kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Emberjogi biztos: az oktatási tárca diszkriminatív a nemzetiséggel

emberjogi24201Koren Stefán még az év elején a szlovén Oktatási Minisztériumhoz fordult azzal a kérdéssel, hogy az állami szervek a belső dokumentumokban, törvényekben, szabályzatokban, illetve az oktatási tárca a nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvények és szabályzatok esetében miért nem gondoskodik a magyar nyelvű fordításról, változatról.

A minisztérium válaszában – röviden összefoglalva – a hiányt azzal indokolta, hogy ez már túlmutatna az Alkotmány 11. cikkelyében megfogalmazott kétnyelvűségre vonatkozó passzusokon. Koren Stefán (aki a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának tagja is) ezután a kérdéskörrel az emberjogi biztoshoz, Peter Svetinához fordult, s beadványában arra hivatkozott, a tárca ezzel az álláspontja kényszerasszimilációt jelent és diszkriminatív a kisebbségeket illetően. Az emberjogi biztos március közepén jelezte, hogy befogadta az ügyet, majd június 12-én tájékoztatta a kezdeményezőt álláspontjáról.

emberjogi24202Ez alapján az igencsak terjedelmes, többoldalas válaszban az ombudsman kifejti, a kétnyelvű területen kívül székelő intézmények – például az Országgyűlés – esetében nem kötelező minden elfogadott törvényt, szabályzatot a kisebbségek nyelvére lefordítani és megjelentetni a hivatalos közlönyben magyarul és olaszul is. Ezzel ellentétben a kétnyelvű, illetve az olasz tannyelvű oktatást szabályozó programokat, beleértve a tanterveket, tudáskatalógusokat, vizsgakatalógusokat, kivitelezési utasításokat, egyéb kurikuláris dokumentumokat köteles biztosítani az adott szerv a kisebbségek nyelvén is, amit az ide vonatkozó 2001-ben elfogadott törvény ellenére már 19 éve nem teljesített a tárca, illetve csak részben teljesítette. Peter Svetina emberjogi biztos egyben megállapítja, tekintettel a hosszú jogsértő időszakra a Diszkrimináció elleni törvény 12. cikkelye értelmében akár súlyos diszkrimináció is megállapítható, ezért fel is hívta az oktatási tárcát, hogy mielőbb, de legkésőbb 2020 végéig pótolja a hiányosságot.

 

 

MCSi Design