kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

75 éve történt a muravidéki magyarság internálása

hrast2620Az 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 75 évvel ezelőtt történt meg a muravidéki magyarság internálása Hrastovecre, illetve Šterntalba. Az 558 internáltra – zömében idős emberre, nőre, illetve gyermekre – már néhány éve méltóságteljesen, nem utolsó sorban a szlovén politikum kimondott bocsánatkérése mellett emlékezünk.

„A muravidéki magyarság tavaly első ízben nem a júliusi évfordulón emlékszik az internáltakra, az MMÖNK ugyanis már évek óta tervezi, hogy a megemlékezést őszi időpontra helyezi át. Az áthelyezés abszolút támogatható oka az, hogy a megemlékezésen így szervezetten részt tudnak majd venni a muravidéki általános és középiskolások, akik július folyamán a szünidejüket töltik. A magyar közösség nem burkolt szándéka ugyanis, hogy a történelem e tragikus eseményeit, ahogy a szlovénok sárvári internálását is, megismerteti a fiatalokkal. Erről Lenart és Lendva, valamint Sárvár önkormányzata már megállapodással is rendelkezik, így a történelmi tények továbbadása, éltetése mindenképpen könnyebb lesz” – írtuk a tavalyi megemlékezés kapcsán.

Mindezek továbbra is érvényesek, sőt több mint valószínű, hogy a várudvar hátsó udvarán található emlékmű még az idén méltóbb helyre kerül. A túlélők és hozzátartozóik ugyanis már több ízben kifejezték kérésüket, hogy az emléktáblát egy méltóbb és szebb helyre kellene áthelyezni. Óhajuk, úgy tűnik, megvalósul, legalábbis erről állapodott meg még május közepén Šverc Magdalena, a munka-, család-, szociálisügyi és esélyegyenlőségi miniszter tanácsadója, Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő és az MMÖNK Tanácsának elnöke, Bači Zsuzsanna, az MMÖNK Tanácsának alelnöke, Kramberger Janez, Lenart Község polgármestere, Raduha Andreja, a hrastoveci szociális gondozási intézet igazgatója, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Intézet képviselői. A közösen elvégzett terepszemle során a vár előtti, már most is parkosított területen találtak rá az új helyszínre.  

hrast vol2620A pozitív fejlemények ellenére úgy gondoljuk, az idei „átmeneti időszakban is” kötelességünk emlékezni elhurcoltjainkra július folyamán is, mondjuk úgy, hogy a Népújság hasábjain keresztül jelen lenni a voličinai temetőben található kopjafánál, illetve a hrastoveci emlékműnél.

Emlékezzünk tehát arra az 558 magyar emberre, akiket az akkori szlovén kommunista hatalom Hrastovecre, illetve Šterntalba internált, illetve a még ezt megelőzően Sárvárra internált szlovénokra is. Erre mindenképp szükség van, ugyanis annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt a két ország házelnökei is jelen voltak a hrastoveci helyszínen – illetve az előző évben Sárváron –, valamint a parlament elnöke a szlovén állam nevében bocsánatot is kért a történtekért, a szlovén közvélemény és a politikum is nehezen veszi tudomásul ezeket a szörnyű történéseket. Így még inkább kötelességünk emlékezni, hogy nemzeti, vallási vagy egyéb hovatartozás miatt ilyen sose történhessen meg újra. A megemlékezés, különösképpen, ha ebbe a tervek szerint sikerül hathatósabban belevonni a fiatalabb generációkat is, záloga lehet annak, hogy ilyesmi valóban ne történhessen meg újra. A megemlékezés ugyanis nem vádaskodásról, elmarasztalásról szól, hanem az elhurcoltak, a megtörtént szörnyűségek emlékezetben tartásáról. Arról, hogy a fiatalok tanuljanak belőle, és egy hasonló helyzetben tudják, nem cselekedhetnek ilyen módon, nem hozhatnak ilyen vagy hasonló döntéseket.

 

 

MCSi Design