olajprést – az eredeti völgyifalui Domonkosfára kikerült – és üzembe szeretnék helyezni az egyébként működő szárazmalmot is. Mindezek alapján – és beleértve a helyi jellegzetességeket, például az őstölgyest, illetve általában a falu környéki erdőségeket, a Mura folyó közelségét, illetve a Muravidék egyéb táji, gasztronómiai jellegzetességeit – a völgyifalui tájház a Lendva-vidék ékszerdobozává válhat.  

 

 

MCSi Design