kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Nemzetiségi tévéműsorok: újra az 1-es csatornán – de meddig?

prograbiz24201Első rendkívüli ülését tartotta meg múlt pénteken a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorainak Programbizottsága Lendván. A bizottság tiltakozását fejezte ki a nemzetiségi műsorok önkényes áthelyezésével és a járványhelyzet után a visszahelyezésének elmaradásával kapcsolatban. Habár az RTV Programtanácsának hétfői határozata értelmében azonban a műsorok június 22-ével egy hónapra visszakerülnek a régi helyükre az 1-es csatornán, de hogy utána mi lesz, egyelőre nem tudni.  

prograbiz24202– A megerősített éves programtervben csak a programbizottság beleegyezésével történhetnek változások, a módosításokról pedig értesíteni kell a nemzetiségi tévéműsorok stúdiójának vezetőségét – emelte ki az ülés elején Magyar Lovrič Mirjana, a nemzetiségi tévéműsorok felelős szerkesztője és Zver Ilona, a lendvai RTV-stúdió igazgatója. Az adások áthelyezése a tudtuk nélkül történt meg, és a járvány utáni időszakban is a Maribori TV, illetve a szlovén TV 3-csatornáján követhetők csak. Az 1-es csatornára való visszahelyezésre vonatkozó kéréseik – a szélesebb érdekelt nyilvánosság véleményével együtt – nem találtak a vezetőségnél meghallgatásra.

A bizottság ülésén videókonferencián keresztül részt vett Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója, aki elmondta, támogatja a lendvai stúdió törekvéseit, és mint kifejtette, nem ért egyet a tévéigazgató döntésével. Natalija Gorščak, a tévé igazgatója nem vett részt az ülésen, levelet intézett viszont a felelős szerkesztőhöz, melyben javasolja, hogy a négy nemzetiségi műsor június 23-ával ismét visszakerülne az 1-es csatornára a 11–12 óra közötti délelőtti sugárzási idősávban.

Lendván ugyan örülnek ennek a gesztusnak, hogy egyáltalán már szóba került a visszakerülés az 1-es csatornára, de Magyar Lovrič Mirjana elmondta: – Nem vagyunk hajlandók elfogadni az időpontot. Az őszi műsorrács is még tárgyalás alatt áll, s hogy erről miként dönt Natalija Gorščak igazgató, csak később értesülünk majd.

prograbiz24203Dora Marjan bizottsági tag szerint jogsértésről van szó, s a felkínált félmegoldást nem szabad elfogadni. A járvány után az áthelyezett műsoroknak vissza kell kerülniük a régi helyükre, a rendkívüli helyzet megszűnésével az igazgató egyedül végképp nem hozhat döntéseket. A bizottság úgy véli, hogy az eddig meghozott döntésekkel leértékelték a magyar műsorokat, valamint a programbizottság létjogosultsága is megkérdőjeleződött. A műsorok visszahelyezése mellett a testület a végsőkig kitart.

A nemzetiségi RTV-műsorok Programbizottságának határozatai: követelik a járvány előtti helyzet visszaállítását (Szlovén TV 1-es csatorna, a megszokott sugárzási idő), ahogy ez az elfogadott műsorrácsban is szerepel. Tiltakoznak továbbá, amiért a TV igazgatója önkényes döntéseket hozott, figyelmen kívül hagyva a programbizottságot és annak törvényes szerepét.

– Az RTV Programtanácsának ülésén vissza akarjuk állítani a régi helyzetet, de ez kemény dió lesz – fogalmazott Požonec Róbert, a programbizottság elnöke és az RTV Programtanácsának nemzetiségi tagja.

A múlt pénteki rendkívüli bizottsági ülést hétfőn ugyanis a Szlovén RTV Programtanácsának ülése követte, amelyen Požonec Róbert ismertette a Lendván elfogadott határozatokat. Ljubljanában e kérdésben szót kapott Zver Ilona, a nemzetiségi RTV-stúdió igazgatója is. A programtanács végül is olyan határozatot hozott az ügyben, miszerint a magyar nyelvű nemzetiségi műsorok tekintetében az RTV-nek a 2020-as évre elfogadott program- és gyártási tervet kell kiviteleznie, így a nemzetiségi műsorok június 22-ével visszakerülnek az 1-es csatornára a megszokott délutáni vetítési időpontban.

– Ez az RTV Programtanácsának július 20-i üléséig érvényes, amelyen a tanács a teljes RTV-program módosítását fogja tárgyalni. Az ezután kezdődő időszakra vonatkozóan viszont az RTV testülete felszólította a TV vezetőségét és minket, hogy a 2020-as program- és gyártási tervvel kapcsolatosan mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos módosítást találjunk – nyilatkozta lapunknak Zver Ilona. Mindezek alapján július 20-át követően a nemzetiségi műsorok 1-es csatornán való sugárzása továbbra is bizonytalan.

 

 

MCSi Design