kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Vas megye és a Muravidék együttműködése

vasmegye2720Az Őrségben, Őriszentpéter önkormányzatának dísztermében került sor kedden a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése közötti 2020. évi együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

Az egyezmény a Szlovéniában élő magyarság kulturális tevékenységének támogatását tartalmazza.

A két fél között már 1987 óta él a partnerség. Az eseményt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki reményét fejezte ki, hogy a megállapodás gazdagítja a határon túli magyarság életének különböző területeit. Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke köszönetet mondott a Vas Megyei Közgyűlésnek, hogy évtizedek óta támogatják az Őrség szlovéniai oldalára a szakemberek biztosítását. Örömmel jelezte, hogy ezek a kapcsolatok már messze meghaladták az egyszerű szakmai köteléket. – Amikor keressük azt a pontot, hogy vajon mi volt a kezdet a határon átnyúló nemzetegyesítésben, akkor a megyék közti együttműködés jóval megelőzi a rendszerváltozást. Akkor járunk el helyesen, ha azokat a szálakat, amelyeket valaha elvágtak, összekötjük. Ebbe nem csak az országoknak, kormányoknak van feladata, hanem a mindenkinek, az önkormányzatoknak, és az egyéneknek is – hangsúlyozta V. Németh Zsolt miniszteri biztos az esemény kapcsán, majd az együttműködéshez sok munkasikert és baráti kapcsolatot kívánt.

 

 

A találkozás másik fontos eleme a magyar–magyar párbeszéd erősítése, a közös lehetőségek feltárása, az együtt gondolkodás eszközeinek, lehetőségeinek felderítése volt, amelynek első lépése az év elején már megtörtént a muravidéki magyar önkormányzat képviselői, a hodosi, illetve őrségi polgármesterek és nemzetiségi elnökök közös találkozóján.

Az eseményen jelen volt továbbá az MMÖNK alelnöke, Bači Zsuzsanna, az MNMI igazgatója, Soós Mihály, a goricskói nemzetiségi önkormányzatok elnökei, illetve az őrségi polgármesterek, köztük az esemény házigazdájának nevében Őr Zoltán polgármester.

 

 

MCSi Design