kele
perec1
garas1
64. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2020. 10. 15.
kiscim4120
 

A parlamenti bizottság a nemzetiségi tévéműsorokról

nemzbiz2720A lendvai nemzetiségi TV-stúdió műsorainak a közszolgálati 1-es csatornáról történt áthelyezéséről a múlt pénteken sürgős ülést tartott az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága. Továbbra sincs biztosíték arra, hogy a magyar nemzetiségi műsorok az RTV 1-es csatornáján maradnak.

– A nemzetiségi bizottság felkéri a Szlovén TV vezetőségét, hogy őrizze meg a feliratozott magyar nyelvű műsorokat az 1-es csatornán a megszokott időpontban, melyek a nemzetiség tájékoztatása mellett a többségi nemzettel is megismertetik a nemzetiség életét és tevékenységét – áll a Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő által vezetett testület határozatában. A bizottság sürgős ülésén részt vett Kadunc Igor, a Szlovén RTV vezérigazgatója, Gorščak Natalija, a TV igazgatója, Zver Ilona és Magyar Lovrič Mirjana, a lendvai RTV igazgatója, illetve a tévéműsorok felelős szerkesztője, Požonec Róbert, a nemzetiségi programbizottság elnöke és Orbán Dušan, a nemzetiségi csúcsszervezet alelnöke. Az ügyben a lendvai meghívottak az eddig történtek kronológiáját vázolták, a magyar nemzetiségi műsorok lekerülését az 1-es csatornáról, a járványhelyzet után a visszahelyezés elmaradását, illetve a legutóbbi ideiglenes visszakerülést és következményeit. Az ennek megakadályozását célzó törekvéseket is bemutatták, ezekkel kapcsolatban a nemzetiségi bizottság a támogatását fejezte ki. A törekvésekhez pozitívan viszonyul Kadunc vezérigazgató is, míg Gorščak tévéigazgató a műsorok áthelyezésével inkább teret biztosítana – indoklása szerint – a szélesebb érdeklődésre számot tartó adásoknak. Kifejtette: a tévé program- és gyártási tervének módosítása a programtanács hatáskörébe tartozik, a tanács dönt a műsorok vetítési besorolásáról. Az adások 1-es csatornán maradása az RTV július 20-ai program- és költségvetés-módosításától függ.     

 

 

– A politikának nem szabad beleavatkoznia a közmédia tevékenységébe, és nem is kíván, csupán figyelmeztetni akar a következményekre – mondta Horváth Ferenc, aki bízik a Szlovén TV-vel a közös jó döntésben.

– A bizottság határozata nem beleszólást jelent az RTV szerkesztőségi politikájába, de a kérdés nemzetiségi szempontból nagyon fontos. Jogilag nem jelentene visszalépést, de erkölcsi szempontból igen – valamiképp a nemzetiségi jogok csorbítását is jelentené. Az RTV költségvetésének és programtervének júliusi módosítását követően várhatóan már biztosabbá válik a műsorok sorsa. E kérdésben nagyon fontos, milyen javaslatot továbbít a programtanács felé a TV igazgatója, szerepelnek-e benne az 1-es csatornán a magyar programok vagy sem – mondta Horváth Ferenc.

 

 

MCSi Design